RIBOLOV DIREKTAŠEM SA GUMOM

9 min read

PR / Broj 26 / Svibanj / 2010.

Piše: Matija Kraševac

Ribolov direktašima (popularnim kedericama) je tehnika kojom je većina nas krenula u ribolovne vode. Direktaši se tradicionalno koriste za ribolov sitnije ribe poput žutooki, crvenperki i babuški… Ribolov krupnih riba, poput šarana, amura i mrena tom tehnikom već je pravi izazov te u većini slučajeva završava pobjedom ribe. Upravo je to jedan od glavnih razloga što su pojavom šteka direktaši pali u drugi plan. Glavna prednost šteke jest u tome što možemo savladati puno veće ribe zahvaljujući gumi koja amortizira udarce ribe, a u isto vrijeme koristiti tanje najlone nego kod ribolova klasičnim direktašima. Jedan sam od onih koji smatraju da je šteka u 90 % slučajeva uspješnija i brža tehnika ribolova, pa se postavlja pitanje čemu uopće koristiti direktaše sa gumom kad postoje šteke? Treba imati na umu da je ribolov štekom vrlo zahtjevan te da su potrebne godine vježbe kako bi se potpuno ovladalo tom tehnikom. Za razliku od toga, direktašima love svi, od najmlađih do najstarijih. Nije naodmet uzeti u obzir i činjenicu da su šteke višestruko skuplje od direktaša. Direktaš sa gumom omogućava široku pristupačnost, jednostavan je za rukovanje i financijski dostupan, a ugrađena guma omogućava uspješno svladavanje velikih riba. Njime možemo jednako uspješno loviti žutooke, babuške i šarane na jezerima, kao i deverike, plotice i mrene na rijekama.

Kako složiti direktaš sa gumom?

Da bismo složili direktaš sa gumom, treba nam jači direktaš (7-9m), guma za šteku, teflonski štitnik, konektor, lojtrica, sajlica za provlačenje gume i pola metra upredenice. Sama montaža gume u direktaš je zapravo jednostavna i brza. Možemo to obaviti u nekoliko koraka za koje ćemo morati izdvojiti tek petnaestak minuta:

Za ovu tehniku treba nam direktaš malo jačih stjenki. Idealne dužine štapa bi bile od 7 – 9 metara, ovisno o tome kakvi su zahtjevi vode na kojoj lovite. Dobrim odabirom su se pokazali direktaši Byron Texton IM+8, Colmic Xtreme ili Trabucco Platinum, kojeg i sam koristim kad se odlučim za ribolov ovom tehnikom, i to onaj dužine 8 metara. Prije svega, treba prilagoditi direktaš tako da u njega možemo montirati gumu, što znači da moramo izvaditi tri vršna segmenta iz štapa. Špica nam je nepotrebna, a kroz ostala dva ćemo montirati gumu. Neki natjecatelji gumu montiraju samo kroz skraćenu špicu i drugi segment, na način da skrate vrh do te mjere da guma promjera 1.8 može lagano prolaziti kroz njega. U tom slučaju, nakon što skratimo špicu, odrezane rubove obradimo finim brusnim papirom. Za razliku od njih, ja vrh izvadim, a kroz ostala dva dijela montiram gumu. Čim je rupa na vrhu štapa veća i što se štap manje savija, guma će efikasnije amortizirati udarce ribe. Tako se dobije na čvrstoći štapa jer špica je njegov najosjetljiviji dio. Jedina loša strana izostanka špice je u tome što sad više ne lovimo štapom dužine 8 metara nego oko 7.20 m. Bez obzira na to da li skraćujete špicu ili lovite bez nje, trebali biste računati na to da vam se unutar štapa nalazi oko 1.5 metara gume.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Nakon što smo izvadili vrh, na završetak drugog segmenta moramo montirati teflonski štitnik. Teflonski štitnik je navlaka koja se stavlja na vrh štapa gdje guma izlazi van. On služi tome da eliminira trenje između gume i oštre stjenke štapa. Da nema teflonskog štitnika, guma bi se jednostavno pohabala i pukla. Kod kupnje teflonskog štitnika najbolje je imati štap (ili segment) sa sobom i pripasati štitnik odmah u trgovini. On bi trebao tijesno sjesti na vrh i nikako ga nemojte lijepiti trenutnim ili nekim drugim ljepilom. Ukoliko je malo preuzak, možete ga zagrijati iz veće udaljenosti upaljačem, nakon čega će se raširiti. Kad se ohladi, opet će se stegnuti. Tad ste sigurni da vam se neće omaknuti sa vrha tijekom ribolova.

Nakon teflonskog štitnika možemo montirati gumu u direktaš. Gume se koriste identične kao i u ribolovu štekom. Ovisno o veličini očekivane ribe, koristimo gume od 1.2 – 1.8. mm. Ukoliko su očekivane ribe plotice do kilograma, možemo koristiti gumu 1.2 ili 1.4 mm, a za šarane i mrene će nam prikladnije biti gume debljine 1.6 ili 1.8. mm. Odabirom bilo koje klasične gume nećete pogriješiti, samo nemojte kupiti šuplju gumu jer se ona previše rasteže. Gumu provlačimo od vrha prema dolje pomoću tanke čelične sajlice. Ukoliko sajlicu nemamo, može nam poslužiti krući najlon debljeg promjera.

Kad gumu provučemo kroz dva dijela, trebamo ju spojiti jednostavnim čvorom sa konektorom. Prije montaže konektora na gumu možemo navući gumenu kuglicu koja će ublažiti udarce konektora u vrh štapa i spriječiti njegovo zapinjanje u vrhu.

Guma nam prolazi kroz dva segmenta, pa u donji kraj drugog segmenta trebamo staviti lojtricu. Ona blokira gumu unutar štapa. Idealno bi bilo da lojtrica ulazi u segment oko 10 cm. Za lojtricu vežemo uprednicu dužine 15 cm koja će nam omogućiti da ju uvijek bez problema izvučemo iz segmenta. Najbolje su lojtrice okruglog oblika jer bolje sjedaju u štap i smanjuju mogućnost da se štap iznutra raspolovi, zbog sile koju lojtrica vrši na stjenke štapa prilikom zamaranja ribe. Na njoj možemo podesiti i napetost gume. Guma se isteže dok traje borba sa ribom. Trebala bi biti tako napeta da može izaći do 3 metra, ali treba paziti da je dovoljno napeta da ne izlazi više od toga, jer u tom slučaju nećemo moći privući ribu do obale i podmetača. U slučaju da gumu napnemo previše, ona neće moći amortizirati udarce ribe i puknut će predvez. Zbog toga, upravo je napinjanje gume najvažniji dio u slaganju cijelog sistema te mu treba posvetiti najviše pažnje. Kad je riba zamorena, guma bi trebala ostati vani oko pola metra do maksimalno metar pod samom njezinom težinom. To je idealno da ju sa lakoćom dovedete u podmetač.

Montaža je sad gotova i preostaje nam samo sklopiti direktaš. Kod sklapanja zadnjih segmenata gumu trebamo držati napetu kako se ne bi zaglavila unutar štapa, a višak gume koji ostane van štapa namotamo na namataljku.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Par savjeta:

Prije svakog ribolova provjerite stanje gumice i ukoliko je potrebno, prevežite ju na zadnjih nekoliko centimetara.

Debljina predveza kojim lovimo ovisi o napetosti i jakosti gume. Odgovarajućim odnosima gume i najlona su se pokazali:

Debljina gume/debljina najlona – 1.2/0.12, 1.4/0.14, 1.6/0.16, 1.8/0.18…

Često nam se dogodi da moramo loviti sa visoke obale, posebno na rijekama. Ukoliko u tom trenu lovimo direktašem, otežano je privući ribu do obale. U tom slučaju idealno je loviti direktašem sa finijom gumom, recimo, promjera 1.2mm, koju ćemo slabije napeti. Njezino rastezanje nadoknadit će visinsku razliku i omogućiti nam lakše zamaranje i privlačenje ribe.

Na Plavcu sa viceprvakom svijeta

Da bismo se uvjerili u efikasnost ove tehnike, proveo sam jedan dan na Plavom jezeru u Bedekovčini sa Dominikom Dugorepcem, aktualnim kadetskim viceprvakom svijeta. Dominik je također zainteresiran za ovu tehniku ribolova te je odlučio provjeriti hoće li se moći direktašem sa gumom suprotstaviti brojnim šaranima i babuškama iz Plavog jezera.

Chris standing up holding his daughter Elva

Priprema za ribolov

Dominik se odlučio za direktaš Trabucco Platinum, dužine 8m. U njega je montirao gumu 1.4. Linija kojom je lovio sastojala se od osnovnog najlona Milo Krepton debljine 0.14 i flourokarbonskog predveza Colmic Riverge, debljine 0.13 i dužine 25 cm. Flourokarboni su manje nosivosti nego obični najloni, te stoga čak možemo koristiti osnovni najlon i predvez iste debljine. Prednost flourkarbona je u tome što ih riba puno teže zamjećuje u bistroj vodi. Udica je Milo Serie As veličine 18, a plovak je težine 1.5 grama. Dominik kaže kako bi bilo bolje koristiti lakši plovak jer riba zadnjih dana prima u propadanju, ali se boji kako bi mu onda zabacivanje i kontrola sistema bili otežani zbog stalno prisutnog vjetra. Na 45 cm od predveza Dominik stavlja glavnu grupu olovnica, 10 cm ispod olovnicu broj 7, 15 cm ispod nje olovnicu broj 8 i 20 cm ispod nje, uz sami predvez, olovnicu broj 9. Takav raspored olova daje sistemu finoću potrebnu za ribolov u propadanju. Sama linija je oko pola metra kraća od direktaša.

Odličan početak

Dominik se odlučuje za poziciju u samom kutu jezera, koja se nalazi u zavjetrini i plića je od ostatka. Smatra kako bi se riba trebala nalaziti upravo ovdje. Dubina je oko 3.5 metra. Za početak Dominik je poziciju nahranio sa desetak tvrdih kugli u koje je dodao puno kukuruza šećerca, dok je ostatak hrane dodatno razmočio sa vodom i dodao crveno mutilo. U tu hranu stavlja puno crva. Objašnjava mi kako je tvrdim kuglama nahranio kako bi na dnu zadržao šarane, a razmočenom hranom namjerava dići od dna babuške, žutooke i deverike. Za mamac koristi dva crva. Već nakon prvog zabaca plovak je ostao podignut, na samoj površini je primila babuška od 200 grama. Dominik ju diže na prsa. U ovom slučaju ne koristi podmetač, ali da je natjecanje ne bi riskirao. Idućih pola sata čuvarica se brzo puni babuškama, žutookama i malim deverikama. Uvjeren sam kako u njoj ima već preko 4 kilograma riba. Iako riba odlično grize, Dominik nije zadovoljan jer želi uloviti šarana. No osmijeh mu ubrzo dolazi na lice jer je nakon još jednog griza u propadanju guma izletjela iz vrha. Uvjeren sam kako se radi o šaranu, ali ubrzo shvaćam da nije tako. Na površini se pojavljuje velika deverika. Oprezno ju privlači kako joj ne bi poderao usnice i uspijeva u tome. U podmetaču se zakoprcala deverika preko 2 kilograma. Cijela glava joj je u pjegicama, što je očit znak da je riba u mrijestu.

Zatišje pred buru

Nakon te deverike grizevi su se prorijedili, te je sistem konačno uspio doći do dna. Cijelo to vrijeme Dominik je svaku minutu-dvije bacao manje kuglice razmočene hrane i praćkao crve pola metra ispred plovka. Zaključuje kako su sigurno šarani došli na hranilište i potjerali sitniju ribu. I bio je u pravu, jer mu idući griz ponovo donosi borbu sa većom ribom. Nakon nekoliko jačih bjegova, guma u trenu baca na površinu šarana preko 2.5 kg. Iako je nekoliko puta rastegnuo gumu preko 2.5 metra, borba nije trajala ni 3 minute. Da smo lovili običnim direktašem, možda bi nam trebalo i petnaestak minuta da izvučemo takvu ribu. Nakon ulova tog šarana, riba se vraća na hranilište i Dominik ponovo lovi babuške jednu za drugom. Osim njih, do kraja ribolova dobiva još tri šarana i sa niti jednim nema problema. Nakon tri sata prekida sa ribolovom. Pokušava izvaditi čuvaricu ali ne može, pa mu priskačem u pomoć. Nije ni čudno, jer se u čuvarici sigurno nalazi preko 20 kg ribe. Dominik priznaje kako je i sam iznenađen kako dobro funkcionira direktaš sa gumom. A ukoliko je viceprvak svijeta zadovoljan, nema razloga da i vi ne date priliku toj tehnici.

Dominik Dugorepec

Dominik je rođen 31.5.1995. Živi u Zlataru i natjecatelj je ŠRD ´´Jezera´´ iz Bedekovčine. Zadnje dvije godine su mu bile osobito uspješne jer je osvojio čak tri medalje na svjetskim prvenstvima. U svom premijernom nastupu za Kadetsku reprezentaciju Hrvatske, 2008. u Belgiji osvaja svjetsko ekipno srebro. Prošle godine u Portugalu Kadetska reprezentacija, čiji je član bio i Dominik, ponovo osvaja srebro, a on pojedinačno osvaja naslov svjetskog viceprvaka. Osim toga, sa juniorskom ekipom Jezera osvaja Juniorski kup Hrvatske u Bilju te pojedinačno treće mjesto na istom natjecanju. Odlični rezultati donijeli su mu i priznanje krapinsko-zagorske županije za najperspektivnijeg mladog sportaša, te ga svrstavaju u red onih natjecatelja na koje u budućnosti svakako treba računati, kako u juniorskoj, tako i u seniorskoj konkurenciji.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana