PR / Broj 16 / Srpanj / 2009.

Zvučna komponenta u mamljenju soma kod nas je zapostavljena. Osim rijetkih koji bućkaju, većina ribiča natakne dvije pijavice, zabace na dno i čekaju…

Napisao i snimio: PRAKTIČNI RIBOLOV

Mnogi ribolovci još i danas čekaju soma loveći ga na žive mamce na samom dnu. Nakon što smo se u prošlom broju dotaknuli tehnike lova soma plovkom na jezerima u ovom broju ćemo vam opisati navike soma te ribolov i mamljenje soma zvukom.

Pa krenimo prvo od navika soma i načina na koji se on hrani. Po obliku tijela i spljoštenoj glavi većina ribolovaca pomisli da somovi većinu svog života provode ležeći na dnu hraneći se strvinama i svime što se na dnu i uz dno može naći. No istina je daleko od toga. Naime som je vrlo aktivan (prvenstveno noćni) lovac koji svoj plijen pronalazi većinom u srednjem i gornjem sloju vode.

Primjer prvi

Ljetno je vrijeme i voda na jezerima se već dobro ugrijala iako je zbog stalnih kiša nešto hladnija nego prošlih godina ipak je većina jezera toplija od 20 stupnjeva Celzija. Ukoliko u sumrak promatrate površinu vode u vrijeme kad noć zamijenjuje dan, vjetar stane i sve se smiri. No površina vode tad obično zavre od sitne ribe. Keder se sa smirajem dana oslobodi i izađe bez straha pod samu pocvršinu gdje će provesti noć. Tamo je sad najtoplije i najsigurnije. Nešto krupnija riba poput žutooki, krupatica, babuški itd također se diže u srednji sloj i pod površinu. Som kao noćni lovac ovu situaciju jednostavno mora slijediti. Gornji sloj vode je topliji iako nćni zrak donosi nešto svježine, no još važnije je da je sva hrana upravo pod površinom. Som se u lovu uvijek za razliku od smuđa više oslanja na bočnu liniji i na svoje brkove nego na vid. Iako siluete sitne ribe koje se ocrtavaju na noćnom nebu nije lako ignorirati. Som je u napadu daleko najbrži grabežljivac. Štuka je eksplozivna, smuđ je brz no brzinu soma teško mogu pratiti. Dakle s obzirom na prethodne činjenice noću mu mamac morate prezentirati u srednjem ili gornjem sloju vode. Svi vi koji ste pokušali loviti soma na tvz „somijadama“ razvlačenjem znate da se najbolja prezentacija postiže podizanjem ribice-mamca pod samu površinu. Kad ribica leđima viri van vode – to je to. Što se time postiže? Zvuk! Naime ribica prezentirana na ovaj način plivajući brčka po vodi mami soma vibracijom ali i zvukom.

Primjer drugi

Tekućice su ovog proljeća i ljeta potpuno drugačije nego je to uobičajeno. Da budem precizniji još nisam doživio srpanj sa Savom kod Zagreba u plusu. Žuta voda nosi granje, lišće i svakakvo smeće koje je pobrala na livadama. A količina zemlje koju je obilna kiša oprala sa obala čini ju mutno žutom. Kod ovako visokih vodostaja bijela riba se uvijek sklanja u mirnjake uz glavnu maticu čekajući da velike vode prođu. A somovi? Somovima su u rijekama ovakvi uvijeti vrijeme obilja. Danju nema previše svjetlosti koja bi ih ometala, a i noć je njima ista. Voda je potpuno mutna no oni love bolje nego ikad opet se oslanjajući na bočnu liniju i brkove lako pronalazeći sitnu ribu. Po tako mutnoj vodi nije rijetkost vidjeti soma kako aktivno lovi i rauba pod samom površinom, a kad dođe noć onda se oslobode i oni najveći brkonje pa se u svakom tišaku čuje lomljava od silnih rauba. Vješanje samica sa kederima na okolno grane je odavno (hvala bogu) zabranjeno. No ribolov soma za vrijeme zamućene i mutne vode mnogo je učinkovitije ako mamac prezentirate u sloju vode u kojem on lovi, a dodavanje zvučne komponente povećava uspjeh tj skraćuje vrijeme potrebno somu da pronađe mamac.

Zvečka za živi mamac

Kako ozvučiti mamac

U posljednjih par godina ribolov soma u Europi dobiva na popularnosti te se mnogi šaranolovci odlučuju probati nešto drugo da u dugim ribolovima razbiju monotoniju. Ribolovna industrija slijedi taj trend pa gotovo svaka veća firma ima cijelu liniji proizvoda namijenjenih ribolovu soma i somolovcima. Na primjer Quantum ima seriju Rhino Black Cat, Sanger UniCat itd. Dva proizvoda iz te nove proizvodnje su se pokazala osobito učinkovita. Prvi je specijalna zvečka koja se sastoji od dvije okrugle plastčne komorice koje između sebe imaju rupicu za navlačenje na predvez. U svim slučajevima kad somu prezentirate živu ribu kao mamac ova zvečka će vibracijama koje živa riba odašilje dodati još i zvučnu komponentu.

Spomenute kuglice treba postaviti na čvor predveza iznad udice ili ih po predvezu spustiti do same udice kako to vidite na slikama.

Drugi proizvod je još zanimljiviji – Sanger plovak sa zvečkom. Radi se o plovku namijenjenom da živi mamac podiže sa dna. Znači lovi se sa sistemom tj olovom na dnu ali plovak kojeg se montira prije predveza podiže ribicu sa dna ne dozvoljavajući joj da zaroni na dno i sakrije se. Plovak na svom debljem kraju ima utege za balans kako bi stajao vodoravno i onemogućavao živoj ribi mamcu da se zapetlja oko glavnog najlona, a ujedno ima i dvije komore sa kuglicama koje pri pomicanju ribice zveckaju. Zvuk ovog specijalnog plovka i zvečke koje smo opisali je visok i ne preglasan ali je (pokazalo se) dovoljan da dovede brku do mamca.

A što dok čekate da som zagrize na postavu

Moje je iskustvo da će dva štapa postavljena na dva dobra mjesta uvijek donijeti griz. A sa trećim štapom volim u blizini postavljenih sistema pretraživati vodu varalicom. Najbolje mi se pokazalo (bez obzira da li lovim na jezerima ili rijekama) loviti soma sa varalicama koje prolazeći kroz vodu proizvode vibracije ali i zvuk. Tako je jedna od najlovnijih varalica dupla DAM Effzet žlica koja se u povlačenju izazovno okreće i bjelasa ali i zvecka. Osim nje u ljetnom dijelu godine najlovniji su kratki zdepasti vobleri sa mnoštvom kuglica koji se kreću pod samom površinom. Varalice poput Mans 1- i baby 1-, Ružno pače (ono veliko plastično), Storm Subwart a dobro radi i Storm Thunderstick plivajući. Varalice volim bacati među postavljenim sistemima. Pa ako mi i ne lupi na varalicu često soma na taj način zainteresiram za živu ribu koju sam mu postavio. Eto nadam se da ćete pokušati malo unaprijediti svoje sisteme i da će vam to kao i meni donijeti više grizeva i somova.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana