Šteka VS direktaš ili dvomeč na Kupi

7 min read

PR / Broj 16 / Srpanj / 2009.

Nenad je lovio sa plovkom oblika bačvice od četiri grama i razvučenim olovima, a riba mu je primala kad bi nad kuglama lagano zaustavio plovak. Na taj način je tok neznatno počeo dizati crve na udici i plotica bi ih uzela.

Piše: Ivo Begović

Tradicionalni kup KŠR Korane iz Karlovca održan je ove godine na rijeci Kupi u gradu Karlovcu. Još jednom se pokazalo da je rijeka Kupa ovdje izuzetno bogata ribom, a ulovi su se u svim sektorima kretali preko desetak kila ribe za četiri sata natjecanja. Nastupiulo je dvadeset ekipa čiji su natjecatelji raspoređeni u tri odvojena sektora. Promatrati ovo natjecanje i donijeti vam suhoparne podatke o ukupnim težinama i ulovima bilo bi dosadno. Zbog toga sam se ovaj put podlućio cijelo natjecanje promatrati Nenada Viboha iz Korane te Smaila Habibovića koji lovi za Sunju. Oni su izvukli brojeve 5 i 6 i A sektoru na prilično jednoličnom dijelu staze sa ravnim dnom. S obzirom da su obojca vrhunski natjecatelji i reprezentativci hrvatske zanimalo me kao će koji od njih proći loveći na Kupi osobito zbog toga što su se u pripremi odlučili za potpuno različite taktike ribolova. Naime Nenad Viboh pripremio je samo šteku sa tri top seta na kojima je redom postavio jedan list od 4 grama, Cralusso torpedo plovak od 5 grama i plovak bačvicu od 4 grama. Smajo je za razliku od njega pripremio samo dva direktaša . Jedan od 8 i jedan od 9 metara. Sa plovcima od 3 i 4 grama. Dakle bilo je vrlo zanimljivo promatrati ova dva vrhunska hrvatska natjecatelja u potpuno ujednačenim uvijetima.

Hrana i hranjenje

Nenad koji je lovio na broju 5 pripremio je vrlo ljepljivu hranu na sirnoj bazi očekujući da će kupska riba najbolje reagirati na taj miris jer je Kupa od kiša bila neznatno zamućena i lagano povišena. U hranu je dodao i dosta sitnog šljunka granulacije 3-5 mm i dosta smrznutih mrtvih crvi. Za početno hranjenje je pripremio čak 14 velikih kugli. Osim toga pripremio je i oko pola kile ljepljenih crvi sa dosta šljunka.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Hrana Nenada Viboha

Smajo je za razliku od njega pripremio mnogo aktivniju hranu slatkaste baze koja će se na dnu mnogo brže otvarati. Za početno hranjenje je pripremio tek pet kugli bez dodavanja crvi. On se odlučio na konstantno dohranjivanje manjim kuglama tokom ribolova i dodavanje male količine živih crvi u te kasnije kugle koji će mu pomoći da se hrana otvara čim dođe do dna. Smajo nije pripremio ljepljene crve. U početnom hranjenju obojca su nahranila gotovo istu liniju. Nenad na vrh šteke dok je Smajo gađao liniju na kojoj je se direktašem od 9 metara najbolje mogao kontrolirati plovak. Nakon početnog hranjenja i početka ribolova Nenad je prvi na stazi ulovio ploticu. Nakon nje ribe su mu nastavile gristi točno na kuglama svaki prolaz. Lovio je sa bačvicom od četiri grama i razvučenim olovima, a riba mu je primala kad bi nad kuglama lagano zaustavio plovak.

Na taj način je tok neznatno počeo dizati crve na udici i plotica bi uzela. Smajo je počeo dosta sporije od Nenada, i njemu su grizle plotice no grizevi nisu bili toliko česti. Nakon petnaestak minuta imao je duplo manje plotica, a onda mu je velika riba strgala predvez. No Smajo je znao da je to tek početak natjecanja i dalje se držao svog plana. Hranio je konstantno bacajući po kuglu hrane sa crvima sbvaki drugi prolaz i lovio laganim štopanjem u toj liniji. Nenad je bio mnogo neaktivniji što se tiče dohranjivanja. Jedan od razloga je držanje pune šteke koja ne dopušta da plovak vodite jednom rukom dok drugom pripremate kuglu a drugi je vrlo jako hranjenje na početku kojim je potrošio mnogo više hrane od Smaje koji je na početku hranio sa samo pet kugli.

Hrana kojom je Smajo lovio

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Hrana koju je Smajo pripremio za ovaj ribolov bila je srednje ljepljiva i sa nešto šljunka za otežanje. Kugle je bacao često u toku natjecanje dodajući male količine živih crvi kako bi mu se kugla na dnu što brže otvorila.

Štopanjem do krupnije ribe

Nenad je nakon pola sata kad su se početni grizevi plotica prorijedili pokušao loviti štopanjem sa Cralusso torpedo plovkom od 5 grama. Ta je težina bila je dovoljna da se udica potpuno smiri na dnu u zoni griza. Na taj način se u ovom dijelu Kupe dobro love podusti i mrene. Nenad je i na ovu liniju imao grizeve ali mu je tempo bio mnogo sporiji nego kod ribolova na plovak. Nakon desetak minuta ovakvog ribolova odustao je od te prezentacije i vratio se ribolovu na prolaz. Taj mu je način i dalje donosio plotice no većina ih je bila teška tek oko 300 grama. Smajo se u tom dijelu natjecanja odlučio također potražiti ribu jer je još uvijek imao sporiji tempo od Nenada. On je na liniji sa kojom je lovio spustio torpillu i sva olova do predveza kako bi što bolje mogao kontrolirati mamac. Smajo je ispred sebe na dalini na kojoj je lovio imao jedan blagi prijelaz dna i nakon dužeg traženja i malih promjena dubine uspio je pronaći mjesto na kojem predvetz može nasloniti na tu kosinu i zaustaviti mamac na trenutak štopanjem. Ova promjena mu je počela donositi poduste koji su bili dosta krupniji od plotica koje je lovio Nenad i u težini ga je počeo stizati. Osim njih dvojce u sektoru je dobro lovio Zlatko Stričak loveći direktašem na favoritskom broju jedan i Miško Bjeluš na desetki.

U drugoj polovici natjecanja po cijeloj se stazi počeo loviti podust i krupnija plotica. Nenad je opet pokušao sa štopanjem i to mu je odmah donijelo par – trganja! Izgleda da su mu na hranu sjele velike mrene ili šarani kojih na ovom dijelu toka ima mnogo. Nakon što je ta velika riba otišla i njemu su na čvršće zaustavljanje mamca počeli gristi podusti no za to vrijeme Smajo je nastavio loviti poduste jednog za drugim te ih je direktašem vrlo brzo izvlačio. Do kraja natjecanja bilo je vrlo teško procijeniti tko će pobijediti. I jedan i drugi pristup imali su svoje prednosti i mane. Nenad je imao više ali sitnije ribe dok ga je Smajo pobjeđivao krupnijom ribom. Na kraju je vaga pokazala 15150 grama za Nenada i drugo mjesto u sektoru i 15080 grama za Smaju koji je završio treći. Sektorsku pobjedu odnio je Miško Bjeluš loveći na broju 10 sa gotovo 18 kila ulovljenih riba. Zlatko Stričak je na jedinici u zadnjoj sekundii izgubio podusta od 700 grama koji bi mu bio dovoljan da stigne Nenada i Smaju a ovako je završio četvrti. Kakvo fantastično natjecanje na tekućoj vodi. Danas u hrvatskoj sigurno nemamo stazu na kojoj je moguće uloviti jednaku kilažu na svakom dijelu sektora.

Chris standing up holding his daughter Elva

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana