Štapovi za Ultra Light varaličarenje

13 min read

PR / Broj 46 / Siječanj / 2012.

Štapovi za Ultra Light?

Pišu: Marko Ivanković – KOmar
Vladimir Ristić – VD

Poštovani čitatelji, želimo odmah i bez puno okolišanja staviti do znanja da termin „Ultra Light“ podrazumijeva najlakši i najfiniji pribor za ribolov grabežljivaca. Želimo da to odmah bude tako shvaćeno iz dva jednostavna razloga:

  1. Enciklopedijska definicija Ultra Light ribolova ne postoji
  2. Stotine stranica, naših, susjedskih i svjetskih foruma je ispisano povodom toga, tisuće argumenata i kontra argumenata, stotine posvađanih , desetine baniranih forumaša, a zaključka oko kojeg bi se svi složili, nigdje

Za razliku od svih neshvaćenih forumskih pjesnika, industrija varaličarskih štapova je puno konkretnija po ovom pitanju. U svakom trenutku znaju koji je štap iz njihove palete namijenjen najlakšim mamcima. Znaju i koliko su teški ti laki mamci. Znaju što je smislila NASA, od čega Boeing pravi krila, znaju fiziku, čak znaju i što su ove godine pogriješili pa će naredne ispraviti…

Odlično znaju da je Ultra Light grana varaličarenja s najvećom stopom rasta tržišta u Europi. Potpuno im je jasna evolicija od „neću Ultra Light“ preko „imam jedan štap za Ultra Light“ do „trebaju mi štapovi za Ultra Light-ove“(primijetite potenciranje množine). Od potpunog neznanja do znanja napretek, okreni obrni, nekako je najteže s tim najlakšim štapovima. Puno oznaka i čudnih stranih riječi, a malo ili nimalo prijevoda. Ukucate u Benson-a „finnese“, a ono izađe prijevod „lukavstvo“, „kakav li je to štap za lukavstvo, …. mu njegovu???“

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

A ništa, ajde da vidimo…

Fizika i materijali u „štapogradnji“

Međunarodni institut za štapove i varalice (Bureau International des Cannes et Leurres, skraćeno BICL) sa sjedištem u Sevresu pokraj Pariza je organizacija uspostavljena kako bi se održao Internacionalni sistem jedinica (SI) pod uvjetima Konvencije o štapu i zabačaju…
Naravno, ovo je samo šala… 🙂 🙂 🙂
Na svu sreću, ribolov još uvijek nije postao toliko ozbiljan da posluje pod lupom zvaničnih standarda.
Međutim, neki termini i oznake su globalno prihvaćeni i od praktične koristi. Molimo čitatelja da primijeti da podnaslovi koji slijede, („Snaga“, „Akcija“, „Jačina linije“ i „Težina bacanja“) nisu slučajno složeni po ovakvom poretku. Baš tako i tim redom, slijeva nadesno, opisan je ama baš svaki varaličarski štap na američkom tržištu. To nipošto nije slučajnost da je upravo tako na upravo američkom tržištu.
Hajde da vidimo što je to baš tako i baš tamo…

Snaga (Power)

Snaga štapa je na upravo prvom mjestu iz samo jednog razloga. To je najopćenitiji te kao takav i najneprecizniji opis varaličarskog štapa. Ono što je u svakom tekstu uvod – služi da nas (vas) uvede u priču, u opisu štapa je snaga – služi da nas navede na izbor.
Oznaka snage praktično i samo krije odgovor o namijeni štapa. Štap za najgrublje tehnike, najnezgodnije pozicije i najveće ribe je štap oznake Ultra Heavy . Štap za najfinije tehnike, čiste pozicije i najmanje ribe je štap oznake Ultra Light. Za sve moguće i nemoguće situacije između, na raspolaganju su nam štapovi oznake Light (L), Medium (M), Heavy (H), sa svim podvarijantama ML, MH, itd… I teoretski i praktično, svaka se riba može uloviti svakim štapom, samo je pitanje užitka (motka za soma i kakav klenić), tj. muke, sreće i vještine (kakav som na prutiću za klenića).
U zaključku, ako promašite snagu – promašili ste zadovoljstvo, ali su sve ovce na broju.

Akcija (Action)

Akcija štapa je ništa drugo nego geometrijska krivulja koja prikazuje odupiranje materijala sili kojoj je izložen. To je čista (meta)fizika među ribolovcima, otpor materijala + dimenzije presjeka po modelu konzole.
Normalno, kada se običan puk primi fizike, pive se ispijaju do kasno u noć, a od jednostavne nauke nastaju složeni mitovi. I uistinu, stvarno nije svejedno je l’ motka brza ili spora. Naime, dobra je motka i brza i spora u isto vrijeme.
Bitno je da znamo kako lovimo, gdje lovimo i što lovimo. Pastrva od kilogram je skroz drugačiji kilogram od klena od kilogram, Čabranka je bitno drugačija rijeka od Save, a mirnjak na Kupi je posve drugačiji mirnjak od mirnog Šumbara. Wobbler od gram je drugačiji gram od Spinner-a od grama i posve drugačiji gram od gramske jig glave…
Akcija ima od Extra Fast (Super Brza) do Super Slow (Ekstra spora). Brzi štapovi su trenutno u modi, a moda je uvijek skupa zgoda.
U zaključku, ako promašite akciju – promašili ste užitak, sve su ovce na broju, ali je i vuk na pomolu.

Jačina linije (Line Weight)

Da smo ovaj naslov ponovo nazvali „Snaga“, unijeli bismo pomutnju, ali ne bismo unijeli i grešku. Jačina linije (monofil, upredenica, fluorocarbon) je granica do koje se štap sposoban nositi s opterećenjem bez oštećenja, odnosno, u slučaju donje vrijednosti jačine linije, to je sposobnost štapa da na sebe preuzme dio sile kojoj je izložena linija. Taj prijateljski odnos između štapa i linije, tj. odnos između snage i jačine linije u praksi se vrlo često dovodi u vezu te imamo ovakvu matematiku:
UL (line: 0-6 lb), L (line: 6-10 lb), ML (10-12 lb), M (12-14 lb), MH (14-16 lb), H (16-20 lb)…
U zaključku, promašite jačinu linije – promašili ste poantu, fali koja ovca, vuk masti brke.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Težina bacanja (Lure Weight)

Iako nije baš, ovo je najprecizniji podatak o štapu koji je na njemu napisan. Iako nije jednostavno u fizici, kod običnog puka je… Težina bacanja je masa koju je štap sposoban uspješno izbaciti (zabaciti). Nažalost, u svakodnevici težina bacanja zna biti i veća i manja od naznačene. U zaključku, promašite težinu bacanja – promašili ste suštinu, ni ovaca a ni vukova.

Podjela štapova za Ultra Light

Napokon smo stigli i do ovog dijela priče, sad ćete bez puno muke saznati koji vam štap treba za stil ribolova kojim se bavite (ili se želite baviti). No da ne bi sve bilo tako jednostavno, uskoro ćete shvatiti da ukoliko želite istinski uživati u UL varaličarenju trebat ćete i verziju koju smo već spomenuli, a koja umjesto rečenice „Trebam štap za UL“, više zvuči : –„Trebam štapove za UL….

U praksi to obično završava kao minus na računu, a u ribolovu: „Trebam dva štapa za jedan te isti potok… i još jedan za jezero i još jedan za…

Rockfishing

Rockfishing je morska tehnika ribolova s obale dviju vrsta riba, Aji i Mebaru. Obje vrste imaju mala usta i uzimaju pipkavo. Zbog tih specifičnih osobina bilo je nužno prilagoditi štapove ribolovu s mikro jigovima. Na terenima pod velikim pritiskom ribolovaca primijećeno je da mikro mamci prave razliku i posljednjih godina u gradovima zapadne Europe ovi štapovi nalaze primjenu u jiganju ostriža i smuđa. Tako je štap za rockfishing postao najprepoznatljiviji detalj pokreta Street Fishing. Izrađuju se u dvije verzije, s punim i šupljim vrhom.

-Solid Tip (puni vrh):

Ideja štapa punog vrha je ništa drugo nego primjena impulsne teorije po kojoj se oscilacija puno bolje prenosi kroz čvrsto tijelo nego kroz zrak (šuplje tijelo).
Najčešće se rade u dužinama od 7 do 8 ft (~210-240cm) i u Ex. fast akciji. U jednoj varijanti imaju puni vrh od fiberglasa, a u drugoj (u praksi najčešće primjenjivanoj varijanti) vrh od grafita. Ta posebnost u konstrukciji ima za posljedicu da su štapovi ovog tipa mekani u vršnom dijelu (prvoj trećini), dok je donji dio štapa jako krut. Težine bacanja su od 0-3.5 g, 0-5g, 1-7g…
Ovi štapovi će odlično poslužiti za ribolov malim jigovima i neotežanim silikoncima, u trenucima kada ostriž i smuđ pipkavo uzimaju mamac. Mekani vrh će dozvoliti ribi da bez problema usiše mamac.
Mi smo ih najčešće koristili za ribolov ostriža s laganim jigovima i Texas sistemima uz stupove mostića, na strmim obalama i sličnim mjestima uz obalu gdje se ostiži zadržavaju. Mislimo da bi ovaj tip štapa trebao imati svaki istinski ljubitelj UL jiganja. Loviti s njima je potpuno druga dimenzija ribolova, ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što ćete nakon samo jednog ribolova shvatiti koliko ste tisuća grizeva dosad propustili.

Chris standing up holding his daughter Elva

-Tubular Tip (šuplji vrh):

To bi bio „običan“ štap s vrhom tankim kao iglica i neobičnom osjetljivošću.
Kao i punovršni mu brat, radi se obično u dužinama od 7 do 8 ft, Fast i Ex. fast akcije te dolazi u sličnim gramažama 1-5, 1-7gr… Njegova primjena je nešto šira u odnosu na solid-tip, ima nešto više snage u vršnom dijelu pa se, osim s malim jigovima, odlično nosi i s malim woblerima i spinnerima. Situacije za koje je zamišljen su:

  • lov na malo većoj udaljenosti od obale, pruža veću kontrolu nad mamcem
  • življa prezentacija jiga, više snage u vrhu

Ovi štapovi, iako nose oznaku UL i malih su težina bacanja, odlično se nose s 2“ i 3“ (inča) dugim gumama na glavama do 3 g. Ukoliko namotate kvalitetnu upredenicu 0.6 PE i oboružate se shadovima i fins-olikim gumama u tim dimenzijama i uputite se na obližnju šodericu imat ćete jedan od najboljih alata za jezerskog smuđa. Istovremeno, štapovi su toliko osjetljivi da ćete osjetiti i kada ostriž njuška vašu varalicu.

Troutfishing

Uvod o ribolovu pastve smatramo ozbiljnim zastranjivanjem, stoga ga preskačemo. Ako je pak nekome i potreban, mi to možemo razumjeti, ali i svakog takvog moramo savjetovati da obavezno preskoči ovaj text…

-Stream:

Štapovi namijenjeni za ribolov na malim planinskim rijekama i potocima, rade se u dužinama od 4 do 7 ft, moderate-fast (moderate = parabolik) do fast akcije, težine bacanja 1-5, 2-8, pa „sve“ do 10gr.
Imaju dosta snage u vrhu kako bi se mogli nositi s twichanjem woblera i lipless mamaca, a bez problema se nose i s leptirima i žlicama. Ono što ih još čini posebnim je to što su među svim UL štapovima najbolji bacači varalica, kako po pitanju daljine, tako i po pitanju preciznosti. Uvijek su kratke drške (one handle) i izabačaj je nužno izvoditi iz zgloba. Prilikom zamaranja rade cijelom svojom dužinom i odlično amortiziraju bjegove i iskakanja pastva. Inače, ovo su mi i najdraži štapovi iz razloga što su i tehnički dotjerani i prekrasno izvedeni. Japanci su se potrudili da to budu i šminkerski štapovi , tako da ćete na njima susresti ušminkane metalne nosače role s umecima od egzotičnog drveta, najkvalitetnije pluto, vrhunske vodilice, jednom rječju, vrhunsku izvedbu u svakom smislu.
Ukoliko volite loviti klenove i pastrve po malim potocima ovo je alat za vas. A ukoliko locirate jato sitnijih bolena i budu vam u dometu, imat ćete zabavu za Hollywood.

-Area:

Opet termin koji se ne da prevesti, a koji zapravo znači cijeli program specijaliziranih štapova, varalica i sitnog pribora za ribolov kalife na ribnjacima. I opet razrada do sitnica, specijalizirani štapovi za ribolov malim jig žlicama, woblerima, crankbaitima… Ono što je svima njima zajedničko je da su izrazito elastični, jer se u toj disciplini koriste udice bez kontra kuka, a vrlo često i jednokuke udice bez kontra kuka. Akcija štapova je slow, moderate do moderate fast, težine bacanja se kreću od 3 pa do 7 g, maksimum. Ovi štapovi su najslabiji od svih UL štapova i namijenjeni za ribolov tankim najlonima ili PE linijama nosivosti 3 do 4 lb.
Ako ste jedan od onih koji provedu cijelu zimu loveći pastrve na ekonomskim ribnjacima, ovo je štap za vas. A i kad zagrije, guštanje ne prestaje s jezerskim klenovima, kanalskim ostrižima ili riječnim uklijama…

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Finessefishing

Popularizacijom bass ribolova došlo je i do smanjivanja mamaca za bassa, pa su se tako pojavili finesse štapovi za ribolov shaky head, split shot, drop shot, wacky, weightless rig….
Gotovo većina ovih štapova je Ex.fast akcije i težine bacanja 1-5 ili 2-7 g, punog ili šupljeg vrha.
Većina ih je u jednodijelnoj izvedbi, a nešto manji dio se rade kao dvodijelni.
Dobar dio ovih štapova po pitanju snage iskače van margina UL štapa, više su L i ML štapovi koji omogućavaju prezentaciju UL mamca, a pritom imaju snagu za borbu s velikim bassom, ostrižem ili smuđem. Mi većinom koristimo ove štapove u dvije prilike, kad lovimo na terenu s puno podvodnih prepreka, kad ulovljenu ribu na silu trebamo izvući iz granja ili kad lovimo na mjestima gdje se na manji mamac očekuje kakva veća riba, bass ili smuđ.

Dućan vs DotCom

Kada do tog, svrbi me lova, trenutka dođe, situacija je već postala previše predsjednička, te bi bilo malo neozbiljno da odgovor bude saborski… U to ime, i internet i trgovina.
E sad…
Trgovina je (relativno) blizu, štapove možemo pipnuti, drmati, natezati… Možete ih kupiti i na otplatu, a ako ste dobri s trgovcem (ako puno trošite sigurno jeste) možete štap odnijeti pa donijeti ili uzeti nešto treće…
Internet je šaren i lijep, na njemu ima svega, stalno je neki popust, uvijek od jeftinog ima jeftinije…
Trgovina ne radi nedjeljom, kasni im roba, baš se jučer prodalo ono što meni danas treba, ne voli me (a ni ja njega) prodavač iz prve smjene…
Internet je pun onih japanskih hijeroglifa, shipping i davanja koštaju kao trećina štapa. Što ću ako je novi poštar ribič? Što ću ako su mi poslali stari model…???
Priča je za suze i za smijeh. Ne znamo što bismo rekli a da se ne ugrizemo za jezik. Najbolji je site onaj koji je najsigurniji, takvih nije da nema, Plat, Japanprofishing, … svaki ebay trgovac s 1000+ pozitivnih feedbackova, …
Što se trgovina tiče, tu je jasno čega nema i čega neće ni biti, a od onoga što se nudi izdvojili bismo…

  • Rockfishing štapovi, nije baš da imamo nekog izbora kod nas ali našao sam dva predstavnika ove klase u visokoj klasi. Jedan je Shimano Diaflash ULS, radi se u dvije težine bacanja 0.6-4 g i 0.6-7 g (solid tip) dužine 2.20 m i 2.28 m. Ove godine dosta natjecatelja u spinn ligi koristilo se ovim štapom. Drugi je Tailwalk PE-Z 76UL dužine 7.6 ft (2.28 m) i težine bacanja 0-7 g (tubular tip). Ovaj štap je opremljen vrhunskom opremom , Fuji K-series vodilicama koje sprječavaju petljanje tankih upredenica oko vodilica i po najjačem vjetru osjeti najlakše jigove, a opet bez problema se nosi i s 5 g jigovima i woblerima.
  • Trout, tu baš i nemamo neki izbor, ali našao sam u jednoj trgovini dva štapa srednje klase i pristupačne cijene, HR Agila 66UL 6’6ft (1.95 m) težine bacanja 3-5 g, te Savage Gear Troutizimo 6.3 ft 0.5 g i 7.1 ft 0.7 g, oba proizvođača su slična cijenom i perfomansama, HR se malo teže nosi s lakšim voblerima , ali bolje podnosi teže, dok je kod Savage Gear-a obrnuto.
  • Area štap sam pronašao samo jedan model od Tailwalka, Lucifer 6.6 ft Pond težine bacanja do 4 g i line 5 lb max, štap je više klase, opremljen Fuji Sic vodilicama, vrhunskim duplonom, držačem role od drveta….
  • Finesse štapova ima već dosta, pa da krenem od jeftinijih, Cormoran ULX težine bacanja 1-9 g i dvije dužine 1.85 m i 2.10 m, opremljen je Fuji Alconite vodilicama, Ex fast akcije , u tom cjenovnom rangu ima još i HR Zorro-Z 622LST 6.2 ft line 3-6 lb 1.5-5g (solid tip). Ovaj štap je najsličniji Cormoranu, samo je dosta nježniji i osjetljiviji i poslužit će za ribolov crvenperki i osriža. Znam neke koji su s njim i tankim najlonom izvlačili velike mrene na Savi.

Sljedeća dva štapa malo su drugačiji od ova dva, HR Evolution 602 L, 1.85 m, 2-7g, Fast, line: 4-8lb (ovaj podatak govori da je već L štap) ako trebate štap za neotežani silikon, jig, a da se može nositi i s woblerima i spinnerom, ovo je idealan izbor. Ima snage i za veće ribe: bassa, smuđa, bolena, klena.
Gamakatsu Sfida 63UL, 2-8 g, fast akcije, line: 3-6 lb, najskuplji u ovoj kategoriji, a ujedno i naj-univerzalniji i najbolje opremljen štap, Fuji Sic vodilice, Fuji nosač role….štap baca daleko i precizno, osjetljiv je za jig, a opet ima dovoljno snage u vrhu za twich kao i za manje spinnere.
Još sam za ljubitelje rodbuldinga našao jako kvalitetan blank od firme Composite Developments , model Extra Sense u duljini 6.6 ft, težine bacanja 1.5-7 g, line 3-6 lb, pa ukoliko imate želju imati unikatnog UL-a ovo je prilika za vas.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana