ŠARANSKA LJETNA IGRAONICA

11 min read

PR / Broj 28 / Srpanj / 2010.

Izlazak šarana iz lovostaja i pravo otvorenje sezone za veliku većinu šaranaša znači samo jednu stvar- igre su počele! Lukavci s jedne i druge strane pribora gledaju kako da podmetnu suprotnoj strani. Ribič razmišlja kako da prevari veliku ribu, dok šaran izmišlja nove načine kako bi pojeo što više hrane s hranilišta, a da se ne povrijedi i zakvači na postavljene zamke. Ako se malo potrudite i izmislite koji novi trik, ili se sjetite nekog starog, kojeg šarani već dugo nisu vidjeli, smiješi vam se jedna od najljepših ljetnih zabava na otvorenom…

Piše: Praktični ribolov

Utjecaj vremena

Pod utjecajem vremena se sve stvari u prirodi oko nas stalno mijenjaju. Prateći novonastale uvjete i preuranjena ili zakašnjela godišnja doba, u novom mileniju se više ništa očito ne može računati po kalendaru. Prošle godine ljeto je naglo krenulo već krajem četvrtog mjeseca, dok se ove godine na većini voda šaran počeo mrijestiti tek krajem petoga mjeseca, a na dobrom dijelu voda u Hrvatskoj nastavit će s mrijestom i kasnije zbog hladnog i prije svega vrlo kišovitog proljeća. Voda se pravo zagrijala tek nedavno i flora i fauna je počela bujati s mjesec dana zakašnjenja. To je s jedne strane vrlo dobro, jer se zbog smanjene aktivnosti amura na dosta voda vegetacija jako oporavila, pružajući idealne uvjete za mrijest i preživljavanje svih drugih vrsta riba. Te stvari svakako treba imati na umu kad krenete planirati prve ozbiljnije šaranske kampanje.

Dolaskom drugog dijela „proljeća“,odnosno lipnja, stvari se jako počinju mijenjati. Rastom vodene vegetacije stvaraju se i bolji uvjeti za rast planktona, razmnožavanje i pojavljivanje raznih organizama koji su hrana rakušcima, trzalcima i raznim pužićima i crvima, koji potiču ribu na pojačano traženje hrane. Metabolizam ciprinida se ubrzao i ribe se više kreću, a s time troše i više energije za koju im je potrebna hrana. Sad je pravo vrijeme za odlazak u ozbiljniji šaranolov gdje se mogu očekivati i kapitalni ulovi šarana na gotovo svim vodama u Hrvatskoj.

Brašnasta hrana

Svi znamo da dobro zamiješanom brašnastom prihranom vrlo brzo možemo dobiti šarana na hranilište, ali mnogi šaranaši u normalnom ribolovu izbjegavaju tu taktiku prihranjivanja zbog uvriježenog mišljenja kako se brašnastom hranom brzo navuku samo male ribe, što nije točno. To najbolje znaju natjecatelji koji obično počnu s brašnastom hranom i peletama, a tek kasnije krenu s ozbiljnijom prihranom, poput boila ili krupnog partikla. Odredite li lokaciju gdje pretpostavljate da se šarani vrte u širemu krugu, počnite hraniti samo s par kugli hrane. Vrlo brzo ćete uočiti aktivnost bijele ribe poput žutooka, crvenperki i uklija, koje će razbijati kugle na dnu i stvarati oblak sitnih čestica hrane i mirisa koji se vrlo brzo šire u vodi. Šaran, po prirodi vrlo radoznala riba, doći će privučen nekakvim događanjem u njegovoj blizini. Velika aktivnost i užurbanost hranjenja sitne ribe smanjit će njegovu urođenu dozu opreza i vrlo brzo će i sam početi kopati po kuglama hrane, vukući iz njih sitni partikl, poput zrna šećerca, prosa ili konoplje. Naposljetku će doći i do vašeg mamca koji će usisati s puno više povjerenja nego inače. Najveća prednost brašnaste hrane je velika količina primame u vodi koja ne može zasititi ribu, što ju potiče na još jače traženje kakvog većeg zalogaja kojeg onda uzima bez zadrške.

Pelete

Tu do izražaja dolaze pelete, koje se poput brašnaste hrane također raspadaju u vodi šireći hranjive čestice, ali i pružaju kakav-takav zalogaj, koji će šarana duže zadržati na hranilištu kraj vaših udica s mamcima. Najljepša stvar kod peleta je što njihovim miješanjem možete točno odrediti ritam hranjenja i grizeva na mjestu gdje lovite. Uzet ćemo za primjer pelete firme CC Moore koje možete kupovati u rinfuzi pa ćete lakše složiti svoj zamišljeni miks. CSL pelete su pune prirodnog atraktanta kukuruzne mlaćenice (Corn Steep Liquora) na koji šarani i amuri vrlo pozitivno reagiraju. Vrlo se brzo raspadaju puneći vodeni prostor oko sebe ribama privlačnim tvarima i sitnim hranjivim česticama, pa njih u miksu treba biti najviše. Hemp pelete na bazi konoplje ispuštaju prirodnu aromu i miris konopljinog ulja, a potrebno im je malo duže vrijeme da se raspadnu upravo zbog dosta ulja u sebi. Njih možete uzeti kao drugi izbor, dok za zadnju vrstu u miksu možete odabrati vrste koje se vrlo sporo otapaju, poput Betain HNV ili Bloodworm peleta, koje će zadnje ostati na hranilištu.

Dlaka Vs gola udica

Na slici 1. možete vidjeti tri različita predveza za ribolov pop up boilom i (ako vam se da „kemijati“) slobodno napravite svoje varijacije na istu temu, pazeći da dobro odredite dužinu dlake, a ako je dlaka prekratka, uvijek možete malo obrezati boilu nožićem. Nasuprot „visoko sofisticiranim modernim predvezima“ sa prve slike, na drugoj slici možete vidjeti uvjerljivog pobjednika svih bitaka već dugi niz godina – legendarnu kokicu koja je ulovila šarane i amure na svim vodama u Hrvatskoj. Nemojte ju zanemariti kao mamac jer bi mogla uloviti veliku ribu tamo gdje čak i kvalitetna boila zakaže.

Miješanje peleta

U takvom miksu pelete miješamo u omjeru 3-2-1. Dakle, najviše će biti CSL- ki koje se najbrže otvaraju i mame ribu na hranilište. U kombinirani miks peleta i brašnaste hrane poželjno je dodavati i razne tekuće arome, okuse i atraktante koji će izazvati riblji apetit i potaknuti ju na jače hranjenje. Tekućine omogućuju unošenje velikih količina atraktanata u područje potencijalnoga hranilišta bez stvarnoga unošenja prave hrane u vodu, što privlači šarana koji je zavaran svojim osjetilima (koja mu govore da na dnu postoji veliki izvor hrane) te se dugo zadržava na tom mjestu u potrazi za njom. Druga stvar je i stvaranje obojanog oblaka koji se stalno održava oko mamca kretanjem bijele ribe oko njega te dodatno privlači šarana koji je po prirodi vrlo znatiželjan te će doći istražiti o čemu se radi.

Rastresita hrana, pelete i partikl

Ako niste sigurni što biste od te tri kombinacije koristili na vodi u šestom mjesecu, probajte sve i to odjednom! U suhu rastresitu hranu zamiješajte miks peleta i razmrvljenih tigrovih oraščića i počnite u taj miks dodavati jezersku vodu s amino atraktantom poput Cherry amina, sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu od koje možete raditi kugle s kojima možete hraniti. Osim toga, dobro pripremljen tigrov oraščić može se pokazati kao tajni adut koji će vam donijeti ribu više.

Voda iz jezera

Mnogi izbjegavaju korištenje tekućina pod izgovorom njihovih velikih cijena, no često zaboravljaju korištenje obične jezerske vode. Ne samo da se nju može koristiti pri miješanju rastresite hrane ili u njoj kuhati boile, već se ona može koristiti i pri pripremi, odnosno, namakanju i kuhanju partikla. Svaka smjesa partikla pripremljena u vodi sa jezera na kojem mislite loviti, bit će bolja nego partkl pripreman kod kuće s vodom iz pipe. Ta je voda posebnim procesima i korištenjem kemikalija (klora) pripremana tako da se unište sve bakterije i napravi ju se sigurnom za ljude. Kuhanjem boili ili natapanjem partikla u takvoj vodi prenijet ćemo te kemikalije i na naše mamce, a šaran koji ima istančan osjet mirisa i okusa, ponekad će te sebi strane tvari u vodi lako prepoznati.

Ulja, arome, sladila, tekuća hrana

Od obične jezerske vode možemo krenuti i na druge tekućine, poput raznih ulja, ulja pomiješanih s aromama i sladilima, te tekuće hrane, odnosno, amino atraktanata svima poznatih naziva poput Maximina, Nutramina, Carpmina…. Sve te nabrojane tekućine dobro rade i mame šarane kroz cijelu sezonu, a pogotovo pri nižim temperaturama vode zimi, ali i sad dok se voda još nije previše zagrijala, ali je topla. Glavna prednost korištenja tih tekućina je davanje jakoga signala hrane bez ponuđene stvarne hrane na dnu. Odlučite li se za ulja i tekuće hrane, morate pripaziti kako i u kojoj količini ćete ih koristiti kako ne biste pretjerali.

Pop up predvez

Postoje brojne inačice i vrste predveza koji se mogu koristiti u ribolovu plivajućim mamcima, a mi vam predstavljamo jedan od najstandardnijih i najjednostavnijih za vezanje. Na ostalim primjerima koje vidite na slici vide se razne kombinacije, a najvažnije od svega je dobro odrediti dužinu dlake (ovisno o vrsti i zakrivljenosti udice koju koristite). Na jako zakrivljenoj udici koju smo koristili za ovaj predvez dlaka je vrlo kratka, što povećava postotak pravilnog kačenja šarana za donju usnu.

PVA štapići i juhe za oblak

Jedan od odličnih načina korištenja tekućih aditiva je dodavanje tekućina u „stick mixeve“ za PVA mrežicu. Te količine su dovoljan kemijski signal za šarana koji će doći ispitati što se to događa na dnu, i jedino što će tu naći bit će vaš mamac na dlaci. Stavljanjem previše aroma i tekućina na tvrde mamce poput boila i partikla vrlo se lako može i pretjerati te napraviti preveliku količinu signala i hrane koncentrirane na vrlo uskom prostoru, što može dovesti do kontra efekta-odbijanja ribe ili zaobilaženja mamca. Jedan od načina kako to izbjeći je korištenje rastresite hrane s malim dodatkom zdrobljenih boila, peletica i smljevenog partikla u koje ćemo dodati jezerske vode s tekućinama koje želimo, ali tako da u tu hranu stavimo više tekućine nego kod klasičnog „method miksa“ za hranilicu. Dobit ćemo melasastu masu koja nije dovoljno čvrsta da možemo napraviti tvrdu kuglu hrane, već je jušna i pri dodiru s vodom radi oblak koji se lagano spušta prema dnu. Poželjno je igrati se sa svim dosad navedenim i, ako ste primijetili, dosad u tekstu nigdje nismo spominjali boile i masovno hranjenje velikim količinama konkretne hrane. Fora je u tome da primamite ribu na hranilište na kojem će se zadržati što duže bez konzumiranja previše hrane, što će ju prije dovesti do mamaca na vašim sistemima.

Mamci i sistemi

O mamcima i sistemima možemo ispisati svaki broj Praktičnog ribolova iz mjeseca u mjesec i još nam ne bi bilo dovoljno prostora. Ali ako pojednostavimo priču, možemo reći da je ponekad dobro staviti na dlaku i poneki krupniji zalogaj, poput dvije boile promjera dvadeset milimetara. U drugoj prilici ćemo prije dobiti griz na jedno gumeno zrno kukuruza ili zrno kukuruza šećerca. Treba probati i sa jednim i sa drugim, no čak i na vodama na kojima te stvari ne rade, kasnije je u sezoni definitivno najviše riba ulovljeno na plutajući mamac. U proljeće je po svim pravilima i prijavama ulova kokica i dalje najjači mamac. Mana kokice je što vrlo brzo omekani i onda voli otpasti s udice, što možemo izbjeći korištenjem pop up boili ili plutajuće spužvice koju stavljamo kako bismo balansirali ili podigli mamac od dna. Vizualno vrlo atraktivne „pop up“ boile kričavih boja ulove puno riba, no na teškim vodama gdje su šarani puno puta bili na udici, obilaze ih u širokom krugu. U tom slučaju, možemo to modificirati raznim kombinacijama plutajuće i tonuće boile – popularnim snjegovićem ili primjenom plivajućih mamaca, poput umjetnog plivajućeg kukuruza.

Mali mamci

Ipak, neka vaš mamac i dalje bude što manji. Nemojte koristiti boile od 20, nego one od 14 mm. Nemojte koristiti pet zrna kukuruza na dlaci nego samo dva, plus komadić plutajuće spužvice. Današnja pravila koja dopuštaju ribolov sa tri štapa omogućuju vam da u kratkom vremenu isprobate tri mamca te vidite koji riba najbolje prima. Poželjno je igrati se i istraživati. Kolega Slavek je na zadnjem ribolovu na jezeru Zajarki u Zaprešiću isprobao sve prokušane boile i balansirane sisteme i nije uspio dobiti ribu sve dok se nije sjetio spremljenog tigrovog orašćića. Bacanjem „tigra“ na hranilište i stavljanjem balansiranog oraščića na dlaku u jednu noć ulovio je skoro 200 kg šarana na jedan posve zaboravljeni mamac, dok su drugi šaranaši oko njega dosta loše prolazili s boilama. Slijedeći vikend već je bilo drugačije. Radile su male pop upice na tankom predvezu s malim udicama…

Pop upice

Izgledaju kao šarene dječje igračke, ali igraju vrlo važnu ulogu u današnjem modernom šaranolovu. Na slici možete vidjeti veličine od 8 pa sve do 24 milimetra i u raznim bojama koje se biraju ovisno o uvjetima vidljivosti u vodi, te da li se radi o lovu solo mamcima van hranilišta, kad se biraju kričave boje ili ako se želi upariti s lovnom boilom na dlaci s kojom lovimo na hranilištu.

Igrajte se na vodi

Poanta je u konstantnom mijenjanju, igranju i ispitivanju hranilišta i područja oko njega sve dok ne „napipate“ dobitnu kombinaciju. A opet, možete se povesti i za onom „keep it simple“ politikom, i naloviti se riba na obični kuhani kukuruz. Što se više budete igrali i bili inovativni i držali se nekih zaboravljenih stvari, bit će vam zabavnije na vodi i svaku, pa i malu ribu, prevarenu vašim moždanim vijugama s puno većim guštom ćete uloviti, poslikati i pustiti natrag.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana