RIBOLOV ŠARANA NA MREŽNICI

10 min read

PR / Broj 33 / Prosinac / 2010.

Ribolov šarana na Mrežnici u Dugoj Resi oduvijek je bio vrlo zanimljiv. To pogotovo vrijedi za hladniji dio godine kad glavni ljetni ribolovni problem – jaka vodena vegetacija (trava i lokvanj) polako ali sigurno trunu i nestaju, a šarani se skupljaju u jata u najdubljem dijelu rijeke iznad brane, uvijek spremni uzeti ponuđeni im kvalitetan zalogaj…

PIŠE: KREŠIMIR KURI
FOTOGRAFIJE: KREŠIMIR KURI, TIHOMIR KOREN, ELVIS PREMEC

Mrežnica u Duga Resi

Mrežnica je sigurno jedna od najljepših hrvatskih rijeka, a Duga Resa grad u kojem bi gotovo sigurno svaki ozbiljniji ribolovac volio živjeti i loviti ribe. Ova krška ljepotica prolazi samim centrom grada, koji je u ribolovnom u kontekstu lova šarana i najzanimljiviji dio rijeke. Najbolja mjesta za ovo doba godine nalaze se uzvodno od velike brane kod Pamučne industrije pa sve do mosta, koji se nalazi odmah ispod gradskog kupališta. Kod Pamučne industrije je rijeka Mrežnica, pregrađena preko pet metara visokom betonskom branom, koja je jednako toliko podigla nivo vode, i tako iz brze postala duboka i sporo tekuća nizinska rijeka. Zahvaljujući vrlo vrijednim ribolovcima i vodstvu kluba «Mrežnica» iz Duga Rese, u posljednjih je nekoliko godina ovaj dio poribljen velikom količinom krupnih šarana, dobro čuvan i još k tome proglašen «ulovi i pusti» revirom. Uz redovite kontrole ribo-čuvara i članova kluba, veliki šarani, kojih je ovdje bilo i prije poribljavanja, su polako postali dominantna riba za ribolov, a njihova brojnost i veličina, mamac za ribolovce iz cijele naše zemlje, pa i inozemstva.

Širina, dubina, dno

Na nekim mjestima rijeka je ovdje široka i do 150 metara, i duboka do 10 metara. Veliki se šarani u kasnu jesen i u zimu ovdje najčešće nalaze u najvećoj dubini, u kanalima koji predstavljaju nekadašnje korito rijeke (prije građenja brane). Dno je na mjestima pjeskovito, ali je ipak na najvećem dijelu muljevito. Riba u kasnu jesen najbolje prima na većim dubinama od 3 do 6 metara. I dok se veći primjerci uglavnom drže dubine, manji za toplih sunčanih dana nerijetko prilaze obali, i dolaze na pliće terene. Tokom zime šarani se grupiraju u jata koja ovisno o vodostaju, prihranjivanju i vremenu povremeno mijenjaju pozicije, ali su uvijek tu negdje. Stoga je vrlo uputno prije ribolova sakupiti nešto lokalnih informacija od domaćih ribolovaca, i tako odmah ih prve ruke saznati gdje se riba trenutno nalazi, i kako prima.

Podravska taktika na Mrežnici

Tihomir, Elvis, Ante i Ivo su čak iz Podravine autom potegnuli u Dugu Resu radi kasno jesenskog ribolova na ovoj lijepoj rijeci. Odmah nakon što su došli na vodu, sa štapom i specijalnim olovom za pretraživanje dna su precizno ispitali pozicije koje im je Cvik, mladi šaranaš iz Duga Rese koji je ovdje kuhan i pečen, ljubazno preporučio. Kako je njih bilo četvorica, odlučili su se za početak sa svim svojim štapovima pokriti što veću površinu vode, i pokušati loviti na što većem broju različitih daljina i dubina, pa prema tome gdje riba počne primati koncentrirati snage. Najbliže pozicije odabrane su na nekih tridesetak metara daljine i na tri metra dubine, između kolonija stare mrtve trave. Najdalje su bile na od 110 do 120 metara (u starom koritu) na pet do šest metara dubine. Ostale su štapove porazmjestili tako da pokriju oba kanala, koja se paralelno s tokom rijeke prostiru tijekom ova četiri zauzeta mjesta.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Tehnike i taktike hranjenja

Kako je hranjenje iz čamca ovdje zabranjeno, kao jedini preostali način za isporučiti rastresitu hranu na hranilišta poslužilo je hranjenje raketama i malim bijelim bombama (SPOMB). Naime, raketama su bez problema nahranili sve bliže i umjereno daleke pozicije. Najdalju lokaciju, Elvis je međutim hranio pomoću bijele bombe, male raketi vrlo slične naprave, koja ima na svom nosu gumb, koji kada pritisnete otvara vratašca. Kroz njih u nju rukom ubacite željenu hranu, zatvorite vrata i zabacite je na željeno mjesto. Zbog svog aerodinamičnog oblika, male veličine i težine ova raketa leti daleko i u dodiru s vodom se otvara i istresa sadržaj na hranilište. Bolie su katapultirali kobrama i palicama.

SPOMB

Ovaj novitet na našem tržištu i u rukama šaranaša omogućio je brzo „tovarenje“ velikih količina hrane vrlo precizno.

Mamci

Ribolov je u ovo doba godine svugdje sličan, pa su tako za njega i odabrani mamci. Od partikla, dečki su nahranili s par kanti kuhanog kukuruza i kuhane hrane za ptice. Imali su preko dvadesetak kilograma boili, četiri različite vrste. Kao najbolji mamac pokazala se boila na bazi kombinacije tri vrste visoko kvalitetnih ribljih brašana (Predigest, LT-94 i bijelo riblje brašno) s brašnom lignje, dok su preostale noseće komponente bile kazein, Robin Red i sojino brašno. U suhu smjesu još su dodali aminokiseline lizin i metionin, te suhi prženi luk koji je odličan prirodni apetit stimulator. Sojino brašno, kukuruzna i pšenična krupica dopunili su smjesu i ugljikohidratno je zaokružili. Izbor aroma pao je na Rod Hutchinsonov Monster Crab i Shellfish Sense Appeal, kombinaciju arome i apetit stimulatora koja baš svugdje i u svim vremenskim situacijama dobro funkcionira.

Druga je boila bila na bazi pržene konoplje pomiješane s fino samljevenom hranom za ptice i mljevenim rogačima, također u kombinaciji s kazeinom, sojinim brašnom, kukuruznom krupicom, mljevenim prženim lukom te dodatkom suhih aminokiselina lizin, metionin i cistein.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Pošto je na nekim mjestima na dnu bio mulj lovilo se dijelom na plivajuće mamce i na prezentaciju snjegović. U kombinaciji s domaćim boilama jednako dobre su se pokazale plivajuće boile s aromom šljive, ananasa i butrične kiseline, te Pulse od Mainlinea.

Pošto u Mrežnici živi brojna populacija rakova, trebalo je napraviti tvrde boile. Dečki su taj problem riješili izradom posebnih lovnih boili u omjeru: jedna jušna žlica Granit smjese (od Nutrabaitsa) s jednom jušnom žlicom našeg aktualne na jedno jaje uz svu potrebnu pripadajuću kemiju. Takve su boile kad se osuše jako tvrde, i teško ih je na vodi probušiti, pa je to najbolje napraviti prije ribolova kod kuće s tankim borerom.

Mamci koje na Mrežnici morate imati

Sistemi i prezentacije

Za lov na Mrežnici dečki su odabrali vrlo jednostavne sisteme. Kombinirani sistem od krutog i mekog materijala nosivosti barem 20 lb za prezentaciju s plivajućim mamcem, i sistem s mekanom upredenicom (20 lb) sa snjegović prezentacijom. Na udicu se obavezno postavi termo tuba tako da se dobije kut kao na slici, i da udica šarane pogađa u donju usnu.

Od sistema uglavnom su koristili sedam metara dugi šok lider, s leadcoreom sa sigurnosnim fiksnim sistemom s postranim olovom (100 do 125 g) u nekoliko varijanti i boja. Šok lider je važan kod dalekog zabacivanja, ali i kod zamaranja riba. Naime, na prijelazima iz starog korita prema obali su u vodi još uvijek velike raspadajuće kolonije razne vodene vegetacije koje ulovljeni šarani vrlo vješto koriste za bijeg. Zbog toga je šok lider ili snag lider vrlo korisno imati na štapu, jer kad se riba zabuši u travu i kroz nju prođe desetak ili više metara, najlon se može pohabati i pući. Jednako tako neke od najboljih pozicija su i preko sto metara daleko, i bez šok lidera nije ih baš uvijek jednostavno doseći.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Zabacivanje i priprema za ribolov

Na neke od najboljih pozicija trebalo je junački zamahnuti štapom, međutim, trud se svakako isplatio jer su na njima i primali najveći šarani. Na bližim pozicijama i na kukuruz lovljeni su uglavnom manji šarani 3 do 9 kg, dok su na onim preko stotke primali veći (10 do 16 kg). Vrlo je važno biti dobar u preciznom hranjenju raketom, bombom i preciznom zabacivanju, jer ako previše «raštrkate» hranilište, ribama će trebati nešto dulje da pronađu vaše mamce, i zbog toga su vam realno manje šanse da ćete ih dočekati. Nakon zabacivanja, Elvis je podesio kočnicu role na granicu trganja najlona, i postavio swingere u borbeni položaj. Na rijeci su swingeri bolji od bobina, jer se zbog riječnih struja brojni pomaci najlona, Swingeri isu toliko osjetljivi, pa nema puno lažnih uzbuna.

Taktika širokog pokrivanja terena je brzo urodila plodom. Naime, već prvu su noć Antu jako napali šarani. Ulovio ih je jedanaest, a najveći je bio oko 10 kg. Nakon toga on je sve štapove usmjerio na isto hranilište. Štap «indijanac», koji se svako malo zabacuje na drugo mjesto vrlo brzo je raskrinkao nekoliko dobrih pozicija za veću ribu gdje su se dečki brzo prebacili i lovili do kraja ribolova.

Taktika zamaranja

Taktika zamaranja na Mrežnici ne razlikuje se previše od zamaranja šarana na drugim vodama. Poznavanje osobitosti ovog podvodnog terena svakako je od velike pomoći prilikom izvlačenja većih šarana. Velike ribe se znadu jako zaletiti u više ili manje guste pojaseve vodene vegetacije. Ta im taktika ljeti jako dobro radi i u pravilu vam tako mogu pobjeći. Međutim, sad kad je voda hladna i kako se trava raspada i trune, treba samo biti strpljiv. Elvisu je jedan poveći šaran nakon prvotnog zaleta od nekih dvadesetak metara naglo zaokrenuo i zabio se u travu. Elvis je pola sata čekao na štapu da riba izađe van, ali nije htjela. Nakon toga je štap postavio u senzor i u rašlje, i malo otpustio rolu. Nakon pola sata šaran je misleći kako se oslobodio sam izašao iz trave, tako da ga je Tihomir bez problema ubacio u podmetač. Da ga je silio, sigurno bi ga izgubio. Strpljen, spašen, rekli bi naši ljudi.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Dobar provod i čuvanje šarana

Mrežnički su šarani vrlo lijepi, i mada su sad zbog hladne vode nešto manje borbeni nego ljeti, odlični su taktičari i znadu kako vam zakomplicirati ribolovnu situaciju. Svejedno doživljaj lova na ovako lijepoj i bistroj rijeci teško je riječima opisati, to se jednostavno mora doživjeti. Naši prijatelji Podravci su se odlično nalovili (u četiri dana ulovili su oko 30 riba od 3 do 16 kg), dobro se najeli (svaki dan se nešto kuhalo), i dobro odmorili. Iako je Ivo po noći uspio pasti u vodu, uz malo rakije uspio se zagrijati u toplom šatoru.

Ako vas ribički put nanese u Duga Resu, vidjet ćete kako su ljudi ovdje jako gostoljubivi i ljubazni, a šarani lijepi i gladni. Koja strašna kombinacija. Gostoprimstvo domaćina najbolje možete uzvratiti da čuvate njihove lijepe ribe. Ne zaboravite sa sobom ponijeti velike jastuke za prihvaćanje riba, i sredstvo za dezinfekciju rana od uboda. Ako lovite zimi ne spuštajte svježe ulovljenog šarana na smrznutu podlošku, a da je prije ne prelijete s vodom iz rijeke. Sluz šarana je osjetljiva kako na visoke, tako i na niske temperature. Budite pažljivi prema šaranima i pazite na njih dok su na suhom. Budite sigurni kako će vam oni to sve s kamatama vratiti.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana