PR / Broj 33 / Prosinac / 2010.

Upotreba krutih ili mekih upredenica za predveze je dilema sa kojom smo se svi suočili. Svaka vrsta i debljina mijenja prezentaciju mamca, a jedne i druge imaju svoje prednosti i mane…

Piše: Mihovil Vudrag

Poslije mjesta ribolova i mamaca, predvezi su po meni najvažniji dio opreme kojoj posvećujem najviše pažnje. Kako većinom koristimo predveze od upredenica njima ću posvetiti ovaj tekst. Upredenice možemo podijeliti na krute i mekane te ih biramo prema uvjetima na mjestu ribolova i vodi. To je onaj dio opreme koji je u izravnom kontaktu s ribom i koji riba stavlja u usta kad se odluči uzeti naš mamac, tako da će nam njihova pažljiva upotreba sigurno donijeti ribu više i znatno poboljšati naš ribolov. Do prije par godina nisam baš vodio mnogo računa o tom djelu opreme, ali vođenjem bilježaka tijekom godina i testiranjem različitih upredenica međusobno na mnogim vodama došao sam do nekim zanimljivih zaključaka koje su mi sigurno poboljšale uspjeh u ribolovu.

Moramo biti svjesni da tijekom ribolova šarani dosta puta usišu mamac u usta, da se pritom ne ulove tj. udica se ne zabode. Također nam mora biti jasno da nikad nećemo moći napraviti savršen predvez koji će zakvačiti sve šarane koji uzmu naš mamac, ali taj broj definitivno možemo povećati.

Predvez trebamo birati prema trenutnim uvjetima na vodi kao što su bistroća vode, podloga na kojoj lovimo, prepreke u vodi, daljina na kojoj lovimo, mamcima koje koristimo, aktivnosti i opreznosti ribe te mnogim drugima.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Krute upredenice

Krute upredenice su se kasnije pojavile na tržištu i tijekom godina skoro su potpuno istisnule mekane iz upotrebe. To naravno ne mislim doslovno, ali vrlo velika većina ribiča koristi samo isključivo krute upredenice da bi smanjili mogućnosti petljanja sistema pri zabacivanju. To im je vrlo velika prednost u odnosu na mekane, jer sjediti cijelu noć pokraj zapetljanih sistema nitko ne želi. No osim toga tu su još mnoge prednosti koje one pružaju. Razlikuju se po tvrdoći i debljini omotača te po tipu upredenice koji je ispod omotača. Imamo upredenice sa izrazito krutim omotačem kao što su npr. Kriston „Snake bite“ i „Snake skin“ te one tanje sa mekšim omotačem npr. Kriston „Mantis“ i Sufix „Super skin“.

Krute upredenice nisu samo odlične za ribolove na velikim daljinama, već su neophodne za ribolov na vodama bogatim školjkama, granjem, velikim kamenjem i sličnim stvarima koje vrlo lako oštećuju mekane upredenice. Osim u ovakvim uvijetima koristim ih isključivo i pri ribolovu s određenim tipom udica kao što je long shanke. Nekim oblicima udica puno bolje odgovara takav tip udice za ubadanje u riblja usta od recimo mekanih predveza. Nisam sklon vjerovanju da riba nije sposobna izbaciti takav „kruti“ predvez iz usta, jer jednostavno mislim da nije dovoljno krut da bi izdržao mlaz vode koji šaran može proizvesti svojim škržnim poklopcima.

Jedini problem koji imaju mamci na ovakvim predvezima je njihovo nepravilno gibanje u odnosu na slobodne mamce. Prema nekoj statistici ulova od zadnjih nekoliko godina na jezerima gdje se intenzivno lovi modernim pristupom primijetio sam da su šarani donekle „naučili prepoznavati“ slobodne od mamaca koji su na dlaci. Zbog svoje krutosti čvorovi na takvim predvezima trebaju biti različiti od čvorova na mekanim upredenicama. Po meni najbolji način vezanja virble i upredenice je tvz. „loop knot“ gdje virbla stoji na omčici od predveza i ima puno fleksibilnije i lakše gibanje nego kad je špaga vezana direktno za nju. Pri takvom načinu vezanja i mamac nam se mnogo prirodnije ponaša te se lagano rotira za svih 360°.

Neki taj problem pokušavaju riješiti tako što vežu špagicu direktno za virblu i onda ogule manji dio krutog omotača uz samu virblu, ali to baš i nije nešto i dovodi do čestog zapetljavanja predveza. Stavljanjem konusne gumice koja smanjuje zapetljavanje također ne bih preporučio, jer ona još dodatno smanjuje kretanje našeg mamca na ovakvom predvezu.

Takve predveze držite obavezno neko vrijeme u rig boxu kako bi bili maksimalno izravnani te da bi mogli iskoristiti sve njihove prednosti.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Dlaka također treba biti mekana tj. kruti omotač treba biti skinuti da bi se mamac slobodnije kretao i da bi realizacija griza bila bolja. Kad je dlaka kruta udica neprirodno strši kraj mamca, riba se puno teže ubode i udica se u većini slučajeva dosta plitko zabode ili na loša mjesta tj. gornju usnu. Često puta mi se korištenjem takve dlake znalo događati da bi mi se riba zabola plitko u donju usnicu i usred drila bi mi se otkačila udica i u drilu zabola opet u gornju usnicu, ako bi bilo sreće, a u većini slučajeva bi mi se riba otkačila.

Mekane upredenice

Mekane upredenice su se prve pojavile na tržištu kao materijal za šaranske predveze. Iako su ih upredenice s omotačem poprilično istisnule iz upotrebe za mene su definitivno još uvijek nezaobilazni dio opreme. Mekane upredenice obavezno koristim u svim ribolovima kada lovim do stotinjak metara udaljenosti, a uporabom runing-rig sistema počeo sam ih koristiti i za daljine preko 120 metara. Najveća mana mekanih upredenica je njihovo zapetljavanje čija se mogućnost povećava što je mjesto ribolova dalje od obale, a opće poznato je da većina nas ima težnju loviti što dalje u odnosu na susjede. Upravo zbog toga mislim da se njihova upotreba drastično smanjila. No uporabom PVA proizvoda kao što su stickovi i male loptice od PVA mrežice petljanje svodimo na minimum. Predvez se u većini slučajeva petlja prilikom udara u vodu, a to petljanje možete smanjiti tako da za udicu zakvačite malu PVA lopticu veličine loptice za ping-pong. Isto tako možete petljanje spriječiti PVA stickom te predvezom koji provučete kroz njega. Takvo opterećenja na kraju vašeg predveza uvelike smanjuje mogućnost petljanja.

No takve prezentacije s PVA imaju jedan problem, a to je daleko zabacivanje i zbog toga je „runing rig“ sistem definitivno najsigurniji način da izbjegnete petljanje mekanih upredenica, a pritom daleko bacate. PVA stick jednostavno navucite na lead core (kao što sam opisao u jednom od zadnjih brojeva PR) i udicu lagano zabodite u njega. Na taj način ste u potpunosti riješili i petljanje najfinijih upredenica poput Krystonovog „Silkworma“.

Njihova najveća prednost je najprirodnije moguće kretanje mamca u odnosu na slobodne mamce na hranilištu. Iako mnogi misle da to nije bitno, jer i s tvrdim prdvezima ulove šarane, ovakav pristup u određenim situacijama definitivno povećava broj grizeva. Vjerujem da kad šaran dođe na naše hranilište (pogotovo ako se radi o vodama na kojima se veliki pritisak) ima sposobnost uočavanja i razlikovanja mamaca na udici od onih koji su slobodni. Siguran sam također da isto tako velika većina riba nema tu sposobnost (bez obzira na njihovu veličinu), jer su definitivno neke ribe „gluplje“ od drugih no zašto ih ne bismo ulovili više pa čak i neku od onih opreznijih ako to možemo. Izbor vrste mekane upredenice vrlo je bitan kao i sama duljina predveza. Nisu sve mekane upredenice istih karakteristika i zapravo se čak više razlikuju nego upredenice sa omotačem. U vodama gdje ima dosta cvergla ili rakova izbjegavam korištenje dugih „mekih“ predveza ili ih uopće ne koristim, zbog toga što su ih te dvije vodene napasti u stanju toliko zapetljati da nema teoretske šanse da se šaran ubode kad uzme mamac (ako ga još uopće i imate na dlaci). No na vodama gdje je dno prekriveno muljem i nema cvergla ili rakova one će mi biti prvi izbor. Pošto ja nikad ne diram štapove nakon zabacivanja (ne navlačim sistem), olovo i virbla se zabiju u mulj i pri takvim uvjetima upredenice sa krutim omotačem će biti poprilično nepokretne dok to nije problem kod mekanih. Većina mekih upredenica potone na dno nakon nekog vremena pa nisu toliko uočljive na dnu dok sa krutim to nije slučaj. No ima i onih koje ne tonu tako dobro već lagano plutaju na nekim dijelovima. To se da riješiti na taj način ta predvez lagano provučete preko Kryston-ovog „Heavy Metalla“ i tako će te riješiti taj problem. Osobno mislim da to plutanje špagice nije problem u smislu da će šaran vidjeti da nešto na dnu pluta pa će to povezati sa predvezom (budimo realni ipak nisu baš toliko pametni) već mislim da šaran prilikom hranjenja može zapeti ili povući taj dio te tako osjetiti naš predvez koji bi onda instiktivno povezati s nečim „lošim“.

Korda je nedavno izbacila gumene stopere za otežavanje tj. potapljanje cijelog predveza, ali to mi se ne čini baš praktično. Jer se time sputava pokretljivost mamca i gubi smisao.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Najviše sam uspjeha sa mekim upredenicama imao na vodama pod stalnim pristiskom ribolovaca, gdje riba u nekim situacijama ili periodima poprilično loše prima ili ima dosta otkačivanja. Loveći jednom prilikom na Šumbaru primijetio sam da mi je riba vrlo plitko zakvačena nakon što mi ih je par otpalo sa sistema koji je tamo uvijek dobro radio i bio maksimalno učinkovit. Nakon dosta eksperimentiranja sa sistemima na jedan štap sam stavio dugački predvez od „Super Nove“ 15 lb sa malom udicom i jednom boilom od 18 mm. Ubrzo sam dobio griz i izvukao šarana koji je tako duboko usisao mamac da sam udicu morao dugačkim peanom vaditi van. Kako ovo ne bi bila slučajnost stavio sam još jedan takav sistem na drugi štap, a na trećem nastavio loviti sa klasičnim predvezom od krute upredenice. U narednih 24 h uvjerljivo sam više šarana ulovio na mekanu upredenicu bez otkvačivanja, dok mi se riba jednako loše kvačila na nepromijenjen predvez sa krutom upredenicom.

Svakako bi želio napomenuti da nikako ne preporučam potezanje sistema nakon zabacivanja da se ne bi dogodilo petljanje sistema što je vrlo vjerojatno.

Često pitanje koje mi ljudi postavljaju u vezi takvih predveza je zabadanje udice odnosno realizacija griza zbog toga što je takvu upredenicu šaranu puno lakše ispljunuti iz usta nego krutu ili stiff rig pogotovo. Slažem se s time i siguran sam da će mu stiff rig biti najteže ispljunuti no isto tako će mu stiff rig biti „najteže“ i uzeti u usta i kod njega će prvo primijetiti da nešto „nije u redu“ s ponuđenim mamcem. Što više riba uzme vaš mamac u usta logično je da će te ih imati i veće šanse uhvatiti samo trebate pravilno izabrati udicu i prezentaciju u odnosu na mamac i duljinu predveza s kojim lovite. Neko moje općenito pravilo je da što mi je duži predvez to mi je manja udica koliko to situacija u ribolovu dopušta. U situacijama kad imam duži predvez pretpostavljam da se šaranu u većini slučajeva udica zabija prilikom pljuvanja sistema van iz usta nego pri kontri od olova.

Nemojte me sad shvatiti da sam veliki pobornik mekanih upredenica u odnosu na krute ili čak ribolov stiff rig-ovima samo sam vam želio ukazati na njihove prednosti u nekim situacijama i možda dati neke nove ideje u njihovom korištenju.

Moje najdraže upredenice:

  • Sufix „Super skin“

Definitivno moja najdraža upredenica sa omotačem, najjeftinija od svih koje koristim i sa najboljim omjerom cijene i kvalitete. Omotač joj nije tvrd kao kod recimo „Snake bite-a“, ali dovoljno krut da se nikad ne petlja, odlična za razne prezentacije i lako se guli što je po meni velika prednost kad treba brzo zavezati više predveza (npr. na natjecanjima). Tanja je od „Snake bait-a“ i „Snake skin-a“, a puno izdržljivija od recimo „Mantisa“ koji joj je najsličniji. Jedina zamjerka bi joj mogla biti ta što joj se omotač dosta lagano ošteti tj. oguli pa ga treba češće mijenjati čak i kad je udica u potpunosti dobra.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
  • Kryston „Snake bite“

Također odlična upredenica vrlo krutog i izdržljivog omotača. Puno je deblja i kruća od „Super skina“, a samim time i izdržljivija, otpornija na habanje i pogodnija za neke kruće prezentacije. Koristim je uglavnom na vodama koje imaju dosta granja, stijena ili drugih prepreka koje oštećuju predveze.

  • Kryston „Super Nova“

Ovo mi je jedna od prvih upredenica koje sam počeo koristiti i još uvijek mi je najdraža mekana upredenica. Poprilično je otporna na habanje u odnosu na ostale mekane upredenice, ne petlja se i lijepo leži na dnu. Obavezno je koristim za sve prezentacije sa sjemenkama i uvijek mi je barem na jednom od zabačenih štapova.

  • Kryston „Merlin“

Legendarna i izuzetno mekana upredenica sastavljena od mnoštva tankih vlakana. Koristim je uglavnom u hladnijem djelu godine i za mekane mamce kao na primjer kukuruz šećerac. Zbog svoje debele, a mekane niti ne reže zrna pri zabacivanju tako da uvijek možete biti sigurni da su vam mamci na dlaci. Jedina joj je zamjerka što se relativno brzo iscufa i poželjno je za stavljanje mamaca koristiti iglu sa kukucom na završetku, jer ona igla sa zerezom poput kontrakuke na udici vrlo brzo iscufa i ošteti dlaku. Malo je podložnija petljanju od „Super nove“, ali to se bez problema riješi sa PVA proizvodima.

  • Kryston „Silkworm“

Najmekanija i najnježnija od svih upredenica, izuzetno tanka s obzirom na svoju nosivost, ali time i najosjetljivija. Poprilično se lako petlja u ribolovu na većim daljinama i vrlo je osjetljiva na prepreke u vode gdje mi je vrlo često znala puknuti. Bacam je obavezno sa runing rig sistemom ili je provučem kroz PVA stick. Uglavnom je koristim za ribolov na šodericama gdje nema puno prepreka

  • Kryston „ Quicksilver“

Iako je ova upredenica zamišljena od strane prodavača kao materijal za sock ili snag leader ja je isključivo koristim za predveze. Iako je mekana i nema omotača poprilično je gruba i izuzetno otporna na habanje. Koristim je na „divljim“ vodama koje imaju dosta velikih kamenja odnosno stijena gdje bi druga mekana upredenica pukla. Zbog svoje grubosti poprilično je „otporna“ na petljanje u odnosu na druge meke upredenice.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana