PR / Broj 28 / Srpanj / 2010.

Piše: Matija Kraševac

Nakon što smo u prošlom broju odradili ribolov kedera kratkim direktašima i usvojili neke osnove ribolova udicom na plovak, odlučio sam ne odugovlačiti i odmah krenuti na ribolov štekom, kojem ću od svih tehnika posvetiti najviše pažnje. Šteka je danas najpopularnija i najcjenjenija tehnika natjecateljskog ribolova, ali je sve zastupljenija i u rekreativnom ribolovu. Uz to je i vrlo zahtjevna tehnika koja se uvježbava godinama. Prije nego krenemo na praksu ribolova štekom mislim da je potrebno dobro usvojiti teoriju, jer šteka prašta samo minimalne greške u rukovanju njome. Osim same šteke za ispravan ribolov potrebni su nam i mnogi dodaci. U ovom tekstu pokušat ću vas upoznati s osnovnim pojmovima vezanim uz ribolov štekom, a onda ćemo svaki dio detaljno proanalizirati u slijedećim brojevima…

Za početak da kažemo – što je to uopće šteka?

Šteka ili polagaljka je na prvi pogled štap sličan dugom direktašu, ali nije tako. Većina današnjih šteka proizvodi se u punoj dužini od 13 metara (to je i ograničenje dužine na službenim natjecanjima za seniore u Europi), ali proizvode se i dulje, čak preko 16 metara (u Engleskoj nema ograničenja). Za razliku od direktaša kod kojeg se segmenti teleskopski izvlače jedan iz drugog i tako se dolazi do pune dužine, kod šteke se prvo svi dijelovi izvade van i onda dijelove naštekavamo (put over sistemom) jedan na drugi, otud i dolazi i naziv šteka. Šteke su vrlo lagane za svoju dužinu, ali zbog toga i vrlo tankih stijenki koje ne trpe udarce. Osim šteka, često možete naići i na naziv polagaljka. I opet nam taj naziv govori nešto o toj tehnici. Za razliku od direktaša štekom se ne zamahuje. Ona se izrola preko rolera vodoravno uz površinu vode i kad se dođe do pune dužine, linija s plovkom se jednostavno položi ili izbaci naprijed.

Prednost šteke je prije svega u tome što vrlo tankim najlonima i malim udicama možemo savladati puno veće ribe nego što je to slučaj kad lovimo direktašima i to zahvaljujući gumi koja se nalazi unutar nje. Koja god dubina vode bila, nama je udaljenost plovka od vrha šteke oko 1 metra. To nam omogućuje vrhunsku kontrolu plovka, linije i mamca, te odličnu prezentaciju koju je nemoguće izvesti bilo kojom drugom tehnikom. Utjecaj vjetra čak i na vrlo lagani sistem je sveden na minimum.

Postoji nekoliko tipova šteka

Prve u svakom katalogu su one najskuplje i najlakše šteke. Te šteke su predviđene za brzi natjecateljski ribolov malih riba i početnici neka ni ne razmišljaju o njima. Paradoks je u tome da, iako je ta šteka najlakša i najskuplja, vjerojatno je opterećenje koje podnosi najmanje. Loviti s njom može samo iskusan natjecatelj jer svaka greška može biti kobna. A i cijena je paprena, nerijetko i preko 2500 eura.

Mnogo zanimljivije šteke za naše uvjete su allround šteke. I dalje vrlo kvalitetne, izbalansirane i lagane, a opet dosta jake da savladaju veću ribu i oproste koju početničku grešku. Kvalitetne se mogu nabaviti od 1000 eura nadalje.

Šaranske šteke već ne krasi tolika lakoća i brzina, ali zato ih krasi žilavost i snaga. Za razliku od finih šteka, šaranske šteke „rade“, te se i same savijaju. One su teže, jače i višestruko jeftinije. Za 500 eura možete nabaviti solidnu carp šteku.

Savršene su za početak ribolova sa štekom. A jednom kad nabavite lakšu i bržu, bit ćete u prednosti pred onim tko je počeo loviti vrhunskom štekom.

Posebna priča su margin šteke. Njih bismo mogli nazvati kombinacijom šteke i direktaša. Razvijene su za engleske carpodrome gdje se love samo šarani. U većini slučajeva proizvode se u dužinama od 8 – 10 metara. Ekstremno su jake i njima se može mahati kao direktašem, bez straha da puknu (uz uvjet da ste dijelove dobro naštekali jer će vam inače odletjeti).

Prije svega su namijenjene za ribolov šarana, ali će dobro poslužiti i na rijekama za ribolov krupne bijele ribe. Najveća prednost im je cijena, jer takvu šteku možete nabaviti već za 1000 kn.

Ostali pojmovi vezani za ribolov štekom

Top set

Kad kupujete šteku u osnovnom paketu dobijete šteku i većinom dva trodijelna top seta. Trodijelni top set su prva tri djela šteke. Unutar top seta se stavlja guma. Osim osnovnih trodijelnih, top setovi mogu biti i četverodijelni, peterodijelni, itd.

U čemu je razlika?

Top set bi morao biti oko metra duži od dubine vode. Tako da duljinu top seta birate s obzirom na dubinu vode. Napomenuo sam kako se u top setu nalazi guma. Nemojte zato misliti, ako lovite peterodijelnim top setom, da guma mora biti kroz pet dijelova. Guma se u 90% slučajeva provlači kroz 2-3 djela. Postoje dvije vrste top setova, oni obični i pojačani, takozvani šaranski top setovi. Većinom koristimo obične top setove, dok nam šaranski služe za hranjenje pole cupom (škrabicom) i za ribolov krupne ribe jakim gumama.

Pole cup ili škrabica je posudica koja se pomoću navoja fiksira na vrh pojačanog top seta. Ona služi za precizno i tiho dohranjivanje tijekom ribolova.

Zašto nam treba više top setova?

U rekreativnom ribolovu možete loviti jednim top setom, ali na natjecanjima nikad ne znate kako će se situacija odvijati i što će se loviti. Morate biti spremni na sve. Iz tog razloga je dobro imati čim više top setov, kako biste na svakom imali liniju druge vrste, ili da unutar top setova imate gume različitih debljina. Može vam zatrebati trodijelni top set sa finom gumom da u pola vode lovite žutooke. Možda će se i velika riba dići u gornji sloj vode pa vam treba i trodijelni top set sa jačom gumom. Ali opet, možda će se loviti na dnu, pa trebate i takve četverodijelne setove. Da ne pričam dalje o različitim sistemima s različitim plovcima i različitim rasporedom otežanja…Broj kombinacija ide unedogled. Znalo mi se dogoditi da na natjecanju otvorim čak 8 top setova i dvije šteke, a da cijelo natjecanje odlovim s jednim, no jedini put do uspjeha je da budete u potpunosti pripremljeni. Smatram kako je natjecatelj dostatno opremljen za većinu naših voda kad ima 4 peterodijelna top seta.

Roler

Roler nam služi da preko njega izrolamo šteku i dođemo do top seta. Postoji više vrsta rolera:

„H“ roler, koji leži na četiri noge, s vodoravnim valjkom preko kojeg se rola šteka. Krasi ga stabilnost, ali mu na kosim terenima fali visine i šteka ima velik radius kretanja po njemu lijevo-desno. Druga vrsta rolera su „V“- roleri. Oni se nalaze na tronožnom postolju, a šteka se rola preko dva valjka koja su postavljena u obliku slova „V“. Taj roler je bolji za kose terene gdje trebate dobiti na visini, ali zato nije stabilan kao „H“- roler i možda je rolanje šteke preko njega malo sporije, ali opet, tu se radi i o navici. Ja koristim Prestonov Pro-V roler koji je kombinacija H i V rolera, jedina mana mu je ta što je iznimno lagan pa ga treba otežati u uvjetima pojačanog vjetra. Koji god roler da odaberete, bitno je da na njegovom vrhu bude neka elastika ili uzica, kako vjetar ne bi mogao dići šteku u zrak. Iduća bitna stvar kod rolera je da ga postavimo tako da nam ne bude ni predaleko, niti preblizu. Ako ga postavimo preblizu, zadnji dio šteke će prevagnuti i ona će puknuti, a ista stvar će se dogoditi i ako ga postavimo predaleko.

Gume

Budući da se šteka ne savija (dakle, grafit je izuzetno krut), guma unutar top seta mora na sebe prenijeti opterećenje i zamoriti ribu. Danas postoji više vrsta guma i svaka od njih ima svoju namjenu.

Tako postoje:

  1. Pune gume – prva vrsta guma koja se pojavila i dugo jedine koje su bile dostupne. Kod njih se različite debljine najčešće proizvode u različitim bojama.
  2. Silikonske gume – podvrsta punih guma koje nemaju nikakvih dodataka, za razliku od običnih punih guma. Tako da je u svim debljinama bijele boje. Za razliku od obične pune gume, silikonska je mekanija te ju krasi dosta bolja rastezljivost.
  3. Šuplje gume – one u sredini imaju prazninu ispunjenu zrakom (ili tekućinom kod Daiwa Hidrolastic), što im omogućuje višestruko veću rastezljivost nego običnim gumama. Odlične su kad se lovi miješana riba različitih veličina, jer se isteže već pod žutookom, a savladat će i velikog šarana ili amura.

Ukoliko ste početnik, nemojte odmah krenuti loviti šupljim gumama jer vam je za takav ribolov potrebno određeno predznanje. Glavni razlog tome je to što kad se guma jednom istegne 10 metara pod velikom ribom, treba ju znati i vratiti. A za to treba vježbe. Mana im je i cijena koja je višestruko veća od običnih guma, ali dugoročno se isplate jer imaju dugi vijek trajanja. U jednom top setu imam šuplju gumu debljine 2.3 mm već skoro dvije godine. Dosad je izvadila stotine šarana, a još ne pokazuje znakove istrošenosti. Nekoliko puta sam morao odstraniti vršnih 5 cm gume i to je sve.

Platforme

Platforma (dakle, natjecateljska stolica sa platformom za noge i najčešće šest terenu lako prilagodljivih nogu) je neizostavan dio pribora za ribolov štekom, moguće je u nekim slučajevima loviti i bez nje, ali to nikad nije kvalitetan ribolov. Smatram kako udobnost, stabilnost i funkcionalnost platforme mogu imati velik utjecaj na sam ishod ribolova, osobito natjecateljskog. Zadatak platforme je prije svega osigurati stabilnu podlogu na kojoj možemo sjediti i stajati, a ona će nam osigurati pristupačnost svih pomagala koja nam tijekom ribolova mogu zatrebati. Na našim vodama najčešće su platforme proizvođača kao što su Milo i Trabucco, ali kvalitetom i inovacijama (i naravno, cijenom) daleko odskače francuski Rive. Rive je poseban po tome što svaki dio svake njihove platforme možemo staviti na bilo koju drugu bez obzira na model i godinu proizvodnje. Slaže se jednostavno poput kockica, tako da kad jednom kupimo osnovni model, stalno ga možemo nadograđivati u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima. Mana Rivea je samo u cijeni, ali u konačnici mislim da je isplativije kupiti Rive i imati ga dugi niz godina, nego svakih nekoliko sezona kupovati novu platformu. Vjerujte, ne želite da vam usred natjecanja popusti neki vijak, pukne noga ili držač od kišobrana, jer u tom slučaju vrlo lako možete završiti u vodi, a vaša šteka u nekoliko dijelova više. Omjerom cijene i kvalitete izdvojio bih platformu Rive XT-400, koja će vam pružiti sve što od platforme možete zahtijevati. Jednom kad kupite platformu, poželjno bi ju bilo opremiti i slijedećim osnovnim nastavcima:

  1. Nastavak i mrežica za šteku – služi nam da odložimo šteku dok se nalazi u roleru
  2. Držači za kišobran – obavezno treba nabaviti dva držača jer jedan ne može kvalitetno fiksirati kišobran za vrijeme jačeg nevremena
  3. Prednji držač za šteku i utor za šteku na sjedalu – bolje je držati šteku ispred sebe nego sa strane, jer tako dobivamo pola metra daljine i spremniji smo na reakciju u slučaju griza
  4. Nastavak za čuvaricu
  5. Nastavak i kutije za mamce – kako se ne biste trebali stalno istezati da dosegnete mamce i tako gubili vrijeme, uz pomoć tog nastavka lako postavite mamce nadohvat ruke

Kad ju kupite, šteka dolazi „gola“, tad treba skratiti špice, montirati teflonske štitnike i unutar nje montirati gumu, sve to ćemo raditi u idućem broju, a onda ćemo se štekom suprotstaviti amurima i šaranima…

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana