Pajin Vir – oaza štučjeg ribolova kraj Bjelovara

3 min read

PR / Broj 38 / Svibanj / 2011.

Često me pitaju gdje ići na štuku. Voda bi trebala biti puna štuke, ne smije biti prevelika džungla, bilo bi dobro da nema previše loma u vodi i, naravno, da nije predaleko od Zagreba…Predstavljamo vam vodu koja zadovoljava sve ove kriterije i toplo ju preporučam svima. Na Pajinom Viru se ulov štuke gotovo može garantirati….

Tekst: Dalien
Foto: Dalien

Pajin Vir je stari rukavac rijeke Česme koji je nizom manjih ustava pretvoren u jezero. Iako je gotovo svaka lokvica u ribnjačarskom kraju okolice Narte bogata ribom, članovi RD „Hrvatski Dragovoljac“ su dodatnim trudom, čuvanjem i poribljavanjem uspjeli od Pajinog Vira napraviti vodu koja obiluje grabeži. Štučji bum se dogodio prije nekoliko godina kad se za Pajin Vir pročulo po ulovima krupnih štuka. Jezero je izduljenog oblika i sastoji se od većeg i manjeg jezera. Ukupna dužina oba jezera je oko 500 metara i široko je u najširem dijelu 80-tak metara. Relativno je plitko (1-2 metra) i voda je mutnjikava. Dno je ilovasto što pogoduje razvoju cijelog ekosustava jezera, pa kao da vrvi životom. Osim vidljivih panjeva u vodi, dno je relativno čisto, što uz plitkost čini ribolov na jezeru prilično ugodnim. Cijelom ugođaju pridonosi niska i pristupačna obala sa svih strana jezera i lijepa hrastova šuma koja čuva lijevu stranu jezera.

Po zastupljenosti prednjači štuka. Ima je na svim mjestima i nije nikakav problem za nekoliko sati uloviti 7-8 ili više komada. Veličina ulovljenih riba je između 1-2 kg. Ima „penkala“, ali i pravih mamara… Osim štuke, u jezeru živi i dobra populacija smuđa, pa se gotovo svaki ribolov uhvati pokoji i uljepša dan. U jezeru su uhvaćeni i lijepi grgeči. Na tako čistom, plitkom i ribom bogatom jezeru gotovo da nema varalice koja ne radi. Voda je idealna za isprobavanje novih tehnika i sistema. Cijelo jezero se obiđe za dva-tri sata ugodnog špinanja nakon čega možete u domu na samoj obali jezera popiti osvježavajuće piće i nakon toga napraviti još jedan krug.

Chris standing up holding his daughter Elva

Do jezera se dolazi iz smjera Bjelovara magistralom Bjelovar – Čazma. U mjestu Narta se skreće desno (ima tabla). Dnevna dozvola je 60 kn i može se kupiti u ribičkom domu. Najmanja mjera za štuku je 50 cm i ribolov je dozvoljen svaki dan. Dozvoljen je i ribolov na živu ribicu, što je odlično za ribolov smuđa na repić recimo. Za dodatne informacije nazovite 098 391 109, Zlatko.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana