PR / Broj 34 / Siječanj / 2011.

Nakon svake od tri ulovljene ribe pod suprotnu obalu sam bacio jednu kuglicu hrane prepunu crvi i zatim nisam ni zabacio desetak minuta. Svaki je prolaz nakon pauze bio griz…

Piše: Ivo Begović

Radonja je desna pritoka rijeke Korane, a na njoj smo ovaj mjesec lovili kod Tušilovića. Naime na staroj cesti od Karlovca prema Slunju kod mjesta Tušilović na desnoj strane se nalazi tabla „Mlakovac“. Tu skrenete desno i nakon sto metara ste na mostu preko rijeke Radonje. Radonja se cijelim svojim tokom probija kroz polja i obale su joj do ove godine bile gusto obrasle drvećem i granjem Ova vrlo hladna i bistra kordunska rječica, se niti ljeti ne zagrije više od 15 -16 °C, a poznata je po velikim štukama, i neobično velikim dubama te podlokanom obalom. Pozicije za ribolov na štuke su bile osobito izdašne blizu njenog ušća u Koranu.

Uređenje obale ili devastacija prirode?

Primjetili ste da sam napisao da su obale do ove godine bile obrasle. Naime vodoprivreda je ove jeseni posjekla svo drveće na desnoj obali Radonje uzvodno od mosta. Na taj način su ribe izgubile krov nad glavom, a kako se priča ovo „čišćenje“ će se i nastaviti pa očekujemo da ćemo time dobiti još jedan beživotni kanal sa reguliranim obalama. Nažalost nedirnutost prirode se više ne može vratiti, a jedan optimističan ribič je rekao da sad bar može mahati bolognesom. Naravno i ribe je manje nego prije no oni koji se potrude ipak će nešto uloviti.

Za one koji se žele potruditi

Loveći na Radonji ubrzo sam shvatio da je riba zbog mnogo ribiča, gužve na obali i tek posječenog drveća prilično uplašena. Zbog toga sam odšetao uzvodno maknuvši se od ostalih i potražio nešto mirniji dio toka. Radonja je puna zavoja, a iz podlokane obale viri korjenje stogodišnjeg drveća koje je tu do nedavno raslo. Oni koji imalo znaju „čitati“ tekuću vodu brzo će pronaći mjesto gdje treba pustiti sistem. Prethodno hranjenje gotovo da i nije potrebno. Domaći ribiči obično hrane sa jako razmočenim i zdrobljenim kruhom i love tehnikom „spuštanja“. Nahrane uzvodno i zatim puštaju sistem sa velikom pahuljom kruha po svakom izglednom mjestu. Kad krenu dalje nizvodno u tok bace još šaku kruha. Ovaj način im je prijašnjih godina osiguravao sigurnu ribu no situacija se promijenila i sad do ulova mnogo teže dolaze. Ja sam probao na dva izgledna mjesta bez uspjeha, a zatim sam nizvodno uz suprotnu obalu primjetio da se digla riba. Stao sam oko desetak metara uzvodno od mjesta gdje se riba javila i zabacio sistem tik uz granje suprotne obale. Na tanku crvenu glistu mi je već u prvom prolazu primila krasna plotica koja me iznenadila svojom borbenošću. Što je sve ta riba teška niti kilogram bila u stanju učiniti u borbi?

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Nakon treće ribe pod istom granjem mi se pridružio Marko. Čim sam ga vidio da dolazi znao sam što će se dogoditi. Pokušavam to spriječiti: „Marko dođi ali lovit ćemo na izmjence na samo jedan štap“. Naime ja sam nakon svake od tri ulovljene ribe pod suprotnu obalu bacio jednu kuglicu hrane prepunu crvi i zatim nisam ni zabacio desetak minuta. Svaki je prolaz bio griz. Bio sam svjestan da ako budem lovio ribu svake minute da će se jato brzo preplašiti i prestati gristi. No Marko me nije shvatio: „- Ma lovit ću tu nizvodno od tebe – neću ti smetati“. Stao je točno nasuprot mjesta na kojem su mi plotice primale. Znao sam da je gotovo. I bilo je! Ni ja ni on više nismo dobili griza. Nakon desetak minuta odustajem i dajem Marku upute: – spašili smo jato. Ako želiš iuloviti još koju stani tu uzvodno na moje mjesto i čekaj bez bacanja barem petnaest minuta. Baci im samo kuglicu hrane pod ono granje. Kad počneš loviti nakon svake ribe napravi pauzu i ne zabacij barem desetak minuta.“ – Pa nećeš mi valjda reći da ih je na dubini od preko tri metra splašio prolaz moje torpille od dva grama?“ Je 100%! Ja polako odlazim nizvodno napraviti par slika, a Marko kojeg nisam uvjerio ponovno baca. Nakon desetak minuta je uvidio da se ništa ne događa i odlučio napraviti pauzu, nije bacao skoro pola sata. I to mu je donijelo griz i prekrasnu ploticu tešku preko kilograma. Dalje je lovio strpljivo radeći pauzu u bacanjima između svake ribe. Ovu sam tehniku ribolova naučio na mnogobrojnim natjecanjima. Naime ponekad je izuzetno važno maknuti pribor sa mjesta lova kako bi se dopustilo ribi da stekne povjerenje i opet se počne hraniti. Na tom je sistemu zasnovana i poznata često pobjednička taktika, mijenjanja linija ribolova kako bi se uvijek jedna od linija nakon dohranjivanja „odmarala“.

Mamci

Radonja je pritoka Korane i većina plotica i klenova zimi uđu u nju zbog obila hrane. Kako ovdje pod korjenjerm drveća koje raste (ili je raslo) uz obale uglavnom nalaze mnoge ličinke kukaca najbolji mamac je svakako sitna crvena glista. Ako ste sami na vodi i ako ste tihi upornim konstantnim praćkanjem crvi možete potaknuti ribu da počne primati i na crve, a tad je ribolov fantastičan.

Štuke

Iako je kompletna obala iznad mosta već dobrano „devastirana“ tj uređena od strane vodoprivrede. Dio toka ispod mosta pa sve do utoka Radonje u Koranu je još nedirnut. Na tom bi se dijelu još dala isčačkati pokoja štuka (do lovostaja ima još par dana), a po riječima dobrog poznavatelja tog načina ribolova najbolje je loviti na usidrenu balerinu sa velikim montiranim klenom. Postave treba postavljati tik uz korijenje velikog drveća – tj. tik uz obalu. Važno je da montirana ribica ne bude dignuta previsoko od dna monogo se bolje pokazalo ako se nalazi tek desetak centimetara od dna. Ako nakon pola sata nemate griz treba promijeniti mjesto. On je u prijašnjim godinama najbolje lovio sa dvije postave i to tako da je čim bi postavio nizvodnu odmah potražio slijedeće izgledno mjesto i nakon toga otišao po uzvodnu postavu. Na taj bi način spustivši se u danu po par stotina metara toka ulovio barem jednu liojepu štuku.

Dozvole i gdje ih kupiti?

Dnevna dozvola na rijeci Radonji košta 60,00 kn, a dnevne dozvole se mogu kupiti: KŠR “Korana”, Karlovac, Domobranska ulica 25 Tel. +385 (0) 47 617-122, Ribički dom, Šumbar, Hotel “Europa”, Banija 161, Karlovac (0-24), Caffe Express “Čunko”, Gajeva bb, Karlovac, Trgovina “Latin”, Donje Pokupje, Gostionica “Kod Cume”, Orlovac, Benzinska postaja “Brezović”, Šišljavić, Buffet “Medeni”, Šišljavić, “Kod Ciglara”, Turanj 4, Sextagon, Grabrik i Ruža Marić,Mlakovac 6, Tušilović. Za sve što primjetite na vodama kojima upravlja KŠR „Korana“ možete se obratiti ribočuvarima na +385(0)95 617 1222 i +385(0)95 617 1223 ili to napisati na mail [email protected]

Chris standing up holding his daughter Elva

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana