Natjecateljski pristup bassolovu 1. dio – uvod

7 min read

PR / Broj 17 / Kolovoz / 2009.

Mala sitnica poput tanjeg najlona, manje varalice ili pak sporijeg i temeljitijeg pristupa te različite taktike u datom trenutku na vodi može vam i te kako poboljšati uspjeh u ribolovu i donijeti ribu više

Napisali i snimili: Mario Čenan i Predator fishing team

Natjecateljski pristup bassolovu mnogi bi opisali kao “Run and gun” način ribolova uz puno smicalica i trikova kojima će se prevariti suci ili natjecatelji oko sebe te puno veći presing i svađe između ribiča gdje na kraju uvijek pobijedi onaj kojemu je pisana riba više ili je jednostavno dobio prednost domaćeg terena. Iz ovakve perspektive gledano i ja bih odustao od natjecanja na prvu loptu da mi je netko opisao taj način ribolova uz ovakve zajedljive komentare. Na svu sreću to nije tako, dapače, upravo je obratno. Odmah mogu priznati da nikada do sad nisam upoznao toliko dobrih ribiča i novih ljudi s kojima mi je bilo ugodno loviti i družiti se dogovarajući ribolove na mjestima u Hrvatskoj gdje možda nikada ne bih otišao.

Prijateljski razgovori prije, za vrijeme te nakon natjecanja uz nadmudrivanje i uspoređivanje različitih pristupa i taktika na vodi omogućuje ribiču da nauči više i na licu mjesta može vidjeti ono o čemu inače može samo čitati ili slušati u razgovorima s drugim ribičima u ribičkim dućanima ili u kafiću što, morate se složiti, ni približno nije isto. Osim toga, osnovna razlika između natjecateljskog i „običnog“ ribolova je što na tekmu dolazite koncentriraniji, bolje opremljeni i spremni iskušati sve metode i taktike bassolova koje znate kako bi ulovili što veći broj pastrvskih grgeča u što kraćem vremenskom periodu. Kada malo bolje razmislite, nije li to baš onaj razlog zbog kojeg svi idemo na ribolov? Nakon ovakvog uvoda, probati ću vas još malo više zaintrigirati i zagrijati za natjecateljski ribolov ali i podijeliti s vama neke taktike i tehnike koje u takvoj vrsti ribolova dobro prolaze. Pa da krenemo!

Teška vremena

Ribolov pastrvskog grgeča na viđeno jedan je on najzabavnijih načina varaličarenja u svijetu. Lijepo šećete uz vodu, divite se prirodi oko sebe i pogledom tražite prvog „grgu“ sparkiranog uz neku grančicu koja viri iz vode ili kraj kakvog drugog zaklona oko kojih se bassevi inače zadržavaju. Nakon što ste uočili potencijalnu žrtvu, pripremite svoju favoritsku varalicu i bacite je u neposrednu riblju blizinu. Idealan scenarij ide otprilike ovako- uz glasan raub i pljusak, bass pohlepno guta varalicu nakon čega slijedi uspješna kontra i riblje akrobacije u obliku skakanja i trešnje glavom te, nakon kraće borbe, prihvaćanje kapitalca za doljnju čeljust, slikanje i puštanje.

Pa di ćeš ljepšeg filinga! Je, al ne denes – rekao bi jedan moj kolega po štapu. Naime na većini voda situacija slična ovoj redovito se događala sve do prije nekoliko godina kada je basseva bilo puno, a ribiča (koji znaju što treba raditi) malo. Danas imamo situaciju kada na nekim vodama basseva i dalje ima puno ali je zato i više ribiča koji su istim ribama bacali iste varalice na iste načine već početkom sezone, a kamo li tijekom ljeta kada bass postaje inertan i inače ga je teško uloviti. A sada zamislite situaciju kada na vodu nahrupi tridesetak iskusnih ribiča koji svi imaju isti cilj pred očima – bassevi. Situacija koju sam opisao maloprije sada izgleda ovako – nakon dužeg vremena sam uspio vidjeti bassa na površini, pokušao sam mu što diskretnije plasirati varalicu što sam i uspio ali ju je grga s prezirom letimično okrznuo pogledom i okrenuo se na drugu stranu.

To se događa u boljem slučaju, jer inače pobjegnu glavom bez obzira na zamah štapa ili zvuk preklapanja role. Takvo ponašanje pastrvskih grgeča doživjet ćete na većini naših jakih voda poput Trakošćana, Treppetovih bajera, Šumbara i Orlovca u Karlovcu, slavonskog Borovika ili podravskih voda gdje ih možda ima i najviše ali su zato i najoprezniji. Veliki pritisak ribiča koji love basseve te, hvala bogu, catch i release način ribolova omogučio je velikim ribama da upoznaju razne vrste varalica i tehnika na koje su ulovljene više puta. Iako bass nema takvu vrst inteligencije da točno prepozna vrstu varalice na koju je već ulovljen, znat će da nešto ne štima po prepoznatljivom zvuku najlona i pada tj. pljuska varalice u vodu u njegovoj neposrednoj blizini što će mu izoštriti čula i njegova najčešća reakcija biti će da se makne i krene dalje. Pojava ribiča s štapom na obali ili nagla neprirodna kretnja zamaha štapom također će ga upozoriti da nešto ne štima te će u većini slučajeva samo zaroniti poput kakve podmornice i izgubiti nam se iz vida. Ukratko, bassevi, pogotovo oni veliki, postali su puno oprezniji i teže ih je uloviti nego ikad prije. Ono što je činjenica je da niti jedan bass nije neulovljiv. Svaku ribu koju vidimo ili joj otprilike znamo trenutnu lokaciju možemo uloviti ukoliko si damo dovoljno vremena i truda te uz to još uparimo i odgovarajući pribor u koji, osim varalica, računam i štap, rolu te strunu koju ćemo koristiti.

Kako odabrati taktiku ribolova

Odabrati taktiku ribolova nije nimalo lako. Može se jednostavno uzeti štap i rolu te prsluk s varalicama i krenuti u krug oko jezera, ali si postavite slijedećih nekoliko pitanja. Kakva je voda na kojoj lovimo- mutna ili prozirna, da li je riječ o dubokoj šoderici s nešto raslinja uz obalu ili je riječ o mrtvici punoj lopoča gdje postoji vrlo malo mjesta gdje uopće možemo plasirati našu varalicu. Ovisno o tipu vode birat ćemo i osnovni pribor te varalice prilagođene terenu na kojem mislimo loviti. Drugo pitanje na koje moramo potražiti odgovor je količina i veličina basseva u dotičnoj vodi, a treće, možda i najvažnije pitanje je – koliki je pritisak od strane bassolovaca i s čime se tamo najčešće lovi. Kada složimo tih nekoliko odgovora, možemo se početi spremati za ribolov na toj vodi. Navest ću jedan primjer koliko je to važno: Recimo da na Borovik dođete s priborom i varalicama s kojima ste do sada lovili na jezeru Trakošćan, našli biste se u vrlo nezavidnoj situaciji.

Dok na mutnom i plitkom Trakošćanu najčešće lovite ili na viđeno ili pod granjem uz obalu, na Boroviku uz obalu nemate što tražiti. Riba se skoro isključivo zadržava u najgušćem potopljenom granju i krošnjama drveća od dvadeset pa do pedeset metara od obale. Bassevi bi i tu primili iste varalice kao i na Trakošćanu ali problem je iste prezentirati toliko daleko i u tako gusto granje. Tu ne možete koristiti kratke štapove prilagođene soft stick bait metodi kada morate baciti teškog silikonca, spinnerbait ili popera u daleko granje i, što je još veći problem, izvući velikog i borbenog bassa iz njega. Osim prilagodbe vodi, morate se prilagoditi i taktici ribolova na viđeno ili na neviđeno. I jednom i drugom možete dobro loviti ali, u nekim trenutcima na nekim vodama bolje radi jedna od druge što ćete najbolje vidjeti dolaskom na vodu dan prije natjecanja ili probnim krugom po jezeru kada dođete na ribolov. Čim vidite kako se ribe ponašaju, sve vam odmah može biti jasnije, Npr, ukoliko u probnom „ điru „ vidite svega par basseva koji se nećkaju oko ponuđenih varki, odmah se opredijelite za ribolov na neviđeno kojim ćete uloviti znatno više, a i smanjit ćete si frustracije natezanja s jednom ribom koja vam stalno ignorira varalicu. I obrnuto, ukoliko primijetite raspoložene basseve na površini koji raubaju za kederima, nemate što razmišljati, bacite se na posao. Problem nastaje kada riba zaista loše prima jer je veliki pritisak na vodu i teško ih je uloviti i na jedan i na drugi način. Tada do izražaja dolaze dobro odabrane tehnike ribolova, strpljenje i kvalitetna prezentacija odabrane varalice o čemu ćemo pisati u slijedećem broju.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana