BERTA 32.5 kg – NOVI HRVATSKI REKORD!

PR / Broj 20 / Studeni / 2009.

Kompletno sačenje ribe, tariranje vage i vaganje snimljeno je HDD kamerom i digitalnim fotoaparatom. Svjedoci ulovu su Boris Bolić i Rajko Vagner.

Piše: Praktični RIBOLOV

Novi-stari rekord je opet Berta iz Zajarkija, u najtežoj ikada do sada izmjerenoj kilaži za šarana u Hrvatskoj 32.50 kg. Sa ovom ribom, Hrvatska se upisala rame uz rame sa mnogim renomiranim svjetskim šaranskim destinacijama, koje također kriju šarane gigantskih proporcija.

Vijest o ulovu šarana od dvadeset kila na nekoj od hrvatskih voda za mnoge danas više ne predstavlja nikakvu senzaciju, čak niti kada se u toj priči ulovi nekoliko riba od 15 do +20 kilograma. Ulovi velikih riba postali su stvarnost i više nije nikakva mudrost uloviti 20-tku. Ali, čekajte malo…. što bi bilo kada bismo na sve to rekli da je, pored svih tih riba, još ulovljen i šaran teži od 30 kg. Sama priča o lovu na prvu tridesetku u Hrvata traje jako dugo. Naši su šaranaši do sada imali nekoliko bliskih pokušaja probijanja te nedostižne granice. Spomenimo Sinišu Pribolšana 29.00 kg na Banovoj Jaruzi, Marka Jerena sa Kvrgom 29.00 kg na Zajarkima, Gašu i Marija sa Gamom 29.30 kg na Finzuli, Damira Trupkovića Trulog 29.60 kg, Vladu Baschieru 29.00 i Sinišu Kijuka 28.50 kg sa Bertom na Zajarkima. Ono što nije uspjelo svima njima ostvarila su dvojica slovenskih šaranaša, Vlado Peklar (43) i Dani Krabs (25), koji žive u Mariboru. Novi-stari rekord je opet Berta iz Zajarkija, u najtežoj ikada do sada izmjerenoj kilaži za šarana u Hrvatskoj, 32.50 kg. Sa ovom ribom Hrvatska se upisala rame uz rame sa mnogim renomiranim svjetskim šaranskim destinacijama, koje također kriju šarane gigantskih proporcija. Tko zna, možda će ova cura jednoga dana doživjeti i svjetsku slavu kao možebitni svjetski rekord, živi bili, pa vidjeli….

Ribolov velikih šarana na jezeru Zajarki postao je više pravilo nego izuzetak. Vlado i Dani su ulov života ostvarili u sedmodnevnoj kampanji. Nakon ulova porazgovarali smo sa njima o pristupu i taktici, koja im je donijela mnoge lijepe ulove i, na kraju, ulov života.

Par riječi o cijelom ribolovu

Za vrijeme sedmodnevnog ribolova, Vlado i Dani ostvarili su lijepe ulove šarana, iako je u početku bilo vrlo upitno hoće li uopće išta uloviti, na kraju je sve ispalo i više nego dobro. Pored dosta riba od 5-9 kg, dobili su nekoliko šarana iznad 10 kg i jednog amura od 7 kg, a od većih ulova Vlado je ulovio šarana od 18.00 kg, 19.50 kg, 20.50 kg i, šlag na torti, 32.50 kg. Dani je ulovio 15.00 kg, 19.20 i 32.50 kg. Ovaj rekord je ujedno i vrlo rijedak primjer takvog ulova, no i vrlo čest slučaj koji se događa kod poteza na dva štapa u isto vrijeme i zatezanja partnerova štapa. Vlado je imao potez na svoj desni štap na kojemu je imao ribu od 19.50 kg, niti minutu nakon toga imao je potez na drugi štap, koji je, da bi pomogao prijatelju, primio u ruke Dani. Misleći da im je ista riba na oba štapa, Dani nije privlačio ribu sebi, no kada su najloni krenuli u različitim smjerovima, postalo im je jasno da imaju dvije ribe. Nakon kraćeg drila, Vlado je svoju ribu izvadio i slikao se sa ulovom, dok je Dani usačio «svoju» ribu. Tek kada su ribu iznijeli na suho i stavili na vagu, shvatili su da imaju rekord kakav nisu niti sanjali. Kako je riba primila na Vladin štap i boilu, koju je on zabacio, no nije bio u mogućnosti drilati dvije ribe odjednom, tu je ribu izdrilao Dani, pa su obojica stekla podjednako pravo na ovaj rekord. Vaganje je provedeno po propisima, a svjedoci su bili i kolege po štapu, Rajko Vagner i Boris Bolić. Pred sam kraj kampanje, sreća se osmjehnula i Rajku Vagneru, pa je i on nakon niza manjih amura uspio uloviti i lijepog šarana od 23.00 kg.

Put do rekorda

Vlado i Dani bave se šaranolovom već duže vrijeme, pored slobodnog vremena u šaranolovu obojica su i dio natjecateljskog tima na mnogim šaranskim kupovima. Najviše vole dugotrajne odlaske u ribolov u trajanju od nekoliko dana, a ako im to vrijeme dopušta, odlaze na nekoliko takvih izleta godišnje. Ovakav način ribolova je najučinkovitiji za stjecanje iskustva lova šarana prema godišnjem dobu. Vlado tvrdi da tek u kampanji možeš vidjeti koliko si dobar kao šaranaš. Ponekad je ulov dobar, a ponekad ima i po nekoliko dana bez ribe. No, to su sve normalne stvari, a sve to je dio iskustva. Dani, koji je po godinama mlađi od Vlade, često prihvaća savjete iskusnijeg, a zna se dogoditi i da Vlado ponešto nauči i od Danija. Obojica ističu da materijala za učiti uvijek ima i najveća je greška smatrati za sebe da sve znaš.

Lovni sistem za Bertu

Zamolili smo Vladu i Danija da nam istaknu najvažnije detalje koji su im omogućili ovako bogate ulove.

Poznavanje vode – Jedan od prvih preduvjeta je znati sve o vodi, boraviti na njoj u što više različitih situacija i godišnjih doba. Kada se odlučuju za ribolov na Zajarkima, uvijek se unaprijed raspitaju o uvjetima na vodi, vodostaju, kako riba radi, koje su pozicije slobodne i kakvi mamci tada najbolje rade. Informacije o mamcima im nisu važne zato da ih kopiraju, ali im pomažu stvoriti vlastitu taktiku i ubrzavaju im put do uspjeha.

Dobra priprema – Prije dolaska na vodu sva oprema mora biti kompletirana. Ukoliko se lovi na većim daljinama, štapovi i najloni moraju biti predviđeni za takav lov, kao i količina i veličina mamaca. Važna je i psihička pripremljenost, o njoj ovisi koliko ćeš biti usredotočen na ono što radiš.

Odabir lovne pozicije – Svako godišnje doba ima svoja favoritna mjesta, uvijek nastojimo loviti na dobrim lovnim pozicijama koje tada najbolje rade i gdje se riba zadržava. Jezero Zajarki ima nekoliko takvih mjesta. Ponekad su sva zauzeta, a nekada imaš sreće pa uspiješ uletjeti na jednu od njih.

Povjerenje u partnera i neopterećenost ulovima – Dani i ja, kada god idemo zajedno na ribolov, međusobno se dogovaramo gdje tko lovi prije nego što počnemo markiranje pozicije. Ponekad meni bolje grize, a drugi put njemu. Važno je da čovjek u ribolov ide neopterećen time da uvijek mora nešto uloviti. Mnogi šaranaši danas idu jer moraju uloviti ribu, ako ju ne ulove nesretni su, no, tu griješe. Ribolov je nepredvidljiv i to ga čini onime što jest. Nekada je dosadno, a nekada imaš akcije napretek. Ribolovni partneri moraju dijeliti sreću ulova, ako sam ja ljubomoran na Danija što njemu grize, a meni ne, kako ću onda izdržati sa njim u šatoru svih sedam dana, zato se ne opterećujem sa tim stvarima. Svi mi volimo kada nam riba radi, a upravo te trenutke u ribolovu ljudi moraju naučiti dijeliti i sa drugima.

Samopouzdanje – Duži boravak na vodi uvijek je pun neizvjesnosti. Ponekad riba prima odlično, ponekad nekoliko sati, a nekad dan, dva uopće nemaš poteza. Važno je da čovjek ostane pribran i siguran u sebe i u ono što radi. Kada počneš previše šarati, izgubiš koncept i upropastiš si cijeli ribolov. Ponekad je zbilja lijepo kada ti i mali šaran primi nakon dugo vremena bez poteza, jer i tako mala riba zna brzo vratiti samopouzdanje i vjeru u mamce.

Prihrana – Količina, vrsta i način hranjenja su itekako važni. Moramo uvijek znati na što riba na pojedinoj vodi najbolje reagira, a na što ne. Kvalitetni mamci su velikim šaranima oduvijek bili privlačniji. Ne bojte se ustručavati eksperimentirati sa tekućim dodacima prihrani, poput tekućih stimulatora apetita, aminokiselina, melase, CSL-a. Svaka promjena je dobrodošla, ribe uvijek znaju pozitivno reagirati na promjene u repertoaru prihrane.

Pribor i oprema – Bez kvalitetne opreme nema niti dobrih rezultata. Pribor je osmišljen da nam olakša trud i vrijeme koje provodimo na vodi. Mi volimo to vrijeme maksimalno iskoristiti u svoju korist, stoga koristimo i kvalitetan pribor. Ja koristim štapove Century SP 3.60 m, 3.5 lb, rolu Shimano Super Ultegra, najlon Shimano Tribal 0.30 mm, olovo 120 g, leadcore Indyline 35 lb 50 cm, predvez Fox Coretex 25 lb, te udicu Korda Wide Gap X vel.6. Dani lovi sa štapovima Matt Huges TFG X2 3.60 m, 3 lb, rolama Shimano Aero Baitrunner 10000, najlonom Trabucco 0.28 mm, olovom 100 g s leadcoreom Climax 25 lb, a za predvez ima Sufix Super Skin 25 lb , te udice Kordu Wide Gape X 6.

Odnos prema ulovu – Svaka riba, mala ili velika, zaslužuje jednaki tretman. Moramo voditi brigu o ribama, zbog njih dolazimo na vodu, zbog njih se iznova vraćamo, zbog njih ne možemo spavati. Svaki ribolovac mora maksimalno voditi brigu o svom ulovu, načinu na koji drila, ali i kako sa njime postupa na suhom. Dani i ja smo tom dijelu dali maksimalni značaj. Kanta sa vodom, kvalitetna podloška, stalak za vaganje i sredstvo za tretiranje ubodne rane neizostavni su dio opreme unutar kampa.

Sreća ili znanje – U ribolov se bez sreće ne isplati ići, međutim, ukoliko sve napravite najbolje što možete, ako se doista trudite, ako ste skromni u očekivanjima, voda će vas nagraditi onda kada to najmanje očekujete. Nemojte pretjerivati i nemojte baš svaki put tražiti ono čega nema, vjerujte, vaš trenutak će prije ili kasnije doći.

Uživajte u ribolovu – Lovite li nekoliko sati, jedan dan, više dana ili tjedan, uživajte u svakom trenutku koji provodite na vodi. Promatrajte ljude koji love oko vas, učite jedni od drugih i dijelite sreću ulova sa njima, izmijenite iskustva. Barem mi šaranaši imamo o čemu pričati.

Taktika lova u kampanji

Početni dio je odrediti smjer, tj., sektor lova. Dani i ja uvijek lovimo na dva različita smjera, na dvije različite dubine, na različitim udaljenostima i različitim vrstama dna. Razlog za to je taj što na taj način možemo bolje vidjeti gdje riba bolje radi. Tada se po potrebi ili spajamo na samo jedno hranilište ili i dalje lovimo na dva različita i čekamo da se otvori i drugo. U ovoj kampanji, svatko od nas je jedan dan imao grizeve, dok bi drugi mirovao bez poteza, slijedeći dan ili noć, situacija bi bila obrnuta. Budući da ja dalje bacam i imam jači pribor, moj sektor je uvijek dalji, ponekad sa lijeve, a nekad sa desne strane, no to nije od presudne važnosti. Uvijek prvo hranjenje imamo obilno, ovdje smo prvih nekoliko dana imali tehničke probleme i vrlo jak vjetar koji nam je ometao hranjenje, kasnije se i to ispravilo u našu korist i poboljšalo kvalitetu ulova. Hranili smo partiklom, peletama i boilama. Imali smo dvije vrste boila, miksa fish i voće. Boile su bile promjera 18 mm. Večer prije pripremali smo mjeru za slijedeći dan. To je izgledalo otprilike ovako: 3 kg boila (pola cijelih i pola narezanih), 1 kg peleta i oko 1 kg partikla (kukuruz, sjemenke i konoplja). Prihranu smo pojačavali sa tekućim stimulatorima Mainline Activ 8 i to je bilo itekako učinkovito. Lovili smo na različite mamce, jer nam riba baš u početku nije najbolje primala, sve dok nismo pronašli najbolju kombinaciju, a to su bile lovne boile manjeg promjera, 15 mm. Najviše riba ulovili smo na Fresh fish boilu od Dynamite baits i Pop-up Squid Octopussy od Solara.

Pozicija Šumica

Vlado i Dani su lovili na poziciji koju lokalni ribolovci zovu Šumica (ne znam zašto, jer je to potpuno otvoreni prostor). Orijentiri koje su imali za lov bili su dizalica i silosi (plavi i žuti) na suprotnoj obali u separaciji. Vlado je imao orijentir od dizalice do silosa, na daljinama do 130 metara, a Dani od silosa desno na daljinama do 110 metara. Kako im riba nije u početku dobro primala, cijeli dio su detaljno izmarkirali, ne bi li pronašli neki sprud ili kanal. Ovo je precrt njihove mape (crtež smjerova i dubina), pravi crtež je bio toliko išaran, da je bila potrebna pomoć našeg crtača da iznova nacrta novi, prema njihovom originalu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana