Deset (zlatnih) pravila uspješnog varaličarenja

9 min read

PR / Broj 28 / Srpanj / 2010.

Ribolov je opuštajuć i zabavan. Sam boravak pored vode smiruje čovjeka, a svjež zrak i priroda bistre um i daju novu snagu. Ipak, za mnoge od nas ribolov već godinama predstavlja poseban stil života i izazov veći od pukog opuštanja u prirodnom ambijentu. Kad osjetimo da je riba zagrizla, osjećamo ponos i ushit zbog dobro protumačenih apstraktnih znakova koji nam dolaze preko vrha štapa i kroz čitanje vode.

Piše: Dalien
Snimili: Dalien i No Name

Naravno da želimo što češće osjetiti taj ushit, jednostavno volimo da riba grize! U ovom tekstu ću pokušati staviti na papir stvari o kojima svatko od nas svjesno ili nesvjesno razmišlja, a koje itekako poboljšavaju uspjeh u varaličarenju.

1. Šablone

Šablona je predvidljivost u ponašanju riba pod određenim okolnostima. Šablona uključuje razumijevanje cijelog biološkog lanca koji se u danom trenutku događa na vodi. Ribolovcima je za uspjeh u ribolovu ovo presudno. Ukoliko nam baš i nije do kraja jasno zašto je ta riba tu, dovoljno je tu spoznaju primijeniti u daljnjem ribolovu. Na primjer, po sunčanom lipanjskom danu lovimo štuke na ogromnom Vranskom jezeru, težak ribolov. Nakon perioda neuspjeha u mutnijem dijelu jezera imamo par grizeva. Očito su aktivnije u pojasevima mutnije vode tako da smo nakon toga ciljano lovili samo u mutnijim dijelovima. Ovo je dnevna šablona koja je palila taj dan u tim uvjetima. U trenutku izlaska ovog broja, na nekim će vodama zbog hladnije godine još uvijek trajati mrijest kedera. Treba pronaći mjesto gdje se koncentriraju i pronašli smo grabežljivice. Ovo se zove sezonska šablona. Potrebno je konstantno modificirati pristup dok ne počnemo loviti ribe. Uvjeti na vodi se mijenjaju iz dana u dan, najčešće iz sata u sat. Mala promjena u uvjetima na vodi može tražiti modifikaciju u pristupu i tu ribolovac mora biti fleksibilan. Modifikacije su ponekad sitne i mogu značiti promjenu u boji ili brzini povlačenja mamca. Na šablone treba misliti, ali isto tako treba na vrijeme reagirati i probati nešto novo ukoliko nemamo rezultata. Šablone su sezonske ili na dnevnoj bazi. Sezonske šablone nam pomažu kako bismo u startu imali neku ideju na koji način loviti, kako bismo imali prvi griz.

2. Zašto i na koji način je ta riba zagrizla?!

Ovo je ključno pitanje za utvrđivanje šablone i općenito ključno za uspješan ribolov. Do šablone se najlakše dolazi empirijski, tako da pokušavamo razne stvari dok ne dobijemo prvi griz. Prvi griz daje odgovore na pitanja što se u vodi događa, kakvo je mjesto i kako smo prezentirali varalicu, koja varalica, koje je bilo doba dana, kakva bistroća vode, kakvi atmosferski uvjeti?… Nakon toga pokušavamo duplicirati ono što je bilo presudno za ulov. Ukoliko kopiranjem pristupa u kratkom vremenu dobijemo još jedan griz – imamo šablonu koja radi! S vremenom se puno tih informacija vezanih uz ulove slaže u širu sliku onoga što se u određenim uvjetima događa u vodi. Ne postoji ribolovac koji može biti potpuno siguran u uspjeh, no oni dobri će vrlo brzo eliminirati ono što ne radi i s vremenom će pronaći pristup koji radi. Pravi majstori će pak pamtiti najsitnije detalje i svjesno pokušavati duplicirati pristup sa prijašnjih uspješnih ribolova u sličnim okolnostima. Nije čak nužno uloviti ribu, dovoljno je imati griz, praćenje ili neko drugo događanje, pa da dobijemo puno smjernica o tome što se zbiva. Ako ništa drugo, kad se ništa nije dogodilo, možemo bar zaključiti što nije radilo!

3. Pozitivan stav

Iako je ovo naizgled stvar koja se ne može samo tako kontrolirati, postoje najmanje dva aspekta koji će sigurno unaprijediti vaš ribolov. Prva stvar je pozitivno razmišljanje o tome da na mjestu na kojem lovimo sigurno ima riba, samo treba pronaći način da nam zagrizu, pogotovo kad lovimo na novom terenu. Ukoliko razmišljamo da naša varalica prolazi pored grabežljivaca, prezentacija će biti bolja i fokusiranija. Druga stvar, sa pozitivnim stavom koncentracija će nam biti na puno većem nivou, pa ako se griz i dogodi nakon dužeg vremena neaktivnosti, pravodobno ćemo reagirati. Nema goreg scenarija nego upadanje u loše raspoloženje i rezignaciju da „danas riba ne radi“ ili „da je ovdje nema“. Takav stav našu prezentaciju dovodi do rutinskih pokreta u kojima nema života, pa samim tim niti griza.

4. Menađment mjesta

E, ovo je jako važno i tema je o kojoj bi se dao napisati poseban tekst. U današnje vrijeme je pritisak na ribe i ribolovna mjesta postao sasvim normalna stvar sa kojom se varaličari moraju nositi. Ribe postaju sumnjičave i brzo se prestaju hraniti ako oko njih varalice jure kroz vodu. Sreća je što neke ribe brzo zaboravljaju loša iskustva i ukoliko se dovoljno smire, jako dobro reagiraju na ispravno plasiranu varalicu. U tom je smislu često potrebno mjesto (ili ribu) dobro ostaviti da se smiri, dok ne počne prava aktivnost. Ovo je posebno izraženo kod teritorijalnih riba, poput štuke, basa i jatnih riba u lovu, poput bolena. Recimo da naiđemo na aktivno jato bolena. Ako se jato tek počelo razmahivati, možemo prvim lošim zabačajem pobuditi sumnju, a daljnjim bacanjem možemo potpuno “isključiti” jato od hranjenja. Naspram takvih 50 uzastopnih zabačaja bez udara, možemo “odmaranjem” mjesta u tri zabačaja kroz 20 minuta imati tri ulovljene ribe! Ribe koje su u lovu je najlakše uhvatiti, no treba biti strpljiv i pričekati da takav trenutak nastupi.

5. Brzi ribolov

…je donekle povezan s menađmentom mjesta. Analizirajući ulove došao sam do zaključka da sam ribe najčešće uhvatio u prvim zabačajima na nekom mjestu. Brzi ribolov ili power (snažan) fishing je koncept ribolova gdje se na svakom mjestu varalica ubaci nekoliko puta i odmah se ide na slijedeće mjesto u potrazi za aktivnom ribom. Sigurno da je bolje na nekom mjestu ubaciti tri puta, pa nakon sat vremena još tri puta, nego potrošiti sat vremena mlateći po istoj liniji bez prestanka. Pridjev “brz” nikako ne podrazumijeva i brzo povlačenje varalice! Ovakav stil će u većini ribolova dati najbolje rezultate, samo treba dosta odlučnosti i energije. Nije jednostavno obići jezero tri puta u pet sati ribolova ili autom napraviti 80 km za jednu večer, pretražujući svaku izglednu smuđevsku lokaciju za koju znamo.

6. Period aktivnosti ili cug

Iako je u većini slučajeva brz ribolov bolja opcija, postoje mjesta gdje jednostavno znamo da ribe žive ili dolaze u lov, samo moramo biti tu u pravo vrijeme. Aktivne ribe su najlakše ulovljive ribe, a kod nekih riba, recimo, kod smuđa, cug je posebno izražen. Bez obzira da li je taj period povezan s mjesecom, periodom dana ili nekim drugim faktorom, najčešće se taj period ponavlja narednih dana. Sumrak i zora su svaki dan, svake godine, vrijeme aktivnosti većine riba. Neću zaboraviti kako je moj kum u Sisku došao na jednu kamenu špicu sa stolčekom i sjeo. Navezao je Orku shada 11 cm i počeo bacati. U dvadeset minuta, od 23 do 23:20h, uhvatio je dva smuđa preko 90 cm nakon dva sata ribolova sa istom varalicom po istoj liniji i bez udarca. Čak i kod ovakvog pristupa je potrebno stati i odmoriti mjesto s vremena na vrijeme.

7. Komunikacija i literatura

Intuicija je odlična stvar, ali ne postoji čovjek koji se rodio sa kompletnim znanjem o ribolovu. Nikad ne možeš znati sve i uvijek možeš nešto novo naučiti i isprobati. Čitanje tiskane i online literature je jednostavno nužno ukoliko želimo napredovati sa svojim ribolovom. Neposredna komunikacija i razmjena iskustava sa ljudima od povjerenja je neizmjerna. U neku ruku, sva ta izmijenjena iskustva postaju zajednička i svi mogu graditi svoje znanje na njima. U današnje vrijeme možemo na taj način komunicirati i sa ljudima na drugom kraju svijeta, a komunikaciju možete obavljati putem raznih foruma, Youtubea, Facebooka ili drugih online komunikacijskih kanala.

Ribolov zauzima važan dio života ljudi koji se njime bave, a žene i cure u većini slučajeva jednostavno ne sudjeluju u njemu! Tu se mogu javiti nepoželjne emocije, stoga je važno imati mjeru i činiti kompromise kako bismo sačuvali mir u kući.

8. Ne postoje čarobni mamci

Došli smo na vodu i imali odličan dan, ulovili smo nekoliko riba i pronašli “zlatnu” varalicu koja nam je podarila nekoliko riba. Zadovoljni i sretni, otišli smo kući i za nekoliko dana se puni entuzijazma vratili na istu vodu, navezali istu varalicu i ništa se nije dogodilo. Zaključili smo da taj dan riba ne radi…moguće! Osobno vjerujem da je svaki dan moguće uloviti ribu, samo se treba prilagoditi uvjetima na vodi. Postoje jako dobre, čak nezamjenjive varalice, ali ipak mislim da su za uspjeh puno važniji mjesto i prezentacija. Ukoliko nema uspjeha, radije mijenjam prezentaciju ili mjesto, varalice su samo medij pomoću kojih ostvarujemo određene prezentacije!

9. Samopouzdanje u varalicu i tehniku

Ukoliko smo odabrali neki mamac i svezali ga na strunu, moramo ga voditi s punim povjerenjem da će uloviti ribu. Povjerenje u mamac je jako važno i presudno za uspjeh. Ne moramo nužno uloviti deset riba da bismo stekli povjerenje u neki mamac, baš naprotiv! Ovaj dio se odnosi i na mamce koje prvi put stavljamo na kopču. Znam jako dobre ribolovce koji nisu nikad ulovili ribu na neke provjereno dobre varalice jer one jednostavno ne odgovaraju njihovom stilu ribolova i nemaju potpuno povjerenje u njih. Ako netko kaže da konstantno dobro lovi na neku varalicu, to najčešće znači da ta varalica odgovara njegovom stilu ribolova i ne garantira da ćete i vi dobro loviti na nju!

10. Istraživački duh

Samopouzdanje je potrebno, ali ga se ne treba držati slijepo. Često previše vjerujemo svom načinu ribolova ili mjestima. Zbog inercije ili straha od „dana bez griza“ ne pokušavamo ništa novo osim provjerenog, niti reagiramo na vrijeme kad se ništa ne događa. Jednostavno se mirimo s tim da “riba danas ne radi”! U ribolovu treba imati sreće, ali se cijela priča svodi na donošenje dobrih odluka. Nove spoznaje proširuju kut gledanja na stvari, daju samopouzdanje i sigurno vas čine boljim ribolovcem. Iskreno, otkriti neku novu tehniku, varalicu ili novo mjesto – šablonu, najveća mi je motivacija i zadovoljstvo u ribolovu, tako da ću često pokušati nešto novo, znajući da bih provjerenim tehnikama možda i bolje lovio. Što god da vas pokreće, potrebno je održavati „vatru“, jer motiviran ribolovac je i dobar ribolovac.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana