Zimski ribolov šarana na rijeci Mrežnici

11 min read

PR / Broj 23 / Veljača / 2010.

Ovaj mjesec sam lovio ukupno šest dana na rijeci Mrežnici u Dugoj Resi. Slike kojima smo ilustrirali ovaj tekst snimljene su baš na tom ribolovu. U dogovoru sa prijateljima Ivanom i Filipom, odlučili smo suprotstaviti se oštroj zimi i probati uloviti koju ribu za dušu. Pošto je zima bila duga, jedva sam dočekao taj ribolov…

Piše: Marko Jeren

U Dugu Resu sam došao brzo, sat vremena vožnje od Zagreba i ulazim u šaranski raj u samom centru grada. Prvo jutro me posjetio predsjednik KŠR “Mrežnica”, gosp. Brežan i zaželio nam ugodan boravak na vodi. Lijepo od njega, te sve pohvale društvu na brizi i međuljudskim odnosima koji su kod njih uistinu sjajni.

Smjestio sam se na gornji dio C&R „zone“, točnije “ispred grane”. Po informacijama koje sam dobio, riba je slabo radila. Odlučio sam prvi dan pokriti što veći dio rijeke, kako bih uvidio stanje i znao kako dalje. Svaki štap sam precizno zabacio te nahranio sa nekoliko šaka “food miksa”. Iznenadio me već prvi potez nakon 1h, kad mi se hanger počeo spuštati. Kontra i tek onda shvatim kako me je liska digla na foru) ha-ha, idemo dalje…

Prvoga dana sam ulovio 1 ribu od 8 kg, te preko noći 2 ribe od 9 kg i 8.5 kg. U srijedu mi dolaze prijatelji na vodi i smještaju se lijevo od mene. Kako sam po noći čuo iskakanje šarana, obratio sam im pažnju na to te usmjerio u pravcu gdje su se kretali. Noći su bile strašno hladne, te umaranje ribe nije bilo nimalo ugodno. U četvrtak sam odlučio sve svoje stvari premjestiti lijevo od njih, kako bismo mogli biti svi zajedno i taj smo ribolov pretvorili u pravo druženje. Kuhalo se domaće vino, pripremali su se razni kulinarski specijaliteti, te nam je, uz ugodne razgovore sa domaćim ribolovcima, vrijeme doslovno proletjelo.

Riba je jako slabo radila, tako sam/smo dnevno dobivali 1-2 ribe. Ukupno sam ulovio 9 riba između 8.5 i 10.5 kg. Ivan je ulovio jednu ribu od 8 kg, dok je Filip uhvatio šarana od 9.5 kg (i jednu lisku).

Šarani su najbolje reagirali na fish boilu arome Squid O+ Esterbland 12 i dodatak Orange oil eteričnog ulja. Čak 70% riba smo ulovili na balansirane mamce pomoću pop-up boila Plum (Mainline), Pineapple (Nutrabaits), Orange Oil (domaća). 85% poteza se dogodilo po noći, u periodu od 01 h-06 h. Od udica smo koristili Korda Wide Gape vel. 6, te dobri stari Gamakatsu spec. CAMO, vel. 4. Vodeći evidenciju, uočili smo kako je 90% riba ulovljeno u srednjem dijelu rijeke, ispred ili iza pojasa trave. Samo je jedna riba ulovljena na suprotnoj obali, pod granjem.

Vrijeme je bilo katastrofalno, vjetar je stalno puhao, a popraćen velikim pahuljama, stvarao male poteškoće. Dnevna temperatura se kretala oko -5, dok se noćna spuštala do -17°C. S obzirom na takvo (ne) vrijeme i aktivnost ribe, bili smo ipak zadovoljni ribolovom na Mrežnici. Najviše smo se oduševili ljudima u Dugoj Resi koji su u svako doba dana bili spremni za pomoć. Najviše hvala predsjedniku Brežanu na ugodnom boravku, te prijatelju Cviku, Borni, ali i Grgi, sa svojim dečkima iz Imotskog.

Pop-up boile i paste za šarana

U današnjem šaranskom ribolovu je gotovo nemoguće zamisliti ribolov bez nekoliko vrsta i dimenzija pop-up boila. Ponudi na tržištu nema kraja. Tako se nude razne boje sa svim mogućim aromama. Koji je razlog tome i jesu li sve pop-up boile jednako učinkovite?

Kratko i jasno – nisu! Niti jedan mamac nije isti i ne može biti kao onaj drugi. Međusobno se razlikuju po veličini, boji, količini aroma, te kvaliteti izrade. Pop-up boile možemo podijeliti na kupovne i domaće. Razlika je velika, ukoliko gledate očima nekoga tko se imalo razumije u moderni šaranski ribolov. Kupovne boile su odlične i stvarno ima mnogo opcija za kupovinu, dok su domaće boile ipak domaće jer točno znate što ste stavili unutra. Osim toga, veće je zadovoljstvo uloviti ribu na mamac koji ste vi osmislili nego na nešto gotovo, zar ne?

Što su to pop-up boile?

Svi plutajući mamci imaju zajedničku karakteristiku – lebdjeti ka površini, slati signale ribi da je to hrana i tako privući pažnju ribe. Pop-up boile su klasične lovne boile, izrađene od laganih brašna, koje su po konstrukciji lakše od vode. Iz tog razloga takve boile plutaju i ne nalaze se na dnu jezera. Kako bi se takva boila što bolje istaknula, u miks se dodaju razne sintetičke boje. Pomoću boja (žuta, roza, narančasta, crvena, crna…) pop-upica postaje vizualno uočljivija. Kod pop-upica je vrlo važno nekoliko stvari: uzdizanje, boja, veličina, atraktivnost. Mamac mora biti kvalitetan kako bi nekoliko sati mogao lebdjeti u vodi i vući udicu ka površini. Nije to lak zadatak jer ukoliko mamac upije imalo vode, dobit će na težini i leći će na jezersko dno, a to nam nije bila zamisao. Utjecaji boja su vrlo važni. Osim što na njih „grizu“ šaranaši, šarani će u određenim okolnostima rado primiti mamac druge boje od boje podloge dna. Veličina mamca je također važna jer pop-up ne koristimo samo kao solo mamac, već i kao pomoć u balansiranju naših lovnih boila – kukuruza. Na kraju sam ostavio ono najvažnije, a to je atraktivnost. Mamac mora biti atraktivan kako bi slao šaranu signal da je to hrana. Ukoliko nije tako, šaran će tu šarenu kuglicu smatrati kao neku vodenu biljku i neće joj pridavati nimalo pažnje.

Kada se pop-up boile koriste?

Hrvatske vode su vrlo zahtjevne. Često su vrlo raznolike pa se na jednom jezeru često mogu naći različiti uvjeti za ribolov. Pretežno su jezera bogata biljnom vegetacijom, lopočima ili travom. Uz obale su česta stara potopljena drveća, dok je konfiguracija dna jezera išarana sa mnogo sprudova. Takva jezera su rođena za ribolov sa pop-up mamcima. Pop-up boilu ćemo koristiti u ribolovima kad želimo svoj mamac istaći na dnu i prezentirati „pred nos“ ribi. U rano proljeće se šarani počinju aktivnije hraniti te je pravo vrijeme da se okušamo u ribolovu sa pop-up mamcima. Pop-up možemo koristiti na travnatim područjima (sad je to stara trula trava koja je pala na dno), na način da boilu uzdignemo toliko centimetara od dna koliko je trava duga. Jedan dio šarana će se kretati kanalima koji prolaze travom, dok će se drugi sigurno kretati iznad pojasa trave.

Obje grupe riba će uzdignuti mamac prepoznati kao mogući zalogaj jer će im izgledati zanimljivo i primamljivo. Osim iznad vodenog travnjaka, pop-up možemo koristiti i u pojasevima lopoča, rubnim dijelovima potopljenih drveća, itd. Ribolov u lopoču je vrlo zanimljiv. Osim što spada u ekstremni način ribolova, sam ribolov u lopoču ima mnogo pravila koje treba poštovati, ako želimo uloviti ribu. Tako recimo, ribolov sa uzdignutim mamcem je uvijek zanimljiv iz razloga što se na tom području često puta može pronaći “hrana u zraku“. Pojasevi lopoča su puni hrane pa se šarani često zadržavaju baš tamo. Kako je zbog gustih listova smanjena količina svjetlosti, opredijelit ćemo se na svjetlije tonove pop-up mamaca. Naime, šarani u stvari ne raspoznaju boje, već toniranom skalom nijansi sive boje prepoznaju svijet oko sebe

Veličina pop-up boila i omjeri

Kupovne pop-up boile se nalaze u nekoliko standardnih veličina, a to su 10, 15 i 20mm. Domaćom izradom plutajućih boila možete birati koju veličinu želite. Kada želite balansirati svoje mamce, vrlo je važno da to učinite kako valja. Recimo da vam je lovna boila promjera 14 mm, poželjno je da joj tad pridružite pop-up boilu od 10 mm. Isto tako, lovna od 16 + 12 mm, lovna od 18 + 14 mm i lovna od 20 + pop up od 16 mm… Kako je ribolov šarana u stvari vrlo jednostavan (tj. kompliciran, ako ga mi sami takvim napravimo), jednostavnim potezima skalpela možemo oblikovati određenu pop-up boilu i sami ju ručno izbalansirati. Tako balansirani mamci su najbolje balansirani, jer osim što su 100% balansirani, nepravilnog su oblika i tako dodatno privlače pozornost šarana.

Prezentacija pop-up boile na jezerskom dnu

Najbolje se držati one izreke “Klasika je najbolja!”, no svjesni smo da nekad i nije baš tako. U određenim situacijama, pogotovo na šaranskim natjecanjima, često puta sitnice odlučuju o pobjednicima. Zato je prezentacija mamca vrlo važna u šaranskom ribolovu. Klasično prezentiran pop-up je odlična opcija na raznim terenima. Osim klasičnog sistema, postoji još prezentacija 360 i D-rig montaža. Sve su to kvalitetne montaže pop-up boila, sa kojima ne bi trebalo biti „fulanja“ u realizaciji poteza. Za predvez se koriste tanje upredenice od 15lb, a za pop up je važno da je tonuća. To je vrlo važna sitnica koja će vam donijeti ribu više. Osim upredenica, poželjno je koristiti fluorocarbon debljine 0.35 – 0.40 mm, koji je zbog svojstva nevidljivosti pod vodom često najbolji izbor. Izbor udica je na vama, jer se u svakoj prezentaciji može pronaći druga funkcija udice. Najvažnije je prije početka ribolova provjeriti vlastiti sistem u plićaku i vidjeti kako to izgleda u vodi. Nerijetko se događaju poteškoće prilikom prezentiranja mamca. Mamac ne pluta ili je mamac podigao cijeli sistem u zrak, zato je važno provjeriti što ćete zabaciti u vodu.

Kako se izrađuju pop-up boile?

Kod izrade pop-up boila možemo koristiti kupovne gotove mikseve. Oni su izbalansirani miksevi, koji se lako rolaju, brzo suše, te je rolanje kudikamo olakšano. Domaći pokušaji izrade pop-up mikseva su mnogo zanimljiviji. Ne znam za vas, ali ja jako cijenim nešto što sam napravim, te mi je veliki gušt na to prevariti ribu. Domaće mikseve ćemo izrađivati od laganijih komponenti, kao što su sojino brašno, shrimp brašno, casein r., egg albumin…Vrlo je teško pogoditi pravilan omjer komponenti kojima ćete zadovoljiti osnovne karakteristike pop-up boile. Iz tog razloga za početak preporučam uporabu već gotovih pop-up mikseva. Oni su pakirani od 400gr -1000gr, tako iz tog jednog paketića dobijete mnogo malih kričavih boila. Osim što ćete dobiti na količini, možete koristiti i razne umjetne boje kojima ćete ih izdvojiti od ostalih. Vlastoručna izrada pop-upica vam omogućava i da izaberete veličinu mamca koji želite raditi, tako možete izrolati boile veličine 8, 10 i 14 mm, a ujedno i one veće – od 20, 24 ili 30mm.

Postupak izrade pop-upice ide na slijedeći način (za 100gr pop-up miksa)…

Igrajte se sa bojama pop upica

U posudi razbijete jedno jaje (možete, a i ne morate koristiti samo bjelanjak), te ga vilicom dobro razmutite. Izaberete aromu i ulijte 4-5 ml. Ja sam za ovu prigodu izabrao jednu od najdražih aroma -Squid O od Solara. Ukoliko želite svoje mamce obojati, u 100gr kupovnog miksa dodajte dvije žličice boje. Dobro promiješajte miks te posebno tekućinu. Postepeno dodajte pop-up miks u tekućinu i miješajte. Trebala bi vam ispasti gumena smjesa lijepe i čiste boje. Napunite pištolj sa smjesom, istisnite smjesu van kroz tuljac sa promjerom koji ste željeli. Izrolajte mamce, prokuhajte ih pola minute i stavite sušiti. Kad su boile kuhane, možete ih onako vruće još doraditi izvana. Uzmite prozirnu plastičnu vrećicu, uštrcajte 2ml arome te ubacite boile unutra i dobro promućkajte. Ostavite desetak minuta kako bi mamci površinski upili aromu i boile tad mogu na sušenje.

Kao što vidite, izrada pop-up boila je jednostavna i zabavna. Slijedeća stepenica je kombiniranje raznih boja i izrada šarenih pop-up boila, te kombiniranje raznih boila. Najveća stepenica izrade takvih mamaca je kad uspijete napraviti balansirane mamce – Half n half boile. To su boile koje u svom sastavu imaju pola plutajuće smjese za izradu pop-up boila, dok je druga polovica lovni miks načinjen od raznih kvalitetnih brašna.

Pomoću balansiranih boila osjetit ćete na svojim ribolovnim rezultatima znatno poboljšanje. Sigurno se pitate zašto. Stvar je jako jednostavna. Kad šaran dođe u situaciju da se susretne sa mamcem, prvo što će napraviti jest da ga provjeri. To čini mahanjem perajama kako bi podigao sve sa dna i uvjerio se da li je to “slobodan mamac” nježnim dodirom svojih usana. Kad se šaran uvjeri u pomičnost mamca, usrknut će ga i dril može početi. Iz toga razloga ćemo sa balansiranim mamcem lakše prevariti i oprezne ribe.

Izrada pop-up boila

Paste

Uporaba paste u šaranskom ribolovu je uvelike zanemarena. Svi se orijentiramo na nepotrebne zabačaje u daljine te magične brojke skupih boila. Tek poneki pojedinac onako stvarno istinski uživa u ribolovu u pravom smislu. Pasta se „rodila“ u isto vrijeme kad i boila. Za razliku od boila, pasta je puno jednostavnija za uporabu te mnogo atraktivnija. Na tržištu nalazimo razne arome i sastave pasti. Meni su se najlovnijima pokazale one na bazi animalnih sastojaka i aroma. Iza njih dolaze paste na bazi kremastih aroma, a na kraju voćne poslastice. Osim uporabe kupovnih univerzalnih pasti, možemo napraviti i koristiti svoju domaću pastu.

Izrada paste

Pastu je vrlo lako napraviti. U ribolovnim trgovinama možete kupiti smjesu u koju treba samo dodati kemiju i zamijesiti ju te dobijete gotovu smjesu. Slična je stvar i sa domaćom pastom. Princip je slijedeći, kad se spremate napraviti domaće boile. Sastavili ste suhi miks i spremate se napraviti tekući. Prije toga, odvojite dio suhoga miksa u posebnu kanticu. Zamutite 0.5-1 jaje i u njega dodajte kemiju. Zamijesite smjesu rukama i pasta je gotova.

Pastu ne kuhajte, već gotovu smjesu spremite u najlon vrećicu kako se smjesa ne bi posušila pod utjecajem zraka. Kad sami izrađujete pastu, otvorene su vam ruke raznim kombinacijama. Možete stavljati “kemije” koliko hoćete, ali opet u granicama razuma. Velika prednost domaće paste nad domaćim boilama je ta što nema procesa termičke obrade. Sve što ste stavili u pastu ostalo je u njoj, te možete biti mirni da je vaša “kemija” 100% u pasti. Arome i aktivatori će istog trenutka nakon zabaca početi djelovati i tako brzo privući ribu. Ovakva pasta sigurno odašilje snažniji signal od bilo koje domaće ili kupovne boile (naravno, ne one iz dipa.)

Paste

Prezentacija paste

Pastu možemo prezentirati na dva načina. Prvi način je da pastu prstima stisnemo na feder-hranilicu koju smo napravili od tanje žice (ili kupili). Drugi način je da prstima pastu modelirate oko boile na sistemu. Obje prezentacije su odlične, samo što se razlikuju u veličini zalogaja. Prednost druge prezentacije je da kad se pasta otopi (ili ju skine bijela riba), ostat će tvrda boila koju može pojesti samo šaran.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana