Streameri za jesenski lov štuke

8 min read

PR / Broj 20 / Studeni / 2009.

Izazovnom lelujanju streamera, dok lagano propada prema dnu, rijetko će koja štuka odoljeti. Kasna jesen i početak zime najbolji su periodi u godini za izlazak na Lonjsko polje ili u zaraštene mrtvice, u potrazi za raspoloženim štukama. Pa zašto to ne bi napravili s mušičarcem u ruci?

Piše: Danijel Kučan- Predator fishing team

Sezona mušičarenja na pastrve i lipljane u Hrvatskoj završena je, a od ribolova na salmonidnim vodama preostao je samo sport za najupornije – ribolov mladice teškim strimerima i mušičarskim priborom. Iako ćemo sigurno posvetiti pažnju i tom načinu ribolova, sada se prije svega okrećemo drugoj vrsti, koja zna biti jednako atraktivna i zanimljiva za mušičare, kao i salmonidne vrste – zubatoj grabežljivici štuki. Proljeće i jesen su svakako najproduktivniji periodi u godini za ribolov štuke. Bijela riba koja joj je prirodna hrana sada se povlači u dubinu i priprema za mirovanje tijekom hladnog perioda koji nam je već zakucao na vrata.

Vođenje streamera

Kako biste varalici – streameru, zabačenom i prezentiranom sa mušičarskim štapom i žnorom udahnuli život i prevarili štuku, potrebno je posvetiti pažnju njegovom vođenju kako bi što više provocirao i izazivao grabežljivicu sa vrlo sporim radom, te kako bi što duže ostao u zoni griza. Radimo li to sa pokretima štapa, bit ćemo prebrzi, a niti indikacija griza neće biti dovoljno dobra zbog opuštene mušičarske žnore, u trenutku kada zaustavimo pokret štapom. Držeći štap u desnoj ruci, prebacite žnoru preko prsta i laganim pokretima trzajima povlačite žnoru prema sebi, kao što to vidite na slikama. Tako će streamer samo lagano poskakivati po dnu.

Božićno drvce

Izvorna verzija božićnog drvca vrlo se jednostavno izrađuje, a univerzalno imitira malu ribicu – plijen svih slatkovodnih i morskih grabežljivica svijeta. Izrađuje se od raznih vrsta svjetlucavih trakica koje imitaciji daju živost i atrakciju, dok ju povlačimo u vodi. Lureflash trakice i ostali materijali, gusto povezani i pričvršćeni na udicu, jako dobro love štuke i u stajaćim i u tekućim vodama, pogotovo u jesensko- zimskom periodu, kada je zbog povišenih vodostaja i malo zamućene vode potrebno malo više atrakcije kako bismo nagovorili štuku da zagrize. Na takvu imitaciju se ne stavlja puno otežanja kako bi tonula što sporije, te nam omogućila sistematsko i polako pretraživanje priobalja dok ne naiđemo na raspoloženu zubatu ljepoticu.

Štuka sada lovi tijekom cijelog dana i nećemo ju naći samo u zaklonima, poput trave, lopoča ili potopljenog granja, kao ljeti, već i na otvorenijim dijelovima vode, gdje ćemo ju zateći u potrazi za dostupnim plijenom. Sada više ne bira – udariti će na sve što joj se nađe u blizini jer su joj šanse ulova sve manje i manje kako se voda hladi. A streameri su upravo idealni za takav način ribolova. Veliki su obujmom, a specifične su male težine, što omogućuje ne samo dalek zabačaj mušičarskim priborom, nego i sasvim drugačiju prezentaciju, za razliku od standardnih varalica, poput voblera, metalnih varalica ili gumica. Pri dodiru sa vodom, streamer će se raširiti – „napuhnuti“, izazovno lelujajući i pri najmanjim pokretima žnorom, dok lagano tone prema dnu. Kada padne na dno, ne treba ga brzo i živčano vući prema sebi, dovoljno je malo cimnuti vrhom štapa da on poskoči i ponovo krene lelujavo propadati natrag.

Pribor

Za ribolov štuke streamerima potreban je jači pribor, s kojim ćemo moći normalno zabacivati, kontrirati i boriti se sa velikim ribama. Optimum snage i kvalitete su štapovi dužine 2.70 do 3 metra, klase 7/8 i large arbour mušičarske role iste klase, koja ima veću i širu špulu. Namotajte dosta backinga i odlučite se za WF žnoru klase 7, kako biste lakše i dalje zabacivali. Možete koristiti jake konusne predveze, ali nama se dobro pokazao i običan najlon 0.30, koji smo vezali direktno za žnoru.

Prva velika prednost takvog načina vođenja streamera je što jako dugo ostajemo u izglednoj zoni griza, provocirajući štuku sitnim pokretima štapom. Druga velika prednost je sitna vibracija i vizualno jak obris streamera, kojega štuka može spaziti i sa veće udaljenosti i još ga uvijek ima vremena napasti zbog sporog povlačenja imitacije. Griz se očituje u obliku laganog udarca, što osjetimo na vrhu štapa ili mušičarska žnora samo stane kao da smo zapeli za nešto. I u jednom i u drugom slučaju, kontre moraju biti brze i jake, jer štučje čeljusti pune oštrih zuba nije lako probiti velikom udicom na relativno mekanom mušičarskom štapu. Nakon kontre, slijedi uzbudljiv dril, gdje će vam gušt biti i u borbi sa „manjim“ štukama od kilograma, a ako vam stisne kakva mama- drž` gaće!

Sajlice od wolframa

Štučji zubi su u stanju pregristi i najdeblji najlon ili upredenicu i zbog toga se i u varaličarenju i u mušičarenju tog grabežljivca moraju koristiti razne vrste sajlica. Kako je kod ribolova streamerom vrlo važno da radi što polakše i prirodnije, sajlica ne smije biti debela i robusna, s velikim kopčama i vrtilicama. Jedna od alternativa je korištenje sajli koje su obložene najlonskim omotačem te se mogu povezati paljenjem upaljačem, ali im je mana što u tanjim promjerima imaju malu nosivost. Mi smo našli rješenje u sajlicama, načinjenima od wolframa, koje su i tanke i podatne, a imaju veću nosivost nego ostale u tom rangu debljine.

Preporučam vam korištenje visokih čizama, kako biste mogli ući u vodu i lakše zabaciti streamera ali i kako biste lakše došli do ulovljene ribe koju mušičarskim štapom nije lako izvući van. Pripremite si toplu odjeću, kišnu kabanicu i trk na vodu, dok ne dođe led!

Crveni Zonker sa zaštitom protiv zapinjanja

Zečja dlaka je podatan, paperjast materijal, koji se u vodi raširi i napuhne, dajući živi izgled svojim treperenjem i presijavanjem i pri najmanjem pomaku. Narezan na trakice i pričvršćen na udicu dugog vrata, stvara imitaciju kojoj rijetko koja grabežljivica može odoljeti. Među najlovnijim za pastrve, Zonker streamer se pokazao kao jedna od najboljih imitacija i za ribolov štuke. Postoji niz varijacija u veličini i boji zonkera za štuke, a mi smo u ovom broju odlučili pokazati jednog, sa kojim je cijela ekipa lovila na skoro svim vodama, gdje smo ga isprobali. Kako su tereni na kojima lovimo štuke često zarasli u travu i granje, na streamere smo uvijek vezali dodatnu zaštitu, kako ne bi previše zapinjali sa vrhom udice, što se pokazalo kao vrlo korisna i praktična stvar na terenima poput Lonjskog polja ili raznih zaraslih mrtvica i jezera.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana