POP UP, SNJEGOVIĆ, POLA-POLA

8 min read

PR / Broj 32 / Studeni / 2010.

Dobra strana bilo koje montaže sa pop up boilom je što ju možete bacati na bilo koji tip dna. Zbog svojeg balansa ona neće propasti u duboki mulj, neće je prekriti neki list na dnu i biti će vrlo vidljiva na svakom dnu ovisno o boji pop up boile.

Piše: Matija Pervan

Svakome od nas sigurno se dogodila situacija da je riba radila, a nismo imali ni griza. Zašto je tome tako? Postavljao sam si pitanje bezbroj puta i pokušavajući promjeniti ishod ribolova koristio sve i svašta. No koji puta bilo je dovoljno samo malo ribu zainteresirati za mamac. Ta mala promjena koja je čini razliku vrlo često je pravilna prezentacija pop up boile u određeno vrijeme. Bilo kao klasična pop up montaža, snowman (snjegović) ili pola/pola. Pop-up boile nerijetko pronalaze namjenu u mom asortimanu mamaca, a osobito u hladnijim mjesecima.

Kada i zašto?

Klasična pop up montaža vrlo je jednostavna i ima široku primjenu. Možete je koristiti kada lovite jednim mamcem, ukoliko želite istaknuti svoj mamac iznad ostalih, izdignuti mamac iznad dna zbog mulja ili možda kričavom bojom mamca prevariti koju neopreznu ribu. Osim što na hranilištu imate nešto drugačije i zanimljivo imate i mamac kod kojeg težina udice sada više ne igra ulogu. Zbog sile uzgona pop up boile vrlo se lako anulira težina udice koja tada nesmetano ulazi dublje u usta čak i kod opreznijih šarana. Kombinacija mirisa tonuće i pop up boile u snjegović ili pola-pola prezentaciji također ponekad odigra ulogu okidača koji rezultira grizom. Zbog svojih fluorescentnih boja takve su prezentacije vrlo upečatljive na tamnom dnu poput mulja pod lopočem ili nekog zimovnika u dubljem djelu jezera, pod krošnjom drveta i sl. Mnogo je razloga zbog kojih bi mogli koristiti bilo koju prezentaciju s pop up boilama. Opisat ću vam neke, po meni najvažnije montaže.

Prezentacije s Pop-Up boilama

Kod prezentacija s pop up boilama varijacijama na temu nema kraja. Ipak, držim se nekoliko osnovnih načina – klasičan pop up, snowman (snjegović) i pola/pola.

Ribolov u hladnijem djelu godine po sunčanom vremenu idealna je prilika za klasičan pop up. U ovom djelu godine, svaka zraka sunca biva nagrađena iskakanjem nekog šarana koji se zbog topline površinskog sloja vode podigao s dna na sunčanje. To je obično period sredine dana, oko podneva.

Pop-Up

Upravo tada je dobro vrijeme da jedan štap zabacimo na čisti pop up. Obično ga držim u vodi sve do mraka. To je situacija kada se riba zbog topline sunca na površini vode diže s dna sloj po sloj. U tim trenucima moj odabir je fluorokarbonski predvez uzdignut nekom žutom pop up boilom barem 20 cm od dna. No, što je predvez dulji, a dan vedriji, to je boja pop up boile tamnija. To je teorija koje se trenutačno držim. No, svaka je voda drugačija i svako pravilo ne mora nužno vrijediti. Ne volim visoko dizati žute pop up boile jer sam skeptičan da žuta boja neće rezultirati većom ribom pa stoga s visinom dizanja pop up-a mijenjam i boju boile u manje kričavu, tj. manje napadnu. Tu je prvenstveno riječ o transformaciji iz pop up montaže u zig-rig, koji je u zadnje vrijeme sve češće zastupljen na našim vodama, a s kojim se mamac diže skroz na samu površinu vode ili u površinski sloj. S duljim predvezima prelazim na crvene ili ljubičaste boile, pa čak i smeđe do crne. Mišljenja sam da će se riba lakše polakomiti za nečim, bojom ne toliko upečatljivim (kao žuto npr.), ali opet privlačnim mirisom. Na jednoj zanimljivoj vodi dugim smo predvezima dizali žute pop up boile vrlo visoko iznad dna. No nismo imali uspjeha dok su drugi lovili uspješno na ljubičaste boile na istoj „visini“. Da li je tu ulogu odigrala sama boja ili miris određene boile sa sigurnošću ne mogu tvrditi. Ali da je boja imala određenu ulogu u to sam uvjeren.

U drugom slučaju ako bacam niski pop up od svega nekoliko centimetara, tada pokušavam bojom boile biti suprotan boji dna. Na svijetlom dnu – crvena, ljubičasta, smeđa boja, dok na tamnom dnu koristim žutu boju boile. Ipak su pop up boile one s kojima mamac želimo istaknuti, a ne uklopiti. Slijedeće dvije prezentacije općenito najčešće koristim, a pogotovo su lovne u hladnijem periodu godine. Radi se o klasičnoj snjegović i pola-pola prezentaciji.

Snjegović

Snjegović prezentacija donijela mi je nedvojbeno najviše ulova i toliko puta izvukla ribolov u moju korist. Isprobao sam podosta pop up boila raznih boja, ali neke su jednostavno nezamjenjive. Pineapple-N Butyric od Nutrabaitsa, Kiwi od DD Baitsa i Mulberry Florentine od Dynamite Baitsa definitivno su moji favoriti i nosim ih uvijek sa sobom. Najčešća dimenzija tih boila je 14 mm jer najčešće koristim tonuće boile dimenzije 14 i 18 mm. Za svaki slučaj tu su i boile manjih dimenzija poput 8 mm ananas i tutti frutti iz kućne radinosti Željka Vedernjaka, 10 mm Juicy Pineapple i Jacko’s Special (Solar), 12 mm Indian Spice (Heathrow Baits), te GLM i Betaine pop up dumbells od CC Moore-a koje režem popola. Ove manje dimenzije pop up boila koristim u kombinaciji sa sjemenkama poput kukuruza i tiger nuta ili ako lovim na 10-12 mm tonuće boile.

Pola/pola

Kombinacija pola-pola pokazala mi se kao vrlo lovna u više navrata i sve se ćešče nađe na dlaci mog predveza. To je kombinacija pola tonuće i pola pop up boile sličnih dimenzija.Osim što je mamac veličine jedne klasične boile pa stoga i dalje leti, u vodi se ponaša balansirano i zato lakše ulazi u šaranova usta. Samim time što su obje boile prerezane po pola, atrakcija je višestruko intenzivnija jer se lakše otpuštaju atraktanti iz sredine samih boila. S obzirom da nikad nemam dva štapa postavljena na istu montažu mamaca, vrlo često kombiniram upravo ovaj tip montaže sa snjegović montažom na drugom štapu. Sudeći po dosadašnjim iskustvima obje montaže su vrlo lovne i teško bih se odlučio da moram izabrati samo jednu.

Red Mamma

Promišljajući bogata iskustva vrhunskih hrvatskih šaranaša, lovaca na kapitalce i osvajače brojnih odličja na svjetskim prvenstvima, tim stručnjaka okupljenih oko tvrtke Predator iz Zagreba dizajnirao je RED MAMMU, dalekometnu hranilicu jedinstvenih osobina. Mislili smo na domet i preciznost te smo značajno unaprijedili postojeće rakete za prihranu riba. Osim što sprječava ispadanje mamaca u letu, otvarajući se tek u doticaju s vodom, dodatak vratašca na RED MAMMI omogućava maksimalno punjenje i raspored mamaca u hranilici, što je neophodno za daljinu i preciznost.
RED MAMMA može ponijeti do 270 grama sjemenki ptičje hrane, kukuruza, peleta ili boila. Pri odgovarajućem rasporedu hrane u hranilici, vješt bacač bez poteškoća pogađa cilj na 130 metara. Prosječan ribolovac odgovarajućim priborom s lakoćom dobacuje oko 100 metara. Pukne li najlon pri zamahu, RED MAMMA pliva. Zahvaljujući upadljivoj
boji uvijek ju možete naći i ponovo upotrijebiti.

Prednosti prezentacija s Pop-Up boilama

Dobra strana bilo koje montaže sa pop up boilom je što ju možete bacati na bilo koji tip dna. Zbog svojeg balansa ona neće propasti u duboki mulj, neće je prekriti neki list na dnu i biti će vrlo vidljiva na svakom dnu ovisno o boji pop up boile. Težina udice lako se anulira silom uzgona pop up boile, a primamljive boje i mirisi neodoljivi su svakom šaranu. Njihova uporaba široka je i nepresušna tema kojoj je jedino mašta granica. Ideje poput podizanja 28 mm pop up boile na 20 cm iznad dna do bacanja 10 mm pop up boile na tankom fluorokarbonskom predvezu samo su neke od inovacija na ovom području. Naravno, sve one su ulovile ribu i time proširile mogućnost primjene. Neke od sličnih montaža poput zig-riga čak su bile skriveni adut iz rukava na nekim natjecanjima. A kad tu još ubrojite mogućnost kreiranja svojih mirisa, oblika i boja čiju izradu olakšavaju danas lako nabavljivi gotovi pop up mixevi. Vrlo povoljne cijene, razne varijacije boja i sigurna lovnost uz mali dodir vaše kreativnosti samo su neki od razloga zašto se upustiti u novu dimenziju kreiranja svojih lovnih mamaca iz gotovih pop up mixeva. Zašto ne bi kreirali pop up boilu identičnog mirisa kao što je tonuća boila kojom hranite te time još više ponukali šarane na hranilištu da je usišu? Takvu boilu možete dipati svojim dipom dok god ne postane zasičena. Isto tako prilikom ribolova na velikim daljinama često nismo u mogučnosti baciti određenu količinu slobodnih mamaca oko našeg lovnog. Stoga se oslanjamo na upečatljivost tog jednog jedinog mamca. U ovom slučaju pop up mamci imaju prednost zbog fluorescentne boje i intenzivnog mirisa te ih riba zasigurno prije uoči nego neku peletu ili tonuću boilu. Vrlo često sam znao zabaciti malu žutu pop up boilu od 10 mm izdignutu tek nekoliko centimetara iznad dna i upravo na nju imati potez. Takav mali mamac vrlo se daleko može zabaciti jer ne stvara veliki otpor u zraku, a opet je dovljno vizualno i mirisno atraktivan da ga riba primjeti. Mnoge su prednosti prezentacija s pop up boilama, a na vama je da te prednosti iskoristite na najbolji način.

Sistem s mini boilom

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana