Proljetni ribolov matchem na Plavcu

10 min read

PR / Broj 37 / Travanj / 2011.

Dok je praćku još držao u rukama, uslijedio je tako silovit griz da mu je skoro istrgnuo match iz držača…

Piše: Matija Kraševac

Proljeće nam se konačno vratilo, a to je odlična vijest za sve ljubitelje ribolova match štapom i waggler plovkom. Dani su sve topliji, kao i noći. U svim našim vodama, a i oko njih, buja život i polako ali sigurno se pokazuju prvi znaci vegetacije, što čini naše ribolovno okruženje mnogo ugodnijim mjestom za boravak. Predivno vrijeme, kao i vijesti da riba odlično prima, natjerale su me da provedem jedan dan u ribolovu matchem na Plavom jezeru u Bedekovčini sa svojim klupskim kolegom Vanjom Dominkom. Budući da je odrastao nedaleko od jezera i na njemu proveo dobar dio dosadašnjeg života siguran sam kako će nas on na pravi način uputiti u tajne uspjeha na ovom jezeru.

Odlučili smo loviti matchem, jer je to Vanjina najdraža tehnika, a u ovo doba i najefikasnija na Plavcu. Odmah po dolasku Vanja me upozorava kako za ribolov moramo odabrati stranu jezera prema kojoj puše vjetar. Vjetra ovdje uvijek ima i on igra veliku ulogu u ishodu ribolova. Višegodišnje iskustvo naučilo je Vanju da se na Plavcu riba uvijek grupira na onoj strani jezera prema kojoj vjetar puše, što je posebno izraženo u ovo proljetno vrijeme dok se šarani i babuške, koji su glavne mete ovog ribolova, kreću u velikim skupinama.

Slijedeći taj savjet, za ribolov smo odabrali kontra stranu jezeru. Ono što će nam zadavati probleme je upravo vjetar. Kad lovite matchem, a vjetar vam puše u prsa, to otežava precizno hranjenje i zabacivanje, no ako to prevladate, uspjeh vam je zagarantiran.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Priprema sistema

Vanja će loviti fiksnim sistemima, iako se dubina na 40 metara od obale, gdje je naumio loviti, kreće oko 4 metra. On će loviti tek na 1 – 1.5 metar dubine. Razlog tome je ovo toplo vrijeme koje je zagrijalo gornji sloj vode koji je sad puno topliji od onog u dubini, te su se sve ribe digle u taj gornji sloj kako bi se ugrijale, što im ubrzava metabolizam.

Vanja je otvorio dva matcha dužine 4.20 metara, na role je namotan najlon od 0.16 mm, a sistem je vrlo jednostavan. Waggler je fiksiran Milovim fiksnim konektorom za wagglere na dubini od 1 metra, jedino otežanje sistema su četiri olovnice broj 8 smještene 20 cm iznad trostruke virble, predvez je dužine 35 cm, debljine 0.14 , a udica je Mustad Match Maggot broj 14.

Jedina razlika u sistemima na matchevima je težina wagglera, jedan waggler je težine 14, a drugi čak 20 grama. Najvažniji dio sistema je trostruka virbla koja će spriječiti uvrtanje predveza tijekom dovlačenja sistema s velike udaljenosti, budući da role kojima Vanja lovi imaju brzi prijenos (6.2:1). Vanja zabacuje match na 40-ak metara i Sensasovim bijelim markerom označava daljinu lova na najlonu.

Priprema hrane

Hrana za ovaj tip ribolova mora biti lagana, ali kompaktna, kako bismo ju mogli ispucati na željenu daljinu. Za takav ribolov postoji provjereni miks koji koristimo i danas.

On se sastoji od 1 kg Van Den Eynde Catch, 1 kg Match Win, 1 kg Expo, 1.5 kg neke grublje šaranske hrane (u ovom slučaju Traper Carp Family), 1 kilogram prethodno namočenog TTX-a i 1 praškastog aditiva Big Fish. Nakon što je hranu na suho izmiješao, dodao je crvenog mutila (Sensas Tracix), ponovo sve promiješao i dodavao vodu sve dok nije dobio kompaktnu gnjecavu masu koja je dovoljno čvrsta za praćkanje, a opet se razbija u doticaju s vodenom površinom te radi crveni oblak koji će ribu dizati u gornji sloj i držati zainteresiranom za hranjenje. Na kraju u hranu dodaje kukuruz šećerac i mrtve crve kako mu ne bi razbijali kugle.Ti dodaci čine hranu mnogo atraktivnijom. Za ovakav ribolov vam treba puna kanta hrane jer hraniti treba konstantno, jedna ili dvije kugle svakih nekoliko minuta.

Chris standing up holding his daughter Elva

Dobar početak ali onda…

Vanja na udicu stavlja crvenog i bijelog škota te zabacuje nekoliko metara preko hranilišta, potapa najlon i malo privlači waggler. Nakon toga je ispucao dvadesetak kuglica metar uokolo plovka i tako napravio velik crveni oblak..Uskoro vrh wagglera nestaje ispod površine, ali Vanja ne uspijeva realizirati griz. Ponovni zabac i priča se ponavlja, u prvi tren je Vanja pomislio da je ponovo promašio griz, ali zapravo se radilo o malom kederu, nije ga ni osjetio na šaranskom matchu akcije 10-30 grama. Sad na udicu stavlja zrno kukuruza šećerca i zatvara ga s dva crva škota kako ne bi palo prilikom izbačaja.

Nakon što je potopio najlon i vrh wagglera se pokazao, uzima u ruke praćku i praćka kuglu hrane. Dok je praćku još držao u rukama, uslijedio je tako silovit griz da mu je skoro istrgnuo match iz držača. Vanja nije morao ni zategnuti. Uslijedio je silovit bijeg ribe popraćen zujanjem role. Nakon desetak metara riba staje i sad kreće lijevo prema obali. Vanja jedva uspijeva namatati najlon tako brzo. Ne smije pustiti ribu da mu uđe u granje u samu obalu jer će ju tad izgubiti. Kako se to ne bi dogodilo, riskira i forsiranjem uspijeva okrenuti ribu da krene u njegovom smjeru. Nakon što mu je to uspjelo borba je bila završena te se uskoro u podmetaču zakoprcao šaran oko dva kilograma. Moram priznati da sam u prvi tren pomislio da se radi o puno većoj ribi. Riba je izuzetno borbena i predstavlja pravi izazov, kako za ribolovca tako i za fini pribor. Vanji je to prvi šaran ove godine, jer zbog raznih obaveza još nije imao vremena za ribolov. Ponovo zabacuje i oboje očekujemo brzi novi griz..Očekivanja su jedno, a ono što se događa nešto potpunu drugo..Prošlo je dvadesetak minuta i unatoč stalnom hranjenju nismo dočekali novi griz.

Čim dalje, tim bolje..

Baš je za ovu situaciju Vanja pripremio sistem s wagglerom od 20 grama. S tim matchem, unatoč jakom vjetru u prsa, zabacuje na daljinu od preko 60 metara. No griza i dalje nema, to čudi Vanju jer se na toj daljini riba doslovno okreće preko plovka. Nešto očito nije u redu.Vadi sistem van, a na udici nema mamca. Griza nije bilo, znači da je kukuruz pao od siline zabaca. I za to postoji rješenje. Vanja je na početku ribolova jedan dio kukuruza izvadio iz konzerve i ostavio na suncu da postane čvršći i žilaviji, takav neće pasti s udice bez obzira na to o kako jakom zabacu se radilo. Stavlja dva takva zrna na udicu i ponovo zabacuje waggler na 60- tak metara. Hranu sad praćka na 50 metara jer nam se čini da se riba stalno drži s vanjske strane oblaka hrane. Griz je uslijedio skoro trenutačno. Radi se o lijepoj ribi, ali nije šaran. Ubrzo se na površini pokazuje babuška od pola kilograma, a toj jednoj se u čuvarici u idućih pola sata pridružilo još desetak babuški od 150 grama pa sve do 1 kilograma. Čim je zabac dalji, griz uslijedi brže, tako da Vanja nekad ni ne potapa najlon jer tako gubi dragocjene metre. Iduća riba se ponaša čudno, nije velika, ali je jako nervozna, za razliku od babuški koje mirno dolaze do obale i ne zadaju velike probleme. Vanja na štapu osjeća mnogo nervoznih udaraca i ne može shvatiti o kakvoj ribi se radi, sve dok se na površini nisu pokazali zlatno-zeleni obrisi rijetkog, ali uvijek dobrodošlog gosta linjaka.. Plavo jezero je poribljeno linjakom ove godine, ali u količini koja je zanemariva na ovu površinu vode, pa je ovo itekako lijep i drag ulov koji se uvelike razveselio Vanju.

Riba je konačno sjela na hranu

Vanja je dosad lovio na 60 metara, pa i preko, a hranio na 45-50 metara jer ribe na hrani nije jednostavno bilo. No izgleda kako se situacija počela mijenjati jer su izbacivanja ribe sve bliža, pa Vanja pokušava opet loviti lakšim wagglerom od 14 grama na samoj hrani. Očito zna što radi jer već prvi zabac mu donosi griz i to ne bilo kakav. Nakon zatezanja uslijedilo je dugo zujanje role, a nakon 2-3 minute borbe riba je i dalje bila 40-tak metara od obale. Tad je počela popuštati i uskoro ju Vanja dovlači pod obalu, ali ju nikako ne može dići na površinu. Slijedi još par pokušaja bjegova u grmove uz samu obalu, a onda prvo dizanje na površini i prava eksplozija snage šarana ljuskaša većeg od 3 kilograma. Borba je uistinu spektakularna. Znam puno voda na kojima takav otpor ne pruža ni šaran od 6-7 kilograma. No uskoro se šaran predaje i pridružuje ostalim ribama u već poprilično popunjenoj čuvarici. Očito da je došlo cijelo jato jer sad šarani jedan za drugim testiraju Vanju i njegov pribor do krajnjih granica. Priznaje kako ga već ruke bole te da za ovakav ribolov treba imati snage i utreniranosti. Vanja je ulovio još tri krasna linjaka i to je ono što ga je razveselilo više od svih šarana. Lovi već dulje od 3 sata i kaže kako mu je to dosta za prvi pravi ribolov ove sezone, jer osim što su ga šarani umorili i sunce je uzelo svoj danak. Pomažem mu da izvadi čuvaricu jer se u njoj nalazi preko 25 kilograma ribe. Više nego uspješno otvaranje sezone. Dok Vanja posprema pribor i ja se primam matcha, te onako iz znatiželje uzimam klizni match, stavljam na udicu četiri crva i zabacujem na 40 metara gdje je bilo početno Vanjino hranilište. Waggler ostaje podignut te mislim kako sam možda predubok jer je dubina bila izmjerena na 50 metara i odlučujem zabaciti malo dalje. Kako sam počeo namatati osjetio sam otpor s druge strane i shvatio da nisam predubok nego da sam na klizni match dobio griz u propadanju. I to šaranski griz!! Odmah otpuštam rolu, a ona zuji, match se savija do kranjih granica.

Riba stvarno daje svaki atom svoje snage u ovu borbu. Nakon petominutne borbe znakove umora konačno pokazuje prekrasan šaran. Mijenjamo uloge pa je Vanja sad mene poslikao. Ribe puštamo i odlazimo u obližnji ribički dom na zasluženo osvježenje.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Jedan nesvakidašnji ulov za kraj

Dok smo pospremali stvari u auto primjećujemo kako ribič malo niže od nas zamara ribu. Vidjeli smo da lovi na živu ribicu pa smo pomislili kako mu je možda došla štuka, smuđ ili som te smo odlučili pogledati što je ulovio. Kad smo došli tamo nemalo smo se iznenadili jer ulovio je linjaka! Pitamo ga na što ga je ulovio, a on potvrđuje kako je mamac bila mala žutooka. Moram priznati kako to još nikad nisam vidio. Vidio sam da šaran zagrize na kedera, ali nikad linjak. Još zanimljivije je da mu je to već drugi linjak ovaj tjedan kojeg je ulovio na taj način. Stvarno pravo zlatno-zeleno iznenađenje. U ribolovu provodim većinu svog slobodnog vremena, ali uvijek se nađe nešto što me iznenadi i uljepša mi dan.

ŠRD “JEZERA“ BEDEKOVČINA

Plavo jezero je najveće jezero u kompleksu od 5 jezera koja su smještena jedno neposredno kraj drugog (“Prvo” jezero ,”Drugo” jezero, Jezero “Granje”, Jezero kod ribičke kuće i “Plavo” jezero – površine 3,80 ha, dubine 4,00 m)

Uvjeti ribolova:

  • ribolov sa tri ribolovna alata sa ili bez role, sa po jednom udicom, a na jezeru Granje dva ribolovna alata, osobe mlađe od 15 godina mogu loviti samo jednim ribolovnim alatom, a ako nemaju položen ribički ispit obavezno u pratnji osobe s položenim ribičkim ispitom
    Dozvole za ribolov
  • bez kupljene dozvole zabranjeno je započeti ribolov pa svaki ribolovac koji se nalazi u ribolovu kod sebe mora imati: godišnju dozvolu s članskom iskaznicom našeg društva, popis ulova i osobnu iskaznicu ili dnevnu dozvolu, popis ulova i osobnu iskaznicu
  • godišnju dozvolu može kupiti svaka osoba s položenim ribičkim ispitom
  • osobe do 15 godina starosti ne mogu kupiti dozvolu, već člansku iskaznicu
  • dnevnu dozvolu je moguće kupiti u ribičkoj kući u vremenu od 7:00 do 22:00 sati, a vrijedi 24 sata od sata izdavanja
  • ribolovac s dnevnom dozvolom dužan je po završetku ribolova javiti se ribočuvaru, predati mu popis ulova te mu omogućiti uvid u prijevozno sredstvo i osobne stvari
  • s kupljenom godišnjom ili dnevnom dozvolom ribolov se može obavljati na području ŠRD Jezera Bedekovčina, kao i na svim tekućim vodama na području Krapinko-Zagorske županije, osim na području općina Zagorska sela, Kumrovec, Kraljevec na Sutli i grada Klanjca.

Sve ostale informacije o društvu možete pronaći na Web stranici i forumu društva: http://www.srd-jezera.hr, na facebook stranici društva: Šrd Jezera Bedekovčina ili se obratiti izravno na mobitel tajniku društva gosp. Zlatku Paučniku na broj mobitela: 098/905-7811.

Chris standing up holding his daughter Elva

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana