Varaličarenje štuke zimi

11 min read

PR / Broj 22 / Siječanj / 2010.

Globalno zatopljenje produžilo nam je sezonu lova na štuke!

Piše: m®VA

Vrlo čudna zima, sa neobično visokim temperaturama i velikom količinom kiše, iznenadila je, ne samo nas ljude, već i ribe. Jezera bi u ovo vrijeme trebala biti okovana ledom i štuke bi se pod tim ledom trebale pripremati za mrijest, većinu se vremena odmarajući i hraneći se tek tu i tamo. No, nedostatak leda i neprimjerena temperatura vode za ovo doba godine, našla ih je nespremne i one jadne ne znaju što da rade, pa samo nastavljaju ono što su radile u kasnu jesen, grizu, i to jako dobro, ako sve ispravno napravite. Evo što je nama donosilo ulove u posljednjih dva tjedna…

Lokacija

Kao prvo i najvažnije, moramo dobro odabrati na kakvoj vodi ćemo loviti štuke (ne samo) u ovo vrijeme. Kao najvažniji čimbenik je da na odabranoj vodi IMA štuke, jer ako je NEMA, teško ćemo ju uloviti. Druga važna stvar je da štuke ima u dovoljnoj količini, koja pretpostavlja uspješnost ribolova na istu. To je važno iz jednostavnog razloga, jer je vrlo vjerojatan scenarij taj da većina ribe ipak neće biti aktivna, tj. manji postotak ribe će biti aktivan, pa ako u jezeru ima puno štuka, vjerojatnije je da će biti akcije, nego ako u jezeru ima mali broj štuka. Primjetili ste vjerojatno da spominjem jezero, jer nažalost, vodostaji rijeka u ovo vrijeme ne dozvoljavaju bilo kakav normalni ribolov. A da su rijeke normalnog vodostaja, vjerojatno ne bi ni bilo ovog teksta o ribolovu štuke, već bismo se zabavljali sa savskim smuđevima, kojima je ovo udarni termin.

Dakle, jezero je bolja solucija od rijeke, u ovom slučaju. Kakvo jezero je najbolje (ako ispunjava prve uvjete, tj. da ima štuke u dobroj količini)? Idealne vode bi bile one do dubine 3-4 metra, prirodne ili nastale ljudskom rukom, tzv. šoderice. Najbolje je da nema puno prirodnih prepreka, u vidu panjeva, potopljenih drveća i sličnog, već da ima ostataka od lanjske trave i rese. Plitke šoderice su idealne, jer imaju zanimljivo profilirano dno i malo prirodnog zaklona, i to većinom u vidu podvodne trave, koje još ima malo na dnu. Ovakav profil vode nam daje mogućnost korištenja većeg izbora varalica, koje ćemo ponuditi štukama. Većina ribe je uglavnom na dnu uz neki zaklon i ne miče se pretjerano, tako da nam jezera dublja od 3-4 metra također sužavaju izbor varalica, koje možemo uspješno i pravilno prezentirati i nadati se pozitivnom rezultatu, tj. ulovu. Jednako tako, potopljena šuma ili vinograd, dodatno sužavaju izbor i dostupnost štuka našim varalicama. Idealna voda za ovakav zimski ribolov je jezero „Ontario“, u sklopu kompleksa Blato, kojim gospodari ŠRD „Piškor“ iz Zagreba. Društvo poznato po naprednim idejama i stvaranju odličnih voda i za nas špinere (sjetite se Bundeka prije uređenja!), opet je u potpunosti uspjelo! U svega nekoliko godina (4) kako su dobili Blato na upravljanje, uspjeli su napraviti vrhunsku C&R vodu za sve vrste riba, a pogotovo za štuke. Gdje u Hrvatskoj imate realnu šansu da za jedno popodne ulovite na varalicu bar jednu štuku preko 5 kila, sa realnom šansom za štukom preko 8? Nigdje, osim ovdje! A što je najbolje, voda je C&R i štuke se smiju loviti samo na umjetne mamce, dakle špin i muha!

Think big!

Dakle, idealnu vodu (na 15 minuta od centra Metropole!) imamo, štuka ima u izobilju i zavidnih gabarita, samo nam preostaju pitanja na što i kako! Kao prvo, moramo odgovoriti na pitanje kako se štuke ponašaju u ovim uvjetima. Jest da je voda toplija nego kad bi bila „normalna“ (možda nam je odsad ovo normalna…) zima, ali je ipak hladnije nego u listopadu, kad su štuke aktivno naganjale sve što mrda. Budući da nema velikih vertikalnih zaklona (potopljenog drveća i krošnji), većinu vremena štuke provode uz dno, u nekoj brazdi ili uz neki „zidić“ od šodra, na prijelazu spruda ili slično. Mulja nema u koji bi se ukopale i tako vrebale plijen, ali će iskorisiti svaku preostalu travu koja nije sprhla do kraja. Ako nema vjetra, voda će biti jako bistra, tako da ćete ostatke trave lagano uočiti (to su one tamnije mrlje na dnu, koje je obično žućkasto-bež boje). Naravno da će i štuka bolje vidjeti varalicu u tim uvjetima i lakše će skužiti prijevaru, pa ćete ju samim tim teže uloviti nego kad puše vjetar. Na takvim terenima preferiram silikonske varalice, tipa twister ili shad ili njihove kombinacije.

Bit je da velikog silikonca piknemo na jig udicu sa laganom glavom. Voda ionako nije duboka, pa možemo pričekati da varalica potone, a lagana glava je važna da možemo polagano voditi varalicu po dnu poskakivanjem (jigganjem) ili ju jednostavno polagano voditi tik uz dno, ravnomjernim namatanjem, uz povremeno lagano cimkanje. Idealno je varalicu voditi uz ostatke trave, kroz žljebove ili po padinama sprudova. Sjećam se jedne godine na Trebežu kod Samobora, bilo je dovoljno dobaciti do spruda i samo laganim namatanjem spuštati varalicu po rubu spruda u dubinu. Jedna za drugom! Ako nemate dovoljno veliku jig udicu sa laganom glavom za vašeg silikonca od 15+ cm, jednostavno stavite manju udicu sa odgovarajućom težinom glave i na nju dodajte trokuku. Trokuku montirajte tako da ušicu trokuke nataknete na udicu i da onaj krak koji je zalotan, zabijete silikoncu u leđa. Možete na jig udicu dodati i komadić silikona, da se trokuka ne bi slučajno pomaknula sa jig udice, mada mi se to još nikad nije dogodilo. No, može i bez nje, nekad sam na Rakitju lovio na Profi Blinker Attraktor veličine I, na jig udici veličine E, bez dodatne trokuke, pa nije bilo problema sa realizacijom. Probajte i Mannsovog Twinlera, dvorepi (dvonogi) silikonac kojeg je dizajnirao Bertus Rozemeijer, posebno za štuke. On je odličan kad ga se pusti na laganoj glavi da padne na dno, pa se digne polako jedno metar od dna, jednostavno odižući štap i opet se lagano na napetoj struni pusti da potone. Dakle, skroz usporeno jiganje. Inače je namijenjen za troling, al` kod nas su na većini voda čamci ionako zabranjeni. Nemojte da vas obeshrabri njegovih 18 centimetara, štukama ne smeta. Montirajte ga na klasičnu jig glavu (6/0 ili 8/0), ili ako ima trave na dnu, bit će dobra i velika worm udica. Ja sam u Italiji za takve situacije nabavio Nogalesove G wormice 10/0. Bullet olovo ispred silikonca možete, a i ne morate staviti, jer je varalica sama po sebi dovoljno teška da pristojno potone na dno. Sve ove varalice dovoljno daleko lete, ako nema vjetra u lice, a ako vam vjetar puše u leđa, onda ste fulali stranu jezera.

A vjetar, koliko god ne volim kad mi sjeverac dere po vuhima i ledi mi prste, toliko mu opraštam, zbog toga što lagano zamuti vodu u južnim uglovima jezera. Vjetar „ljulja“ površinu vode i diže valove, to pokretanje vode dovodi do toga da se sitne čestice finog mulja na dnu lagano počnu dizati i mutiti vodu. Štuka i pored svoje fantastične mimikrije, voli imati i dodatnu prednost pred svojim plijenom, tako da se češće odluči iskoristiti ovo dodatno zamućivanje vode. Aktivne štuke koje drže do sebe i hoće jesti, doći će u mutniju vodu u uglove jezera u koje puše vjetar (i muti vodu), jer tu mogu lakše loviti i uloviti ručak (i večeru). Malo gube na vizualnoj percepciji plijena, no puno više dobivaju na bližem prikradanju lovini, što rezultira lakšim ulovom plijena. Prednost ribolova u uvalama i uglovima u koje puše vjetar je i ta da lovimo na mjestu gdje je koncentracija riba koje aktivno traže plijen veća, znači i mogućnost ulova nam je veća. Kao pravi Podravec, za početak biram žlice. Velike i srebrne, sa širokim i tromim radom i puno odbljeska. Da malko pomognemo štuki da lakše locira plijen. Ne volim žlice koje se vrte oko svoje osi, preferiram one koje lijepo rade lijevo-desno, prilikom polaganog konstantnog povlačenja. Žlicu vučem skroz blizu dna, koliko mi to dopušta trava koja se nalazi na dnu. Ako ne puše vjetar i vidim polja trave golim okom (kroz kvalitetne polarizacijske), onda se trudim da žlicu vučem između polja trave ili tik do njih. Ako mi trava ne dozvoljava da lovim blizu dna, onda prelazim na žlice sa štitnikom. IDRA ima odličan izbor jako lovnih žlica sa štitnikom, za sve uvjete. Ako imate neki svoj favorit kojega nema za kupiti u Weedless varijanti, pročitajte obvezno Turblerov (Marko Klarić) tekst u ovom broju, kako napraviti svoju weedless žlicu! On je pravi majstor! Normalno, kad je Podravec, kak` i ja… Još jedan jednostavan način da napravite weedless žlicu je da jednostavno trokuku zamijenite sa većom worm udicom, na kojoj je montiran poveći twister! Ova kombinacija je fantastična i cijela montaža me podsjeća radom na odličan Berkleyev Blade Dancer! Ovim dodatkom ne dobivamo samo na nezakvačivosti sistema, već povećavamo vibraciju i siluetu varalice, tako da štuka lakše locira i napadne našu varku.

Naravno da su i leptiri odlični, jer imaju konstantnu akciju i daju fini odbljesak, uz izazovnu vibraciju koju proizvode. Neizbježna varalica na ovim terenima je varijanta leptira sa worm udicom, na kojoj je veliki silikonski twister, popularna čambinska smrt. Jedina razlika od originalne čambinske smrti je ta da leptir slobodno ima otežano tijelo, jer nam je cilj loviti blizu dna. Ova varalica odlično prolazi kroz sve prepreke, tako da joj to malo trave kaj je ostalo na dnu, neće stvarati ama baš nikakve probleme, osim ako na dnu nema one odvratne svilenkaste zelene trave, koja se kao paučina kelji na sve živo! Tu jedino pomaže da promijenite poziciju ili lovite iznad te trave.

Odlične varalice, općenito za štuku, su swimbaiti, bilo da su gumeni (silikonski) ili tvrdi (većinom drveni i plastični). Tu, naravno, mislim na Stormove Suspending Wild Eye Swim Shadove. Donja trokuka mu ionako ne treba, tako da ju odmah mičem, manje će kačiti travu i lakše je osloboditi štuku nakon ulova. Varalicu (iako se zove suspend…) pustimo da potone do dna i onda ju laganim pomicanjem štapa prema gore odignemo pola metra od dna. Pustimo da lagano tone i ponavljamo radnju, dok ne dobijemo griz ili dok varalica ne bude blizu obale i bude spremna za slijedeći zabac. Grizevi su obično u fazi mirovanja, tako da stalno trebate promatrati špagu na vodi. Iznenadni trzaj u špagi ili njeno odlaženje u stranu je znak da trebate kontrirati. Kome je ovaj način ribolova dosadan (a malo i je, iskreno…), može koristiti neke od drugih gumenih bassovskih swimbaita, kao što je DEPS Bummble Shad. Novitet za ovu godinu koji sam dobio od predstavnika DEPSa za Europu, već ima ožiljke od štučjih zuba. Jedva čekam da ga probam na Boroviku, na manje zubate ribe! Ovu varalicu montiramo na veliku wormicu (Nogales, 10/0) i onda radi toliko prirodno, da joj nijedan grabežljivac ne može odoljeti. Naravno, da bismo ju spustili na dno, na tri metra ispred sajlice (obvezna kod svih varalica za štuku!) na špagu stavimo bullet olovo od 7 ili 10 grama. Možemo ga fiksirati čačkalicom, ali i ne moramo. S Bumbble Shadom možemo jiggati, a možemo ga voditi i kao vobler, tik iznad dna i kroz ostatke od trave. Griz je obično samo osjet otpora sa druge strane, treba zastati na trenutak i lupiti momačku kontru, da velika wormica nađe mjesto u koščatim ustima. A kad već imate ispred sajle bullet olovo, slobodno probajte i neki „kruti“ swimbait bez kljuna, koji ide inače blizu površine, kao što je Prologic 4Play Herring Swim & Jerk ili SPRO BBZ Shad. Prirodne kretnje i ravnomjerna, konstantna akcija, pravi su pokretač štuke da zagrize varalicu!

Naravno da treba bacati i jerkove, meni definitivno najdraže varalice (pored swimbaitova), kad su štuke u pitanju, ali izbor jerkova i rad sa njim treba prilagoditi uvjetima. Sad baš ne pale brze cik-cak kretnje, više se traže dulji otkloni u stranu, sa dugim pauzama. Sad odličnog Monarch Dok TNT-a treba zamijeniti sa Hecht Killer Mom od iste firme, Salmovog Slidera zamijeniti sa nekim od odličnih Bertoxovih modela, a Strike Pro Buster jerk sa Big Banditom. Ciimanje nek vam bude dugačko, pauze podulje i stalno gledajte u špagu. Varalica koju sam očito prebrzo otpisao je Prologicov Freestyler, koji nema klasičan rad kao ostali glideri, već prilikom laganog cimkanja baci bok u jednu stranu, i to je to. Ne izgleda nimalo spektakularno, čak mi izgleda i blesavo, ali štuke ga očito vole! Taj (očito) ispravan način mi je pokazao Dalien (Danijel Vignjević, bassista j….o dobre grupe St!illnes!), on je prvi i provalio tu tehniku kod nas, morat ću si i ja (opet) nabaviti Freestylera. One koje sam imao prije sam podijelio…

Obvezno pročitati!

Pribor koristite standardni, isti onaj koji koristite i tijekom cijele godine za štuke, naravno, uvjetovano varalicama koje mislite bacati. Ja ni na WC ne idem bez mog Fenwicka HMGa, al` mislim da sam već pomalo i dosadan sa njim. Ali kaj ćeš, kad sam oduševljen sa tim štapom… već nekih šest godina, koliko je kod mene… Žao mi je što sam se morao odreći casting varijante ovog štapa, ali se nadam da će ga Megabass Destroyer F6-68X THP Rekkai, koji bi trebao doći na njegovo mjesto, dostojno zamijeniti i učiniti bol manjom ili barem podnošljivom. Rola mora imati dobru i sigurnu kočnicu i mora dobro namatati špagu, koja mora biti dostatne nosivosti. A sad nešto što nikako ne mogu dovoljno naglasiti! Kod ribolova štuke OBVEZNO koristite predveze, koji su otporni na štučje zube! Najbolje je da su ti predvezi od nekog metala u vidu pletenih sajlica ili jednog komada žice. Možete ih vezati poput špage, krimpati sa puškicama ili paliti upaljačem, važno je da dobro složite sistem i da je vrlo sigurno da nećete izgubiti ribu sa varalicom u ustima. Ako baš morate koristiti fluorokarbon, nemojte nikad koristiti tanji od 0.80, jer u dužoj borbi (naravno, sa većom ili kapitalnom ribom), tanji se dovoljno ošteti, da riba može otkinuti i otići sa jerkom, sa dvjema trokukama 2/0 u raljama. Neki kažu da štuki treba pružiti šansu da se oslobodi, da je to sport, a ja im poručujem da štuka ima najviše šanse ako ju ja sigurno i brzo prihvatim, oslobodim ju udica i nakon par fotki pustim! Puštajte ribe!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana