PR / Broj 37 / Travanj / 2011.

Da je mrena izraziti grabežljivac, vjerojatno bi bila naša najpopularnija varaličarska riba. Svake godine kasno proljeće i rano ljeto ta se utopija i ostvaruje!

Piše: Dalien

Iako nije nikad bila brana, slapovi kod toplane na rijeci Savi su se u kuloarima oduvijek nazivali „pod branom“. Mjesto je poznato i posjećeno od strane ribiča, jer je izrazito bogato svim vrstama riba. Kao prirodna prepreka ribama na uzvodnom putu za mrijest ispod slapa se u proljeće skuplja više ribe nego obično, a varaličarima je najzanimljiviji mrijest kedera ili uklije! Polovinom travnja pa sve negdje do lipnja, a nekad i duže (ovisno o godini) pod branom se nabija sva sila savskih uklija. U doba najvećeg intenziteta koji se obično dešava u svibnju ili početkom lipnja se voda u limanima neposredno ispod brane doslovno crni od sitne ribe. Ovakvo obilje lako dostupne hrane privlači sve predatore u velikom broju. Somovi, boleni, klenovi, smuđevi i štuke su za stolom, no isto tako se ribe koje inače nisu izraziti predatori oportunistički okreću najlakše dostupnoj prehrani….

Na postavu….

Na svim hrvatskim rijekama se u doba mrijesta uklija, mrena može uloviti na varalicu. Pod branom je to šablona koja nepogriješivo radi svake godine. I to kakva šablona! Mrene nisu iskusni predatori sa razvijenom tehnikom lova, ali mogu loviti sitnu ribu ako je na neki način stjeraju u kut, u ovom slučaju to je sam curak slapa. Ako ste potpuno mirni i neprimjetni u sumrak im možete vidjeti brončana tijela i crvenkaste repove u lovu na kedere.

Lov mrene na postavu voblerom je zanimacija zagrebačkih špinera već godinama i vjerujem da su se mnogi okušali u tome. Prezentacija je više nego orginalna. Radi se o spuštanju voblera na metar-dva strune u sam curak. Potrebno je držati štap u najdaljoj mogućoj poziciji i – ne raditi ništa! Nema namatanja, treba pustiti da struja vode radi za vas i jednostavno čekati griz.

Vobler će jače raditi kada ga uhvati struja, sve dok ga ne izbaci u mirniji dio, pa ga kontratok vraća u žižu i tako ukrug.Treba biti strpljiv i samo držati štap. Iako je vibracija poželjna, ja sam najviše grizeva dobivao upravo kada je štom izbacio vobler i on je samo lebdio u vodi. Dovoljna im je silueta, koja im u toj gomili kedera izgleda kao jedan koji „više ne može“. Napadati će više-manje sve veličine voblera. Obzirom na građu usta sa manjim varalicama ćete puno lakše zakvačiti mrenu, jednostavno zato jer su trokuke bliže jedna dugoj i ona će se pri udaru zakvačiti na jednu od njih.

Dobro je sjediti na kamenu ili čučnuti jer će vas primjetiti ako im stojite na glavi. Pogotovo ove godine kada je Sava bistra kao nikad! Dubinu prezentacije poprilično otežava struja koja izbacuje mamac na površinu. Iako će raspoložene mrene napadati u svim slojevima vode, bolje je spustiti mamac što dublje. U tu svrhu stavljam na špagu iznad mamaca 5-10 grama teško drop shot olovo. Ovaj trik nosi dosta grizeva!

Pribor

Bolenski pribor je odličan za ovu namjenu, ali postoji par stvari koje treba napraviti kako bi mrene uspjeli i uloviti, a ne samo brojati nerealizirane grizeve ili otkačivanja.

Najveći problem je ribolov na kratko u jakoj struji, još sa malim varalicama. Ribe su izrazito borbene i nije jednostavno preživjeti prvi nalet. Ne znam da li se više riba otkači, odvine trokuku ili jednostavno strga špagu. Strašno!

Kao prvo treba jako otpustiti kočnicu role kako početni bijeg mrene ne bi završio pucanjem špage ili odvijanjem udice. Kontra ne treba biti jaka (najčešće se ulove same), već samo mala potvrda iz zgloba i tada kreće rodeo!

Sljedeća bitna stvar je zamijeniti trokuke na voblerima. Ne bi vjerovali kako se lako (zbog dodatnog pritiska štroma na strunu) odvijaju trokuke na voblerima. Kao što sam već napisao, jaka vibracija varalice nije presudna, pa slobodno možete staviti za broj veće trokuke. Uvjerljivo najbolje na koje sam naišao za ovu svrhu su Mustad Elite KVD triple grip trokuke. One imaju debelu žicu koje čak niti mrena ne može lako odvinuti, vrhovi su okrenuti prema unutra pa odlično drže ribu i imaju ekstremno kratak vrat što omogućava stavljanje čak i dva broja veće trokuke od standardnih predviđenih za određenu varalicu. Štap bi trebao biti što duži kako bi što dalje u curku držali vašu varalicu, iako je ta udaljenost ovisna o vodostaju i izgledu same pozicije. Špaga neka bude 0,12-0,15 mm. Od voblera su najbolje male patkice i minnow vobleri veličine do 10 cm. Moji favoriti su Savage Gear Prey 69 i nova Savage Gear patkica od balze Fry od 4,5 cm koja ima jaku i sitnu vibru. Iako oba mamca imaju odlične Owner serijske trokuke, mijenjam ih za broj ili dva veće Mustad KVD triple grips.

Sa dobrim mamcem zakvačiti mrenu nije problem i ona će krenuti nizvodno ili ravno u maticu (uzvodno ne može). Najbolje se što prije spustiti 10-15 metara nizvodno kako bi radili bočni pritisak na nju. Ona instiktivno gura uzvodno u maticu ako joj pritisak dolazi sa strane ili nizvodno. Ako smo dovoljno brzo na početku reagirali i spustili se nizvodno i najveća će umoriti samu sebe. Borba će biti snažna i duga, ali će se uvijek vrtiti u limanu pod nogama.

Osim mrene ovom zanimljivom tehnikom moguće je uloviti, klena, bolena, soma, i ostale „pitome“ vrste koje postanu predatori u ovom periodu….

VIDEO

Način na koji lovim mrene možete pogledati na You tube adresi http://www.youtube.com/watch?v=JvTzQCTvZzw ili u tražilici upisati ime videa: Barbel caught on savage gear prey 69 lure.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana