Ribnjak „Stoppeldorf“

4 min read

PR / Broj 29 / Kolovoz / 2010.

Piše: Domagoj Lučan

Da biste došli do jezera, iz Osijeka krenite preko Čepina prema Đakovu, čim izađete iz Čepina i spojite se na đakovačku obilaznicu, nakon 200 metara ćete vidjeti znak za Vladislavce lijevo, pratite cestu do pruge, prije pruge skrenite desno i pratite cestu do kraja. Kad dođete na uređeno parkiralište, stigli ste..

Ovim ribnjakom upravlja ŠRU “ŠARAN” HRVATSKI BRANITELJI – ČEPIN , K. Zvonimira 96, 31431 Čepin, tel. 098 903 61 36 ,e-mail: [email protected] . Na ribnjak se uvijek preporučljivo najaviti i dogovoriti ribolov unaprijed sa ljubaznim osobljem, ali i ako dođete nenajavljeni, neće vas odbiti ako ima slobodnih mjesta za ribolov. Dozvole se prodaju u ribarskoj kući na ulazu u jezero, po cijeni od 30 kn za dnevni i isto toliko za noćni ribolov. Ulov se dodatno naplaćuje po kilogramu, osim ako ga pustite, a ako ne, novac od ulova ide direktno za poribljavanje. Šarani od preko 4 kg se moraju pustiti.

Stoppeldorf se nalazi na prostoru bivše ciglane, na ulazu u selo Vladislavci pokraj Čepina, u neposrednoj blizini Osijeka. Voda je veličine četiri hektara i prosječne dubine oko pet metara, nastala je iskapanjem gline za staru ciglanu. Osim podvodnim izvorima otvorenim za vrijeme iskapanja i kiše, nema drugih dotoka vode u jezero , dakle, nije u kontaktu s lokalnim kanalima i tim je kvaliteta vode na visokoj razini. U jezeru prevladavaju šaran i amur koji su i glavna meta svih ribolovaca, ali ima i soma, štuke i smuđa. Sam prilaz vodi i lovna mjesta su i više nego uređena, tako da vam na ovoj vodi komfor definitivno neće biti uskraćen.

Izgrađeni su „kišobrani“, tj. male strehe sa klupicama, gdje se možete sakriti od kiše,rose i sunca, te velika nadstrešnica u koju komotno može stati i veća grupa ribolovaca (čak i do 30-tak ljudi) . Nekoliko ložišta za roštilje i sanitarni čvorovi su također neposredno kraj vode, tako da na duže kampanje možete povesti i obitelj . U ribarskoj se kući mogu, osim dozvola, kupiti hladni i topli napici po uistinu simboličnim cijenama. Cijelo je jezero ograđeno i zatvoreno, lijevom stranom prolazi nasuta cesta kojom se može doći do polovine jezera kako biste dovezli pribor, ali parkiranje nije dozvoljeno unutar ograde, već pokraj ribarske kuće u kojoj je uvijek netko, stoga nemate straha za sigurnost vozila dok lovite. Osim svih pogodnosti koje sam vam dosad nabrojao, na posudbu možete dobiti i kolica za prijevoz pribora na lovno mjesto i iznajmljivanje podloga za prihvat ulova, po cijeni od 10 kn, koje su obavezne ukoliko nemate svoju. Još jedna od važnih informacija je i popularni „beton“, tj. ribolovno mjesto predviđeno za osobe s invaliditetom, betoniran prilaz i nadstrešnica, a moram priznati i da je to jedno od popularnijih mjesta jer je blizu ribarske kuće i ima lijep komad trske ispred sebe, tu se uistinu hvataju velike ribe. Tako i osobe s invaliditetom mogu doći i loviti komforno i sigurno. Zanimljivo je i samo ime jezera, „Stoppledorf“, koje je ustvari preuzeto od starog austro-ugarskog imena za selo Čepin i opće prihvaćeno u ovim krajevima.

Natjecanja u lovu šarana su na ovoj vodi česta i imaju svoj opći pravilnik o kojem možete više saznati na web stranici ribolovne udruge www.stoppeldorf.hr . Ukoliko ste zainteresirani, javite im se i sigurno ćete uz pomoć osoblja, koje je uistinu ljubazno, doći do svih potrebnih informacija. Kako sam već rekao, u jezeru prevladava šaran i amur, tako da se i ovdje u ribolovu koriste svi načini modernog šaranolova kako bi se ulovio kapitalni primjerak šarana. Većina ribolovaca koristi moderni šaranski pribor pa su rod-podovi, signalizatori kao i senko (olova od 100 i više grama) redovna pojava. No lovi se i na pero. Glavni mamac i ovdje je boila, iako sam, moram priznati, osobno više uspjeha imao s kuhanim kukuruzom i PVA kompresom nego sa boillom. PVA kompresa s par zrna i malo hrane uz mamac pokazao se vrlo učinkovit i njime smo ulovili nekoliko lijepih riba.

Što još reći o ovoj divnoj vodi … Po meni je ovo voda u kojoj se novi šaranaši rađaju i prave svoje prve korake ka ovom divnom sportu, a stariji oštre svoje znanje i isprobavaju nove tehnike i sisteme koje dalje prenose na druge vode, gdje možda nema toliko velikih šarana. Ako nemate vremena za dugo probijanje kroz grmlje do mjesta gdje ima šarana i amura, ako želite povesti juniora da ulovi svog prvog pravog velikog šarana ili provesti ugodan vikend na vodi sami ili u društvu, ovo je upravo voda za vas. Ako ste u blizini, svakako preporučam da se prepustite užitku na ovom stvarno lijepom jezeru

Bistro…

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana