Rijeka Lika – krvotok ličkog kraja

11 min read

PR / Broj 32 / Studeni / 2010.

„Ne bih dao komad Like za sve dolare Amerike“

Piše: Goran Abramovič Čelzi

Kao i svaki čovjek i ja se stalno vraćam korjenima, a moji korijeni su u Lici. Lika je ogromno područje koje je protkano kao krvožiljem rijekom Likom, njezinim potocima i pritocima sa Krušćicom kao srcem. Sve to je okrunjeno kamenom krunom kanjona i predivnim zelenilom. Ribolov u Lici je za mene druga vremenska zona, drugi život, neki bolji svijet. Probat ću vam dočarati Liku i istovremeno vam pokušati udijeliti pokoji praktični savjet koji će vam pomoći pri prvom susretu s njom.

ŠRU „Lika“

ŠRU „Lika“ osnovano je 1927. Društvo gospodari rijekom Likom i nezinim pritocima: Počiteljica, Glamočnica, Jadova, Potok Balatin, Brušanica, Rizvanuša, Lopuža, Novčica, Bogdanica, Bužimica, Otešica sa Pazarišnicom, Potok Tisovac, Potok Crno Vrilo, Potok Rakovica, Potok Bakovac. Ukupno to iznosi 155 km toka kojem pridodajemo jezero Krušćicu s površinom od 1500 ha. Morate priznati-impresivno! Valja spomenuti da „Lički tok“ nastanjuje dvadeset i dvije vrste riba. U tom šarenilu ribljih vrsta obavezan sam spomenuti dragocijenu autohtonu vrstu lički pijor – Phoxinellus Croaticus.

Rijeka Lika je predivna cijelim svojim tokom. Gruba podjela rijeke Like je na gornji i doljnji tok. Odnosno tok do Krušćice i tok ispod Krušćice – Donji Kosinj. Tokovi se fizički u potpunosti razlikuju. Tok do jezera je „čisti“ kanjon Like, “divljak“ koji vam nudi dubine, hrpu krlja i potopljenog drveća te velike i oštre kamene sprudove. Tok poslije jezera-doljnji tok je pak kao „kavalir“. Uglađene obale obrasle niskim i visokim raslinjem te drvećem, kanjona nema tako da vam se čini da su to dvije sasvim različite rijeke. Oba toka obiluju istim vrstama riba. Ribolov na Lici je strogo uvjetovan godišnjim dobom, temperaturom i visinom vodostaja. Prvo i naj važnije što možete učiniti je da nađete „vezu“ – nekog poznatog u Lici koja će vam na „halo bingo“ javiti da li je dobro vrijeme za ribolov određene vrste ili nije. Ukoliko nemate takav kontakt nerijetko će vam se desiti da odete i uživate jedino u prirodi jer ribe ili nećete ili ćete vrlo slabo loviti. Iako postoje iznimke, a iznimke često postaju pravilo. Kao Sava i Lika je „majka i maćeha“.

Period jesen/zima – doba kad Likom vladaju „vukovi, razbojnici i velike nemani“…

Jesen

Jesen u Lici je gotovo kao zima u drugim dijelovima Hrvatske. Temperature brže i značajnije padaju, a vjetrovi rastu i pojačavaju, a njihov predvodnik je bura. Kasno se dani, a rano se smrkava. Lovni dio dana se proteže od 10 h pa do 17 h. Bijela riba se iz dana u dan povlači, za njom se u dubinu povlače grgeči i klenovi. Štuka sve intenzivnije radi proporcionalno povlačenju sitne ribe, samim time što jesen odmiče više prema zimi to štuka aktivnije radi.

Zima

Hladno, iznimno hladno. Period kad se Lički vodotoci pretvaraju u „rakiju“. Voda je iznimno providna-bistra. Nema ljetnih algi, ni planktona, a voda je iznenađujuće čista, gotovo poput vrhunskih pastrvskih revira. Sitna riba se povukla kao da ju je netko izbrisao sa lica zemlje. Grgeči su zauzeli najdublje dijelove toka grupirajući se u jata. Na prijelazima dubina i sprudova nalaze se grupirani klenovi. Oni pametno iskorištavaju zrake sunca te iz tih prijelaza u najtoplijem dijelu dana prelaze na sprudove i hvataju sitnu razliku u temperaturi vode nadajući se da će tu zalutati kakva zaostala sitna ribica ili će pak voda nanjeti kakvu hranu na sami sprud. Štuka je aktivna i sada nemilosrdno „harači“ cijelim tokom. Štuku tražite u dubinama te uz zaklon poput potopljenog granja i velikih kamenih stijena koje „režu“ vodeni tok. U izvjesnim situacijama možda nabasate na štuku i u plitkoj vodi. Ta štuka se nije „zabunila“ nego je našla sitnu ribu koja se iz ovog ili onog razloga zadržala u plitkome. Ti plićaci su obično proširenja u riječnom toku u kojima još ima nešto vodene vegetacije – uglavnom trave. Osim zaklona sitna riba tu također traži razliku u temperaturi vode. U takvim plićacima je strujanje vode znatno manje nego na toku prije i poslije plićaka.

Gdje se nalazi riba u rijeci Lici – općenito…

Lika pruža ribama jednu veliku prednost… Osim vidljivih grana, ispod površine se kriju hrpe potopljenog kamenja, stijena i još malo granja… Takve nakupine kamena, a pogotovo grana stvaraju idealna ribolovna staništa – idealna za grabežljivce. Zbog svojih ogromnih varijacija u dubinama ribe biraju područja tvz. termokline gdje je najstalnija temperatura vode. Sitna riba se povlači u ta područja termokline koja naravski moraju imati i određeni dotok hrane i svježeg kisika. Grabežljiva riba krstari u potrazi za takvim „đepovima“ kao što mi krstarimo u potrazi za grabežljivom ribom – špinamo. Špinanje uz obalu na Lici je znatno otežano iz razloga što su ribolovne staze u potpunosti isprekidane stijenama. Dakle imate potez od 50 do 100 metara, a onda radite krug od 200 – 250 metara da biste obišli stijenu i to naravno uzbrdo… no nemojte odustajati!

MINE! OPREZ!!

Posebno paziti na MINIRANA PODRUČJA! Nažalost Lijepa naša je još uvijek prekrivena minama. Prvi i glavni savjet je da se raspitate gdje se nalaze mine i da u širokom krugu zaobiđete to područje. Ukoliko naiđete na tablu MINE nemojte dolaziti u iskušenje i ignorirati istu. Niti jedna riba nije vrijedna ljudskog života… Prepoučujem pogledati portal Hrvatskog centra za razminiranje – https://misportal.hcr.hr/HCRweb/faces/intro/introduction.jspx

Osim toga na Liku uvijek možete ići sa čamcem! Gotovo nezaobilazan dio pribora koji povećava i olakšava vaš radijus djelovanja. Čamac, benzinski motor ili još bolje elektro – penta sa obavezna dva akomulatora (glavni i pomoćni za „ne daj Bože“). Zbog transporta i praktičnosti birajte „gumenjak“ za 2 osobe no gledajte da isti bude komotan. Takav čamac ćete brže pripremiti za pogon, napumpati, montirati dno i motor. Također ćete ga lakše spustiti u vodu. Čamac će vam omogućiti pretraživanje terena kojima ne možete pristupiti s obale. Takvi tereni su pod manjim pritiskom ribolovaca što je također veliki plus!

Praktični savjet

Ukoliko koristite benzinski motor obavezno sa sobom ponesite ključ za svjećice, izvijač, male kombinirke i komad brusnog papira za čišćenje svjećice. Izvijač, ključ za svjećice i brusni papir će vam pomoći ukoliko ćete imati problema s paljenjem motora. Kombinirkama pak možete popraviti crijevo za dotok goriva (od rezervoara do motora). Crijevo često sprhne (od starosti ili sunca) kod pumpice, a sa kombinirkama ćete moći odrezati loš komad te ponovno stisnuti šelnicu s crijevom na pumpicu. Plastični rezervoari su teški zato uvijek provjerite količinu benzina u rezervoaru prije nego što krenete u ribolov.

Meta 1 – Klen

Lika je krcata klenovima, raznih dimenzija i proporcija. Pomislit ćete da ih je lako uloviti, no i nije baš tako… Svega u jednoj ili dvije situacije sam se našao na Lici kada su primali na apsolutno sve što bi palo u vodu, inače su prepredeni gotovo do boli. Najveći problem je pristup jer je u pitanju kanjon. Uglavnom se spuštate prema koritu i onog trena kad ste spazili klenove oni su vas već odavno spazili… Zato je u lovu klena potrebna maksimalna koncentracija i tišina u pristupu inaće ništa od ribolova. Isto vrijedi i za lov iz čamca, ukoliko ih primjetite vrlo vjerovatno ćete shvatiti da bježe od vas jer su i oni vas primjetili. U lovu iz čamca morate se orijentirati na „slijepo“, odnosno kad primjetite izglednu poziciju najbliže što smijete prići je 20 metara i s te daljine plasirati svoj mamac. Za razliku od ostalih rijeka i jezera gdje klenovi biraju kruškaste oblike od voblera na Lici najbolje su mi se pokazali oni minnow ili shad oblika te spojeni – jointed vobleri. Izdvojio bi Rapala Count Down modele do 7cm, Rapala Mini Fat Rap 3 cm, Yogi jointed 5 cm, Alex Costa 7 cm, Alex-Ritmo 3 cm, Strom-Minnowstick 5 cm, Trabucco Capture Lures Hot Wrangler N. Što se tiče kolora postoje tri sigurna sistema biranja; 1. Vobleri prirodne boje – pastrve ili sitne ribe (RT, BT, S). 2. vobleri koje birate po boji vode (bistra, mutna, smeđkasta, zelenkasta itd.) takvu boju voblera birajte: srebrni, crni, smeđi, zeleni – znači voda zelena – vobler zeleni. Ovaj sustav biranja boje se pokazao iznimno dobar. 3. „Vatreni“ kolori – FT- Fire tiger – prokušani i uvjek učinkoviti kad treba isprovocirati ribu, no izbjegavajte fluoroscentne boje poput SFC ili Lemon Back jer iz nekog razloga više plaše ribu nego li ju razljute.

Klenovi preko 3kg! Znate da su tamo al ne možete uloviti niti jednog. „Biblijski„ veliki klenovi krstare Likom, s vremena na vrijeme vam se pokažu no gotovo da su nedodirljivi. Takve primjerke ćete jako teško uloviti umjetnim macima. Za lov takvih primjeraka iznimno je važno prvo pronaći gdje se zadržavaju (ili gdje pretpostavljate da se zadržavaju) i onda se vratiti u sumrak te ih probati nadmudriti živom ili mrtvom ribom. Lov prirodnim mamcima je jedini uspješni način lova tih klenova. Česti usputni ulov ljeti, pri ribolovu soma na živi mamac su upravo veliki klenovi. Nemojte se sramiti pri odabiru veličine ribe. Slobodno stavljajte ribe veličine dlana jer ih klen bez problema guta. A pogotovo sada u jesensko-zimskom periodu kad mu na „pladnju“ nudite slastan obrok- tome ne može odoljeti. Ukoliko promašite griz i primjetite da je glava ribe smrskana kao bravarskim škipcem budite uvjerni da je to bio veliki klen.

Meta 2- GRGA „Prugasti razbojnik“

Nešto toliko pohlepno i grabežljivo teško je povezati s tako „malom“ ribom. Malom pod navodnicima jer se pouzdano zna da ličkim tokom plivaju „krkani“ teški i do 2 kilograma. Međutim vaše društvo će najviše praviti primjerci do 25 dkg. Oni su i najinteresantniji za dnevni ribolov. Čak interesantniji i od klena je će vam gotovo uvijek praviti društvo. Velika prednost im je što nisu nimalo plašljivi, naprotiv rekao bih jako znatiželjni. Dolaskom hladnog vremena grgeči se polako formiraju u jata na većim dubinama vodotoka, a kad ih pronađete možete se guštati koliko vam to srce želi. Lika je pregrađena umjetnim i prirodnim branama. Ispred svake brane je poveća dubina koja usporava vodu i omogućava taloženje hrane na brani – savršeno mjesto za grgeče. Premda vrlo rado primaju voblere najdraže mi ih je loviti na silikonske mamce. Kao najučinkovitije su mi se pokazale mini tube od BPS-Bass Pro Shop-a, Mini twisteri također od BPS te Berkly PowerBait 3“ Trout Worms Bubblegum i mini silikonci oblika ribice npr. Relax Kopito. Što se tiče boje tu budite maštoviti, grgeč rado uzima raznorazne kombinacije; crveno- žute, zeleno- žute, plave, fluorescentne, bijele, jednostavno dajte mašti na volju. Montaža tube je jednostavna, ukoliko želite da vam brže tone tubu montirate klasično kao twister pikajući ju izvana. Ukoliko želite pak sporije tonjenje i atraktivniju prezentaciju jig glavu ugurajte u šuplje tijelo tube. Tube su grgeču naprosto neodoljive zbog svoje akcije i pomičnih resica. Twistere i ostale gumice na jig glavu montirate klasično. Ako se pak odlučite za lov voblerima postoji „smrt“ bez koje ne smijete na vodu. Njeno ime je … Rapala Mini Fat Rap 3 cm u boji Fire Tiger i Silver. To je svevremenski odavna testirani vobler za koji se pouzdano zna da lovi.

Drop Shot tehnikom ribolova do grgeča.

Ukoliko lovite grgeča iz čamca nemojte propustiti isprobati dropshot tekniku ribolova. Ova tehnika ribolova omogućava vam ribolov na dubinama ili polustacionarni ribolov. Ukoliko želite loviti na većim dubinama koristite i veće olovo. Tu je prednost što na mamcu nema jig glave veličine „teniske loptice“ i mamac izgleda prirodnije. Kad nađete interesantnu rupu, jednostavno spustite svoj mamac i igrajte se s njim na mjestu. Udahnite mu život sitnim ili oštrim pokretima i tako isprovocirajte napad. Prednost ove tehnike je to što je mamac uvijek na istoj udaljenosti od dna i u vidnom području ribe. Uz grgeča ovom tehnikom se da prevariti i pokoji štukir. Za ovu tehniku treba vam štap akcije 20 – 50 g dužine 2,10 m. Štap neka ima elastičniji vrh (poput bulentina) radi bolje detekcije griza.

Sve što vam treba za drop shot ribolov: udice kraćeg vrata i šireg luka (veličinu udice prilagodite veličini mamca i grgeča kojeg lovite), olova raznih težina kako biste se prilagodili dubini na kojoj lovite, silikonski mamci.

Dropshot slažete kao na slici – tako da vam je olovo zadnje i iznad njega se veže udica. Udicu udaljite od olova oko pola metra kako biste izbjegli kamenje i zadjeve po dnu. Udicu možete udaljiti čak i do 1 metar od olova.

Brzo izmjenjivo olovo za drop shot. Nema vezanja samo najlon navučete u utor. Znatno ubrzava izmjenu i vašu prilagodbu dubini na kojoj lovite.

Pravilna montaža silikonca na udicu. Silikonac se obavezno kvači samo za glavu. Udicu vežete palomar čvorom.

Meta 3 ŠTUKA – Lički vuk

O štuki ne treba previše govoriti… U Lici se svake godine love primjerci od 12 do 15 kilograma. Ljetni primjerci su u prosijeku 0,5 – 0,7 kg, mlade i blesave štuke koje napadaju sve što im uđe u vidno polje pa čak i pijavice postavljene za soma. Jesenji primjerci su u prosjeku 1,2 pa do 3 kilograma. Tek će vam zima donjeti kapitalne primjerke štuke. Na sitne se neću obazirati iz svojih etičkih i moralnih razloga (nikako ne odobravam lov ili još gore odnošenje nedorasle ribe) nego ću vam govoriti o lovu „odrasle“ štuke. Štuka u Lici je specifična po tome što najviše „pada“ na akciju umirućeg mamca pogotovo u hladno doba godine. Krupan mamac koji vodite poput umiruće ribice pokrenut će štuku prije negoli mamac koji vodite imitirajući ribu u paničnom bijegu. Birajte zglobne voblere ne manje od 13 centimetara. Tu su krunu odnijeli Prologic 4Play – i u svim bojama. Ukoliko imate priliku doći do Izumi SHAD ALIVE 105 mm voblera također nećete pogriješiti. Izumi je izlomljen poput 4Play-a no ima nešto širi profil tako da jako podsjeća na žutooku. Izumi je kao i 4Play napravljen da svojim pokretima u vodi vjerno oponaša umiruću ribu. Vodite ih kratkim isprekidanim trzajima. Preporučujem da se prvo malo poigrate u plitkoj vodi kako biste shvatili što dobijate određenim potezom štapa. Tako plasirajte mamac i uspjeh neće izostati. Za ovakav oblik ribolova poželjno je koristiti upredenicu. Kontakt s mamcem je direktan i kretnje koje radite vrhom štapa će se kvalitetnije prenositi na mamac.

Ukoliko se odlučite doći na Liku, obavezno sa sobom ponesite fotoaparat. Često ćete naići na prizore životinja i prirode koji će vas ostaviti bez daha, a tada će vam fotoaparat biti vrlo koristan. Lika je mjesto na zemlji u kojem se sreću kopneni i vodeni vukovi, medvjedi koji vam prave društo, prizori srna koje pasu i zalasci sunca koji ostavljaju bez teksta. Lika je jednostavno raj na zemlji koji svim silama trebamo sačuvati. Na kraju bi se htio zahvaliti svom velikom prijatelju iz Like koji je potrošio dane i dane vodajući me po rijeci Lici i bez kojeg ovaj tekst ne bi mogao napisati!

Bistro!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana