PR / Broj 17 / Kolovoz / 2009.

Gliste, pijavice, rovci, žabe, žive ribe, domaći sapun… Sve to lovi soma ali sa kuglom zamiješane lepice u džepu ste gospodin – koji lovi somove.

Piše: V. Šuker

Zadnji veliki porast Save u srpnju. Voda je došla naglo i pokvarila mi sve planove za ribolov. A najgore mi je što znam da somovi sada jedu i prežderavaju se. To im je najdraže vrijeme. Visoka, topla i mutna voda usred ljeta je za njih vrijeme obilja. Sitna riba im se sad sakriva u svaki mogući zaklon i tišak ali ju oni i tamo lako pronalaze i jedu. Kada voda padne, opet danima neće biti dobrog ribolova. Ima jedno mjesto na kojemu bih mogao loviti sa visoke pješčane obale ali tamo je sada gužva. Svi čekaju na gliste i pijavice. Ipak idem. Kao što sam pretpostavio, gužva je. Na mjestu koje nije duže od pedeset metara (velika savska uvala iza babice) ima čak sedam auta. Pozdravljam ekipu: – Dobra večer. Jel` grize? Nešto mumljaju u bradu: – Neće! Sastavljam jedan štap i spuštam se na jedino slobodno mjesto. Kugla lepice na udicu i držeći štap u ruci čekam. Prvi zabac-samo sitni udarci bijele ribe. To se mrenci časte mojom lepicom. Namjerno sa trzajem izvlačim da bi se kugla raspala na mjestu lova i raširila miris. Drugi zabac – muk! Ni jedan, ni najmanji trkac po lepici. Brko je u blizini! Nadam se samo da nije mali. Udarac! Kao čvrga po vrhu štapa, a zatim trc, trc, trc, olovo kvrca po kamenju. Nećeš me prevariti. Uzeo je lepicu i sada sa kuglom u ustima pliva uzvodno i za sobom po dnu vuče olovo. Kontra! U tvrdo! U par sekundi je na površini, mlati repom. Ima oko pet kila. Ovo je ipak previše snažan pribor za njega. Primam soma za donju čeljust i nosim ga prema autu. Za ovu večer je dovoljno. Pozdravljam ekipu. Trebalo mi je manje od deset minuta ribolova da ga ulovim, malo mi je žao ekipe na obali ali lepica je moja najmilija – oduvijek.

Sve, sve, ali lepica…

Mnoge somove sam ulovio loveći na gliste, rovce, pijavice, žive ribe, varalice i tko zna na što sve ne. No nijedan od ovih mamaca ne može se usporediti sa gospodskim ribolovom na lepicu. Zašto gospodskim? Pa probajte vi nakon mamčenja glisti i pijavica bez pranja ruku pojesti sendvič ili potjerati komarca sa čela. Lepica – kukac koji se nad Kupom roji samo jednu noć u godini toliko je čist da navedene stvari nisu problem. Osim toga, sa lepicom u škrinji, ja sam spreman za ribolov soma za manje od minute. Ako je lepica smrznuta odmrznem je u mikrovalnoj. Spremim grumen u džep i krećem. Što u lepici toliko privlači soma? Ovo pitanje postave mi svi kojima ju prvi put pokažem. Uvjeren sam da je to njen miris, iako, kada ju prvi put pomirišete, ako ste još i pušač, nećete osjetiti – ništa. Naime, miris dobre lepice je fini miris po friškoj ribi koji se vodom brzo širi, neodoljivo mameći soma. Pažljiviji čitatelj primijetio je u prethodnoj rečenici ovo „dobra lepica“. Zar postoji i loša? Naravno. Ekipa koja sakuplja lepicu često ne zna da se leptiri moraju odmah po ulovu vrlo brzo ohladiti jer se oni svojim tijelima treperenjem a i pod farom jako zagriju u plahti. Ako ih brzo ne rashladite i spremite u škrinju, velika je mogućnost da će vam cijeli ulov propasti u samo par sati. Tj. dobili ste kiselu lepicu koja ne lovi soma.

Lepica – što je to?

Lepica je narodni naziv za kukca koji živi u nizinskim dijelovima naših rijeka – prvenstveno Kupe i Une. Nekada jer bila brojna i u rijeci Savi oko Jasenovca ali je danas tamo više nema, najvjerojatnije zbog zagađenja kojima Zagreb i Sisak godinama truju Savu. Ličinka cijelu godinu živi bušeći kanale u dnu a samo jednu noć u godini se pretvara u leptira. Tada izlijeće iz vode, polaže jajašca na vodu i ugiba. Njen životni ciklus doživljava svoj vrhunac tj. masovno rojenje obično oko 15. kolovoza, baš u vrijeme izlaska ovog broja Praktičnog RIBOLOVA. Obično je vrlo teško predvidjeti koju večer će se dogoditi ovo masovno rojenje pa zaljubljenici u ribolov soma na ovaj način dežuraju svaku večer, pokušavajući predvidjeti točan termin. Naime, ličinka izleti kad sazre a to umnogome ovisi o temperaturi vode kroz cijelu godinu. Ako se poželite okušati u ovom „sportu“, bit će vam potrebne bijele plahte, akumulator i far od auta. Naime, u vrijeme kada se roj ovih kukaca digne nad vodu, već je potpuni mrak a leptiri koje želite sakupiti lete na svjetlost. Bit će dovoljno da far uperite u bijelu plahtu, a lepica će sama odraditi ostalo. I čuvajte se stršljena!

Par riječi o priboru

Na lepicu se love somovi svih veličina, od onih dugih tek pedalj, pa do kapitalaca od pedeset, šezdeset i više kila. Zbog toga pribor ne smije imati slabo mjesto. Ja koristim snažne role Mitchell Avorunner i Penn Slammer, na njih je namotana upredenica Berkley Whiplash debljine 0.21 mm. Štap sa kojim lovim iz ruke je Shakespeare Ugly Stick Custom dug 2.7 m i akcije 50 – 100 grama. Sa ovakvim priborom ne bojim se ni kapitalnog soma. Prijatelj Ivica koristi Penn role, istu špagu i Antares boat štapove od 20-30 lb. I još nas nešto razlikuje, naime, on uvijek koristi velike bijele morske trokuke dok se ja ponekad „igram“ sa običnima. Statistika je naravno na njegovoj strani – kada njemu dođe đuđan (veliki som) on ga i izvuče…

Miješanje i uporaba lepice

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana