Ribolov žutooke plovkom

6 min read

PR / Broj 22 / Siječanj / 2010.

Iako vam se ponekad čini da u vodi nema riba, no u svitanje će vas na istom mjestu dočekati stotine riba koje se u svitanje okreću špricajući repom. Taj ples žutooki je jedan od najljepših prizora koje u prirodi možete doživjeti

Piše: Ivo Begović

Utjecaj vodostaja

Kao što sam već spomenuo žutooka je jedna od rijetkih riba koje će se odlično hraniti i za verijeme povišene pa čak i vrlo mutne bujične vode. Također kod manjih vodotoka one se za razliku od ostalih riba ne sakrivaju u tišake tražeći uvale i zaklone nego ih se često može vidjeti kako se okreću u sredini toka. No naravno zimi će se veća jata ipak grupirati na mjestima sa dubljom vodom i na proširenjima toka kako ne bi plivanjem trošile dragocjenu energiju. Kod potpuno obrnute situacije od opisane, znači za vrijeme niskih zimskih vodostaja one ćer ipak potražiti zaklon od predatora zadržavajući se uz rubove trave ili na mjestima sa podlokanom obalom i drvećem koje se nadvilo nad vodom ili palo u vodu. Tada je najbolje razdoblje za ribolov svakako svitanje i prvih par sati dana i sumrak kad je njihova aktivnost najveća.

Gdje smo mi i kako lovili

Mi smo ovaj puta otišli na ribolov sa hrvatskim reprezentativcem u rivolovu udicom na plovak Nenadom Vibohom koji nam je u samo par sati pokazao svoj način zimskog ribolova na žutooke. On nas je odveo na potok Okičnicu koji je glavni vodotok koji napaja ribnjake u Crnoj Mlaki. Mi smo lovili na dijelu toka koji se načlazi nizvodno od ribnjaka, a koji je prilično bogat ribom. Uglavnom žutookom i grgečom no nađe se tu i šarana te drugih riba. Mi smo lovili nakon jedne od obilnijih kiša koje su podigle vodu potoka izvan korita. Žutooke su se hranile u jednom proširenju toka iza velikog drveta čija je krošnja pavši u vodu stvarala nešto mirniji tok, a uz to im i pružala sigurnost. Nenad je lovio finim teleskopski direktašem Milo Dynaton dužine 4 metra. Nakon početnog mjerenja dubine u kojem je uspio pronaći prolaz za plovak zaključio nje da će mu zbog brzine toka trebati plovak nosivosti od 2,5 grama. Samo za usporedbu pri normalnom vodostaju se na istom mjestu može loviti i sa plovkom nosivosti tek jedan gram.

Uz to na sistemu je glavno olovno otežanje spustio na samo dvadesetak centimetara do predveza, a kuglice olova ispod njega je gusto rasporedio do predveza. Na taj način on je dobio maksimalnu kontrolu i mogućnost smirivanja kretanja mamca u turbulentnom toku nabujalog potoka. Žutooke su odmah po početnom hranjenju počele gristi, a njihovu je aktivnost održavao češćim bacanjem kugli hrane. No nije hranio mnogo. Za cijeli je ribolov potrošio tek jednu kulu hrane Milo Vip River i dvije šake crvi koje je stavio u nju. Udica kojom je Nenad lovio bila je Gamakatsu 1050N veličine 18. Na nju je većinom stavljao jednog ili dva bijela krupna crva. Pokušao je loviti i sa kombinacijom gliste i crva kako bi iz jata izabrao krupnije primjerke. No iako je uspio na glistu dobiti pokoju krupniju žutooku od prosjeka grizovi su bili mnogo rijeđi pa se vratio ribolovu na crve.

Ribolov

Pribor treba prilagoditi trenutnim uvjetima na mjestu koje ste izabrali za ribolov. No da bi sve napravili kako treba dat ćemo vam samo par važnijih smjernica. Naime nakon početnog hranjenja i dobrog početka ribolova vrlo se često dešava da se grizevi prorijede. Najčešća reakcija većine ribolovacva je da pojačaju hranjenje jer misle da su ribe pojele bačeno i da ih opet treba potaknuti da grizu. No to je većinom najgora stvar koju možete napraviti. Naime pojačanim hranjenjem ćete sam zasititi ribu koja se nalazi u vodi pred vama. Naime primjećeno je da jato žutooki koje se počelo hraniti vrlo često mijenja sloj vode u kojem se hrani.

Da budem precizan jato se jednostavno podiže od dna hraneći se u višem sloju vode. Grizevi se tada prorijede jer udica povučena olovom prođe kroz jato i kroz mjesto ribolova prolazi ispod riba. Zbog toga ih prijew dohranjivanja uvijek treba pokušati potražiti smanjivanjem dubine i podizanjem mamca desetak centimetara iznad početne dubine, naravno pod pretpostavkom da vam se udica kretala uz dno. Žutooke se ovisno o mjestu ribolova mogu loviti direktašem , štekom, bolognesom i feederom, no betz obzira koju tehniku izabrali da bi u ovom ribolovu uživali lovite ih finim najlonima, malim udicama i osjetljivim plovcima. Većina riba koje ćete uloviti su veličine dlana pa nema niklakvog smisla upotrijebiti predvez deblji od 0,10 mm dok je 0.08 optimalan. Udice neka budu prilagođene mamcu kojim lovite. Ako lovite na crve treba vam uska udica nešto dužeg vrata (npr. Gamakatst 1050N) veličine 18 ili 20. Ako lovite na pahulju kruha i glistu treba upotrijebiti nešto veću udicu šireg okruglog luka (kao na primjer Sensas Willebroek) veličine 16 i 18.

Kako do kapitalnog ulova

Uloviti kapitalnu žutooku obično je dosta teško. Naime najveće ribe se obično ne zadržavaju zajedno sa jatima koja broje stotine žutooki. Velike ribe obično su u grupi od tek par primjeraka. Englezi ovu ribu izuzetno cijene smatraju kapitalnu žutooku (a to je svaka riba teža od 0,9 kg dok je njena maksimalna težina oko 1,8 kg ) vrhunskim trofejem. Njihovi specijalisti za lov na kapitalne primjerke bez izuzetka izuzetka ističu da se najveće ribe love jednostavnim prihranjivanjem smrvljenim razmočenim kruhom i ribolovom na pahulju. Ističu i da bi bilo dobro određeni dio rijeka prihranjivati kruhom i nekoliko dana prije samog ribolova. No količina kruha bačenog u vodu ne smije biti velika kako ne bi prehranili ribu ili izazvali okupljanje većeg broja sitnijih primjeraka i drugih vrsta.

Osim izbora plovka za prezentaciju mamca najvažniji je i raspored olova. Na nešto brže tekućoj vodi i za povišenog vodostaja treba imati maksimalnu kontrolu mamca pa je bolje loviti sa kraćim logaritmom ispod glavnog otežanja. No kod niske zimske vode uobičajeno je loviti sa skupljenim olovima oko dvadesetak centimetara iznad početka predveza dok je uz predvez jedna kuglica koja mora biti dovoljno velika da na njoj vidite pomak mamca – griz. Na finim plovcima za ribolov na tekućim vodama ta je kuglica obično veličine 8 ili 9. I za kraj želim vam reći samo da ove krasne ribe puštate – okus im je katastrofalan, pune su kostiju, a i slijedeće zime mogu vam pružiti izvrstan dan proveden u ribolovu u vrijeme kad druge ribe ne grizu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana