POGLED U „GOO“ MAMCE

5 min read

PR / Broj 51 / Lipanj / 2012.

Danny Fairbrass s nama dijeli svoja razmišljanja o Goo mamcima nakon što je u ribolovu proveo nekoliko dana s Loutjieom Louwiesom, četverostrukim svjetskim prvakom i s još dva vrlo cijenjena natjecatelja, Ianom Huntingtonom i Peteom Holehouseom…

PIŠE: DANNY FAIRBRASS
S engleskog preveo: Krešimir Kuri

Ribolov sa šampionom

Nema svatko od nas često priliku naći se na vodi s četverostrukim svjetskim prvakom u lovu šarana pa kad sam čuo da tvorac Goo mamca, Loutjie Louwies, dolazi k nama čak iz Južne Afrike, nije mi bilo teško odlučiti da s njim provedem par dana u ribolovu. Čak i da mi samo to nije bilo dovoljno, krug je bio potpuno zatvoren kad su se našem društvu pridružili poznati engleski proizvođač i jednako tako legendarni natjecatelj Ian Huntington sa svojim natjecateljskim partnerom Peteom Holehouseom.

Tajanstveni duo

Moram priznati kako sam protiv ove dvojice jako puno puta ukrstio štapove u svojoj prošlosti i uvijek su me u ribolovu pregazili. Nije dovoljno reći da su tajanstveni. Oni dolaze na jezero i love zajedno bez da izmjenjuju riječi. Imaju i dijele iste štapove tijekom ribolova, nose jednaku odjeću i zrače strašnom energijom. Makar možda na prvi pogled djeluju grubo, vjerujte da izgled vara i kad ih jednom bolje upoznate shvatit ćete da to nije tako. Oni su obični ribolovci poput mene, vas i svih drugih. Jako vole loviti šarane i zbog plasiranja Goo mamca na tržište vrlo brzo će s nama podijeliti puno svojih dugo čuvanih tajni.

Loutjie je zapravo pravi gentleman i vrlo strastven udičar, dobro upoznat sa svim novim i modernim vrstama atraktora i stimulatora za mamce.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Goo – direktno privlači šarane na mamac

Kad smo ga pitali što je Goo, rekao nam je da je to najbolji atraktor, odnosno, dodatak mamcima na svijetu koji šarana navlači direktno na udicu. Nešto kao PVA vrećica na bazi steroida. U stvari, Goo briljantno nadopunjava ribolov s PVA vrećicama bez obzira bile one mrežaste ili pune.
Južnoafrički tim koji je u natjecanja u lovu šarana došao praktički niotkud četiri je puta za redom u posljednje četiri godine osvojio čak četiri svjetska prvenstva, ponajviše zahvaljujući Loutjieovom utjecaju i njegovom tajnom mamcu. Mnogi ne znaju da se Goo u Južnoj Africi koristi već punih 15 godina i da je kroz to vrijeme početni mamac višekratno dorađen do perfekcije. Sve to što su mi Ian i Loutjie ukratko ispričali nagnalo me na ozbiljno razmišljanje…

Kako se koristi?

Goo je kombinacija boja i aroma koja se može koristiti sama ili u kombinaciji s drugim vrstama mamaca. Bazično rečeno, što je voda toplija i što su šarani aktivniji, Goo će imati bolji utjecaj na vaš ribolov. Znači sada, kad nakon proljeća dolazi ljeto, upravo je perfektno vrijeme za njegovo korištenje. Koristite ga kroz cijelu godinu do zime pa ćete tako najbolje za sljedeću godinu shvatiti koje su kombinacije najučinkovitije za vašu vodu, jer takav vam mamac može raditi tijekom cijele godine.

Goo ima četiri glavne aplikacije:

  • Na mamac s udicom
    Svaki iz ove palete se može jednostavno stisnuti na udicu s mamcem prije zabacivanja kako bi se s njega što bolje otpuštao, kako bi omotao vaše mamce, osušio ih i ako treba još jednom omotao. Jednako kao što često radimo s plivajućim mamcima. Tanje verzije poput Pineapple Supreme, Corn Twist i Raspberry Plume će krenuti dalje prema mamcu, dok će Pineapple i Tutti Smokes stvoriti više svjetlo zelenu boju. Goo možete staviti na plivajuće mamce, dubinske, rastresite i naravno na zigove.
  • PVA-materijali
    Bez obzira da li koristili tvrde PVA vrećice ili duguljaste PVA proizvode, Goo možete koristiti zajedno sa svima. Možete ga koristiti samog ili u kombinaciji s nekom drugom aromom. Dva mamca od ananasa (Pineapple) odlično rade zajedno, ali i dobro rade u kombinaciji s Corn Twistom i Tutti Smokeom. Na taj način imate više od jedne razine privlačnosti u svakoj PVA vrećici. Goo kao prva pa sadržaj vrećice kao druga. Bez obzira da li ga dodate malo po vrećici ili dobro razmažete po cijeloj njezinoj površini, on će imati za šarane fantastično privlačan učinak.
  • Namakanje u „Stick and Bag Mixu“ stvara produženo otpuštanje i boje i arome, pa ako ne zabacujete prečesto, svakako bih vam preporučio da stavite malo Gooa u svoj miks, ali i da ga namažete izvana po PVA vrećici.
  • Raketiranje
    Boja se iz Gooa jako dobro zadržava po vodi, tako da se on zapravo čini vrlo idealan za raketiranje oko zigova. Upotreba je vrlo jednostavna. Samo natočite tekućinu u raketu i zabacite. Osim samog u raketu, možete ga dodati i u spod miks, tako da se atraktivne komponente jednako raspodijele i po srednjim slojevima vode i po dnu.

Što smo ulovili?

Za vrijeme testiranja ovih mamaca koje se odvijalo u ožujku ove godine na Thorpe Lea jezeru, imali smo oko 25 poteza, dok su na ostatku jezera svi ostali ribolovci jedva imali jedan! Nakon što smo isprobali sve mamce, za ovo se je jezero najbolje pokazao Tutti Smoke. Vrlo se jasno iskristaliziralo da su potezi počeli biti puno brži nakon što bismo na mamac nanijeli Goo. Jan nam je praktično dokazao da što dulje lovi na nekom mjestu s ovim mamcem, šarani sve bolje primaju. Dva vrlo precizna zabaca na potpuno isto mjesto udvostručila su atrakciju mamca i ribe su primale kao lude.

Radi svuda

Goo mamac se u svijetu već dokazao kao pobjednik gdje se god pojavi. Za ribolovce iz Južne Afrike njihova pobjeda na domaćem terenu nije bila nikakvo iznenađenje. Međutim, teško se oteti dojmu snage ovog mamca kad znate da su pomoću njega „Južnoafrikanci“ poslije svoje zemlje ponovo pobijedili na svjetskom prvenstvu u Francuskoj, Italiji i kod nas u Engleskoj na našim Linar Complex jezerima. Što više riba imate na svom mjestu i što je temperatura vode toplija, Goo će ubrzati i povećati broj ulovljenih riba. Ne propustite ga isprobati! Stvarno vrijedi!
Bistro!

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana