Na treningu s Alanom

5 min read

PR / Broj 16 / Srpanj / 2009.

Na treningu koji je predhodio Europskom prvenstvu u Radeču pratili smo peterostrukog svjetskog prvaka Alana Scothornea i u detalje vam donosimo jednu od tehnika koja je donosila pobjedničke bodove na tom natjecanju

Hladna i visoka Sava u Radeču u Sloveniji potpuno je promijenila inače fantastičnu natjecateljsku stazu. Krupna riba koje ovdje ima u izobilju zbog naglog pada temperature vode uopće nije primala. Kroz treninge se pokazalo da je jedini siguran ribolov tehnika lova štopanjem na kratku šteku u zoni prvog „štroma“. Oni koji su vični ribolovu na tekućicama znaju da se radi o prvom prijelazu iz mirne priobalne vode i toka. Ovisno o dijelu staze taj je prvi tok vode od obale bio udaljen od 5 pa čak do 13 metara. A bilo je dijelova staze gdje se taj ribolov uopće nije mogao loviti. No kao što rekoh radilo se o jedinoj sigurnoj taktici ako je mjesto iole dobro. Da ova linija najbolje radi vidjeli smo i sami već drugog dana treninga. A kad su Englezi na treningu u srijedu cijeli jutarnji trening posvetili uvježbavaju ove tehnike bilo je jasno da će ona odigrati glavnu ulogu za ekipni plasman. Ja sam trening Engleza pratio u četvrtak i prenosim vam način ribolova Alana Scothorna. Nažalost Alan (iako je sa Wilom Raisonom bio najbolji na treninzima) je prvog dana natjecanja dobio loše mjesto i završio osmi u podsektoru tako da driugog dana nije lovio. No meni je ova tehnika koju sam naučio donijela drugo i peto mjesto u podsektoru. Eo nadam se da ćete iz ovoga teksta nešto naučiti-

Priprema

Alan je za ribolov pripremio ukupno 4 top seta za ribolov na pet dijelova šteke (oko 5.5 m) Top setovi su mu bili dugi 4 dijela doj je samo jedan odštekavao. Uz tu glavnu liniju izmjerio je dubinu i složio sisteme i na 11 metara šteke gdje mu se nalazila prva stepenica, a pripremio je i tri keder teleskopska štapa sa oko 1,5 kg keder hrane.

No kratka linija na pet dijelova šteke mu je bila glavna dok su keder i vanjska linija šteke bile tek rezervne opcije ako glavna linija ne bude radila. Na četiri top seta postavio je plovke od 1, 1,5, 2 i 2,5 grama sa identičnim rasporedom olova. Jedna torpila i svega tri kuglice veličine deset raspoređene do predveza (vidi shemu). Sa svakom od linija je pažljivo izmjerio dubinu i bez mamca u pripremi probao još par prolaza korigirajući plovak za par milimetara ako bi mu udica zapela za dno. Korigirao je dubinu sve dok nije postigao slobodan prolaz udice tik uz dno. Za prvo kranjenje složio je pet kugli veličine naranče. Hrana mu se sastojala od jednakih omjera Sensas Gross Gardon fino mljeveni i Sensas Lake. U namočenu i prosijanu hranu za prvo hranjenje je dodao oko 30% tamne zemlje sa fujem, kastere i mrtve (smrznute) pinkije. Uz to je peripremio i dvije kugle čiste tamne zemlje sa fujem. Tamnu zemlju za prezentaciju fuja je cijeli engleski tim nakopao na livadi uz samu Savu.

Ribolov

Alan je početni zvižduk dočekao sjedeći na platformi i čekajući početak barem pet minuta. Sve je bilo spremno za početak treninga. Nakon znaka pet kugli hrane je na liniju kratke šteke bacio rukom dok je dvije kugle zemlje sa fujem spustio pomoću Pole cupa. Sa ribolovom je počeo loveći na plovak nosivosti 1,5 gram. Lovio je na lagani prolaz vodeći šteku desnom rukom. Za to vrijeme je lijevom rukom formirao čvrste kuglice krane promjera oko dva centimetra i bacao ih svaki prolaz na isto mjesto. U kuglice koje je formirao dodavao je tokom ribolova male količine kastera, sitnih crva pinkija i zemlje sa fujem. S obzirom da je kosina dna bila jaka sve kugle je Alan bacao oko dvadeset centimetara kraće od linije na kojoj je vodio plovak, a bacao ih je oko pola metra nizvodno od okomite linije šteke postavljene u držač.

Na taj način postigao je da mu sve kuglice na dno padnu malo nizvodno i točno u liniji gdje mu se kretao mamac – najbolje mjesto za prezentaciuju mamca i učinkovitu kontru. Več nakon par prolaza dobio je prvog nosaća, a zatim ih je dobivao svaki prolaz. Nosaći koje je lovio bili su teški od 3 do 5 deka a tempo ribolova u prvih petnaest munuta mu je bio oko jedan u minuti. Lovio je na malu široku udicu (mustad Round Bend Match broj 20 na predvezu 0,08) na kojoj je bio prezentiran samo jedan ver-d-vas.

Vrlo rijetko mu se desilo da je fulao griz jer bi nosać primio za kraj ver-d-vasa. Nakon svakog takvog fulanog griza Alan je odmah odštekao i stavio novi mamac ne pokušavajući napraviti još jedan prolaz sa mamcem na na koji je fulao griz. Nakon pola sata ribolova na lagani prolaz grizevi su se usporili i tempo mu je nešto pao usprkos stalnom ritmu hranjenja sa malim kuglicama hrane. Bilo je vrijeme za promjenu sistema. Alan se odlučio za najteži sistem koji je složio – bačvicu od 2,5 grama. Sa tim sistemom je još u pripremi vrlo lako mogao potpuno zaustaviti – zaštopati sistem točno na mjestu gdje padaju kuglice hrane.

Ova prezentacija mu je donijela povratak tempa na gotovo jednu ribicu u minuti. No donijela mu je još nešto – svaka četvrta ili peta riba bila mu je nešto veća. Te bonus ribe teške od sto do tristo grama bitno su poboljšavale ukupni učinak. Alan je do kraja treninga nastavio loviti na isti način ulovivši na kraju gotovo osam kila ribe.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana