TJUNIRAJTE SVOJE METALNE VARALICE

10 min read

PR / Broj 22 / Siječanj / 2010.

Malo ribolovaca u siječnju odlazi špinati štuke, a i dosta je teško sad na varalicu uloviti štuku (osim na nekim novim C&R vodama), pa je za velik broj ribolovaca ovo vrijeme kada se sjedi kod kuće, obnavlja i popravlja pribor. Stoga je ovo idealno vrijeme da, po mojim savjetima, napravite ili doradite (tjunirate) neke vaše metalne varalice, kojima lovite štuku, a uz neke osnovne alate koje, manje-više svi posjedujemo kod kuće i sa malo uradi sam entuzijazma, svatko može napraviti neku od preinaka koje ću opisati. Ove preinake uglavnom radim na metalnim varalicama, namijenjenim štukama, no, naravno, takve mogu loviti i ostale grabežljive vrste riba, koje inače lovite opisanim metalnim varalicama…

Piše: Marko Klarić

Zbog čega se uopće truditi kad postoji bezbroj gotovih varalica na tržištu?

Prvo i osnovno, zato jer je neopisivo dobar osjećaj kada ulovimo ribu na varalicu koju smo sami izradili ili doradili. Zato, jer preinakom neke od nama najlovnijih žlica u weedles varijantu, možemo njome loviti na mjestima gdje do sada to nije bilo moguće, zbog mnogo vodenog raslinja ili granja i ostalih prepreka u vodi. Kod nekih varalica, dodavanjem detalja, dobijemo sasvim novu akciju i samim tim imamo nešto što ostali nemaju, pa tako uvijek možemo uloviti ribu više. Osim nove akcije, nekim žlicama možemo dodavanjem perja i lameta produžiti siluetu i za 10-tak cm, a time neke žlice koje su nam se činile premale (a veći modeli ne postoje), vizualno produžujemo.

Možemo sami izraditi kreacije i kombinacije koje uopće ne postoje na tržištu i time biti u prednosti pred ostalim ribičima, jer imamo nešto što ribe još nisu vidjele, a tu prvenstveno mislim na izradu duplih leptira, čija je ponuda na tržištu vrlo slaba, te na izradu kombinacije twistera na wormici i leptira (tzv. čambinske smrti), koji je svoju lovnost dokazao i sada u siječnju, na Ontariju.

Žlice

Žlice su varalice koje se najdulje proizvode, ima ih u bezbroj oblika i veličina, a sve su više ili manje lovne u raznim situacijama. Ovdje neću previše govoriti o raznim modelima jer svaki ribolovac ima svoje favorite i kune se u njih, ali reći ću kako nekim preinakama možemo istim žlicama loviti na način, na koji do sada nismo mogli. Žlice postoje u raznim gramažama i veličinama, o veličini neću previše, jer nekad bolje love manje žlice, nekad veće, pa treba imati istih modela u više veličina, kako bismo pokrili sve situacije. Ali gramažu (težinu) žlice određujemo većinom prema dubini vode na kojoj lovimo, pa na dubljim vodama koristimo teže žlice, a na onim plićim skroz lagane. Poznato je da o gramaži ovisi i duljina izbačaja, pa nažalost na plićim vodama lagane žlice ne možemo uvijek dobaciti baš do nekog udaljenog granja ili lopoča koje skriva štuku, a ako bacimo težu žlicu, ona brzo propada i zapinje za dno.

Kako bismo to izbjegli, možemo na varalice tipa Efzet (takve šire žlice sporije propadaju od onih užih) veće težine, 35+gr, pa čak i na Castmastere, na trokuku montirati twistera koji će usporiti propadanje, dati novu akciju, a i produžiti siluetu varalice, te nam samim tim omogućiti lov na mjestima koja su nam bila nedostupna, a štukama nudimo nešto što do sada nikad nisu vidjele.

Ako lovimo na vrlo plitkim vodama ili na mjestima gdje ima malo vode iznad trave, treba nam vrlo lagana žlica, koja će sporo propadati kako ne bi zapinjala, a takvih je malo na tržištu. Najlovnije lagane žlice od tankog lima su one od Profi blinkera, koje postoje u tri veličine, ali su dosta skupe i teško nabavljive. Podjednako lovnu žlicu možemo napraviti tako da kupimo dvostruki DAM-ov Effzet, jednostavno ga rastavimo i na taj način smo dobili dvije iznimno lovne varalice, od kojih mi se bolja pokazala ona donja, za montažu s trokukom, a od gornje se može napraviti odlična weedles žlica. Osim originalnog Effzeta, duple žlice kopiraju i još mnoge firme, ali uvijek preporučujem original.

U zadnje vrijeme sve se više koriste (i to vrlo uspješno) weedles žlice, koje nam omogućavaju lov i po zatravljenim vodama, te u vodama sa puno granja. Na našem tržištu postoji vrlo malo weedles izvedbi metalnih žlica, prednjače one Idrine koje skoro sve postoje i u weedles varijantama. No, uz moje savjete, vrlo lako možete i svoje omiljene najlovnije žlice pretvoriti u weedles izvedbe i tako njima loviti tamo gdje do sada nije bilo moguće.

Umirite akciju i produžite siluetu

Leptiri

Leptiri su varalice s kojima je većina nas počela špinati, a i dan danas su neizbježan asortiman svakog špinera, kako kod lova štuke, tako i kod lova drugih vrsta. Postoji bezbroj modela i proizvođača, neću nabrajati niti modele niti proizvođače, već ću vam dati par savjeta kako napraviti vlastiti leptir, tandem (dupla krilca), kojih je malo gotovih na tržištu, te kombinaciju leptira i silikonca na worm udici, kojeg nema u ponudi niti jednog proizvođača, pa je to jedan razlog više da si date truda izraditi par primjeraka.

Veliki broj leptira na trokuki ima navezanu crvenu vunicu, koja ima više funkcija, a mana joj je da upija vodu i ako ju mokru pospremimo u kutiju, trokuku će hrđa upropastiti u roku od par mjeseci, ona jednostavno istrune, slika 17.

Ako nam se to dogodi, možemo zamijeniti oštećenu trokuku novom, vrlo jednostavno, uz korištenje alkice (ringa), kojom povežemo novu trokuku i žicu (osovinu) leptira.

Na tu novu trokuku možemo isto navezati malo crvenog perja i staviti sjajnih lameta, možemo mašti dati na volju i kod ukrašavanja krilca, na koje možemo lijepiti komadiće reflektirajuće folije ili bojati krilce vodootpornim markerima, lijepiti riblje oči, ili one dječje samoljepljive „dragulje“, mogućnosti su neograničene, a ja sam na ovaj tjunirani leptir (sa slike 18), imao par lijepih ulova.

Kako izraditi „čambinsku smrt“?

Najjednostavniji način je da na odabranom leptiru (najbolje onom bez otežanja), odsiječete trokuku i umjesto nje alkom spojite worm udicu odgovarajuće veličine.

Ovo je prvi napravio moj prijatelj Šare prije dosta godina, ja sam samo malo unaprijedio koncepciju i cijelu varalicu izrađujem sam od biranih komponenti, a kako to radim, opisat ću vam detaljno.

Što nam je potrebno od materijala?

Potrebna je nehrđajuća žica 0.7mm, perle od bižuterijskih ogrlica u raznim bojama i veličinama, krilca od spinerbaita, colorado oblika (najbolja su ona reljefna – serated), nosač krilca (koje se natakne na osovinu), alka, i worm udica odgovarajuće veličine, na koju montiramo twister sa velikim repom, poput Mogamba.

Tandem leptiri

Tandem leptiri nisu previše zastupljeni u ponudi ribolovnih trgovina, pogotovo modeli sa velikim krilcima, a, po meni, tandemi su puno lovniji od klasičnih leptira, pogotovo za veću kapitalnu štuku, stoga se isplati malo potruditi i izraditi si par modela, sa različitim kombinacijama krilaca. Najbolje ih je napraviti samo sa perlama, bez većih otežanja, kako bi se mogli voditi što sporije, a ako se koriste na dubljim jezerima, tada su iznimno lovni, u kombinaciji sa dodanim otežanjem, poput onog koje se dobije sa mepps lusox modelom, kada love i u propadanju, a takva tehnika mi je donijela puno krasnih ulova sa dubokih šoderica.

Kako izraditi tandem leptir?

Za izradu tandema potrebno je malo više truda, ali, ako ste dosad na prošlim primjerima svladali savijanje žice kliještima, onda vam niti izrada tandema neće biti problem. Potreban materijal je najlakše naći tako da rastavimo dva leptira različite veličine, kombinirajte uvijek dva različita krilca manje i veće (2-3, 3-5, 4-5) , a kad rastavite leptir, imate i krilca i nosače krilca.

Izrada weedles žlica

Od alata su nam potrebni: bušilica i svrdlo 2 mm, stega, čekić i kombinirana kliješta.

Od materijala: zakovice – nabavite ih kod postolara ili remenara, nehrđajuća žica 0.5 – 0.7 mm (možete iskoristiti metalne stabilizatore od plovaka ili Prologicovu štangicu za jerkanje), udica jednokuka, sa velikim promjerom oka (najbolje Trailer udica za spinerbaite ili one morske udice za parangale), a ako ih ne možete nabaviti, onda će poslužiti i dvokuka udica.

Od vrsta žlica, preradio sam: Dam-ov Effzet, Profi blinkerove žlice, Dr. Haintz, Abu Toby, Abu Atom, Dardevile, sve one savršeno rade ako koristite materijale koje preporučam, kojima previše ne narušavamo balans same žlice, dok bismo korištenjem težih udica, deblje žice i težih zakovica, previše poremetili rad same varalice.

Na slikama je postupak prerade Orka žlice (izrađuje se u Srbiji), koja je kopija neke stare ruske žlice, a mi ju, zbog trokrake zvijezde u obliku, nazivamo „mercedes“ žlica, iznimno je lovna i u „normalnoj“ i u weedles varijanti.

Postupak izrade

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana