Spinnerbait tehnike i taktike

6 min read
Jedini način da dobro naučite loviti ovim mamcem je da izađete na vodu samo sa spinnerbaitima u vašoj kutiji. To će vas natjerati da ih vodite na razne načine i imitirate njima plijen u nevolji... Piše: Luca Quintavalla

Broj 51 / Lipanj / 2012.

Jedini način da dobro naučite loviti ovim mamcem je da izađete na vodu samo sa spinnerbaitima u vašoj kutiji. To će vas natjerati da ih vodite na razne načine i imitirate njima plijen u nevolji

Piše: Luca Quintavalla

Ribolov spinnerbaitom je vrlo atraktivan i učinkovit. Međutim mnogi ga ribolovci izbjegavaju ili mu ne daju dovoljnu minutažu da odradi posao. U ovom ću članku pokušati objasniti kako koristiti spinnerbait i kako dobiti potrebno samopouzdanje za dobre ulove spinnerbaitom.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Spinnerbait je svestran mamac i njime se može ostvariti čitav niz prezentacija. Njime možete pretraživati puno vode, koristiti ga u dubokoj i plitkoj vodi, sporo ga prezentirati ili brzo voditi. Spinnerbaitom možete loviti svaki dan na različitim vodama i konstantno hvatati basseve (i mnogo štuka). Ključ je shvatiti što spinnerbait predstavlja u vodi i kako postići željenu prezentaciju.

Ako možete zamisliti kedera kako nervozno pliva blizu površine, dna ili usred vode, otprilike vam je jasno što ovaj mamac predstavlja. Sad kada je ovo jasno moramo shvatiti kako je bass riba koja reagira na plijen koji se čini slab ili ozlijeđen. Kao najjači učenik u razredu koji maltretira ostale bass se uvijek obrušava na plijen kojeg može svladati ili pobijediti. Dakle, bitno je da vaš spinnerbait predstavlja ribicu s kojom nije sve u redu, koja je bolesna ili jednostavno koja će isprovocirati gospodina bassa. Ukoliko ovo možete postići nema ograničenja u pogledu izgleda ili načina vođenja spinnerbaita.

Dva ribolovca mogu navezati potpuno isti spinnerbait i odloviti cijeli dan na jezeru. Prvi može uloviti gomilu riba, dok drugi može cijeli dan biti bez griza. Zašto?

Možda je razlog u tome gdje se spinnerbait prezentira. Kada je riba neaktivna i stoji jako blizu zaklona spinnerbait mora proći doslovno pored nje da bi zagrizla. Pola metra dalje od potopljenog panja i riba neće reagirati.

Moguće i da je razlog u načinu prezentacije spinnerbaita. Ako jedan stil povlačenja ne daje rezultat, malo brže, sporije, dublje ili pliće povlačenje možda donese griz.

Chris standing up holding his daughter Elva

Okvirno, što je toplija voda, to je povlačenje brže, dok u hladnijim mjesecima mogu puzati spinnerbait po dnu imitirajući raka. Moguće da i usred ljeta ribe traže sporo povlačenje.

Slijedi nekoliko mojih omiljenih načina povlačenja spinnerbaita:

Buzzing („zujanje“ po površini)

Povlačite spinnerbait brzo i uz samu površinu održavajući krilca na samoj površini. Savinite krilce kako bi pružalo veći otpor i jače komešalo površinu. Možete i savinuti rubove kako biste dobili veće komešanje vode. Eksperimentirajte dok ne dobijete akciju koja vam se čini najbolja.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Buldge („kuhati“ ispod površine)

Vodite spinnerbait ispod površine s povremenim probijanjem krilca kako bi ostavljao tragove rotacije krilaca i veliki V trag na površini.

Burn (rola gori koliko se brzo okreće)

Koristite spinnerbait s malim krilcima jedno pola metra ispod povšine i povlačite koliko najbrže možete.

Rip (čupanje vrhom štapa)

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Vrhom štapa potegnite naglo kako bi spinnerbait poletio i zatim namotajte višak.

Ravnomjerno

Vodite spinnerbait ravnomjerno u „zoni sumraka“ jedva da ga vidite. Povremeno ga trznite kako biste isprovocirali pokoji udar.

Trolling (panula)

Ovaj mamac je odličan i za trolling, kako zbog svojeg eratičnog izgleda u vodi tako i zbog svoje sposobnosti odbijanja od prepreka. Za veće brzine možete staviti manja krilca ili dodati otežanje u vidu olovnih utega na metalni okvir ili udicu mamca.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Spinnerbaiti nisu mamci samo za proljeće ili jesen. Oni mogu biti učinkoviti uvijek, bilo gdje u svijetu i love velike basseve. Trik je dobro procijeniti koji je oblik i tehnika povlačenja spinnerbaita dobra za trenutnu situaciju na vodi.

Ključ je održati ga što duže u zoni udarca, a spinnerbaiti su jako dobri mamci za takvu prezentaciju.

Tehnike

Spinnerbait koristim kao alat za lociranje riba, čitač dubine i strukture. Često ću namjerno odbijati spinnerbait od objekata u vodi kao što su grane, kamenje ili šljunak i pritom izazivati reakcijske udarce. Također ću mijenjati način povlačenja i pokušati povlačiti spinnerbait drugačije od ostalih ribiča na vodama s velikim pritiskom. Sličnu stvar radim i sa buzzbaitima i vjerujem da sam puno velikih basseva uhvatio zbog reakcije i drugačijeg izgleda mamca u vodi.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

U lopoču često koristim tehniku propadanja u rupama. Preciznim navođenjem spinnerbaita kroz lopoč dolazim do malih rupa u kojima ga puštam da slobodno tone. Mnogi udarci će se dogoditi upravo u tim pauzama. Na pozicijama gdje vjerujete da se zadržavaju, uporno bacajte iz raznih kutova kako biste isprovocirali griz.

U dubljoj vodi će slow rolling uz praćenje konture dna donijeti dobre rezultate isto kao i s rattlin varalicama. Povremeno pumpanje je koristan alat za dodatno izazivanje udara.

Kamenjari su također odlična mjesta za ribolov, pogotovo na mjestima gdje su vidljive nepravilnosti u obali, gdje postoje vidljivi objekti ili se miješaju različite veličine kamenja u vodi. Spinnerbait bi se trebao vući iznad kamenja sa što više doticaja i udaranja u strukturu. Kada su bassevi u dubini koristim tehniku dubokog povlačenja. Slična je yo yo tehnici, ali s malo drugačijom prezentacijom. Pustit ću spinnerbait da potpuno potone na dno i potom ga brzo namotati skroz do površine. Koristit ću veliki teški spinnerbait za ovu prezentaciju u chartruse ili chartruse/bijeloj boji.

Kada biram boje za spinnerbait, obično počinjem s bojom kedera. Bijela ili sedef. Često ću staviti dvije suknjice kako bih dobio bolji profil. U bistrijoj vodi koristim plavu, crvenu, crno-bijelu i chartruse-bijelu. U mutnoj vodi i po noći sam oduvijek koristio crno-plavu i crvenu. Ukoliko je jako mutno isključivo crna boja!

Uvijek počnite ribolov s dalekim zabačajem. Spinnerbait puno ljepše radi na dalekom zabačaju te vam daje puno opcija za varijacije u povlačenju. Iznimke su ribolov iz čamca u mutnijoj vodi gdje će vam kratki zabačaji iz zgloba omogućiti puno preciznije i brže prezentiranje uz zaklon. Štap dužine 1,90-2,10 će vam dati puno kontrole i jako je poželjno da ima mekan vrh. Često će se na spinnerbait ribe uhvatiti same od siline udarca. Iako je ponekad dobro ponoviti kontru ukoliko vas je udarac iznenadio.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Za kraj, evo još nekoliko mojih osobnih preferencija u vezi upotrebe spinnerbaita:

Ljeti biram boje koje odgovaraju nijansi vode, dok u proljeće biram malo svjetlije. Zbog dodatnog agitiranja obožavam barem neki crveni detalj na suknjici, krilcu ili barem udici.

Uvijek koristim trailer u veličini 1/0 ili 2/0 u bojama koje sliče suknjici

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Najčešće koristim spinnerbait u veličinama ½ i ¾ oz. Iznimke su jako gusta trava gdje ću koristiti nešto lakši od ¼ oz.

Najčesće koristim kombinaciju krilaca willow/colorado, osim ljeti kada ću koristiti jednu veliku colorado. Ukoliko želim dodatnim zvukom provocirati bassa, koristit ću dvostruko willow krilce.

Morate paziti da vam spinnerbait ide ravno kroz vodu i da se ne okreće. U tu svrhu ga povremeno treba izravnati. Za kraj bih predložio jednu metodu ribolova, a ta je da izađete na vodu samo sa spinnerbaitima u vašoj kutiji. To će vas natjerati da ga vodite na razne načine i imitirate plijen u nevolji. Bistro!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana