Tehnike i varalice za proljetne štuke

11 min read

PR / Broj 24 / Ožujak / 2010.

Na svu sreću, kod nas u Hrvatskoj a i u okolnim zemljama, stvari se mijenjaju nabolje, ima sve više ulovi i pusti jezera, sve više se poribljava sa štukom, pa čak i onom kapitalnom.

Piše: Marko Klarić

Proljeće je najćudljivije i najmanje predvidljivo godišnje doba, kako po pitanju vremena, tako i po pitanju bujanja vegetacije te ponašanja sveg životinjskog svijeta. Na prirodu nažalost ne možemo utjecati, pa smo stoga u proljeće osuđeni na velike temperaturne razlike, učestale vjetrove, kiše, i visoke vodostaje rijeka, razvoj biljnog svijeta više nije isti kao nekad davno, kad je svake godine vegetacija imala ustaljen tijek razvoja. Sad je svaka godina priča za sebe i teško je predvidjeti kakvo će biti ovo proljeće. Isto tako i brojne vrste riba se u proljeće ponašaju vrlo nepredvidivo, kako zbog samog čina mrijesta koji bi trebao upravo završavati, tako i zbog naglih promjena vremenskih prilika, koje utječu i na uspješnost mrijesta, pa tako i na prehrambene navike štuke, o kojima opet ovisi naša mogućnost lova u periodu nakon mrijesta. U ovom tekstu pokušat ćemo shvatiti ponašanje štuke, koje u ovo doba godine zaista znaju biti vrlo ćudljive. To njihovo „ćudljivo ponašanje“ javlja se početkom prosinca, kad se temperatura vode bliži točki smrzavanja i traje sve dok temperatura vode ne dosegne barem 15-tak stupnjeva.

Nakon lovostaja

U Hrvatskoj je lovostaj za štuku propisan od 1.2 do 31.03, a u tom periodu mrijest štuke bi trebao biti završen. Ponašanje štuke u mrijestu je vrlo zanimljivo i korisno ga je poznavati, a evo kako izgleda čin mrijesta. Kod štuka su ženke uvijek veće od mužjaka, dok su u ostalom dijelu godine ženke vrlo teritorijalne i napadaju sve manje primjerke od sebe (čitaj, mužjake), za vrijeme mrijesta se skupljaju u parove koje čini jedna ženka i jedan do tri mužjaka. Sad im dopuštaju da budu stalno u njihovoj blizini i neće ih napadati. Kad se stvore pogodni uvjeti za mrijest (temperatura vode), ženke nagonski kreću tražiti pozicije pogodne za polaganje ikre, a mužjaci koji znaju da im sad ne prijeti opasnost, pridružuju se ženkama i čekaju u njihovoj blizini na trenutak kad će oploditi ikru koju je izbacila ženka.

Kad je čin mrijesta završen, parovi se razdvajaju. Po svim teorijama, ženke štuka (koje su se prije mrijesta bile prisiljene hraniti smanjenim intenzitetom), sad bi trebale nadoknaditi izgubljenu energiju na način da se intenzivno hrane, teoretski, te bi im bilo najlakše da pojedu mužjake koji su u njihovoj blizini nakon završenog mrijesta. Samim tim, najučinkovitije varalice za lov većih primjeraka štuke (ženki) trebale bi biti što veće i imitirati mužjake ili predstavljati što veći zalogaj. Ali, po svim evidencijama ulova u Hrvatskoj, većina se kapitalnih ulova štuke ostvaruje u produktivnijem dijelu godine (ljeto, jesen), dok se u proljeće ulovi manji broj štuka i prosječna težina im je puno manja nego ujesen. Varalice na koje se love su standardnih veličina i vrsta, najčešće žlice i leptiri, koje većina koristi tako da se teorija o uspješnom lovu sa velikim varalicama kod nas ne može niti potvrditi niti opovrgnuti.

Problem je i taj da su rijeke koje kriju najviše kapitalnih primjeraka štuke sad vrlo promjenjivog i često previsokog vodostaja, a i puno su hladnije pa je teško očekivati uspješan ribolov. A naša brojna jezera, mrtvice, akumulacije i šoderice su nažalost često izlovljene, pogotovo po pitanju štuke i vrlo je mali broj kapitalnih primjeraka, tako da se teško može očekivati bogat ulov, uz korištenje velikih varalica, kako bismo povećali šanse za ulov većih primjeraka štuke, kojih jednostavno nema.

Ja sam imao sreću pa sam par godina zaredom imao prilike loviti u Švedskoj, na najboljim terenima za štuku na svijetu. Na takvim mjestima je puno lakše potvrditi neke teorije ili ukloniti zablude. Uvijek sam na te ribolove štuke u inozemstvu odlazio upravo u ovom periodu (travnju), jer je to dio godine kad je zaista najveća šansa za ulov kapitalnih primjeraka štuke. Manji primjerci mužjaka kriju se u strahu da ne postanu plijen velikih ženki, sa kojima su donedavno bili u ljubavnom zanosu i uvijek ako se na nekom mjestu ulovi jedan mužjak, u blizini ih je uvijek bilo još. Gotovo svaki drugi imao je ožiljke od napada, na slici je ulovljen mužjak oko 3 kg težine, koji ima strašne ožiljke od napada „bivše ljubavnice“, pa, sudeći po tome, nema prevelike varalice. Radi svega toga, trebalo je tražiti mjesta gdje nema „malih“ mužjaka i tamo bacati što veće varalice, ta taktika je bila dosta uspješna, a ako se na varalice od 20+ cm i ulovio koji mužjak, taj nije bio manji od 60 cm.

Gdje loviti?

Na svu sreću, kod nas u Hrvatskoj a i u okolnim zemljama, stvari se mijenjaju nabolje, ima sve više ulovi i pusti jezera, sve više se poribljava sa štukom, pa čak i onom kapitalnom. Tako imamo šljunčare Blato u Zagrebu, na kojima se izvrsno lovilo cijelog siječnja i po temperaturama u minusu, po snijegu, kiši i ledu. Ovo je prva puna sezona na tim jezerima pa će ovo proljeće biti pravi test da li je sad najlakše prevariti kapitalnu štuku.

Neizmjerno me veseli da i u blizini mojeg mjesta u Podravini postoji ulovi i pusti jezero, točnije, poznato jezero Drnić koje je poribljeno kapitalnom štukom i ovo će na njemu biti prva sezona i vjerujem nezaboravno otvorenje. Osim na šljunčarama Blato, u blizini Zagreba je i jezero „Keč“ na Rakitju, gdje je također zavidna količina kapitalne štuke. U okolnim susjednim zemljama najbolja su jezera Bugaszegi, Rinja i Haromfa u Mađarskoj, Joca kod Zrenjanina u Srbiji i Pelagičevo u Bosni, većina navedenih je već opisana u našem časopisu, a o njima će biti riječi i ove godine, kao i o nekim drugim, nadam se.

Favoriti

Kod same tehnike lova u proljeće najvažnije je znati da sad štuka nije nešto pretjerano agresivna, zbog male temperature vode i iscrpljenosti nakon mrijesta, napadi štuke na varalicu su puno slabijeg intenziteta, nema zaletavanja sa velikih udaljenosti, iskakanja iz vode i sličnih akrobacija. Grizevi znaju biti vrlo nježni, jedva osjetljivi na priboru, vrlo često štuka samo prati varalicu, čak i po nekoliko puta. Stoga sad treba biti puno oprezniji i koncentriraniji kod lova, a potrebno je prilagoditi i tehniku vođenja varalica i sami pribor.

Još jedna prednost lova štuke u proljeće je i ta da je vodena vegetacija tek u početku razvoja, stoga možemo bez problema koristiti varalice sa trokukama na mjestima na kojima će nam kasnije to biti nemoguće. Opisat ću vam svoje favoritne varalice i tehnike iz proteklih proljetnih sezona, koje su uspješno lovile kako na bogatim vodama, tako i na onim manje bogatim. Kad je proljeće u pitanju, baš zbog njegove nepredvidljivosti po pitanju vremena i ćudljivosti štuke u ovom periodu, kad ciljano lovim štuku, uvijek sa sobom nosim velik izbor varalica, jer svaka je godina različita i svakog proljeća dobijem po nekog novog favorita.

Vobleri

Uvijek imam nekoliko predstavnika od svake vrste, a zadnjih godina u ovom periodu preferiram suspend modele, zbog njihove odlike da stoje u željenom sloju vode, a vodim ih što sporije, sa kraćim ili duljim pauzama. Također treba isprobavati i različite načine vođenja – vođenje twichanjem – jerkanjem te kontinuirano privlačenje sa povremenim stajanjem.

Od suspenda u zadnje vrijeme najlovniji su mi Megabass Ito Vision 95 i 110, Daiwa TD minnow, Smithwick rogue, Storm Suspending Thunderstick, Rapala Husky Jerk i X-rap.

Osim suspenda, vrlo često sam imao uspjehe i na jointed modele voblera, prvenstveno rapaline jointede od 9, 11 i 13 cm, a osim njih i na Nils Master Invincible jointed, Bomber long A jointed i Heddon Zaragosa. Jointedi imaju izrazito jaku vibraciju i ako ne pali suptilna akcija suspenda, uvijek pokušam sa jointedima „razbuditi“ pokoju štuku iz zimskog sna.

Kombiniram i korištenje voblera i sa kuglicama i bez njih. Iako zbog bistrine većine jezera u proljeće bolje love one prirodnije boje, uvijek imam i par komada „življih“ boja, a kako štuka u ovom periodu ima izrazite kanibalističke sklonosti, kako prema pripadnicima suprotnog spola, tako i prema vlastitim potomcima, uvijek imam i nekoliko modela voblera u dekoru štuke, a od takvih najviše sam uspjeha imao na Damove i Salmoove voblere u dekoru štuke. Prošlo proljeće me najugodnije po lovnosti iznenadio Megabass Anthrax, ta je varalica super realistična i vrlo lovna, a možete ju voditi na više načina, probajte ju nabaviti i sigurno se nećete razočarati.

Jerkovi

Oni su zadnjih godina moj favorit broj jedan – na vodama gdje znam da ima kapitalnih primjeraka. Volim bacati modele poput Strike Pro Big bandita, Buster shalow jerka, Monarch Dok Moma, ali većinu ulova sam imao na „normalnije“ veličine jerkova, poput MD TNT i Hecht killer Salmov slidera i Strike Pro Buster jerka, te ponajviše na vlastite modele, na čiju sam lovnost vrlo ponosan. Jerkove u ovo doba godine vodim kao i suspende, što sporije, sa malim otklonima u stranu i sa što duljim pauzama, a zbog pipkavih grizeva koristim uvijek najkvalitetnije modele super oštrih trokuka, kako bih što više povećao realizaciju grizeva. O vođenju jerkova je puno pisano i jasno je većini – u jerkove samo treba imati puno povjerenja i uspjeh sigurno neće izostati. Jerk je uvijek i svugdje u stanju isprovocirati griz, ali isto tako nije čarobna varalica i normalno je da ima trenutaka kad je neka druga varalica uspješnija, proljeće je vrijeme kad zaista treba forsirati jerkove – probajte i nećete požaliti.

Swimbaitovi

Zbog bistre vode u proljeće, ova vrsta varalica je definitivno jedna od najlovnijih u proljetnom periodu, a zbog svoje vrlo realistične akcije i dizajna, prevarit će i najoprezniju štuku.

Najbolji i najlovniji swimbaitovi su oni japanskih proizvođača, poput Megabassa, Jackal brothersa, Depsa, Imakatsua, Daiwe ili francuskih Illexa i Sebile-a, koji izgledaju i rade bolje od živih primjeraka, a jedina i najveća mana im je cijena i nenabavljivost u Hr.

Ali, zato kod nas možete kupiti vrlo lovne Spro BBZ shad swimbaitove, koji se rade u tri veličine, a najlovnija im je najmanja izvedba sa jednom trokukom. Swimbaitovi su, kako se to lijepo kaže u USA, „idiot proof“, varalice koje zabacite i samo ravnomjerno privlačite ka sebi, sigurno će loviti i na taj način, a dodatnu atraktivnost i lovnost može dati povremeno cimanje iz zgloba, kako bi kretanje swimbaita dobilo malo nepravilnosti, poput kretanja ozlijeđene ribice.

Silikonci

Sad, za razliku od zatravljenog ostatka godine, možete koristiti silikonce na što lakšim jig glavama, na koje možete bez straha od zapinjanja dodati i dodatnu trokuku, vrlo su uspješni i Stormovi modeli sa montiranim udicama, a pogotovo suspending modeli, sa kojih sad niti ne morate skidati onu donju trokuku, koja će kasnije tako rado zapinjati u travi.

Volim koristiti i twistere sa velikim srpolikim repovima, poput Kalin’s Mogamba ili Orka shad twistera, sa kojima lagano jigam po dnu, ili sa shad silikoncima, poput atractora, slotera, relax kopyta, koje vodim sporim kontinuiranim privlačenjem.

Metalne varalice

Od metalnih varalica u proljeće ponekad koristim razne spinnerbaitove, čija specifična vibracija i silueta zna isprovocirati griz, no ipak, pravo vrijeme ovih varalica je onda kad je vodena vegetacija na vrhuncu. Sa mnom u špinerskoj torbi je uvijek jedna kutija puna leptira i žlica, prvo jer sam Podravec i to mi je u krvi, i drugo, da pomognem podravskim štukama jer im navodno fali željeza u krvi, a opet, šalu na stranu, ovo su varalice sa kojima smo svi počeli i koje uvijek love. Možete napraviti i par kombinacija leptira i silikonaca, a pošto sad nema vegetacije, umjesto wormice može biti montirana i trokuka ili dvokuka. Po pitanju veličina za štuku nikad ne bacam leptir manji od broja 5, a žlice preferiram one šireg oblika i tanjeg lima, koje se mogu voditi vrlo sporo i koje sporo propadaju, a niti ona najveća od Profi blinkera nije prevelika.

Sajle za štuku

Kod ciljanog lova štuke korištenje sajle je obvezno, vrstu i promjer sajle biramo prema vrstama varalica. Ako lovimo jerkovima, swimbaitovima, silikoncima i metalnim varalicama, bolje je koristiti ili titanske ili, još bolje, (jednostavnije i povoljnije) termo sajle raznih nosivosti koje su vrlo povoljne cijenom, a uz korištenje običnog upaljača, sajlu sami izradite u nekoliko sekundi. Ako lovite voblerima, a pogotovo suspending modelima, kako bi oni bili što više suspend a što manje tonući, potrebno je koristiti vrlo tanke i lagane sajle, poput onih od technipecha (tiger pike) ili Foxov Easy trace wire, koje se kupuju na metre i možete ih vezati u čvorove poput špage, a odlična alternativa povoljna cijenom su im traperove gotove sajle od wolframa u raznim debljinama.

Ako sami izrađujete sajle, pazite na to da koristite najkvalitetnije kopče (Berkley, Owner) i vrtilice, a ako puno lovite jerkovima, kopče obvezno neka budu cross lock oblika, jer je kod njih najmanja mogućnost neželjenog otvaranja.

Ostali pribor

Štap i rolu ćete koristiti primjerene veličini varalica i štuka koje najčešće lovite, ovdje opet napominjem da za lov jerkovima nije neophodno imati poseban štap i rolu (multić), već ih bez problema možete voditi i vašim uobičajenim priborom. Savjetujem vam da nabavite i fishing grip, sa kojim je najjednostavnije prihvaćati štuku, a da biste na siguran način i po ribu i po vaše prste mogli izvaditi varalicu iz usta, uvijek imajte ili kliješta ili peanke pri ruci. Sad je na ovim novim ulovi i pusti jezerima obvezno imati i unhooking matove, pa vodite računa i o tome, nabavite one manje šaranske koji nisu preveliki kad se spakiraju i mogu se staviti u špinerski prsluk ili torbu..

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana