ŠTUPSERI – Sava uzvodno od Zagreba

7 min read

PR / Broj 24 / Ožujak / 2010.

Naša najveća rijeka u svom gornjem toku krije veliko bogatstvo bijele ribe, poput podusta, plotice, mrene i klena, a iznenadit će vas i bistrinom vode te raznolikošću terena za ribolov. Cijelu zimu i rano proljeće možete uživati u ribolovu plovkom ili hranilicom na brzacima Save, od slovenske granice pa sve do zagrebačke toplane. Dobri tereni su na svakom većem šljunčanom sprudu, a naš zadnji ribolov kod mjesta Samoborski otok pokazao je da ribe ima i u najuzvodnijim (hrvatskim) dijelovima rijeke…

Piše: Praktični RIBOLOV

Rijetko spominjani tok naše najveće rijeke Save uzvodno od Zagreba sve do slovenske granice, tipični je mrenski revir, još uvijek pošteđen većih onečišćenja, pun brzaka, šljunčanih sprudova i plitkih preljeva, koji u sebi sadrže veliko bogatstvo ribljeg fonda. Uz mrenu, soma, ploticu i podusta, koji ovdje čine glavninu ribljega fonda, u zadnje vrijeme sve su učestaliji i ulovi drugih riba, poput bolena i jeza, a zbog nekadašnjeg poribljavanja i prisustva rijeke Krapine koja se ulijeva u Savu, zastupljene su i ostale vrste, poput šarana i žutooke, te na dubljim dijelovima i pokojeg smuđa. Sava je na ovom dijelu brza rijeka sa jakom maticom, koja za svake visoke vode stvara nove nanose šljunka, pretvarajući ih u sprudove i otočiće iza kojih se riba zadržava.

Još prije dvadesetak godina na tim se revirima učestalo znala uloviti i mladica – glavatica, dok je danas više nema, no mogući su slučajni ulovi kalifornijske pastrve, pobjegle iz ribnjaka. Dobri tereni počinju od podsusedskog mosta, iznad kojeg se nalazi utok i ušće rijeke Krapine u Savu. Po mnogima, to je najbolje mjesto na tom dijelu Save, a najviše je poznato po ulovima krupnih somova koji se ovdje na postavu i na varaličarenje znaju uloviti i u zimskom periodu godine, te u rano proljeće prije nego što uđu u mrijest.

Točno nasuprot, na lijevoj obali, nalazi se veliki šljunčani sprud, zvan Oreška kosa. Tu se u zadnje vrijeme učestalo love somovi i boleni na varalicu, ali najzastupljenija riba ipak je podust, koji se tu zadržava cijele zime. To je ujedno i stalno posjećena i hranjena pozicija na kojoj se ribiči mogu naći svakog vikenda, a i u tjednu su uvijek na „liniji puštanja“ dva- tri dežurna štupseraša. Pri kraju ovog spruda nastaje prijelaz brze vode u plićak pun kamenja i u dublji mirniji dio sa druge strane. Tu se feeder tehnikom ribolova odlično love mrene, koje su uz podusta i klena najčešće ribe na uzvodnom dijelu Save, sve do Zagrebačke toplane. Krenete li uzvodno prema Zaprešiću, otvaraju se dobri tereni i za varaličarenje brojnih klenova koji se vole zadržavati uz sprudove gdje se skuplja sitna riba. Naći ćemo ga i iza hrpa kamenja ili granja nanešenog uz obalu, a osim na varalicu, najveći se primjerci dobro love i na klasičnu postavu, sa komadima ribe, cijelim uklijama ili potočnim mrenicama – krkušama.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Sve do limana i skele kod Medsava izmjenjuju se šljunčani sprudovi sa prijelazima u dublju vodu, na čijim se padinama kriju velika jata podusta. Još uzvodnije dolazimo do mjesta Samoborski otok, gdje smo ove zime proveli nekoliko ugodnih dana u društvu Samoboraca i ostvarili mnoštvo ulova podusta i plotica, koje su se nakon dugo godina napokon i ovdje našle u velikom broju.

Kako doći do Samoborskog otoka?

Krećete li iz Zagreba, najbolje je krenuti preko obilaznice i preko Jankomirskog mosta se ubaciti na autocestu sve do izlaza za Svetu Nedjelju. Nakon izlaza krenite prema Samoboru i nakon što prođete kružni tok i centar, samo nastavite ravno do izlaza iz Samobora, gdje nakon zadnjeg semafora trebate skrenuti desno. Odavde samo trebate slijediti glavnu cestu, koja će vas nakon par kilometara dovesti do mjesta Samoborski otok. Tu je i savski nasip, gdje se možete parkirati na šljunčanim ugibalištima uz Savu. Krenete li cestom nizvodno uz rijeku, doći ćete i do Medsava i skele koja vodi na zaprešićku stranu, a i do ostalih dobrih pozicija za ribolov.

Travom na bijelu ribu

Kad dođete u Samoborski otok, parkirajte se kod nasipa na mjestu gdje ga prelaze žice dalekovoda. Tu se na Savi stvara šljunčani sprud, ispod kojeg se nalazi lagani prijelaz u dublju vodu, gdje se podusti i plotice najviše zadržavaju. Riblju prisutnost ne morate dugo tražiti – veselo pljuskanje i okretanje krupnih primjeraka zagrijat će vam već promrznute prste i natjerati vas da brže složite pribor i počnete sa hranjenjem. Ako se na vodi već nalazi par ribiča, nemojte pretjerivati, desetak kugli će biti i više nego dovoljno. Mi smo nahranili sa par kugli i odmah započeli ribolov. Podusti su se bacali svuda oko plovka ali nisu htjeli gristi niti na crve, niti na kruh, a ni glista im se taj dan nije sviđala. Koliko god dobro izmjerili dubinu i stavili tanji predvez na svoje šest metara duge bolonjeze, riba je odbijala uzimati mamac u jutarnjim satima.

Na prethodno zamiješanu hranu sa gustinom, uspjeli smo uloviti pokoju ribu feeder tehnikom ribolova sa hranilicom, sve dok se vodilice na bolonjezima nisu prestale lediti. Prestao je padati i snijeg i zapuhao je malo topliji povjetarac i to je izgleda bio okidač za ribu koja se naglo počela hraniti. Podusti i plotice su krenuli gristi na izlazu iz dubljeg u plići dio Save u svakom dobrom vođenju plovka, a najviše grizeva imali smo na svježe ubranu travu, koju je kolega donio sa slapa zagrebačke toplane. Dobar ribolov nastavio se sve do kasnih popodnevnih sati, kad smo zaključili kako je za taj dan dosta i krenuli u poznatu gostionu „Kod dva ribiča“ na topli čaj i kuhano vino, te nastavili sa guštanjem u zimskom ugođaju. Jata bijele ribe će se na ovom području Save zadržati sve do kasnog proljeća, a ako si date dovoljno truda, naći ćete dobre pozicije i uzvodno i nizvodno od Otoka, te uspješno loviti sve do početka ljeta.

Chris standing up holding his daughter Elva

Hrana za hranilicu

Kako bismo uspješno lovili feederom i hranilicom u brzoj i moćnoj matici rijeke poput Save, potrebno je dobro zamiješati prihranu, kako se ne bi prebrzo isprala iz hranilice. Na tržištu postoji dosta vrsta hrana prilagođenih takvim uvjetima ribolova, a mogu se kupiti i aditivi i prašci sa kojima se hrana prilikom miješanja još više može zgusnuti. Jednostavan i jeftin način miješanja hrane za lov hranilicom u brzoj vodi može se postići korištenjem jestivog kukuruznog škroba-gustina, koji će povezati smjesu i dodatke, poput zrnevlja pšenice, konoplje ili kukuruza šećerca, a uz to će otvaranjem hrane lagano mutiti vodu oko same hrane privlačeći ribu.

Trava

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana