PR / Broj 14 / Svibanj / 2009.

…tako sam i ja počeo izrađivati vlastite glavinjare po uzoru na Heddonovu inačicu. Prednost ove varalice je prvenstveno jeftina i brza izrada, možete na nju stavljati otežanje prema potrebi i eksperimentirati sa oblicima, a ona će uvijek imati izazovan rad.

Piše: Velimir Košnjar

Prije nekoliko godina prijatelj mi je donio neobičnu varalicu koja mi i nije izgledala lovna. Ali kad sam je na prvom ribolovu provukao brzakom jednostavno me oduševila.

Zvala se je Heddon sonar, i malo po malo uvukla mi se pod kožu, nakon svega par ribolova sa njom bilo mi je nezamislivo ići u ribolov bez te varalice u svojoj kutiji.

I kako to biva kad imate neku varalicu bez koje vam je ribolov nezamisliv onda je obično izgubite, a nemate je nigdje u blizini kupiti. Tada vam ne preostaje ništa drugo nego da pokušate sami napraviti nešto slično, tako sam i ja počeo izrađivati vlastite glavinjare po uzoru na Heddonovu inačicu. Prednost ove varalice je prvenstveno jeftina i brza izrada, možete na nju stavljati otežanje prema potrebi i eksperimentirati sa oblicima, a ona će uvijek imati izazovan rad.

Što se tiče njene lovnosti , niti jedna grabežljiva riba joj ne može odoljeti. Lovio sam na nju klenove, smuđeve, a imao sam i jednoga dobrog soma kojeg nisam uspio izvući. No najbolje rezultate daje u ribolovu bolena. Idealna mjesta za ribolov sa ovim glavinjarama su ona sa malo jačim protokom vode, po mogućnosti iza babica ili stupova gdje je pješčano dno.

Kako loviti?

Obično manji primjerci bolena budu u samom brzaku, a oni veći i mudriji čekaju malo nizvodnije da im struja donese kakvog ošamućenoga kedera. Zbog toga najbolje je varalicu bacati preko brzaka i pustiti da glavinjara potone do dna i onda krenuti sa privlačenjem varalice tako da je lagano odižemo od dna pri čemu ona podiže pijesak što je bolenu neodoljivo, te on napada svom silinom i uglavnom varalicu guta duboko. Ponekad je za promjenu povlačim ravnomjerno što mi se je također pokazalo kao djelotvorno jer tim načinom prevarim ribu koja nije reagirala na prethodnu prezentaciju. Ova varalica vam uvijek ostavlja prostor da pokušate nešto novo pri njenoj prezentaciji, a sve ovisi o konfiguraciji dna i jačini riječne struje.

Kada?

Najbolje razdoblje za ribolov bolena metalnim glavinjarma je početak proljeća pa sve do sredine ljeta. Najbolje sam rezultate imao u vrijeme prvih ljetnih žega kad se voda naglo zagrije. U ribolov sam izlazio u popodnevnim satima kad čovjek misli da ne može uhvatiti ništa osim opeklina od jakog sunca. Tad se ribe povuku na samo riječno dno gdje je struja najjača i imaju najviše kisika.

Izrada…

Za izradu metalne glavinjare potrebni su vam: komad lima dovoljno tankog da ga možete rezati sa škarama, škare za rezanje lima (ja koristim vinogradarske jer su mi puno praktičnije za oblikovanje lima), dvokomponentno lijepilo, olovo, bijeli auto lak.

Prvo na komadu lima nacrtamo oblik glavinjare koji želimo izraditi, nakon toga oblik škarama izrežemo po linijama. Zatim u limu izbušimo rupe na „prsima i repu“ te na gornjem dijelu varalice dvije tako da budu jedna do druge. Rupe na gornjem djelu varalice služe za kopčanje, a potrebne su dvije kako bi odabrali vibraciju koju želimo da ima varalica, ako kopčamo niže vibracija je sitnija, a kopčanjem iznad dobivamo jaču vibraciju.

Nakon toga stavljamo olovno otežanje koje smo prethodno zarezali, osobno najviše volim oblik kapljice, ali jednako dobro služe i ostali oblici. Kad smo stavili olovo mjesta gdje dodiruje lim najbolje je premazati dvokomponentnim lijepilom i ostavljamo da se osuši.

Kad se je sve osušilo nanesemo auto lak. Ja stavljam desetak slojeva auto laka jer tek tako dobivam čisto bijelu boju, a često mi se desi da mi kod prvih slojeva izbija boja markera kojim sam ocrtavao oblik glavinjare. Kad se auto lak osuši, uzmemo vodootporni marker i po želji ukrasimo glavinjaru te joj stavimo trokuke udice i varalica je spremna za ribolov.

Moje glavinjare nisu nikakvo remek djelo. Izrada je dosta gruba ali one vrlo uspješno love. Variranjem olovnog otežanja lako varalicu prilagođavam većini mjesta na kojima lovim. Poseban mi je užitak ribolov vlastitom varalicom. Pokušajte! Još ako ulovite poneku ribu na nju sreća je nemjerljiva!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana