Mušičarenje u kolovozu

7 min read

PR / Broj 29 / Kolovoz / 2010.

Držite se one stare – „riba doručkuje i večera“ jer pred nama je najtopliji mjesec u godini – kolovoz. Odmarajte u hladovini tijekom dana i dobro se pripremite za ribolov suhom muhom tijekom večernjeg skoka ili jutarnjeg intervala hranjenja pastrva i lipljana, kad voda zakipi od kolobara

Piše: Predator fishing team

Mušičarenje u kolovozu trebalo bi se shvatiti kao i odlazak na godišnji odmor. Nema nikakvog forsiranja i pješačenja kilometrima i kilometrima po vodi u potrazi za velikim ribama tijekom jakog (i opasnog) sunca i velikih vrućina. Treba uzeti pauzu, sjesti i odmoriti se u hladovini ispod kakve vrbe, čak i malo odspavati tijekom podnevne fjake i žege. Razlog tome neće biti zato jer ste lijeni ili vam se ne da previše zamarati, nego iz čisto praktičnog razloga – riba danju vrlo slabo radi. Vodostaji su niski, temperatura vode se dosta podigla i riba se ne hrani intenzivno tijekom cijelog dana. Čak ju u velikoj većini slučajeva nećete ni vidjeti za jakog sunca jer se skriva u raznim zaklonima oko dubljaka, slapova ili ispod granja koje se nadvija nad vodu. To posebno vrijedi za vode poput Vitunjčice, gdje je voda bistra i duboka, a tok rijeke vrlo spor. Šećući usred dana uz njene obale mogli bismo pomisliti da u toj vodi nema žive pastrve, zato jer su sve sakrivene ispod podlokane obale i u dubokom granju iz kojeg izlaze u kratkim intervalima hranjenja ujutro ili predvečer. Tad se lako može dogoditi da se pred vama od niotkuda stvori potočara ili kalifa od par kilograma i počne kupiti krupne sedževe ili druge insekte koji se roje u predvečerje. Prošle godine smo napravili dvodnevnu turneju planirajući subotnji ribolov na Gackoj do dolaska noći pa onda do Gorskog kotara, gdje bismo prespavali i već ujutro bili na Kupici, gdje bismo uživali u ribolovu lipljana suhom muhom.

Gacka je uvijek lijepa, radilo se o ljetnom ili zimskom ribolovu, ali hodanje uz obale te rijeke će vam u kolovozu zadati dva problema. Prvi je nesnosna vrućina Gackog polja koje nudi vrlo malo hlada uz vodu, pogotovo ako se odlučite za prolazak revira od Sinačke pučine pa do hotela. Drugi problem je sunce koje je u kolovozu visoko i jako te smeta i vama i pastrvama koje se sklanjaju u duboku travu. Naravno, to ne vrijedi za manje primjerke koje ćete uvijek naći kako skupljaju razne insekte pri dnu i uz obalu. Tek s dolaskom popodneva riba počinje pokazivati veću aktivnost i tad ju je puno lakše prevariti i uloviti. Velike potočare se uspješno mogu loviti i na male grbice, koje se vode ispod same površine u vodenom filmu. Obično se najbolje lovi na velikim zavojima gdje tok rijeke prvo ubrzava pa onda naglo usporava, radeći brljak i tiš iza kojega se pastrve vole dići na suhu muhu. Ako ste ipak jako uporni i želite se zabavljati cijeli dan sa suhom muhom, ponudite joj nešto veliko. U ovom periodu godine skakavaca svih vrsta, veličina i boja ima u izobilju. Skaču pred vama dok prolazite kraj vode, a pastrvi predstavljaju vrlo interesantan i velik plijen po kojeg će se dići na površinu i sa par metara dubine.

U ovom broju vam predstavljamo vrlo jednostavnu verziju napravljenu od plutajuće spužvice, dok vi možete izraditi i koju drugu varijaciju. Na dosta voda se (osim skakavaca i raznih imitacija velikih kornjaša) u ljetnom periodu dobro pokazala i imitacija ose. Velika žuta i tusta osa svojim će kričavim bojama ponekad pokrenuti i inače nezainteresirane ribe. Kao što vidite na slikama sa skakavcem, originalna boja spužve od koje smo ga napravili je žuta. Smanjite veličinu nogu od spužve ili ih navežite od crne vune ili silikonske gumice za šteku. Ako još napravite karakteristične crne šare flomasterom po tijelu imitacije, dobili ste solidnu plivajuću imitaciju ose. Na Kupi ili Kupici, gdje još uvijek ima dosta lipljana, ujutro i predvečer možete solidno loviti na manje imitacije raznim nimficama ili suhim muhama.

To se prije svega odnosi na Kupicu gdje je ribolov dozvoljen isključivo suhom muhom. Vezane na veličinama udica od broja 16 do 22, suhe imitacije raznih majskih dobro će loviti i za dana ako nađete kakvu rupicu i uspijete plasirati muhe po granju. Osim lipljana, na tako male muhe će se predvečer dići i potočne pastrve ako ju uspijete spaziti na vrijeme i dobro joj navesti muhu tako da joj prođe neposredno iznad glave. Tako je kolega Fabijan uspio prevariti veliku potočaru koju je na istom mjestu snimio par dana ranije. I ovaj put je bila na istom mjestu, ali se morao dobro namučiti provlačeći joj muhu desetine puta iznad glave, sve dok se napokon nije digla na površinu i pokupila ju kao što vidite na slikama. A što se tiče našeg drugog dana ribolova na Kupi i Kupici, uživali smo s duuugačkom pauzom za ručak, smireni i zadovoljni smo se popodne vratili na vodu i uživali u nadmudrivanju s lipljanima sve dok nije pala noć.

Skakavac

Vruće suho ljeto u kolovozu, a zatim i u rujnu, za sobom vuče i suhu travu i livade prepune raznoraznih skakavaca. Razne vrste, boje i veličine skakavaca naći ćete blizu svake salmonidne vode u Hrvatskoj ili kod susjeda. Veliki sočni skakavac prava je poslastica za velike potočne i kalifornijske pastrve koje će se na skakavca koji se koprca na površini dignuti i iz dubokih virova u kojima obitavaju. Jednu od mogućih verzija možete napraviti od plutajuće spužvice – deksiona, kojeg možete nabaviti u bilo kojem Hoby art shopu. Ova imitacija se vrlo brzo i jednostavno izrađuje, a paletu boja možete birati po želji ili koliko vam mašta dopušta. Ako niste u mogućnosti nabaviti baš boju koju želite, jednostavno pofarbajte svog spužvastog skakavca vodootpornim flomasterom.

Suha

Prošlog kolovoza se kolega Zdravac odlično proveo na višednevnom ribolovu na rijeci Kupi u Gorskom kotaru, loveći velike potočne pastrve i lipljane. Jutro i dan je provodio loveći potezankama i nimfareći po dubljacima, dok mu je večer bila rezervirana za večernji skok. Kaže kako je svaki dan jedva čekao predvečerje kad su se iznad površine počele rojiti male žute mušice u velikim količinama, a voda oko njih je doslovno znala zakipjeti od kolobara. Loveći na male žute suhe muhe, najsličnije legendarnoj Yellow Sally, svaku večer je u petnaest do dvadeset minuta uspio uloviti više riba nego što je ulovio tijekom cijelog dana. Imitacija koju vam predstavljamo samo je jedna od varijacija na temu koju možete vezati i s CDC om.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana