PR / Broj 14 / Svibanj / 2009.

Piše: Praktični Ribolov

Rijeka Ribnik izvire iz dva jaka vrela podno planine Srnetice iznad mjesta Gornji Ribnik. Nalazi se u zapadnoj Bosni petnajstak minuta vožnje od Ključa. Rijeka je široka 20 do 30 metara, a dugačka 5,6 kilometara. Od svog izvora pa sve do ušća u rijeku Sanu možete loviti iz vode. Prosječna dubina je od 50 do 80 centimetara. Obale rijeke su uređene sa posebnom pažnjom kako bi ribolovcima bilo što ugodnije. Puno pažnje je posvćeno infrastrukturi, sjenice sa klupama, drveni molovi i kante za smeće još više krase ovu vodu. Dno rijeke je pretežno šljunkovito sa dosta vodene vegetacije koja u ljetnim mjesecima pri niskom vodostaju može pretstavljati problem. Vodena vegetacija je puna Gamarusa i ostale prirodne hrane što pospješuje rast kapitalnog lipljana po kojem je ova voda poznata. Lipljan čini 70% riblje populacije, a ostalih 30% su potočna i kalifornijska pastrva. Kako je voda u privatnom vlasništvu vrijede posebna (i interesantna) pravila oko ulova riba. Naime dnevno možete zadržati 5 kalifornijskih pastrva preko 25 centimetara, a lipljana i potočnu pastrvu morate obavezno pustiti.

Kako o Ribniku i njegovim kapitalnim lipljanima priča svaki ozbiljniji mušičar, koji je lovio na vodama izvan Hrvatske i mi smo se prošle sezone uputili posjetiti Ribnik. Kako se Ribnik nalazi podosta udaljen od Zagreba odvajamo četri dana za ovu avanturu, a i zbog cijene dnevnih karata. Naime dnevna karta košta 25 eura, a trodnevna 50 znači ako uzmete vikend kartu jedan dan lovite besplatno. Na Ribnik smo se uputili cestom preko Bihača prema Sarajevu odnosno Ključu. Putovali smo dobro i put je bio odličan, cesta jako dobra, a krajolik prekrasan. Cesta od Bihača prema Ključu vijuga između mnoštva brežuljaka i planina sa savršeno pokošenom travom. Dok smo se tako vozili nikako mi nije bilo jasno kako su nepregledne livade savršeno pokošene, a nigdje kuće. Nakon par zavoja usljedio je odgovor na moje pitanje. Mislio sam da je pao snjeg, sve se bjelilo, a nepregledno stado ovaca marljivo je paslo travu, bilo ih je na tisuće. Veličanstveno! I Dok sam se čudio ovcama stižemo u Ribnik prelazimo most na Sani i zaustavljamo se kraj vila na vodi radi kupnje dnevnih karata. Vile su prekrasne svaka ima tri sobe sa zasebnim kupaonicama, klimu, LCD, satelit te ogromnu kuhinju sa svim potrebnim priborom. Tu je i veliki dnevni boravak, kožni trosjede, fotelje, kamin i ogromna terasa nad vodom. Svaka vila može primiti 6 gostiju i košta 120 eura po danu. S obzirom na konfor i nije tako skupo.

Kako do Ribnika

Ako putujete iz Zagreba idite prema Slunju. Poslije Slunja pređete granicu i vozite preko Bihača cestom prema Sarajevu. Kada prođete Ključ nakon 5-6 kilometara je skretanje desno, a na skretanju je drvena tabla za mušičarski revir Ribnik. Dalje je sve dobro označeno i ne biste trebali imati problema. Jedino ako ste mlađi pa niste učili ćirilicu jer kada uđete u Republiku Srpsku sve table su na ćirilici i meni je bilo malo teško iako sam je u školi učio – čovjek zaboravi.

Kod kupnje karata usljedilo je još jedno ugodno iznenađenje za mene i suprugu trodnevni ribolov košta 50 eura. Žene na ribniku love besplatno. Lidiji se to posebno svidjelo pa se je odmah pridbilježila i za drugi put. Prije traženjna smještaja svraćamo do Gorana Vukovića kojeg nam je preporučio prijatelj Igor da nam malo pomogne oko odabira mušica za ovu vodu. Goran Vuković je ujedno i voditelj ovog mušičarskog revira. Goran nas dočekuje u svojoj prekrasnoj drvenoj kući na obali rijeke. Nakon upoznavanja naš domaćin nam uz kavu objašnjava koja su najbolja mijesta za ribolov i koje mušice treba koristiti. Kako je to bio sami početak Lipljanske sezome ljubazni domaćin Lidiji na brzinu veže par velikih suhih muha interesantnog naziva „Patak“ – nešto kao velika jednodnevka. Pozdravljamo se sa Goranom i hitamo pronaći smještaj. Kako su vile rezervirane po par mjeseci unapred izbor pada na privatni smještaj. Noćenje u Ribniku ako ne odsjedate u vilama stvarno ne košta puno mi smo plaćali 5 eura po osobi, a soba po cijeni od 10 eura ima skoro svaka druga kuća. To je bila cijena prošle sezone sada je možda malo skuplje. Nakon brzinskog upoznavanja sa domaćinima oblačimo prsluke i gas na vodu. Izbor pada na zavoj udaljen nekih stotinjak metara od mosta. Lidija lovi na maloprije poklonjenog Patka i već nakon par bacanja ima Lipljana od tridesetak centimetara. Dok sam se ja trudio sa nimfama, gamarusima i ostalim tonućim imitacijama Lidija zateže ribu za ribom. Mene jednostavno nije išlo ma koliko se ja trudio Lidija je taj dan završila sa debelom prednosti ulovivši sigurno tridesetak riba, a ja svega par. Izmoreni od puta završavamo sa ribolovom malo ranije i odlazimo potražiti neki restoran. Možda bismo i duže lovili, ali žena mi je nabila komplekse i nije imalo više smisla loviti.

Ostatak dana smo proveli u opuštajućoj atmosferi razgledavajući mjesto i rijeku. Sljedeće jutro ustajemo rano puni entuzijazma i volje za ribolovom. Jutarnju kavu ispijamo u restoranu Alas na samoj obali rijeke. Ispred restorana se nalazi interesantna mala drvena kućica u kojoj kod ljubaznog trgovca možete saznati sve o mušicama koje se roje taj dan na vodi i on će vam ih i zavezati naime čovjek veže i prodaje umjetne mušice, cijena prava sitnica. Kupujemo brdo muha i još naručujemo da nam zaveže dok mi završimo sa ribolovom. Ribolov počinjemo odmah preko puta Alasa, tu je korito rijeke nešto dublje i sigurno skriva kapitalne lipljane. Lovili smo na nimfe sa zlatnim glavama, a najbolje se pokazala nimfa zečje uho sa zlatnim tungstenom vezana na udici broj 16. Svaki prolaz riba, a svaka treća, četvrta lipljan od preko 40 centietara. Negdje oko jedanaest sati iznad vode su se počele rojiti velike jednodnevke. Zaokupljene ljubavnim zovom neoprezne mušice su padale u rijeku, a rijeka je jednostavno zakipjela od mnoštva kapitalnih lipjana koji su halapljivo jeli koristeći priliku. Takvo hranjenje Lipljana nisam nigdje doživio i to u podne. Ogromni lipljani su u žaru borbe za zalogajem više iskakali iz vode kao pastrve. Ne moram vam ni pričati kako smo lovili. Kad bi ribe prokužile naše velike imitacije zavezali bismo sitne maslinaste jednodnevkice i grizevi bi se nastavili kao da se ništa nije dogodilo. Tako dobro smo lovili da su gosti iz restorana preko puta otvarali prozore i navijali i svaku zategnutu ribu ispračali pljeskom, nevjerojatno. Ljepota Ribnika je u tome što možete loviti u samom mjestu gdje su i najbolje pozicije, bar se nama tako činilo ili možete prošetati nekoliko stotina metara i loviti u netaknutoj prirodi okruženi zelenim livadama i brdima. Prednost lova u samom mjestu je u tome da kad se umorite od zatezanja riba jednostavno izađete iz vode i sjednete na terasu jednog od restorana i uživate u pogledu na rijeku.

U restoranima smo doživjeli još iznenađenja, prvu rundu plaćate vi, sljedeću konobar, a onu poslje gazda tako da smo nakon dva dana provedenih u Ribniku već upoznali mnoštvo prijatelja i za stolom nikada nismo sjedili sami. Ručak na terasi uz rijeku, razmjena rundi i sunce je počelo polako zalaziti iza obližnjih brda. Kako je sunce zalazilo tako se je broj kolobara na vodi povećavao. Jednostavno nismo mogli ostati ravnodušno sjediti na terasi. Uzimamo štapove u ruke vežemo sitne jednodnevkice maslinaste boje vezane na udicama 18-20 i pravac nasred rijeke. Prekrasno, stojite na sredini rijeke i birate pod koju ćete obalu baciti. Sramežljivi kolobar tik uz obalu odaje lipljana. Zabacujem jednodnevkicu par metara ispred, voda nosi imitaciju prema ribi. Opet sramežljivi kolobar i mušica nestaje sa površine, kontra i veliki Lipljan se snažno bori za slobodu. Najljepši ribolov je sa suhom mušicom a kako je Ribnik relativno plitak i ako ste pogodili pravu imitaciju mnoštvo grizeva neće izostati.

Kako se je noć približavala tako su lipljani prestajali raditi, a iz grmlja su izišle potočare, opet griz za grizom. Iako nismo ulovili ni jednu kapitalnu ova rijeka ih skriva u izobilju, sudeći po mnoštvu riba od 30 do 40 centimetara koje smo ulovili.

Sljedeći dan smo isto tako dobro lovili, malo smo više šetali i razgledavali rijeku. Čuvari su nas ljubazno odveli na trofejni dio revira na samom izvoru. Iako nismo lovili vidjeli smo ogromne potočne i kalifornijske pastrve. Ako se odlučite na ribolov u trofejnom djelu revira obavezno svratite do onog gospodina koji prodaje mušice on će vam odati tajnu na šta najbolje grizu. Ribnik je destinacija koju obavezno morate vidjeti, a da biste se nauživali obavezno preporučujem vikend kartu. Nemojte žaliti 50 eura stvarno se isplati vidjeti rijeku i istoimeno mjesto Ribnik. Mjesto koje živi za ribolov.

Pravila ribolova

Ribolov je dozvoljen samo mušičarskim štapom sa po jednom udicom. Cijena dnevne karte za domaće državljane košta 25 KM, a trodnevna 50 KM . Za strane državljane je cijena ista samo u eurima. Možete kupiti i tromjesećnu kartu za 200 KM ili godišnju za 400 KM cijena je u KM za sve goste. Rijeka ima i trofejni revir i cijena karte je 30 eura.

Sve informacije možete saznati ako na googlu upišete: Ribnik fly fishing.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana