Osnovna škola bassolova

13 min read

PR / Broj 16 / Srpanj / 2009.

Osnovne montaže silikonaca u ribolovu bassa plus jedan ili dva aduta iz rukava za ribu više!

Piše: m®VA

Moderni bassolov se ne može nikako zamisliti bez upotrebe varalica od silikona ili mekane gume. Takvih varalica ima milion vrsta i sve su lovne, ako ih na pravilan ančin montiramo i vodimo. Pa da vidimo koji su to pravilni načini montaže.

Neotežana montaža

Osnovni način montiranja wormova i stickabaita, i najčešće upotrebljavan od strane naših ribolovaca je tzv. neotežana montaža. Jednostavno na worm udicu (poseban oblik udice koji kod ušice ima pregib pod 90 stupnjeva da bolje drži silikonsku varalicu) namontiramo worm. On se montira tako da silikonca primimo blizu završetka gornjeg dijela i zabodemo udicu u sredinu worma i probodemo ga tako da vrh udice izađe sa strane na nekih 2 cm od mjesta uboda. Udicu izvlačimo kroz nastalu rupu sve do pregiba na worm udici i onda zakrećemo za 180 stupnjeva tako da se worm pravilno namjesti na ravno dijelu udice prema ušici. Vizualno odmjerimo gdje bi udica trebala izaći na wormu i onda vrh udice bodemo pod kutem od 90 stupnjeva na varalicu i izlazimo na „leđima“ worma van. Još jednom provjerimo dali worm stoji pravilno na udici i spremni smo za ribolov. Ušica sa čvorom se obično sakrije u tijelu worma da smanjimo mogućnost oštećenja ili zapinjanja o prepreke.

Ovakva montaža je posebno učinkovita kod varalica tipa Senko ili Lunker City FinS, Manns Shadow, Zoom Fluke i svih ostalih stick ili ribolikih silikonaca. Pogotovo je pogodna za ribolov na viđeno i za ribolov u plićoj vodi. Varalica se najčešće vodi laganim cimanjem tako da nakon svakog trzaja poleti naglo u jednu stranu glumeći ranjenu ili nervoznu ribicu. Dosta često se jednostavno zabaci i pusti da potone na dno pored neke prepreke u vodi za koju smatramo da krije bassa i tamo se ostavi ležati na dnu neko vrijeme. Ovisno o terenu na kojem lovimo vrh udice može biti potpuno slobodan (da udicu montiramo tako da je vrh udice tik uz tijelo silikonca), a možemo manje ili više sakriti udicu u tijelo silikonca. Ovisno o stupnju sakrivenosti vrha udice u silikoncu, ovisi i jačina kontre koju moramo dati prilikom griza da bi zakvačili ribu, a ovisi i nezakvačivost cijelog sistema u lomu u kojem ribolovimo. Osnovno pravilo bi bilo da što je „tvrđi“ lom, to je dublje vrh udice u silikoncu.

Dakle, čistina na vodi bez prepreka: udica je vani, lov u resi: udica je tik pod „kožom“ silikonca, ribolov u granju ili kamenju: vrh udice je skroz u silikoncu. Obavezan je i pravi izbor udice za ribolov silikoncima i on važi za sve sisteme, jer neotežani sistem i jeste osnovni sistem na osnovu kojega su i nastali većina drugih sistema. Dakle, za ribolov stick i worm silikoncima manje-više okruglog presjeka tijela bez zadebljanja, dakle varalice tipa Lunker City Slug Go, Yamamoto Senko, Berkley Power Worm, Yamamoto Cut Tail Grub, DEPS Deathadder i drugi poznati i manje poznati odlične su ravne worm udice. Ove udice su odlične i za situacije kad je vrh udice slobodan, dakle ne treba dodatni napor kod kontre na bi se uspješno zakačila riba. Ove udice još zovemo i udice „J“ oblika. Za silikonce šireg tijela i za ribolov kad nam je udica sakrivena u silikoncu koriste se Wide Gap udcie. To su udice „G“ oblika koje imaju široki luk koji pomaže kod pravilnog montiranja silikonaca sa zadebljanjem kao što je Zoom Fluke, Bass Assassin, Lunker City FinS, DEPS Shudderbait, Yamamoto Ika… jednostavno poštujte ova pravila što se udica tiče i imat ćete više uspjeha i više pravilno zakvačenih riba, a samim time i više lijepih uspomena na vrijeme provedeno u ribolovu!

Kako montirati worm udicu na silikonac?

Texas montaža

Kao što i samo ime kaže, ova montaža je nastala u „Usamljenoj zvijezdi“, dakle američkoj saveznoj državi Texas. Texas ima dosta rijeka koje prolaze kroz kanjone i ti kanjoni su jednostavno pregrađeni pa se na vrlo jednostavan i jeftin način došlo do ogromnih akumulacija za potrebe hidroelektrana. Dakle vode su duboke, dno je tvrdo sa dosta rijetkom vegetacijom i ribe su stisnute oko gomila kamenja i kamenih ploča. Voda je normalno mutnjikava, jako često i crvenkasta zbog boksita i pijeska, a glavna hrana bassevima su rakovi. Svi bi mi rekli da je to idealan teren za bass jigove, što velike akumulacije poput Lake Fork Toledo Bend i jesu, no bassevi vole wormove i potrebno im je ponekad dati nekaj i za promjenu od rakova. Tako je nastala Texas montaža koje je ustvari otežana varijanta neotežane montaže. Jednostavno prije nego li svežemo worm udicu na osnovnu nit, na tu istu osnovnu nit dodamo otežanje u obliku metka tako da zašiljeni dio gleda prema vrhu štapa. Oblik je taj jednostavno zbog smanjene zakvačivosti, a i kaj bi drugo ludi Texašani koji su opsjednuti oružjem i koristili kao otežanje?!?

„You don’t mess with Texas!“. Naravno da mi možemo koristiti i druge oblike, mada se oblik metka ipak pokazao kao najbolje riješenje! Dakle, ovo je precizna tehnika i koristi se kod ribolova na strogim lokacijama, dakle nije tehnika za pretraživanje gdje ribe grizu već se zabacuje što bliže prepreki u kojoj očekujemo ribu. Za mjesta kao što su kamene nakupine na dnu ili mjesta bez trave otežanje ne fiksiramo ničime. Prilikom zabaca puštamo varalicu da tone na napetoj struni tako da i otežanje i varalica istovremeno dođu do dna. Ako zabacimo i pustimo da mamac tone na potpuno labavoj struni desit će se slijedeće: olovno otežanje koje je teže i ima manji otpor od recimo Berlkyjevog 10 inch Power Worma će puno prije potonuti do dna od varalice tako da ćemo imati dosta praznog hoda dok ne potopimo silikonca na recimo 3 metra dubine gdje je olovo.

Naravno da će se olovo u tom procesu pomjerati po dnu prema nama tako da se može desiti da i profulamo mjesto gdje bi se trebala javiti riba. No, ovaj sistem da olovo potone prije od mamca ima i svojih dobrih strana ako sve uradimo kako treba! Jednostavno koristimo olovno otežanje dosta velike mase, recimo 14 grama, i plivajućeg worma, recimo Terminator Snap-Back Worm, zabacimo nešto iza prepreke i pustimo da olovo potone. Laganim trzajima, da ne pomjeramo olovo sa dna previše, potapamo silikonca da izazovno leluja. Kad dođemo do olova, jednostavno lagano povučemo metar-dva prema sebi. Kad smo na željenom mjestu opet otpustimo najlon jedno metar-metar i pol da se varalica počne dizati prema površini. Kao marker u šaranskom ribolovu. Kad mislimo da je dosta izronila, opet kratkim trzajima s pauzama vučemo varku prema dnu. Obavezno gledajte strunu i na svaki sumnjivi pokret jako kontrirajte, jer je udica skrivena u tijelo!

Ako je na dnu dosta vegetacije ili želite „probiti“ pojas trave da bi došli do dna, onda olovno otežanje moramo fiksirati na neki način. Najjednostavniji i najefikasniji je da u otvor na olovu kroz koji prolazi struna zacvikamo čačkalicu i na izlazu pretrgnemo. Kakve sad veze ima najomiljeniji zagorski desert sa kaubojima? Drvce koje se koristi za čačkalice je dovoljno mekano da ne oštećuje najlon i vrlo jednostavno se nabavi. Ja sam na Boroviku na 4-tom kolu Hrvatske Bass Lige pola sata bezuspješno tražio pogodnu grančicu da zacvikam olovo a nalazio sam se u šumi! Naravno da su mi čačkalice ostale u autu (no i njih smo upotrijebili nakon onog odličnog čobanca!). Texas rig je idealan i za ribolov u samoj obali ili u žbunju, upravo onakav kakav je bio na Trakošćanu prvo i drugo kolo Hrvatske bass lige. Mnogi ribolovci vole dodati i perlu između otežanja i varalice. Ona služi da bi se dobio dodatni zvuk, odbljesak i jednostavno dodatno samopouzdanje. Najidealnije su staklene perle u kombinaciji sa mesinganim otežanjim jer daju najbolji zvuk.

Carolina montaža

Carolina montaža je nastala u Južnoj Karolini koja ima puno prirodnih jezera u kojima obitava bass. Dakle, vode su za razliku od Texaških akumulacija u pravilu pliće sa dosta vodene vegetacije. Carolina rig je zamišljen tako da se varalica uvijek nalazi iznad vodene vegetacije ili u gornjim slojevima. To je prezentacija za pretraživanje većih površina (suprotno od Texasa koji se koncentrira na mikrolokacije), dakle kad ribe nisu striktno koncentrirane oko jedne točke.

Za izradu Carolina riga vam treba: worm udica, materijal za predvez, vrtilica, perlica i otežanje. na predvez zavežemo worm udicu i na nju montiramo silikonca jednako kao za neotežanu montažu. Ovisno o količini loma u vodi biramo dali ćemo ostaviti vrh udice vidljiv ili ćemo ga sakriti. Na drugi kraj predveza vežemo vrtilicu. Na glavni najlon prvo stavljamo olovno otežanje (obično je oblika metka ili štapićasto) pa perlicu. Ovdje perlica osim zvuka i dodatnog bljeska služi i da zaštiti čvor na osnovnom najlonu od udaraca olovnog otežanja. Iz istog razloga osnovni najlon slobodno bude nešto deblji! Zbog same zamisli da bi mamac trebao biti iznad vegetacije jako često se koriste i plivajuće gume. Olovno otežanje je najbolje voditi tako da je uvijek u kontaktu sa dnom, tj. da se vuče po dnu, tako da Carolinu ne povlačimo tako da odižemo štapom već paralelno s vodom vučemo štap u stranu. U bistrijoj vodi koristite dulje predveze i obratno.

Wacky montaža

Uzmete neki od stick silikonaca i propiknete ga na polovici i to je to! Nema jednostavnije montaže od ove. Tako jednostavna, a opet tako učinkovita. Nekad je dovoljno da silikonca kojeg ste do maloprije imali montiranog na neotežanom rigu jednostavno prepiknete po sredini i zabacite bassu koji je do maloprije ignorirao vašu prezentaciju. Varalica drugačije tone, oba kraja joj se migaju i bass često ne može odoljeti! Kod neotežane montaže varalica tone obično „nosom“ naprijed jer ju ipak vuče težina udice, a kod Wacky montaže udica je na sredini mamca tako da varalica tone vodoravno. Obavezno ju puštam da tone na opuštenoj struni tako da ode okomito na dno, na dnu ju ostavim poprilično dugo i ako se ništa ne desi onda ju relativno brzo cimajući vučem prema površini. Kod tog cimkanja krajevi Senka se savijaju prema nazad i izgleda kao da varalica pliva, bass jako teško može tome odoljeti! Wacky montaža je montaža za plitke vode jer nema dodatnih otežanja i posebno je pogodna za ribolov na viđeno. Može se koristiti obična worm udica ako se lovi na čistom terenu, ili udica sa štitnikom posebno rađena za Wacky rig.

Krasne udice sa štitnikom za Wacky radi naš poznati ribolovac Željko Vedrenjak, a kako ih korisiti možete vidjeti na 5-tom i 6-tom kolu Hrvatske Bass lige ove godine u rujnu na jezeru Trakošćan! Jako dobre varalice za Wacky su DEPS Kincoo, Jackall Flick Shake Worm i već spomenuti Yamamoto Senko. No, prednost ovih mamaca, a to je da se kače po sredini im je i mana, jer su ovi silikonci, a pogotovo Yamamoto Senko, dosta osjetljivi na oštećenja pa često pucaju jako brzo na mjestu uboda i postaju neupotrebljivi. Riješenje je jednostavno, a dolazi u obliku malih gumica za kosu koje se koriste za pravljenje pletenica. Jednostavno tu gumicu navučemo na Senka (poduplamo ako je prevelika rupa i ne drži silikon) i stavljamo je na mjesto gdje bi uboli silikon i udicu kačimo tako da provučemo između varalice i omče od gumice ne probadajući niti varku niti gumicu! Na taj način će nam silikonac izdržati više napada i ulovljenih riba. Za dublja mjesta dobro je koristiti i lakšu jig glavu ili jednostavno stisnemo sačmicu olova iznad udice!

Tip 1

Još jedna mala tajna za ribu više: ako lovite dosta sa Senkom onda sigurno imate nekoliko silikonaca koji su pukli na jednom kraju od worm udice. Ne bacajte takve varalice već im udahnite novi život!

Drop Shot

Ova tehnika dolazi iz Japana i kao sve njihovo ona je precizna, fina i ubojita! Tehnika je osmišljena s namjerom da riješi problem kako bassu koji nije zainteresiran zagristi držati varalicu pred nosom dovoljno dugo da on promijeni mišljenje. Olovno otežanje je na dnu, a varalica se nalazi iznad olova, nadajmo se u visini bassa kojega želimo uloviti! Dakle, treba nam osnovni najlon, olovo za Drop Shot i adekvatna udica. Udica može biti obična worm udica na koju smo navikli i imamo povjerenje, pogotovo ako lovimo u nekom drvenom kršu pa nam treba nezakvačiva varalica. Ako je situacija čišća, možemo koristiti i neku od specijaliziranih Drop Shot udica sa širim lukom koje se montiraju tako da vrh viri izvan silikonca. To smanjuje nezakvačivost sistema ali poboljšava postotak dobro zakačenih riba. Znači, najobičnijim Palomar čvorom vežemo udicu i na ostatak najlona ispod udice zakvačimo Drop Shot olovo na posebnu kopču. Olovo za Drop Shot ima posebno napravljenu kopču od žice u koju se najlon jednostavno „zacvika“ i olovo se tako drži. Smisao ovoga je da se duljina predveza može mijenjati vrlo lako i da ako se slučajno olovo spetlja negdje u granju izgubi samo ono, a mi nesmetano izdrilamo ribu. Ribu koju dobijemo na Drop Shot treba malo drugačije kontrirati nego inače.

Drop Shot

Grizevi nisu energični kao (često) na druge silikonce, a i varalica je drugačije montirana (ako ju montiramo na Drop Shot udicu sa vrhom vani) tako da ako samo zveknemo kontru kao inače vrlo vjerojatno ćemo ostati bez bassa. Kad osjetimo da imamo griz, a to se najčešće osjeti tek kao lagani „tap!“ na struni ili dodatno otežanje kao da Vam varalica prolazi kroz mulj, ono što moramo učiniti je da počnemo namatati najlon i polako odizati špicu štapa prema gore kao da hoćemo bassu izvući varalicu iz usta. Bas na ovo obično reagira tako da krene u stranu i tada treba dobro kontrirati.

Razumljivo da za ovu tehniku treba osjetljiviji štap od onih kakve bi koristili recimo za Texas gdje nam je jedino bitan dobar kontakt sa varalicom i dovoljno snage da spremimo udicu u basseva usta. Treba nam osjetljiviji ne samo zbog kontre već i zbog specifične prezentacije koja je skoro vertikalna. Za Drop Shot je idealna upotreba čamca, no i krošnje drveća blizu obale ili stabla pala s obale u vodu su također odlična. Zabacimo varalicu u lom koji je ispred nas i pustimo da olovo potone do dna. Laganim cimanjem dignemo varalicu do te mjere da osjetimo olovo na dnu, a da ga ne pomjeramo. Zadržimo tako napetu strunu i čekamo neko vrijeme. Ako se ništa ne dogodi opet malo protresemo varalicu i držimo lagano napeto da varalica bude u ravnini s ribom. Ovo je igra živaca, nadam se da su Vaši dovoljno debeli!

Drop shot na brzaka

Naravno da nemamo svi specijalna fensi-šmensi olova za Drop Shot, ali nas to ne spriječava da lovimo ovom tehnikom. Ljudi su lovili Drop Shot tehnikom i prije nego su izmišljena posebna olova, ili mislite da su prvo izmislili adekvatna olova i tek onda tehniku? Odličan način da napravite sami idealno olovo za Drop Shot koje neće zapinjati tako lako na dnu, a koje će se (ako i zapne) relativno lako osloboditi od glavne strune i ostaviti Vas da se slobodno borite s ribom je slijedeći:

Na osnovnu nit Palomar čvorom zavežemo udicu za Drop Shot i ostavimo dovoljno dugačak podvez za olovo. Zatim na taj podvez montiramo naobičnije štapićasto olovo sa rupom u sredini. 5-6 cm od kraja najlona, a ispod štapićastog olova stisnemo najobičniju mekanu olovnu sačmicu kakvu koristimo kod ribolova na plovak. Ona služi kao graničnik i sprečava štapićasto olovo da se skine sa podveza. Štapićasto olovo zbog svog duguljastog oblika će se teže zacvikati u kamenju i neće toliko zapinjati za granje. Ako slučajno u toku borbe s ribom i dođe do zapinjanja olova ono će pod pritiskom pomaknuti olovnu sačmu koja služi kao graničnik i zajedno s njom sići sa najlona i tako riješiti problem zadeva.

Ovo su osnovne varijante montaža silikonaca za bassa, no ne samo za bassa jer sve grabljivice u slatkoj vodi i na moru možete uloviti nekom od ovih montaža silikonaca. Eksperimentirajte, modificirajte prema svojim potrebama ma koliko to glupo i nelogično izgledalo drugima, kao recimo Pepaćeva montaža Yamamotove Ike s kojom mi je pred nosom maznuo bassa na Boroviku u sklopu bass lige!

Tip 2

Jedna vrsta silikonca ne mora se montirati samo na jedan način, pogotovo genijalne japanske umotvorine kao Yamamoto Fat Ika. S njom možete jigati, koristiti je kao vobler ili twitchati kao jerkbait. Sve ovisi kako ju montirate!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana