Stani-kreni povlačenje voblera

7 min read

PR / Broj 26 / Svibanj / 2010.

Stani-kreni povlačenje je posebno učinkovito kod riba koje nisu pretjerano agresivne, a upravo su u takvog raspoloženja naše omiljene grabljivice većinu svog vremena.

Tekst: Dalien
Foto: Zdravko Šavor, Marko Pavić, Pišta

Dvije najčešće prezentacije voblera su ravnomjerno namatanje ili twiching. Ove prezentacije će uloviti ribu u mnogo situacija, no analizirajući neke od ulova i kombinirajući iskustva iz ribolova jerkovima došao sam do jedne osebujne prezentacije voblerom koja nije atraktivna kao twichanje recimo, ali može biti iznimno učinkovita. Stani-kreni prezentacija namijenjena je prvenstveno ribolovu štuke i smuđa. Te vrste odlično reagiraju na pauzu u vođenju, a često i neodlučno prate mamac. Pogotovo kada nisu u posve agresivnom raspoloženju i kada se radi o većim opreznijim primjercima. Nakon što sam ulovio par riba na viđeno shvatio sam da sam u većini slučajeva varalicom “čekao” štuku da sustigne mamac ili gledao kako smuđ usisava nepokretnog sheda sa dna. Koliko riba nam samo poprati ravnomjerno vođen mamac i odustane zato jer vođenjem varalice nismo dali dovoljno vremena ribi da sustigne, pogleda i reagira na promjenu u kretanju varalice?!

Stani-kreni povlačenje je posebno učinkovito kod riba koje nisu pretjerano agresivne, a upravo su u takvog raspoloženja naše omiljene grabljivice većinu svog vremena.

Opuštena struna

Mislim da je prvi razlog zbog kojeg ribolovci odustaju od duže pauze kod povlačenja (više od dvije sekunde recimo) dogma o teškoj detekciji griza pri opuštenoj struni. Činjenica je da se udar ribe prenosi i preko potpuno opuštene strune. Štoviše, slobodna struna u pauzi daje varalicama puno slobodniju akciju i daje ribi vremena da se “okrene” sa varalicom u ustima pri udaru. Nakon dobrih iskustava sa jerkovima, počeo sam privlačenje opuštenom strunom primjenjivati na voblere i vrlo brzo počeo dobivati i realizirati grizeve. Oni će se manifestirati kao klasični udari, povlačenje ili titranje, u svakom slučaju jako dobro se osjete pogotovo u ribolovu štuke. Ukoliko se nešto čudno desilo a niste zakačili ribu, potegnite metar-dva, napravite pauzu i budite koncentrirani jer će često uslijediti još jedan udar baš u narednoj pauzi. Neka vas ne pokoleba niti struna koja se nalazi na površini vode kod dalekih zabačaja. Ovo sam spomenuo odmah na početku jer mislim da je presudno za ovu tehniku.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Tehnika

Nakon zabačaja pričekajte da mamac potone na određenu dubinu i počnite sa namatanjem. Namotaji neka budu ¼ do 4 okreta ručice. Štap postavimo horizontalno u smjeru varalice ili još bolje pod malim kutem(30°). Mali kut je dobar jer vrh štapa neće amortizirati okretni moment privlačenja sa role, a opet lakše je detektirati griz. Horizontalni položaj štapa u svakom trenutku privlačenja omogućava nevjerovatno brzu kontru i to je jedna od velikih prednosti stani-kreni tehnike. Baitcaster role bolje prenose okretni moment nego spin role, pa varalice življe raegiraju. Pauze mogu biti tek mala zastajanja ili stvarno duge 10-15 sekundne stanke. Neki moj osnovni ritam je tri okreta role, 3 sekunde pauza, pola okreta role kraća pauza, pa ispočetka… Obično počnem sa bržim privlačenjem i kratkim stankama, pa ukoliko se ništa ne dešava postupno usporavam povlačenje i produžujem stanke. Najučinkovitije mi se pokazalo što nepravilnije povlačenje bez neke šablone. Pokušavajte više načina povlačenja dok ne nađete ono što pali – neka ribe kažu što im odgovara!

Štuka većinu vremena provede uz dno. Ako lovim štuke u jezeru recimo 3 metra dubine i vidim da se nisu voljne dizati sa dna kako bi napale varalicu, nakon zabačaja ću pričekati 20 sec da vobler potone na 2,5 metra dubine i tek tada početi voditi varalicu. Radije ću imati jedan zabačaj sa varalicom u zoni udara nego tri zabačaja 1,5 metra iznad riba.

Rad voblera ne mora biti pravilno plivanje sa boka na bok, niti morate osjetiti da vibrira na vrhu štapa. Naprotiv, nepravilna sitna akcija koja izgleda kao da vobler “baš i ne radi” mi se pokazala najučinkovitija. Kod ribolova smuđa je ta nikakva akcija i zabačaji koji traju po nekoliko minuta često jedino što će primiti. Pogotovo u mirnijoj vodi i slaboj struji!

Trbuh na struni u pauzi je sasvim normalna pojava koja vam omogućuje bolju realizaciju grizeva!

Varalice

Za ovu tehniku najčešće koristim suspend voblere iz razloga što najdulje ostaju u vidokrugu ribe pa omogućavaju duže pauze. Vrlo je bitno fino izbalanasirati plovnost mamca. Za štuku volim savršen suspend ili da vobler lagano tone, dok za riječnog smuđa zbog toka vode koji gura mamac volim da se mamac lagano diže. Otežavanje možemo izvesti olovnim naljepnicama, dodavanjem ekstra split ringe ili većim udicama, dok ćemo stavljanjem manjih udica vobleru povećati uzgon. Moj osobni favorit je Savage Gear Prey 115 jer njegovo nepravilno lelujanje i zdepasto tijelo pri isprekidanom povlačenju jednostavno izluđuje štuke i smuđeve. On skroz polako tone i ima nevjerovatno dobre Owner trokuke sa kojih se jako malo riba otkačuje. Imao sam odličnih ribolova smuđa i sa Rapala Husky Jerkom 14 cm, te Storm Thunderstickom. Japanci poput Megabass Ito Vision 115 su uvijek dobar izbor! Koristite onaj vobler koji vam najviše paše i u kojeg imate povjerenja, no isto tako budite fleksibilni i mijenjajte način povlačenja ili varalicu kada se ništa ne dešava. Stani-kreni tehnikom možete odlično loviti i ljeti na površini torpedo varalicama ili jointedima, na dnu sa gumenim varalicama ili višedjelnim suspend varalicama tipa Savage Gear 4play.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Primjena

Stani-kreni povlačenje najčešče koristim kada znam da ribe moraju tu negdje biti. Ova tehnika daje maksimum u recimo jezerima dubokim 1-3 metra sa travom ili drugim preprekama na dnu gdje možemo potopiti vobler i iznad dna mamiti štuke da ga prime. Na rijekama je za smuđa vrlo dobro stani-kreni tehnikom voditi vobler nakon što nam stuja izbaci mamac u mirniji liman ili u području slabijeg kontra toka.

Iako se može i brzo loviti, stani-kreni povlačenje je specijalizirana tehnika kojom lovimo ribe na mikrolokacijama gdje znamo da ribe žive, ali trebamo učiniti nešto više da ih pokrenemo u akciju. Način na koji lovim štuke stani-krenim možete vidjeti u jednom od mojih you tube filmova na http://www.youtube.com/watch?v=oMEQscTdiKQ

U sljedećem broju ću pisati o tehnici ribolova gumenim varalicama koju za razliku od stani-kreni možemo koristiti za brzo pretraživanje vode i traženje aktivnih riba.

Ukratko o stani-kreni tehnici:

  • idealna za temeljito pretraživanje određenih mjesta i pokretanje neaktivnih riba
  • u pauzi je potpuno opuštena struna normalna stvar, osjetiti ćete udar i varalica će bolje raditi
  • nepravilna i nikakva akcija voblera kod sporijeg namatanja često bolje lovi od odriješitih namotaja
  • ukoliko su ribe čvrsto na dnu imajte strpljenja pričekati da vobler potone u zonu udara

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana