Šaranolov NA POVRŠINI – PETE CASTLE

9 min read

PR / Broj 28 / Srpanj / 2010.

Čini mi se kako uopće nije koincidencija to što su mnog vodeći specijalizirani ribolovci za šarana u Engleskoj dobri u lovu na površini. Ribolov na površini vas uči kako biti uporan, strpljiv, dosljedan, a još uz to vam daje mogućnost da vrlo detaljno upoznate na koji se način šarani ponašaju i kreću u njihovom prirodnom okružju. Većina današnjih ribolovaca uživa u promatranju podvodnih snimaka ovih zanimljivih riba, a sve sa svrhom da saznaju na koji način šarani uzimaju mamce sa sistemima. Kod ribolova na površini sve se odvija točno ispred vas. Kad jednom počnete promatrati ove ribe u akciji, vrlo brzo počinjete dublje razumijevati što se sve to zapravo pod vodom događa. S ovakvim saznanjima pruža vam se jedinstvena prilika da prilagodite svoj pribor i opremu stilu ribolova koji je za neku određenu vodu tog dana kad se vi nađete na njoj najpovoljniji.

S engleskog preveo: Krešimir Kuri

Stanite, gledajte i slušajte

Ključ uspjeha kod ribolova na površini nije da odmah poletite po štap čim vidite da je šaran pokupio vaš prvi plivajući mamac. Morate stati na loptu i smiriti se, te potpuno prisebno promisliti želite li uloviti jednu ili nekoliko riba na ovaj način tijekom dana. U nekoliko posljednjih ribolovnih izleta znao sam ostaviti štap, rolu i većinu druge ribolovne opreme i pribora u autu, dok bih sa sobom na vodu uglavnom uzeo samo praćku i vreću mamaca. U većini slučajeva gdje nađem šarane u akciji, prvo što napravim je da na tom mjestu dobro nahranim ptice. Na taj način ih odbijam od sebe kasnije kad krenem u ozbiljnu potragu za ribama. Kad su site, kasnije me, kad na red dođe ozbiljan ribolov, više ne maltretiraju. Prije sam u ovakvim situacijama uvijek imao dosta problema s divljim životinjama toga tipa na vodi jer su mi uvijek znale pojesti sve šaranu namijenjene mamce. Na ovaj ih način vrlo efikasno u tome spriječim. Kad su vodene ptice site, mogu na miru bez problema potražiti tragove ribe u pokretu, bez obzira da li je ona bila na ili ispod same površine.

Malo i često

Kad jednom navučete šarana da uzme vaš mamac na površini, najbolje što možete napraviti je da mu mamce nudite pomalo, ali često. To znači da nikako nije preporučljivo odjednom u vodu baciti previše mamaca, jer na taj način sigurno nećete izgraditi povjerenje ovih opreznih riba u njega. Nikad ne pokušavajte baciti plivajući mamac točno na glavu ribe koja se hrani, jer ćete ju na taj način preplašiti. Bolja je ideja vidjeti otkud i kamo puše vjetar i po njemu šaranu površinom poslati slastan zalogaj točno iznad njihovih glava. Osnovno pravilo za uspješan ribolov na površini je pronaći gladnu i nepovjerljivu ribu, te ju polaganim i strpljivim hranjenjem preobratiti u «šarana iz ukrasnog jezerca» koji ne zna ni što je udica, niti što je najlon. Sistem rada je jasan. Što više ove ribe hranite bez prisustva udica, one će imati više povjerenja u vaše mamce. Na kraju, uspijete li se suzdržati od ribolova, one će se međusobno početi natjecati za hranu i tek je u toj situaciji na vodi trenutak kad treba izvaditi štap iz futrole i početi loviti.

Pomoću zraka na površini

Tijekom svih ovih godina koristio sam velik broj različitih tipova plovaka za ribolov na površini. Neki su od njih bili jako dobri, a neki loši, stoga sam s velikim interesom očekivao koje će nove proizvode Korda ovo proljeće izbaciti na tržište. Uvijek sam najviše volio koristiti plovke tipa «Interceptor», kad god otvorite neku moju torbu za ribolov, u njoj ćete uvijek naći nekoliko ovakvih «malih beba». Kao prvo, s njima se zabacuje kao u snu i gotovo nikad se neće zapetljati. Ovi tipovi plovaka su perfektni za ribolov na površini na umjereno dalekim do dalekim dijelovima vode. Druga velika prednost je u tome da se lako mijenjaju, što cijeli proces zamjene «plovka», što je u nekim situacijama nužnost, čini puno bržim. To je posebno važno kad lovimo na površini, a ribe se pomiču sve dalje od nas. Ako vjetar brzo nosi vaše mamce, ribe ih obično prate, pa tako vrlo brzo mogu otplivati van našeg dometa.

Kruiseri su zbilja vrlo impresivni mamci, i ja sam ih uglavnom koristio za lov na kraćim do srednjim daljinama. Uvijek sam volio loviti na uspravne plovke. Primijetio sam da se svi oni drugi modeli vrte i tijekom zabacivanja petljaju, pogotovo u situacijama kad jako zamahujete štapom. S njima nikad nisam imao sličnih problema. Ustvari, vrlo je iznenađujuće kako se njima dobro baca, pogotovo ako uzmete u obzir kako su lagani. Najveća prednost u maloj težini je baš da se njihov pad na vodu pretjerano ne čuje. Kad ste jednom našli šarana koji se hrani na površini, posvetili mu malo vremena i navukli ga na vaše mamce, pokušajte ga desetak metara prebaciti, a onda polaganim povlačenjem plovka polako smjestiti mamac u zonu hranjenja.

Kako zavezati Peteov omiljeni plivajući sistem?

Najvažnije o mamcima

U prošlosti sam koristio različite tipove psećih kolačića, ali u zadnje vrijeme sve više koristim različite veličine XL Expander pelete od Dynamite Baitsa za veliku većinu mog ribolova na površini. Šarani jednostavno jako vole te mamce i gotovo da se ne sjećam situacije da sam imao problem da ih ne prihvaćaju. Dovoljno je naći ribu koja se hrani na površini i baciti nekoliko mamaca, ukoliko se primirite i malo pričekate, garantiram vam da će ih vrlo brzo početi uzimati.. Nekako iz navike uvijek počinjem s nekoliko 11 milimetarskih mamaca i gledam kako šarani (kad ih bacim na neko mjesto gdje su ribe u akciji) reagiraju. Ako ih se prepadnu, ili možda uopće na njih ne reagiraju, na isto mjesto pokušavam ubaciti manje mamce, kako bih im pomogao izgraditi povjerenje u njih.

Slijedeća dobra taktika, ako su ribe prestrašene, je zdrobiti pelete na površini. Jednostavno zdrobite nekoliko 11 mm peleta u Krusheru i nakon toga ih stavite u PVA mrežicu oblika tunela, te zabacite. Ako želite ovaj mamac zabaciti nešto dalje, u PVA mrežicu dodajte mali ili veći suhi kamen. Još jedna od dobrih ideja je, ako želite loviti jako daleko, koristite štap za hranjenje raketom. Ako vam to ne uspije otprve, pokušajte nekoliko puta, dok ne uhvatite rutinu. Sve je stvar vježbe i treninga, vidjet ćete.

Sistem

Nikad ne koristim čvor bez čvora kod lovim na površini. Čini mi se kako on previše fiksira cijeli sistem, a to nije dobro. Zbog toga radije vežem Palomar čvor, a još dodatkom malo silikonske tube na udicu dobivam oboje, i snagu i pokretnost. Jednostavno zavežite Palomar čvor i provucite ostatak od njega natrag kroz ušicu od naprijed prema otraga. Nakon toga zavežite omču za dlaku na njemu, na udicu navucite mali komad tube i provucite omču s dlakom kroz tu tubu. Sve mora biti čvrsto zategnuto, da se ne pomiče kako kod zabacivanja, tako i kod zatezanja ribe, te u većini drugih kritičnih momenata.

Napravite plivajuću PVA vrećicu

Kontriranje

Uvijek nastojim udariti kontru ribi koja se hrani. Znam da to sa sobom nosi i određene rizike i da ih tako mogu potjerati (ako promašim), ali ja jednostavno uživam promatrati njihove pokrete u onom trenutku kad zategnem. Mrzim situacije kad plovak samo ode, a nakon toga riba bezbrižno otpliva bez da je bila zakvačena. Mene oduševljavaju oni eksplozivni momenti koje možete doživjeti jedino onda kad zakvačite ribu na površini. To je posebno efektno ako lovite blizu. Nemojte me krivo shvatiti, jer ja uvijek na svoj površinski sistem montiram «plovke», a oni su tu samo djelomično fiksirani, tek toliko za slučaj da nisam vidio potez šarana. U puno su se situacija šarani sami na taj način ulovili. Međutim, ja jednostavno volim opaliti kontru kad riba pokupi mamac i tu si ne mogu pomoći.

Ne idite od kuće bez njih

Postoji nekoliko vrlo važnih stvari koje nikako ne ostavljajte kod kuće kad god odlazite u ribolov na površini. Nemojte me krivo shvatiti kad vam kažem da morate ostati lagano opterećeni i mobilni. S par sitnica na vodi, vaš će ribolov biti puno veći užitak. Šešir i sunčane naočale su ovdje vrlo važni. Ako već morate ostati cijeli dan na suncu, za to se treba unaprijed dobro pripremiti. Kao što sam vam već ranije rekao, najvažnija osobina za uspjeh prilikom ribolova na površini je upornost. Hrana, voda i ponekad možda krema za sunčanje također mogu pomoći. Aparat, vaga i pribor za brigu o šaranima nakon ulova, također. Nemojte se igrati pa da sve to nemate skupa s jastukom za prihvaćanje riba. Ja koristim jedan tip koji je dvostruki i kad se spoji ima funkciju kao vreća. Svoju kantu često koristim kao sjedalo, i s nekoliko plovaka i sistema, mogu bez problema na vodi provesti cijeli dan, pogotovo ako još uz to ulovim nekoliko lijepih riba.

Plivajuća vrećica

S površine na dno

Kao što mnogi od nas uče o ponašanju riba promatrajući pod vodom o šaranu snimljene filmove, promatranje ovih riba na površini naučit će vas, također, jako puno o njima. Na taj ćete način dobiti ideju što se sa šaranima događa kad su na dnu i kad ih ne vidite. Na primjer, ako ribe na površini uzimaju samo vrlo male mamce, vrlo je velika mogućnost da takve preferiraju i na dnu. Ako uočite šarane koji se hrane na površini uvijek na istom mjestu, vrlo je velika šansa da će se hraniti tu i kad budu jeli na dnu. S druge strane, ako jedan cijeli dan potrošite za šuljanje oko jezera i traženje šarana, velika je vjerojatnost da ćete do navečer znati gdje se najveće ribe skrivaju i kuda treba zabaciti preko noći. Kad malo bolje «zagrizete u kolač», vidjet ćete kako se neke ribe hrane na potpuno drugačiji način od ostalih. Jedne u hranjenju više koriste vid, a druge njuh i okus. Duljim i pažljivim promatranjem može se uočiti uobičajeni dnevni ritam hranjenja. Vjerujem da vam se često događalo da u nekom trenutku sve izgleda dobro i vi se tresete od pomisli kako bi riba mogla primiti svaki tren, a samo koju sekundu kasnije kao da je voda potpuno mrtva. To je za mene ustvari ona prava čar ribolova. Jednostavan ribolov samo sa štapom, rolom i torbom punom sitnica.

Bistro svima!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana