PR / Broj 41 / Kolovoz / 2011.

Piše: Boško Klarić

Sjećate li se prošlogodišnjeg priloga o onom malom mravcu prašinaru? Takve, a i slične mravce sam uistinu vezao dok je vani padao snijeg. Sad je drugo godišnje doba i nema snijega… toliko je vruće da nad pokošenim ledinama Cetinskog polja treperi jara. I to me očarava. Pogotovo sad, za zvizdana, kad je polje tiho… kao da spava. Nema natruđenih ratara, nema čak ni one grupice junkija zbog kojih sam skoro napamet naučio sve pjesme grupe Nazareth… uh, kakvu li travu oni sisaju? Neće komarci ni na stotinu metara blizu njih. Šteta što nisu rođeni za doba Woodstocka. Ma nema ama baš nikoga. Samo ja u sjenama vrba, tiha Cetina i još tiše ribe u njoj. Tek kreštav pjev trstenjaka koji se krije u gustim šibama rogoza ili onaj uspavljujući zov pupavca iz daljine. Divota života! Da, milostivo je podneblje pod kojim živim… voda, zemlja, sunce, ribe… sve što trebaš je tu. Samo se trebaš sagnuti, uzeti ili doći i gledati ovako kao ja sad. Sjedneš na granu vrbova drveta i do besvijesti gledaš brojne lipljanske kolobare po glatkoj površini mrzle vode. Baš su prekrasni dok se sa dna popločanog korita dižu za hranom koja im pada sa vrba, iz golog neba. Koliko li je samo po tom dnu nađeno antike… tko to zna… Ma ponekad mi se učini da su stari Grci ili Rimljani svoje ratne kacige ukrašavali onim crvenim pompoznim perjanicama baš na račun leđne peraje lipljana… što ti je mašta!

Tako i ja maštam kako ću uloviti ovog velikog lipljana koji radi preda mnom, a ne vidi me od lišća vrbe. Ogroman je i vidim da je „ratovao“ s mušičarima jer mu sa obje strane usta nedostaju „pera“ koja spajaju gornju i donju usnu. Vrlo neobično se ponaša za svoju vrstu. Po površini vode žmakće poput šarana. Čas pliva lijevo-desno, a čas uzvodno i nizvodno i žmakće li ga žmakće. Ma glave on ne uvlači pod površinu. Ne vidim golim okom što uzima, ali točno znam da su to mladi pauci kojih sad po površini vode ima na milijune. Čim se izlegu iz gnjezdašca koji pod listovima vrba vise nad vodom, odmah pljus na vodu pa kud koji mili moji. Tako su majušni i fosforescentni da je to čudo jedno. Manji su od ušiju ružina cvijeta, ali ovaj ne odustaje od njih… pa onda poput torpeda zviz kroz površinski sloj vode i čvenk po letećem mravcu. Tu si! Sve mi se čini da ću mu ja ispostaviti račun i to baš na mravca, jer ako je riba ikad ljuta na mravca onda je to upravo sad, po žegi i omorini. Pogotovo kad je zbog tlaka zraka u gornjem sloju vode visoka koncentracija kisika. Naletjet ćeš mi Centurione…

Rojenje

Znamo da su mravci specifična pojava na vodi. Znamo kad se i zašto roje. Znamo i to da ih već od travnja pa do kasno u jesen sporadično ima uvijek po površini vode i to svih vrsta, od onih što lete do onih što padaju na vodu sa raznog žbunja, trave ili drveća. I takvi mravci bez krila kao i ostali suhozemni insekti (pauci, skakavci, ose, osice, pčele, cvjetne pčele, kućne ili voćne muhe, bubamare, bumbari, zrikavci, razni tvrdokrilci ili gusjenice) znaju biti dobar mamac za pojedine vrste riba, a želimo ih loviti takvim imitacijama. Ipak, od svih suhozemnih insekata, prilikom lova pastrva ili lipljana, mrav zauzima prvo mjesto prilikom izbora mušica, zatim razni mravci u bojama, pa tek onda ostala „širokoguza škvadra“ čije imitacije imamo uz sebe. Ipak, moram reći da su imitacije osa i pravih pčela više razvikane nego što su učinkovite na vodi. Ako već želite loviti takvim imitacijama, nikako ih nemojte „oživljavati“ na vodi. Naime, ako riba ponekad i uzme takvog insekta s površine vode, uzet će ga uginula, a ne onako živog dok se s krilcima koja stvaraju vibro-valove rotira po površini.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

I ribe znaju za žalac! Izdvojit ću malu cvjetnu pčelicu čije nožice znaju biti pune peludi u žarko crvenoj, žutoj ili narančastoj boji. Baš na račun tih nožica zna biti ubitačna u lovu ciprinida po kanalima gdje cvjetaju perunike, krocanj češljuga i sl. Dobro, lovite sa svim i svačim ako uz sebe nemate „radničku“ mušicu. No ako ju imate i to u više boja i veličina, onda bi sve trebalo biti na vašoj strani.

Mrav kao imitacija kojom lovimo zauzima posebno mjesto među suhim mušicama. Iako nije toliko eksponiran kao neke „ozloglašene“ mušice, budite uvjereni da je u pojedinim trenucima apsolutni vladar suhih mušica. Pogotovo ljeti. Na njega uvijek možemo uspješno loviti, pa čak i onda kad nad površinom vode po svojoj brojnosti dominiraju sezonski insekti kojima se ribe u tom trenutku kontinuirano hrane. Mrav je za ribu uvijek dobar zalogaj. Inače, glavna odlika mrava kao imitacije na udici je ta da prilikom njegova vezanja nema puno posla za stegom. Još mi se čini da što je neugledniji, tim bolje. Na udici je dovoljno namontirati onaj prepoznatljivi zadak, malo nožica u boji tijela i gotovo. Sve ostalo montirano na udici je višak koji lijepo izgleda na imitaciji ali ne utječe na bolji ulov. Naravno, ovdje ću izuzeti bijele ili druge vizire u ostalim bojama ili različitim materijalima koje montiramo u obliku krilca ali samo radi bolje uočljivosti mušice na površini vode. Mrav na površini vode je često uginula mušica. Dovoljno je da ga poklopi mali slapić i gotov je. Beživotno pluta po površini vode, a tjelešce mu je skrućeno glavom prema zatku. Tada se čini kao mala kuglica na površini vode. No riba to prepoznaje. Očito je da zbog svega navedenog ne moramo imati nekakvu posebnu tehniku prilikom serviranja imitacije. Mravca jednostavno bacimo i pozorno pratimo njegov put po površini vode. Napad ribe na imitaciju nije tako strelovit već tih i precizan, a zadjev dubok i siguran. Naravno, ako ste pravodobno kontrirali! Takav je lov sa mravcem, dakako, kao i s većinom imitacija, običan i jednostavan. No nisu samo crni ili smeđi leteći mravci ubitačni na vodi. Tu su još i razne vrste mravi koji sa stabala ili sa čega drugog padaju na vodu. I takve mrave riba uzima. Dobro, pretežno se radi o ciprinidima, ali, što je-tu je. Jednom sam, vjerujte mi, kao dječak gledao pastrvu kako uzima mravce koji su preko vlati trave dolazili do same površine vode. Tako ih je precizno uzimala da bi se ta vlat trave jedva i zatresla. To kao i slične dogodovštine neću nikad zaboraviti. Jednostavno fascinantno.

Život uz vodu

Gle, sve ovo što vam pišem ne prepisujem ni od koga, a kamoli sa interneta. To su moja osobna iskustva iza kojih stojim obrazom. Ribe zaista treba znati prevariti kad nisu zainteresirane. Znam, znam… lako je meni kad mi rijeka teče ispod kreveta. Zašto ovo kažem? Nemojte se sad uhvatiti samo lova s mravcem pa se razočarati u mene ili sebe ako vam ne ide onako kako ste si zamislili. To je ipak samo ribolov. Ako ste ipak naumili loviti samo sa mravcem, onda se i spremite za takav lov.

Imitacije mrava

Imajte više boja i veličina udica, a na vodi budite vrlo tihi i neuočljivi. Ipak, na mravce, kako rekoh, uvijek grize. Pogotovo ako je visok tlak zraka jer tada je i koncentracija kisika u površinskom sloju vode veća nego inače. To na jedan način razdražuje ribe ali i insekte koji su za takvih prilika brojniji po površini vode. Vjerojatno ih takve prilike tjeraju na veću aktivnost po tlu pa na račun te aktivnosti završe na površini vode. Tko zna? Pišem o mravcu kao o jednoj od suhih mušica. Ako ne želite loviti na njega, onda lovite na suhe mušice čija se tijela vežu od zlatnih lameta ili pak na nimfe i rakušce. Eto, za ovaj broj je dovoljno slova. Pogledajte dio imitacija mrava koje sam navezao. Ima tu svega i svačega. Sve je to mrav ili vrlo mravoliko. Sad uživajte u lovu po površini vode ili na njenim obalama jer nikad ne znaš što na što grize. Ribe su to, naše ili uvozne. Bitno je da vi ulovite ribu, a ne riba vas! Meni je onaj „Centurion“ s početka priloga potrgao mušicu, neka je… neka pliva i nije mi žao. Da sam ga ulovio što bi sad Anuška iz Ukrajine lovila, a lovi bez čizama… vruće je, kažem vam!

CRNI MRAV

(Boško Klarić)
Udica: > 12
Glava: crni najlon konac
Noge: crni pijetao
Tijelo: crna svila preko koje je navučen crni neopren

Chris standing up holding his daughter Elva

Na slici vidite tri različita uzorka mušice ali od istog materijala. Krila možete staviti na udicu a i ne morate. To je to.

RUSI MRAV

(Boško Klarić)
Udica: > 12
Glava: smeđi najlon konac
Tijelo: smeđa dlaka vjeverice preko koje je navučena čarapa
Noge: smeđi pijetao
Rebra: bakrena žica
I ova boja mrava je vrlo opasna za ribolov, zapravo, smeđi mravci se i roje najviše puta kroz godinu. I ovdje vidite četiri različita uzorka od različitih materijala i tehnika vezanja ali iste funkcionalnosti.

BANOV MRAV

(Ban Radović)
Udica: > 12
Glava: crni najlon konac
Noge: sivi grizly pijetao
Tijelo: crni i bijeli konac zajedno namotani na udicu
Ovo je čuvena Banova mušica o kojoj smo već pisali.

PRČIMRAV

(Boško Klarić)
Udica: > 12
Glava: crni najlon konac
Tijelo: siva vuna preko koje je navučena ženska čarapa
Noge: tamno sivi pijetao
Rebra: crni konac
Sredina udice: narančasti konac ili bakrena žica
U Dalmaciji je Prčimrav naziv za mravce koji grizu. Obično žive u starim hrastovima ili vrbama. Ovaj na slici dobro grize lipljane i dotjerana je inačica Banove mušice ali samo u vezačkom smislu.

DEVA

Udica: > 12
Glava: crni najlon konac
Noge: crni pijetao
Tijelo: crna vuna
I ovo je dobra imitacija mrava. Vuna uvijek ima neku svoju draž. Na slici uz njega je i mrav od neoprena. Iako blesavo izgleda, nije loš na vodi.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

CRVENI MRAV

Udica: > 12
Glava: crni najlon konac
Noge: crni pijetao
Krila: sivi isperci divljeg patka
Tijelo: crvena svila
Zadak: isperci pera iz repa pauna
Ovaj je opak, uistinu jest. U biti je on taj na kojeg klenovi stalno udaraju. Zapravo, takav ribolov brzo dodija…

CRVENOGUZI MRAV

Udica: > 12
Glava: crni najlon konac
Noge: crni pijetao
Tijelo: crna svila-lakirano
Zadak: crvena svila-lakirano
Ovog sa crvenom guzom vole lipljani. Jednom ću navezati sve vrste mušica sličnog imena. Ma gledajte ovo, crvenoguzi mrav, kvasiguz, širiguz, mičiguz, močiguz, tvrdoguz… pa gdje na svijetu ima takvih imena za mušice… a tako su dobre na vodi.

CRVENOGLAVI MRAV

Udica: > 12
Glava: crvena svila-lakirano
Noge: crni pijetao
Tijelo: crna svila-lakirano
Neobična ali dobra izvedba. Ne znam tko je autor ovog mravca ali znam da ga grizu potočarke. Uglavnom je uspjela kombinacija boja.

WILLIAMSOV MRAV

(Michael Williams)
Udica: > 12
Glava: crni najlon konac
Noge: crni pijetao
Krila: bijela pera krila patke ili CDC
Tijelo: isperci iz pera pauna preko kojih je prebačena dlaka jelena u crnoj boji
Ovog mravca favoriziraju američki mušičari. Drže do njega kao do svetinje. Je, dobar je, ali ne toliko koliko oni vjeruju da je!

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana