Na mrenu bolognesom i štekom

7 min read

PR / Broj 14 / Svibanj / 2009.

Jedno mjesto, jedna riba, dvije tehnike

Snimio: Vladimir Šuker
Piše: Ivo Begović

Samo jutro prije predaje Praktičnog u tiskaru Vladimir Šuker je otišao u ribolov sa Dariom Hrenarom jednim od natjecatelja UŠR „Štuka“ Petrinja. Dario se za ovaj ribolov dobro pripremio odlučivši odloviti trosatni trening na natjecateljskoj stazi u nastajanju. Naime već dvije godine u suradnji sa Gradom Petrinjom korito Kupe se izmuljuje i produbljuje vađenjem pijeska. No da to ne bi bila obična eksploatacija dogovoreno je i uređenje obale te izgradnja ravne natjecateljske staze na lijevoj obali rijeke Kupe. Staza počinje točno nasuprot gradskog kupališta na desnoj obali, a bit će duga 1,5 km. Kad staza bude gotova prosječna dubina će biti oko 3-4 metra, a tok vode pri normalnom vodostaju će biti idealan za štopanje plovka od 10 – 12 grama.

Dvije tehnike

Dario je za ovaj ribolov pripremio šteku Faps 2205 od 13 m na čiji je top set stavio punu gumicu debljine 2 mm provučenu kroz prva tri dijela šteke. Osim toga pripremio je i bolognese od 6 metara Shakespeare Victory koji je u stvario teleskopski štap na koji mu je petrinjski majstor Albert navezao vodilice i pretvorio ga u bolognese. Na top set šteke Datrio je stavio sistem sa Cralusso plovkom od 12 grama, dok je na bolognesu napravio sistem sa plovkom oblika bačvice teškim 5 grama. Cilj ovog treninga osim upoznavanja sa novom natjecateljskom stazom je bilo i otkriti koji način prezentacije će riba prihvatiti i na koju će prezentaciju grizevi biti pozitivniji, a realizacija bolja.

Prihrana koju je Dario pripremio bila je vrlo jednostavna. Naime iz prijašnjeg iskustva ribolova na Kupi zna da je ona prepuna sitne ribe. Kako su mu cilj bile krupnije ribe za koje je znao da ih na tom dijelu toka ima (vide se u bistroj vodi dok prolazite čamcem) odlučio je hraniti samo sa dobro otežanim lijepljenim crvom. Prije početka ribolova sa dvije kile ljepila polijepio je dvije kile crvi i sedam litara sitnog šljunka granulacije 3-5 mm. I ribolov može početi!

Hranjenje

Na rijeci Kupi nasuprot Petrinjskog kupališta nalazi se dublji kanal koji je vađenjem šljunka nastao prošle godine. U tom kanalu ima najviše mrena ali i druge ribe poput plotica (Dario je i njih ulovio nekoliko). No uz krupnu ribu ima i vrlo mnogo sitne. Hranjenje sa hranom bi (po prethodnom iskustvu) dovuklo previše te sitne ribe na hranjeno mjesto i dobar ribolov bi se pretvorio u mučenje. Zbog toga je Dario polijepio 2 kile crvi i 7 litara finog šljunka granulacije 3-5 mm. Za to je potrošio gotovo dvije kile ljepila za crve. No kad mu je sjela krupna riba nije mu se dešavo ni jedan griz kedera je su jednostavno pobjegli pred velikim mrenama koje su se u kanalu hranile.

Početak – bolognese

Pet velikih kugli ljepljenih crva su kao kamen (a to većinom i jesu) pale na dno u daljini šteke od 13 m. No prvi zabac Dario je odlučio probati loviti sa bolognesom. U pripremi je izmjerio dubinu tako da mu je udica vezana na predvezu debljine 0,16 mm doticala dno cijelo vrijeme prolaza. Iznad predveza dugog oko 30 cm Dario je stavio samo jednu torpillu od 5 grama koja je idealno opteretila plovak tako da mu viri samo antena. – Ovdje ne koristim komplicirane sisteme ni kuglice olova složene u logaritam kao na drugim mjestima. One samo usporavaju pad mamca do dna, a to ne želim. Iznad dna se nalazi sitna riba. Ja želim da mi mamac što prije potone i dođe u zonu griza velikim mrenama kojih je ovdje puno dno. Nije to još do kraja ni izgovorio, a njegova bačvica je u desetinki sekunde nestala pod površinom bez ikakve najave. Kontra je bila brza ali samo polovična. Naime Dariu je u kontri štap stao na polovici a dobro stegnuta kočnica role je počela pjevati. Velika kupska mrena je iskušavala snagu bolognesa. U par navrata je iskorištavajući struju natjerala Darija da primi štap drugom rukom iznad role. No onda se ipak predala. Dario je ponovo bacio kuglu crvi. – Ne želim da ribe koje su prisutne ispred mene odu jer ih plaši drilanje ribe. Bolje da im što češće bacim crve da su zaokupljene njihovim sakupljanjem. Sljedeći prolaz bio je također produktivan. Riba mu je ovaj put primila nešto bliže mjestu hranjenja nego prva. – To je dobar znak. Znači da se primiču kuglama i počinju jesti točno sa njih. Mislim da ću nakon još jedne ribe na prolaz pokušati štopati. Na tu slijedeću ribu nismo dugo čekali uslijedila je odmah nakon još jedne kugle bačene u vodu.

Nastavak – Šteka

Vrijeme je da isprobam štopanje štekom. Zanima me da li će miran mamac u neposrednoj blizini kugli (ili na njima) dati koju veću ribu. Dario je plovak Cralusso Torpedo od 12 grama opteretio također sa samo jednom kuglom olova. Predvez mu je na ovom sistemu bio dug oko 40 cm, a dubina na mjestu lova izmjerena tako da je to glavno optetrećenje bilo tek centimetar od dna. Prvo spuštanje velikog mamca (10 crvi na udici Owner No. 8) i potpuno štopanje. Dario se natječe na novoj Rive stolici koju je i ovaj puta koristio. Ona ima savršen prednji držač za šteku koji ako ga dobro naštimate omogućava uz naslanjanje šteke na njega jako mirno štopanje i vođenje plovka. Plovak se umirio pod samom površinom vode odajući da je i mamac potpuno miran na dnu. Nakon pet minuta ovakve prezentacije osim par podrhtavanja plovka koje je izazvala promjena u struji vode nije se ništa desilo. Dario je odlučio malo podići mamac sa dna i ponovo ga spustiti u slučaju da je pao između većih oblutaka na dnu pa ga riba ne vidi. Prošle su još dvije minute bez griza. Daro je odlučio ponovo dohraniti.

Dvije kugle crva sjedaju točno na vrh šteke. Plovak sa sistemom je oko metar i pol iza špice pa će tok vode vjerojatno donijeti kugle tik iznad mamca. U jednom trenutku (uvijek se to desi u jednom trenutku) plovak bez najave nestaje. Podizanje šteke izazvalo je eksplozivno izlijetanje gumice dok Dario počinje borbu sa još jednom kupskom mrenom. Nakondesetak minuta navlačenja i ova se riba predala. Najveća do sad potvrdila je Dariove sumnje da se krupnija riba može dobiti drugačijim pristupom. Ali je griz na bolognese bio mnogo brži. Nakon još par ulovljenih krupnih mrena trening je polako ušao u drugi sat. Darija je zanimalo kakve bi ribe grizle ako napravi koji prolaz sa bolognesom. Prva tri prolaza bila su bez poteza. No slijedeći put je oko pet metara iza hrane antena plovka samo zadrhtala i potonula – do pola. No Dario se ne da prevariti. Crvenperka! (Petrinjski naziv za ploticu op.ur.) Već po prvim trzajima ribe Dario zna da se radi o lijepoj plotici. Još par plotica iza nje i Dari zaključuje: – Mrene su točno na crvima u rujući po njima otvaraju kugle , dok se jato plotica preselilo malo nizvodno i love crve koje im voda ponese. I jedne i druge dobro grizu. >Pitanje je koja bi taktika donijela veću težinu na natjecanju. Plotice su nešto sitnije ali je griz i izvlačenje brže. A mrena je kompaktna i tri puta teža ali se gubi mnogo vremena na izvlačenje, a pokoja i ode najčešće nakon predugog drila. Vidjet ćemo kad se ovdje održi prvo natjecanje. Tada su sve opcije otvorene. Možda će se čak moći loviti i keder. No sumljam da če na ovom dijelu Kupe on pobijediti jer je dubina odmah uz obalu i nema onog pravog prijelaza gdje bi se on mogao zadržati i kvalitetno loviti zaključio je Dario ovaj ribolov.

Udica i mamac

Dario je cjelo vrijeme ribolova hranio isključivo sa lijepljenim crvima i nije bacio ni grama hrane nije imalo nikakvog smisla pokušavati alternativne mamce. Koristio je isključivo crve i to na ovaj način:

Gdje je Dario lovio?

Dario je lovio na lijevoj obali Kupe točno nasuprot petrinjskog kupališta. Do tog mjesta je vrlo lako doći i osobnim automobilom. Ako idete iz Zagreba i skrenete za Petrinju prije samog petrinjskog mosta u selu Brest je skretanje lijevo. Na tom mjestu u stvari silazite sa glavne ceste na bijeli put. Ne brinite put je tvrd i diobro nasut jer ga koriste kamioni za prijevoz iskopanog pijeska iz Kupe. Sad se samo vozite uz Kupu nizvodno i nakon kilometar izići ćete točno na mjesto gdje je Dario lovio.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana