PR / Broj 27 / Lipanj / 2010.

Borbene potočare savršenih peraja i predivne pigmentacije čine Krušnicu jedinstvenom. Naime ova se rijeka ne poribljava obogaljenim kalifama iz ribogoilišta, a osim potočnih pastrva ovdje se može fantastično loviti lipljan i mladica.

Piše: Ivo Begović

Prošli mjesec smo jedan dan odvojili za ribolov na Krušnici, na koju nas je pozvao prijatelj Ani prilikom našeg zadnjeg ribolova na rijeci Uni. Prvo ću vam reći par riječi o rijeci Krušnici koja svojom ljepotom ostavlja bez daha svakog tko ju posjeti. Krušnica je desna pritoka rijeke Une i izvire na području općine Bosanska Krupa. Prvih dvjestotinjak metara Krušnica je brža i puna velikog kamenja i brzaca dok je donji dio mirniji dubok prosječno 3 metra i širine oko 20 m. Na tom prvom dijelu do ribogoilišta u kojem se uzgaja isključivo potočna pastrva i mladica se može loviti isključivo umjetnom muhom i mušičarskim štapom dok je donji tok ispod ribogoilišta u prosjeku dubok oko 5 m, sporijeg toka i prosječne širine oko 30 m. Na donjem je dijelu dozvoljeno loviti i varalicom. Sezona ribolova traje od prvog ožujka do prvog listopada. S tim da se u mušičarskom dijelu rijeke od 01. 03. do 01. 06. smije loviti samo strimerima kako bi se zaštitio lipljan za vrijeme mrijesta. Od ukupne populacije ribe lipljan čini oko 70%, potočna pastrva oko 20% i mladica oko 10%, a ima i nešto štuke. Za vrijeme boravka posjetili smo i sam izvor koji ima ogromni kapacitet, a dubina samog izvora je više od 120 metara. Krušnica je duga 7,5 km. Revir za mušičarenje je dugačak oko 2000 m sa trofejnim dijelom na samom izvoru u dužini od 200 m što je obilježerno tablama na početku i na kraju revira. Temperatura vode kreće se na samom izvoru od 8-9 °C, pa do 12-13°C na mjestu gdje se ulijeva u Unu.

Ribolov

Mi smo sa ribolovom počeli u trofejnom dijelu uzvodno. Već prva bacanja donijela su lijepe ulove pastrva. Vrlo brzo smo shvatili da riba mnogo bolje reagira na tamne i crne strimere dok su sve svjetle i jako svjetlucave potezanke bile izgleda „malo previše“ za bistru vodu Krušnice. Donji mirniji dio toka nam se jako dopao još u dolasku. Za Vladu i mene koji smo vični ribolovu na tekućoj vodi i koji je znamo čitati Krušnica je „pokazala“ dva fantastična mjesta na kojima tok udara u lijevu obalu i odbija se prema van. Idealno mjesto za veliku ribu. No kako smo zbog mrijesta lipljana smjeli loviti samo strimerima naše su nam se plivajuće žnore pokazale nedovoljno teškim da na tim mjestima dobro provučemo strimer. No Vlado je uz puno truda i sa jedinim super teškim strimerom kojeg smo imali ipak uspio izazvati jednu od velikih potočara. No nakon petnaestak minuta borbe riba se snašla i jurnuvši u obalu omotala najlon oko potopljene vrbe, strgala ga i nestala u dubinama. Do kraja dana smo lijepo lovili ribe do 40 cm. Revir na Krušnici je mnogo pogodniji za ribolov nimfom i suhom muhom (naravno smije se loviti samo sa udicom bez kontra kuke). Jedva čekam da Krušnicu posjetim u lipnju kad se bude smio loviti lipljan jer po količini i veličini riba koje smo vidjeli ovdje je ribolov fantastičan kad se u lipnju počnu rojiti na tisuće različitih kukaca, a o večernjem skoku ne smijem ni razmišljati. Prosječna lovna veličina lipljana je po priči domaćina oko 40 cm, dok se na Krušnici redovno love potočne pastrve teže i od 5 kg.

Za kraj ću samo spomenuti da je Krušnica jedna od rijetkih rijeka gdje se može loviti tokom čitave sezone jer se gotovo nikad se ne zamuti. Naravno na reviru vlada ulovi i pusti režim ribolova.

Cijene ribolova na Krušnici

Dnevna karta je 20 eura za flyfishing revir (dozvoljen ribolov mušičarcem), vikend dozvola/tri vezana dana ribolova je 40 eura. Na trofejnom dijelu Krušnice dnevna karta je 25 eura, vikend dozvola / tri vezana dana ribolova je 50 eura. Izvan revira na slobodnom djelu vode cjena ribolovne karte je 10 eura dnevna dozvola i 20 eura vikend dozvola. Za sve informacije vezane uz ribolov na Krušnici možete nazvati Anesa Halkića, za sve prijatelje i ljubitelje ribolova i prirode – Anija, vlasnika agencije „Una Discovery“ (www.una-discovery.org) tel. 00387 6114 5952

Kako doći?

Ako krenete iz Zagreba, najbolje je preko Petrinje voziti do Hrvatske Kostajnice. Tu preko graničnog prijelaza na mostu prijeđete Unu i uđete u Bosnu. Zatim vozite desno i uzvodno uz Unu bosanskom stranom sve do Novog grada (bivši Bosanski Novi), gdje vas cesta opet vodi preko Une. Nastavljate lijevom obalom uzvodno, sve do Bosanske Krupe. Cijeli put od Zagreba, uz kratka stajanja, traje oko 2.5 sata.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana