Som – Lipanjsko ludilo na jezerima

7 min read

PR / Broj 15 / Lipanj / 2009.

Žile je i sam sudjelovao u izradi specijalnog Luna plovka kojeg proizvodi Luna iz Bjelovara. Radi se o plovku koji omogućava idealnu prezentaciju i ribolov soma živom ribom i drugim živim mamcima bez petljanja.

Piše: Ivo Begović

U hrvatskoj nema jezera u kojem po pričama ribiča koji tamo redovno love ne živi barem jedan som kapitalac (ili više njih). Često ga se optužuje da je pojeo svu ribu kojom su članovi jezero poribili (no dobro i oni mu malo pomognu). I onda nakon otvorenja sezone na soma 15.06. ribolovno društvo obično organizira akcija zvanu „izlov soma“. Tad je dopušteno sve! I plivanje i razvlačenje sistema i sidrenje karnistera. Naravno za vrijeme tih par dana se po vodi i oko vode toliko lupa da ni najgluplji som ne želi primiti nikakav mamac. Akcija nakon najviše tjedan dana završi, normalne regule sa zabranjenim plivanjem, razvlačenjem i čamcima počnu opet vrijediti, a somovi u miru žive do iduće godine. Većina ribiča se tad prebaci na ribolov šarana dok je ulov soma samo usputan za one koji koriste previše ribljih peleta i boile na bazi ribljeg brašna. Samo rijetki cijelo ljeto ciljano na jezerima love somove. Za one koji bi to htjeli pokušati ovaj mjesec otišli smo do Bjelovara i našli se sa Goranom Živkom zvanim Žile. On je jedan od najboljih poznavatelja ribolova soma na jezerima. Žile nas je odveo na Ribnjak Velika Trnovitica nadomak Bjelovara i pokazao nam jedinstvenu tehniku ribolova jezerskog soma. Ova tehnika prvo se počela koristiti na poznatom Pajinom Viru na rijeci Česmi, a zatim se proširila po cijeloj hrvatskoj. Žile je i sam sudjelovao u izradi specijalnog Luna plovka kojeg proizvodi Luna iz Bjelovara. Radi se o plovku koji omogućava idealnu prezentaciju i ribolov soma živom ribom i drugim živim mamcima bez petljanja.

Velika Trnovitica

Ribolov na Luna plovak snimili smo na jednom vrlo dobro poribljenom jezeru nadomak Bjelovara. Ribnjak u Velikoj Trnovitici je voda kojom upravlja ŠRD „Klen“ iz Velike Trnovitice. S obzirom da se radi o ribnjaku koji se redovno poribljava somom ovdje lovostaj ne vrijedi i ribiu koju ulovite možete uzeti kući. Do ribnjaka ćete najlakše doći ako krenete cestom Bjelovar – Garešnica preko Stare Ploščice. Od centra Bjelovara na 25 km ući ćete u Velika Trnovitica u čijem centru je i tabla za skretanja prema ribnjaku do kojeg se dolazi nakon stotinjak metara makadama. Dnevna dozvola je 60 kn a smijete loviti sa 3 štapa osim u dane poribljavanja kad se lovi sa 2 štapa. Ribnjaci se sastoje od dva jezera gornjeg koje je obilno poribljeno šaranom i amurom i donjeg u kojem obitavaju uglavnom grabežljivci štuka i som. Kupci dnevne dozvole (i članovi) mogu dnevno uzeti jednog grabežljivca (štuku ili soma) s tim da se štuke teže od 6 kila moraju pustiti natrag u jezero. Ili ako lovite šarane i amure tad možete uzeti dvije ribe dnevno. Ako dolazite na jezero za sve informacije se možete obratiti na telefon: Marin 098/905 1108

Plovak Luna

Žile nas je na ribnjak doveo u podne po najvećem suncu. Iako mi je vrijeme kad smo se dogovorili bilo malo čudno nisam se bunio. Dok prilazimo obali Žile koji je osim varaličarenja koje mu je glavna preokupacija veliki dio svog ribičkog staža posvetio baš čekanju soma mi priča: – Ribolovci misle da je som jedna lijena mrcina koja po cijele dane leži na dnu ne radeći ništa. Misle da se samo noću pokrene na brzinu nešto pojede i danima leži. No to je daleko od istine. Osobito ovaj prvi period nakon lovostaja i mrijesta som se aktivno kreće i hrani i po danu. Loveći sa sistemom koji ću ti pokazati najčešće sam grizeve dobivao između deset sati ujutro i podneva, a onda opet poslije pet popodne. Noću se također dobro lovi ako nema mjeseca. Kad su noći sa punim mjesecom bolje je loviti po najvećoj žezi, a za vrijeme noći doma spavati.

Dakle da se vratimo osnovnom problemu. Ako čekaš soma na dnu kao što je to većina naših ribiča navikla koristeći živu ribu izlažeš se opasnosti da se ona sakrije. Ako si na udicu stavio pijavice, i one se vole zakopati u dno, a ako se i ne zakopaju ovako ležeći na dnu prije će namamiti cvergla nego soma. Som je grabežljivac koji aktivno lovi. Njegov plijen su ribe koje ne leže na dnu nego plivaju. Dakle i mamac mu treba ponuditi iznad dna. Moj sistem (a i sistem većine bjelovarskih ribolovaca) se sastoji od ovog specijalnog plovka kojeg za nas radi Luna iz Bjelovara. Plovak je specifičan po tome što mu je kroz sredinu provučena plastična cjevčica koja prolazi i kroz jedan kraj vrtilice koja se umeće bočno kroz rupu na tijelu plovka. Na ovu vrtilicu sa kopčom montiramo predvez sa živim mamcem i na taj način podižemo živu ribu u gornji sloj vode dozvoljavajući joj da radi na dugom predvezu. Prednost pred klasičnim grunt-raubom koji se koristi za štuku je veća pokretljivost mamca i gotovo nemoguće petljanje. Luna za sad proizvodi dvije različite veličine plovka – veliki za montažu žive ribe i mali za ostale mamce poput pijavice, gliste itd..

Žile je sad montirao sistem sa velikim plovkom i na oba štapa stavio živog piškora. – Dubinu određujem sa stoperom tako da mi plovak ispliva na površinu ali i da je najlon od njega do olova uvijek napet. Predvez ne smije biti duži od polovice dubine vode. Znači ako je voda 3 metra predvez je obično oko metar ali ne smije biti duži od metar i pol. Kad lovim noću onda predvez skraćujem tako da je riba na samoj površini. Za postavu danju biram uvijek ribe koje žive na dnu. Na primjer piškor će cijelo vrijeme plivanjem pokušavati doći do dna i time stalno mami soma. Jednako dobra je i deverika veličine dlana i žutooka. Babuška i crvenperka su bolje noću jer one plivaju oko plovka i po površini gdje ih som pokupi. Za dnevni ribolov jedan od najboljih mamaca je i velika sunčanica, a nje i nije šteta.

Montaža sistema za soma sa Luna plovkom

Žile je oba štapa nakon zabacivanja postavio na držače i to tako da su im vrhovi bili gotovo okomiti na površinu vode. Zatim je najlone nategnuo tako da su od plovka do vrha štapa bili u zraku. – Gdje god je moguće najlone podižem sa površine. Na taj način onemogućavam kederu koji kruži oko plovka da se zapetlja oko osnovnog najlona. Naravno kod lova na većim daljinama to je teže izvedivo ali kad god mogu postavim ih na ovaj način.

Čekanje je moglo početi. Osim nas na jezeru su lovili i domaćini na razne sisteme od onih zabačenih na dno do balerina sa pijavicama, mrtvim i živim kederima. Za vrijeme čekanja Žile mi je ispričao kratku povijest ribolova na Pajinom Viru u kojem su ljudi loveći na ovaj način pohvatali na stotine somova. Prvi sistem sa plovkom oko kojeg mamac kruži bio je izrađen sa gumicom koja se dizala do stopera. No od kad je razvijen ovaj Luna plovak za soma nitko ga više ne koristi. Čim je sunce na ribnjaku malo palo mogla se vidjeti veća aktivnost somova kojih je očito prepuno jezero. Ulov na kraju dana naravno nije izostao, a na povratku smo posjetili i Pajin vir – mjesto odakle je sve počelo.

Mamci

U ribolovu soma sa plovkom na jezerima se mogu koristiti različiti mamci. Najčešće su to žive ribe ali odlični rezultati se postižu i sa ostalim prirodnim mamcima.

Pajin vir

Pajin vir je danas mrtvica rijeke Česme koji se nalazi u neposrednoj blizini Bjelovara. Nekad se na tom mjestu nalazila vodenica. Spominjemo ga zbog toga jer je plovak o kojem pišemo u ovom tekstu razvijen i počeo se koristiti baš na ovoj vodi. I danas ova voda obiluje somom, a ima i dosta smuđa.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana