PREZENTACIJA PLIVAJUĆE UDICE

5 min read

PR / Broj 41 / Kolovoz / 2011.

Bez obzira koju prezentaciju ili sistem koristili u ribolovu, nikad ne možete biti potpuno sigurni da je ona u idealnoj poziciji na dnu jezera ili rijeke. Često je dovoljan i samo jedan snažan zamah peraje velikog šarana, pa da se u potpunosti promjeni prvotna pozicija mamca s udicom i ona izgubi svoju učinkovitost. Ovo se posebno odnosi na sve krute prezentacije…

PIŠE: ETIENNE GEBEL

Grančice, lišće, bijela riba…

U ribolovu se mogu dogoditi razne neočekivane stvari koje vam ga, nažalost, jako brzo mogu pokvariti. Jedna od njih je situacija kada lišće prekrije udicu ili kad se u sistem zapetlja neka veća ili manja grana. Posljedica za nas je u obje situacije jednaka: sistem nije efikasan i s takvom prezentacijom je gotovo nemoguće uloviti ribu. Još je gore kad vam bijela riba stalno napada mamac s udicom. One ga ponekad toliko isprevrću ili ispetljaju i ostave u nekoj neprirodnoj poziciji da uopće nije čudo kad sat ili dva kasnije na isti sistem izgubite šarana.

Trbuhom po sistemu

Kod perfektno postavljenog sistema uopće nije važno iz kojeg smjera šaran dolazi na hranilište, jer ga bez problema može pokupiti iz bilo koje pozicije. Kad šaran dođe na hranilište i zauzme položaj iznad sistema, može se dogoditi da ga nehotice svojim velikim trbuhom gura po dnu. Naravno da on u toj situaciji ne može pronaći i usisati mamac. Kako biste izbjegli barem dio tih nemilih situacija, postoji nekoliko prikladnih prezentacija, a ja ću vam ovom prilikom pokušati opisati jednu od njih.

Prezentacija plivajuće udice

Ovim sistemom udica se odiže s dna i postavlja u idealnu poziciju, kako bi se nakon što šaran uzme mamac što lakše zabila u njegovu donju usnu i tamo što dulje zadržala. Upravo je «lebdeća» startna pozicija udice ta kojoj možemo zahvaliti glavnu preciznost ovog sistema. Stvar funkcionira potpuno suprotno mnogim konvencionalnim sistemima. Prezentacija plivajuće udice zapravo kombinira prednosti plivajućeg sistema, kad je mamac lagan i lebdi u sloju vode, s prednostima dubinskog sistema, kad teška boila smanjuje pritisak mamca na udicu. Posljedica toga je da gdje god boila padne šaranu u usta, zahvaljujući svojoj težini za sobom će povući i udicu, pa će imati vrlo velike šanse da se riba solidno na nju ubode.

Chris standing up holding his daughter Elva

Sistem za oprezne

Oprezna, iskusna, starija velika riba koja se hrani polako uopće se ne hrani na način kao manji lakomi i neoprezni primjerci. Iskusni šarani ne gutaju odmah mamac duboko u usta. Oni obično rade baš suprotno. Ustima se polako primiču mamcu i nakon toga ga samo polako prihvaćaju ustima, pa je zbog toga ova prezentacija kao stvorena za takve ribe. Osim prednosti kod ribolova na iskusne i velike primjerke, ova prezentacija je kao stvorena za ribolov u uvjetima s puno lišća i trave koja je na dnu. Plivajuća prezentacija gotovo uvijek zadržava mamac i udicu u istom položaju, čak i nakon što ga prekinu povremeni ili stalni napadi sitne ili krupnije bijele ribe ili je prisutna lagana vodena struja pri dnu.

Prezentacija plivajuće udice

Provjeravajte oštrinu udice

Ribolov na vodama s kamenitim dnom ponekad može biti vrlo poguban za udice i njihove vrhove. Zbog toga ovakvi sistemi koji lebde u vodi na neki način čuvaju oštrinu udica. Baš radi toga sam često puta ovaj sistem uspješno koristio u ribolovu po raznim kanalima ili rijekama. Nije loše nakon svakog zadijeva ili nakon svake ulovljene ribe prekontrolirati oštrinu udice, ali i poziciju gdje se ona zabila u riblja usta. Iz takvih sitnih istraživanja koja ne zahtijevaju puno truda možete puno naučiti. Idealna pozicija za nas ribolovce je kad se udica zabije i zadrži u donjoj usni. Onda znate da ste optimalno konstruirali svoj predvez. Možete biti sigurni da je optimalna njegova duljina, ali i duljina dlake, te da ste koristili prikladan model udice. Ako se udica zabila u kutove usta, možda je vrijeme da malo razmislite o nekim nužnim promjenama. Razmišljajte o sistemima s kojima lovite i uživajte u ribolovu!

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana