ŠKOLA ŠARANSKOG RIBOLOVA (1)

13 min read

PR / Broj 20 / Studeni / 2009.

Udica i predvez – možete imati najskuplji štap i rolu, najbolji mamac i najbolju volju za ulov velikog šarana, no ako nemate dobro izrađen predvez, sa oštrom udicom na njegovom kraju, sve maloprije nabrojano pada u vodu. Zato se predvez i zove terminalni dio pribora, o kojemu ovisi hoćete li ili nećete izvući svoju ribu života.

Piše: Predator fishing team

U prošlome broju pozabavili smo se vrstama upredenica koje se koriste za izradu predveza u modernome šaranskom ribolovu. Upredenice su definitivno važan dio onoga što se u šaranskom svijetu zove „end game“- terminalni dio pribora, a to je karika bez koje jednostavno nećemo uloviti ribu. Rasprave na internet forumima, u ribičkim časopisima ili među šaranašima na vodi, najčešće se odnose na štapove, role, senzore, tehnike dalekog zabacivanja i na skupoću mamaca. U taj dio pribora ulažu se znatni novci i to je s jedne strane u redu jer se bez kvalitetnog osnovnog pribora ne može očekivati kontinuirani uspješni šaranolov. No, šaranaši često „padaju“ na sitnicama, poput najmanjeg dijela pribora koji posjeduju, a to je udica. Sa najjačim i najskupljim priborom i najboljim mamcima možete izgubiti veliku ribu, ako vam je udica tupa ili ste ju na predvez zavezali na krivi način. Zato se taj dio pribora i zove end game, jer to je završna prijevara ribe kada dođe na hranilište, privučena dobro odabranim mamcima na idealno odabranom mjestu, gdje ćete zabaciti svoje sisteme.

Kako odabrati udicu?

Pri odabiru udica trebamo posvetiti pozornost na njihove osobine, kao što su čvrstoća, oštrina i oblik. Šaran je borbena riba i srčano se bori od trenutka kada je zakvačen, pa sve dok ne uđe u podmetač pod vašim nogama. Zbog toga treba pripaziti da udica bude dovoljno čvrsta kako se ne bi razvinula prilikom dugotrajne borbe sa velikim ribama. Bez obzira koja joj je namjena, udica prije svega mora biti dovoljno oštra. To je osnovni preduvjet za kvačenje šarana u ribolovu sa predvezima s dlakom, gdje se riba mora zakačiti sama, što se neće dogoditi ukoliko udica nije oštra. Prije svakog zabacivanja oštrinu treba provjeriti i po mogućnosti ju ponovno naoštriti, koristeći mali priručni brus ili jednostavno zamijeniti cijeli predvez, kako bismo otkačivanje ribe sveli na minimum. Današnje moderne šaranske udice izuzetno su oštre zbog naprednih tehnologija, poput „Flash pointinga“, gdje se nakon klasične obrade uz pomoć raznih kemikalija uklanjaju sitni komadići metala, kako bi vrh bio gladak, te se naknadno termički obrađuje, kako bi dobio i na čvrstini. Postoji još nekoliko načina obrade, no to nas ne treba toliko zanimati – najvažnije je da je udica oštra – tu uvijek probajte držati visoke standarde prilikom nabavke. Oblici šaranskih udica koji su nam danas dostupni na tržištu u Hrvatskoj, priča je za sebe. Ima ih puno vrsta i svaka ima svoju namjenu za određenu vrst prezentacije na sistemu.

Duži ili kraći predvez

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Nažalost, univerzalna dužina predveza ne postoji. Ona ovisi o mnogo parametara, među ostalima, ovisi i o vrsti i veličini udice i mamca sa kojim lovimo, vrsti materijala sa kojim mislimo izraditi predvez, daljini zabacivanja, te terenu na kojemu lovimo. Pri korištenju dužih predveza, šanse da će riba prije uzeti mamac, svakako su veće zbog prirodnije prezentacije mamca, ali će isto tako zbog većeg manevarskog prostora za oslobađanje bez indikacije griza, taj isti mamac riba lakše i ispljunuti bez realiziranog poteza. Ako koristite kraće predveze, sa težim olovima, na većim daljinama imat ćete poteze i realizirane grizeve, no morate biti svjesni da ćete zbog prekratkog sistema teško prevariti starije i iskusnije ribe, koje neće niti probati usisati vaš mamac, jer će odmah „skužiti“ prijevaru. Optimum je pronaći dužinu koju ćete mijenjati ovisno o terenu i uvjetima na vodi, ali što god radili – mijenjali sisteme ili cijele montaže – morate biti sigurni u sebe i ako se i dogodi da ribu izgubite, što su sasvim normalne situacije, nemojte se ustručavati promijeniti dužinu predveza i ponovo zabaciti. Eksperimentiranje je poželjno!

Kako navezati najjednostavniju montažu?

Da objasnimo u kratkim crtama: sistem ribolova na dlaku zamišljen je na slijedeći način – šaran se hrani, usisavajući hranu sa dna u svoja usta, te filtrirajući i izbacujući otpatke natrag. Ako mamac ne stavimo direktno na udicu, nego ga „dlakom“ spojimo na vrat udice, ostavljajući ju slobodnom, šaran će se zakvačiti slobodnom udicom prilikom ispuhavanja mamca van. I u teoriji i u praksi to zvuči vrlo jednostavno i nije problem niti izvesti takav način vezanja, niti zakvačiti kojega šarana na takav sistem. Uostalom, i u Hrvatskoj i u cijelom svijetu, šaran se lovi na taj način uspješnije nego na bilo koju drugu montažu udice i mamca. Najjednostavniji i najčešći način vezanja je običan vez „čvorom bez čvora“, tzv. uni rig. Radi se od standardnih upredenica za izradu predveza duljine od 20 do 40 centimetara, te od udice po izboru, vezane čvorom bez čvora. Udicu zavežete tako da kraći kraj špage posluži za izradu dlake na kojoj ćete napraviti omčicu, a dužinu dlake ćete odrediti ovisno o veličini mamca. Na isti način ćete odrediti i veličinu udice koju mislite koristiti. Npr., za boilu veličine 20 milimetara koristit ćemo udicu veličine 2, dok ćemo za boilu od 14 milimetara slobodno navezati udicu br. 4 ili 6. Komadićem silikonskog bužira navučenog na udicu, fiksirat ćemo dlaku uz vrat udice, tako da se dlaka odvaja od bužira negdje na polovici vrha udice. S druge strane, običnom omčom zavežete malu vrtilicu veličine 4 do 6 i predvez je gotov. Udice koje se najčešće koriste za uni rig-u su jake i oštre šaranske karbonke srednje-dugoga vrata, širokoga luka, te oštrice malo savijene prema unutra, poput Gamakatsu Specialist A 1 serije ili sličnih modela. Ovaj sistem već jako dugo spada među najjednostavnije, ali ujedno i najučinkovitije predveze, koji se koriste na našim vodama. Njegovo se korištenje preporučuje za uobičajeni dubinski ribolov šarana na lakšim terenima, bez puno loma i prepreka u vodi. Osnovne prednosti ovakve montaže su brzina i jednostavnost izrade, te minimalan broj komponenti koje se koriste u izradi sistema.

Uni rig

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Klasični predvez sa mekanim upredenicama

Mekane upredenice šaran će daleko teže detektirati i predvezi navezani na takvu upredenicu, poput Krystonovog Merlina ili Carp Linq Moss green hooklinka, lako će prevariti šarana, ali, da bi ostao zakvačen, treba dobro odabrati oblik udice te dodati još par sitnica, kako bi mu se riješila glavna mana – petljanje pri zabacivanju. To je samo jedna od verzija običnoga uni-riga, na koju dodajemo silikonske ili termo tubice, kako bismo smanjili mogućnost petljanja, te poboljšali kvačenje šarana za donju usnu. Na kraj predveza gdje dolazi vrtilica prethodno stavimo šuplju silikonsku tubu, dugu oko 5 centimetara i pričvrstimo ju na oko vrtilice. Tako će predvez „federirati“ u zraku i manje dolaziti u doticaj sa tubom, lead-coreom ili osnovnim najlonom, oko kojega se može spetljati prilikom dugog leta do hranilišta. Da bismo povećali postotak kvačenja riba, na predvez i na udicu se montira termo-tuba, koja se laganim zagrijavanjem može formirati u oblik kojime ćemo povećati kut zakretanja udice u trenutku kada riba uzima mamac i kreće sa njim ili ga ispuhuje van. Udice koje obično koristimo za ovaj način montaže nešto su dužeg vrata i užeg luka, koji je postavljen pod malo većim kutom, te ravnim vrhom, koji gleda prema prema ušici udice. To su standardni modeli, poput Owner Flylinera, Gamakatsu Super hook serije ili Carp Linq Anti snag udica. Izbor veličine udice i jačine upredenice ovisi o uvjetima na vodi, ali, s obzirom da se za ovakav sistem ne preporučuje lov na velikim daljinama zbog petljanja, za ribolov u lomu, te za ribolov na teškim terenima, standardan odabir upredenice bio bi 15 lb, a veličina udice može varirati oko broja 4. Mamci koji se najčešće koriste kod ovog sistema su balansirani ili plutajući, a u tom slučaju, daljinu udice od dna možemo određivati dodavanjem malih okruglih olovnica za plovke, koje jednostavno stisnemo na upredenicu.

Predvez od klasične meke upredenice

Predvezi od upredenice sa najlonskim omotačem

Još jedna varijacija na temu uni riga. Može se vezati na razne načine, ali i dalje običan čvor bez čvora odnosi pobjedu zbog svoje jednostavnosti i univerzalnosti. Izvana je kruta, plastična ovojnica, dok se u jezgri nalaze nježne i mekane niti, zbog kojih se udica sa mamcem može okretati u svim smjerovima, kao i na običnoj mekanoj upredenici. Najpoznatija i najkorištenija montaža na ovakvome tipu upredenice veže se na slijedeći način. Odreže se četrdesetak centimetara upredenice i jedna trećina se odmah oguli. To se može raditi i specijalnim alatima, ali i zubi ili nokti će poslužiti svrsi. Provucite upredenicu kroz ušicu udice i krenite vezati čvor bez čvora, tako da početak oguljenoga dijela bude nekih dva i pol do tri centimetra od ušice. Od ostatka oguljene upredenice ćete vezati dlaku i dodatno ju pričvrstiti silikonskim bužirom. Na drugi kraj vežete vrtilicu sa omčicom i dobili ste krutu montažu sa mekanim dijelom kod udice, koja će se prirodno ponašati prilikom usisavanja u šaranska usta i kvačiti ga za donju usnu prilikom ispuhivanja van. Na ovaj predvez se također može montirati silikonska ili termo- shrink – tuba, kako bismo povećali kut zabadanja udice, ali, u ovom slučaju, to možemo napraviti i malom smicalicom, poput drugog oblika udice, te, ako ne gulimo najlonski omotač, oko upredenice.

Odabrat ćemo udicu zaobljenog vrata, užeg luka, ravnoga vrha te ušice malo zakrivljene prema unutra, poput Ospreyevog modela Sabre point hooks ili Carp linqovih Gripper udica. Tim zakrivljenjem vrata i ušice udice postigao se isti efekt, kao i kod korištenja tube, pogotovo ako čvor bez čvora zavežemo bez guljenja upredenice, koja je kruta i zbog toga iz ušice izlazi pod manjim kutom. To vežemo tako da noktom naknadno ogulimo upredenicu za dlaku i ispod ušice udice, ostavljajući par milimetara najlonskog omotača uz nju. Glavna prednost ovog sistema je olakšavanje dalekoga zabacivanja bez petljanja, dok je montaža zbog oguljene upredenice još uvijek dovoljno „zglobna“ i mekana da prevari šarana. Birajte upredenice poput Krystonovog Snake Bitea, Sufixovog Super skina ili Carp linqovog Removable Braid hoklinka, u jačini od 25 lb, što vam omogućuje i ribolov na teškim terenima, u lopoču, travi, lomu i granju.

Chris standing up holding his daughter Elva

Upredenica sa omotačem

Kruti- stiff rig- predvezi

U nekim je situacijama ova montaža gotovo nezamjenjiva. S velikim samopouzdanjem možemo zabaciti kruti- stiff- rig na najveće daljine i mirno leći spavati, znajući da nam sistem nije zapetljan i da leži na dnu, čekajući veliku ribu. Osim toga, kako se za izradu ovog predveza koriste debeli monofilni najloni koji imaju puno veću nosivost nego klasične šaranske upredenice, za izradu predveza sa ovim sistemom možemo loviti u situacijama kada je potrebno ribu malo „stisnuti“. Znači, situacije kada lovimo ispred kakvog granja ili na teškom terenu, sa preprekama ispred sebe. Još jedan važan razlog zbog kojeg sve više šaranaša koristi krute montaže je i to da jednom kada uđe u šaranova usta, ribi je skoro nemoguće izbaciti ga bez kvačenja udice za usnu. Možemo ga vezati na poznatu krutu Amnesiu ili bilo koji drugi kruti monofil jačine 30 lb, a u zadnje vrijeme sve više se koriste i jaki fluorocarboni, poput Sufixovog Invisilinea ili Prologicovog XLNT- a debljine 0.39 ili jačeg. Može ga se vezati na razne načine, ali jedan od najubojitijih je definitivno D- rig, koji krutost predveza dosta anulira sa pomičnom dlakom. Kako? Na jednom se kraju predveza dugog tridesetak centimetara nalazi vrtilica, dok se s druge strane nalazi udica sa malim prstenčićem, koji klizi po napravljenoj polu- omčici uz vrat udice. Kada šaran dođe do mamca, koji je pokretan kao i ostali slobodni mamci oko njega i jednom ga usiše, zbog klizne dlake mu postaje vrlo nezgodno izbaciti udicu.

Ovaj sistem se može kombinirati i u korištenju klasične dubinske boile i na snjegović sistemu, kao i na plivajućoj Pop-up boili. Izrađuje se vrlo jednostavno. Odrežemo četrdesetak centimetara monofila ili fluorokarbona, te na jednom kraju napravimo čvrsti čvor bez čvora i ostavimo par centimetara najlona, kao da ga ostavljamo za izradu omčice na dlaci. Kroz taj najlon provučemo mali prstenčić i najlon vratimo kroz ušicu udice, sa vanjske strane prema unutra. Upaljačem spalimo kraj i tako fiksiramo dlaku da više ne može ispasti van. Na klizni prstenčić sada možemo navezati dlaku željene dužine ili staviti malu rastezljivu gumicu koja je univerzalna. S druge strane navežemo vrtilicu običnom omčom i sistem je gotov. Za ovaj predvez koriste se udice kratkog vrata i širokog luka, te ravne ili malo zakrivljene oštrice radi boljeg kvačenja ribe za donju usnu. Za to su se najbolje pokazali već spomenuti modeli, poput Gamakatsu Specialist A 1 serije, iako D-rig možemo vezati i na udice dužeg vrata, kako bi putovanje boile ili drugog mamca na dlaci bilo još duže i šaranu teže za izbaciti iz usta.

Stiff rig

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kombinirani predvezi

Kao što mu i samo ime kaže, kombinirani sistemi izrađuju se od dva različita materijala za predveze, najčešće od kombinacije monofila ili fluorokarbona, te mekane upredenice. Korištenjem kombiniranih sistema već se lagano dotičemo prvim naznakama kompliciranijih predveza i montaža. Najčešće se koristi kada svi oko vas koriste klasične, već viđene sisteme, koje je riba „prokužila“ i kada grizevi postaju sve rjeđi, ili kada primijetite da se na vašem hranilištu stalno nešto događa, a vi imate tu i tamo koji sramežljivi grizić i vrijeme je da nešto promijenite. Obično se u kombinacijama koriste krući materijali za duže dvije trećine predveza do vrtilice, a kod udice se veže mekši materijal, kako bi se riba lakše prevarila, no, mi ćemo ovaj put napraviti nešto sasvim kontra tih pravila, zato jer je u šaranolovu i više nego poželjno kršiti pravila i „kemijati„ nešto svoje. Na debljem najlonu ili fluorokarbonu prvo ćemo navezati udicu sa prstenčićem na dlaci – D rig i od ušice udice ostaviti desetak centimetara slobodnog najlona. Za drugu stranu, koja se veže na vrtilicu, odabrat ćemo neku mekšu upredenicu, poput Sufixovog Silky softa ili Mikinog Scurila. Ako želimo pojednostavniti stvari, spoj između dva materijala možemo riješiti pomoću male vrtilice, ali to ispada dosta veliko i nezgrapno, pa je za teške vode, gdje se koriste takvi sistemi, poželjno albright čvorom direktno spojiti dva dijela predveza. Na dlaku možemo staviti i običnu dubinsku boilu, kojom ćemo dobro loviti, a možemo staviti i plutajuću – pop up boilu, za koju je ovaj sistem upravo idealan. Ukoliko imate problema sa realizacijom poteza i puno ribe vam otpada sa udice, možda je vrijeme da pokušate sa nečim novim, poput ove vrste predveza ili čak malo kompliciranijih i po idejama jačih predveza, o kojima će biti riječ u slijedećem broju. Glavni nedostatak takvih predveza i sistema je trošak i korištenje više materijala, te duže vrijeme potrebno za vezanje istih, ali, duga je zima ispred nas…

Kombi rig

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana