Savinja u Laškom

5 min read

PR / Broj 22 / Siječanj / 2010.

Ekstremno niske temperature koje su prethodile južini koja je počela prije Božića, potpuno su zamrzle gotovo sva jezera, jedina šansa za odlazak u ribolov je bilo pokušati loviti bijelu ribu. No, kuda krenuti? I sjetili smo se Savinje…

Piše: Ivo Begović

Na Savinji kod Laškog sam prvi put bio prošle godine potaknut pričama o natjecanjima koja se tamo održavaju, a na kojima se love na deseci kila bijele ribe. Tada sam pratio natjecanje i opisao vam tehniku ribolova Smaje i Dede. Smajo je tada u samo tri sata natjecanja ulovio 66 kila plotica i podusta i, naravno, pobijedio na natjecanju. Velike hladnoće i snijeg koje su prethodile naglom zatopljenu prije Božića, izuzetno su nam ograničile mjesta za ribolov. U takvim uvjetima ribe se mogu uloviti samo tamo gdje ih je stvarno mnogo. I sjetili smo se Savinje. No, kad smo stigli do Zidanog mosta, prizor nas je zapanjio. Iako u rijeci Savi nismo vidjeli ni malo leda uz obalu, taj donji dio Savinje kod ušća u Savu je bio potpuno zatvoren ledom, a jednako je bilo i dok smo vozili uzvodno. Tek na ponekim plićim mjestima, sa bržim protokom, mogla se vidjeti voda, no i ona je nosila led. No krasno, tolika vožnja, a nećemo ni zabaciti. U Laškom su nas dočekali članovi RD Laško, Antun Bačić i Andrej Ceglc, kojima smo se i najavili. Zajedno gledamo sa mosta u Laškom i vidimo mnogobrojne poduste i plotice kako se stišću uz rub leda koji je okovao obale. Sredina toka nije zaleđena, no po njoj plivaju sante. Ljubazni domaćini su nas počastili vrućim čajem i vode nas kroz same toplice (doslovno smo prošli sa štapovima kroz grijani hodnik zdravilišća Laško) do Savinje. Po njihovom mišljenju, nešto dublja voda uz samo zdravilišće, omogućit će nam da ipak zabacimo.

Dozvole

O rijeci Savinji se brine RD „Laško“, koje ima 120 članova i upravlja rijekom Savinjom. Mi smo lovili na ulovi i pusti reviru, koji se nalazi na dijelu toka Savinje kroz Laško, točnije, od pumpe Petrol do Željezničkog mosta kod pivovare. Dnevna dozvola za ribolov bijele ribe košta 9 eura. Van revira sa tom dozvolovm smijete zadržati maksimalno 5 riba (najviše 3 plotice i ili 3 podusta). Najmanja mjera za ploticu i podusta je 35 cm, dok ostale ribe, poput mrene i klena, imaju mjeru od 30 cm. Šaran nema mjeru. Uz rijeku Savinju, koja je lijeva pritoka Save iznad Radeča (ušće je u Zidanim mostu) RD, „Laško“ se brine i o potoku Gračenica, koji se poribljava isključivo potočnom pastrvom, te ribnjacima. Ako ste natjecatelj i želite trenirati, trening karta koja vrijedi za ribolov u trajanju od 5 sati će vas koštati 3,5 eura. Za trening smijete koristiti crve, ali ne smijete imati čuvaricu niti uzimati ribu. Ako pak poželite loviti grabežljivce, najbolji tereni su na Savinji nizvodno od Laškog. Tamo je dubina 6-7 metara, a ima smuđa, štuke i soma. Na ribnjaku ima vrlo mnogo štuke, samo u prošloj godini iz vlastitog su uzgoja poribili sa 50 štuka, teških do 10 kg. Dnevna dozvola za ribolov grabežljivaca je 17 eura. Ako želite doći na ribolov na ove ribom bogate vode, najavite se na 00386/40 745 368. Dnevne dozvole mogu se kupiti u Zdravilišću Laško (stari dio), gostioni „Marijeta“ i gostioni „Zidani most“.

Ribolov je težak ali…

Imamo sreće! Iako je voda uz samu obalu smrznuta, iznad mosta se napravio „čep“ i imamo pojas od par metara po kojem ne plivaju sante leda. Odlučili smo za početak samo praćkati crve i puštati u tom tragu. Već prvi prolaz donio je krasnog klena. Primio je jednog crva na udici 20 i predvezu dugom oko pola metra. Slijede ga još dva, a zatim pola sata ništa. Iako stalno praćkam, ribe kao da su nestale. Vlado je siguran da bi ih na hranjenje mogao potaknuti samo jako razmočeni kruh i ribolov na pahulju kruha.

To je taktika koja zna upaliti kod izuzetno hladne vode. Miješamo kruh i bacamo ga oko tridesetak metara uzvodno od mjesta ribolova. Želimo napraviti trag mekih komadića kruha koje će struja polako ispirati i kotrljati po dnu. Mijenjamo udice. Na pahulju se ipak ne može ovako fino loviti. Vladi je već prvi zabac donio krasnog velikog klena. Bježi mu pod led prema obali. Jedva ga je uspio vratiti. Kao i kod mosta sa kojeg smo promatrali ribe, i ovdje je riba vjerojatno stisnuta pod ledom, koji je na mjestima zatvorio i više od pet metara od obale. Da nemamo podmetač sa dugom drškom, ribe bi bilo nemoguće izvaditi. Srećom, uz samu obalu je rupa u ledu gdje kapa voda sa mosta, pa u nju puštamo svaku ribu nakon ulova.

Ribe su se tijekom dana spuštale sve niže, vjerojatno prateći trag čestica kruha koje je nosila voda, tako da smo u sumrak ribolov završili pedesetak metara niže od mjesta gdje smo počeli sa ribolovom. Većina ulovljenih riba su bili klenovi, a tek u sumrak smo uspjeli prevariti svaki po par plotica. Bili smo zadovoljni. Ulovili smo svaki po dvadesetak riba, u gotovo nemogućim uvjetima za ribolov. Da nije bilo leda, vjerujem da bi nas od ribolova već nakon dva sata boljele ruke. Mogu vam samo preporučiti da posjetite Laško i uživate u prekrasnom ribolovu na Savinji, a povedite i obitelj. Vjerujem da će i oni uživati.

Pravilno postavljanje pahulje kruha

Osnovno je pravilo – ako vam pahulja nije pala sa udice prilikom izvlačenja, niste ju dobro stavili

Kako doći

Za dolazak do Savinje u Laškom ne trebate kupovati Vinjetu. Ako putujete iz smjera Zagreba, najbolje je granicu prijeći na malom graničnom prijelazu Bregana i zatim uz dvorac Mokrice doći do Brežica i produžiti do Krškog. U Krškom prijeđete most preko Save i skrenete desno. Dalje je jednostavno, vozite se cijelo vrijeme uzvodno uz Savu, koja vam je sa desne strane. Kad dođete u Radeče (od Krškog oko 40 minuta vožnje), glavna cesta vas vodi preko Save i nakon mosta nastavljate lijevo. Vozite uz Savu (sad vam je Sava sa lijeve strane) i nakon par minuta dolazite do ušća Savinje u Zidanom mostu. Most prijeđete i krenete uzvodno uz Savinju sve do Laškog.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana