SVE O BOILI (5. dio) BIRDFOOD BOILA

11 min read

PR / Broj 24 / Ožujak / 2010.

Danas kod nas potpuno nepravedno zapostavljena vrsta boili, ako se izuzme određeni broj znalaca, mnogi potcjenjuju njenu učinkovitost. Nekako većina teži fish boili i misle da bird boila nema šanse u usporedbi sa njom.

Piše: Željko Spasić

U našim krajevima po otkriću boili koristile su se modifikacije 50:50 boile, a slijedeći korak ka napretku bile su birdfood boile, tek nakon toga stigle su fishmeal boile. U prvim koracima korištene su zrnate ptičje hrane, bila je to prije svega hrana za kanarince, a njoj smo dodavali konoplju i proso. Količine ptičje hrane uglavnom su se kretale oko 15-20% jer su nam veće količine stvarale probleme sa rolanjem. Osim toga, bilo je zahtjevno samljeti veće količine na male kućne mlince za kavu, a nismo niti mislili da nam treba više. Znatno kasnije na našem tržištu pojavile su se ptičje hrane na bazi biskvita, no one imaju i veću cijenu od zrnate ptičje hrane pa su teško ulazile u naše mixeve. Zapravo, već smo tad počeli raditi sa ribljim brašnima. U Engleskoj je to bilo sasvim drugačije, pa da vidimo malo kako je išla povijest birdfood boile. Prvi njihovi pokušaji odmah su bili bazirani na biskvitnim ptičjim hranama. Jednostavno su miješali pola-pola – ptičju hranu sa pšeničnom krupicom. Naravno, pojavljivali su se problemi kod rolanja, tijesto je bilo previše ljepljivo. Naime, biskvitni sastojak ptičje hrane je topiv i uz jaja se pretvara u ljepljivu masu. Rješenje za to bilo je smanjivanje udjela ptičje hrane i dodavanje sastojaka kao što su soja i casein. Te rane birdfood boile bile su vrlo učinkovite ali kroz kratke ribolove, kasnije bi posustajale.

Problem je bio u prevelikim količinama aroma i sladila. Bird boile uspješno su nosile veće količine arome i brzo ju otpuštale u vodu zbog svoje grube strukture. Učinci su u ta rana vremena bili zaista odlični, no trebalo je riješiti problem kratkog vijeka te uspješnosti. Sa vremenom su shvatili da su problem upravo arome koje narušavaju zapravo dobra svojstva ptičje hrane. Mixevi su zatim oplemenjeni biljnim i mliječnim proteinima, smanjene su količine arome i sladila, time je su i bird boile postale učinkovite za dulje ribolove. Mix iz tih ranih vremena bi doista bio jednostavan za izradu, no to ne znači kako ne bi bio učinkovit i danas. Evo kako bi izgledao: 40% biskvitne ptičje hrane, 40% pšenične krupice i 20% sojinog brašna. Posebno dobre rezultate postizale su bird boile koje su aromatizirane sa blagim količinama eteričnih ulja, koja se vrlo polako ispiru iz boile i daju joj dugu i blagu atraktivnost. Zapravo, prije «najezde» fish boili uglavnom se lovilo sa dva osnovna tipa boili. Jedne su bile 50:50, koje su bile eventualno oplemenjene sa proteinskim dodacima (soja izolat, casein, caseinati, mlijeko u prahu,..), a druge su bile birdfood boile. Onda su se pojavile fish boile i preuzele primat.

Krenimo mi od početka, koje su zapravo karakteristike bird boile i što ju čini posebnom?

ATRAKTIVNOST

Ptičja je hrana šaranima vrlo privlačna i brzo ju prihvaćaju kao svoju hranu. Privlači ih svojim okusom i strukturom, a najviše masnoćama koje sadrži. Biskvitne ptičje hrane sadrže sastojke kao što su jaja, med, melasa, razni začini te Carophyl red, svi oni su privlačni šaranima. Ptičje hrane su vrlo brzo prihvaćene od strane šarana kao hrana, vole ih jesti. Posebno vole okus konoplje i lana, pretpostavljam da je to zbog masnoća koje sadrže. Birdfood boile odlično nose arome i brzo ih otpuštaju pa mogu poslužiti za brzi i kratki ribolov, no korekcijom arome mogu služiti i za duge ribolovne kampanje.

PROBAVLJIVOST

Jedna od osnovnih karakteristika ptičjih hrana je laka i brza probavljivost, te bogatstvo ugljikohidratima i vlaknima. Glavni izvor ugljikohidrata u tim hranama je zapravo biskvit, a on je prilikom proizvodnje prošao termičku obradu i time postao lako probavljiv. Činjenica je da boile na bazi ptičje hrane budu vrlo lako probavljene, a time ih šarani mogu pojesti znatno više. Hrane za ptice u zrnu također su lako probavljive. To se pospješuje mljevenjem zrna i kasnije termičkom obradom u boili, tako ona postaje lako probavljiva i na taj način korisnija za šarane.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Kako je sve danas napredovalo i dignuto na viši nivo, tako su i hrane za uzgoj ptica vrlo razvijene. One su danas balansirani izvor svih hranjivih elemenata koji su potrebni nekoj vrsti ptica, posebno se pazi na vitamine i minerale. Takva hrana kojoj su dodani vitamini i minerali odlično će nam poslužiti kao osnova dobrog mixa za naše šarane. Učinak ćemo pojačati ako pomiješamo nekoliko različitih biskvitnih hrana, među kojima mogu biti i one sa insektima u sebi i sa hranama u zrnu koje su pune masnoća ali i vitamina, minerala, te vlakana. Dodavanjem mliječnih i biljnih proteina bitno se popravlja i nutritivna vrijednost, a dodavanjem ulja dodatno se naglašava energetski učinak birdfood boile.

U rana vremena naši bird mixevi su bili vrlo jednostavni, radili smo ih sa mljevenom zrnatom hranom. Popularan je bio 25/25/25/25 mix koji se sastojao od jednakih udjela griza, kukuruznog brašna, soje i mljevene hrane za kanarince sa dodanom konopljom. Ubrzo i 20/20/20/20/20, koji se sastojao također od jednakih pobrojanih dijelova plus mlijeko u prahu. Zapravo, kad se sad prisjećam tih vremena, bile su to vrlo učinkovite boile, mada u njima nije bilo ništa osim malo arome i ulja. Biskvitne hrane su se pojavile dosta kasnije ali su znatno korisnije, pogledajte samo deklaraciju na pakovanju, neke od takvih hrana, imaju aminokiselina, vitamina, minerala ali i proteina. One za kanarince i neke druge pjevice imaju dosta nizak postotak proteina koji je najviše 17%. Vrlo su popularne i korisne biskvitne hrane za golubove koje imaju oko 24% proteina ili recimo za mlade fazane koje imaju čak oko 26-27% proteina. Nekad smo spominjali čuvene ptičje hrane engleskih proizvođača, među kojima se isticao Haith’s. Bile su to Red factor, Robin red, Nectarblend, PTX, Prosecto i druge, a spominjali smo ih više kao informaciju jer nismo mogli doći do njih. Danas ponovo nema svrhe puno ih spominjati jer se radi o proizvodima koji su nama slabo ili nikako dostupni. Istovremeno na tržištu kod nas imamo brojne biskvitne hrane koje mogu biti suhe ili vlažne, na bazi meda ili melase, slatke ili blago začinske, crvene ili žute, ovisno o sintetičkoj boji koja je dodana, a mogu sadržavati dehidrirane kukce, ličinke i jajašca. Ako uzmete 0.5 kg crvene ili žute suhe biskvitne hrane za kanarince i 0.5 kg griza, trebate još samo veliku žlicu bjelanjka u prahu koji će produžiti vijek trajanja bird boile u vodi.

Čak i tako jednostavan recept lovit će vrlo uspješno, a količinom (i vrstom) arome i sladila odredit ćete da li će to biti brza ili dugotrajna boila. Bird boilama mogu se dodati i neke sjemenke koje će oplemeniti ili pojačati vrijednost bird mixa. Prije svega, tu mislim na grubo mljevene sjemenke buče, lana i suncokreta ali mogu i neke druge. Želim naglasiti da pri izradi svog bird mixa pokušate zadržati jednostavnost, često se dobra baza upropasti sa puno nepotrebnih dodataka. Ptičje hrane su same po sebi dovoljno atraktivne za šarane i imaju dobru nutritivnu vrijednost, to naravno ne znači da ćemo koristiti samo ptičju hranu i vezivo. Posebna pogodnost bird boile je mogućnost izbora okusa mixa i vrsta aroma. Mogu biti u začinskom stilu, mogu biti izrazito voćne sa svježim i kiselkastim okusom, a mogu biti i kremasto-slatke. Kombinacijom različitih vrsta hrana i korisnih dodataka dobit ćemo željeni okus, koji ćemo onda potvrditi izborom arome. Količina arome, ulja i ostalih atraktora u sprezi je sa strukturom boile, odredit će hoće li naša boila služiti za brze , kratke ili za duge ribolove.

Idemo sad složiti jednu bird boilu, ovaj put nećemo štedjeti na materijalu i aditivima. Uvijek počinjem sa osnovom boile, ovaj put to su ptičje hrane i treba nam 40%. Osnova će biti biskvitna hrana za mlade golubove koja ima oko 24% proteina, grube je strukture i preporuča se njeno mljevenje. Nakon toga obogatit ćemo mix sa mljevenom prženom konopljom koja je intenzivnijeg mirisa od sirove. Slijedeća ptičja hrana je uz sva dobra svojstva i izuzetno vezivo, to je Sluis CLO. Ako je od Nutrabaitsa potrebno je mljevenje, a od CC MOORE je već mljevena na granulaciju koja nam odgovara. Tu finu kombinaciju ptičjih hrana oplemenit ćemo mljevenim tiger oraščićima. Da bismo povećali vrijednost mixa, povećat ćemo proteinsku vrijednost i to kombiniranjem biljnih i mliječnih proteina. Za izvor biljnih proteina koristit ćemo soju koja će dati glatkiju strukturu i bolje rolanje tijesta, ne zaboravite da šarani jednostavno vole okus soje.

ULJA

Ulja dodatno pojačavaju privlačnost i energetsku vrijednost boile. Za birdfood boilu najčešće se koriste slijedeća: Hemp oil (konoplja ulje), suncokret ulje, maslinovo ulje, laneno ulje, kikiriki ulje, bučino i sojino ulje

Mliječne proteine dat će nam casein, no ako je preskupo možemo koristiti i vitamelo. Došli smo do veziva u mixu i tu ćemo malo kombinirati i pokušati još dati na kvaliteti mixa. To ćemo postići uporabom pšeničnih klica ali i izvrsnim Supergold 60. On je proteinski pripravak dobiven od kukuruza, osnovna namjena mu je zamjena za riblje brašno u tovu životinja. Izvrsnog je okusa po kukuruzu i lijepe zlatno-žute boje, sa 60% proteina, od tuda i njegovo ime. On je po nečemu i bolji od ribljeg brašna, ima oko 20% više energije. Osnovna snaga i vrijednost bird boile i jest energetska vrijednost, puno više nego njena proteinska vrijednost. Mix ćemo završiti sa pšeničnom krupicom i kukuruznim brašnom. Kod aditiva ovaj put sam se odlučio za jednu provjerenu slatko-začinsku varijantu. Prvo ulje, zbog ostalih sastojaka najbolje će mi odgovarati maslinovo. Nema potrebe da kupujete ekstra djevičansko ulje, bit će dovoljno neko jeftinije djevičansko..

VEZIVA

Veziva su potrebna svakoj, pa i bird boili, također i sastojci koji će ju učiniti nešto tvrđom i postojanijom. Preporučena veziva su: pšenična krupica, integralna pšenična krupica, pšenične klice, kukuruzna krupica, instant kukuruzna krupica, kukuruzno brašno, casein, caseinat, whey protein, lactalbumin, nutragel, egg albumin.

Boilu ćemo zasladiti sa tekućom melasom i dodati malo betaina. Regular Sense Appeal (Rod H.) dat će blagi ali prepoznatljivi okus i miris, naravno, on sadrži i aminokiseline. Aroma je Megaspice, jedna od legendarnih iz radionice Rod Hutchinsona. Boilu ćemo završiti sa nekoliko kapi eteričnog ulja koje zaista volim koristiti, ovdje naravno najbolje pristaje Cinnamon (cimet). Ostaje još samo neki stimulator apetita koji možemo i izostaviti, ali ovdje baš dobro pristaje Spice Cajouser. Ovakva boila može ravnopravno konkurirati fish boili, a za promjenu ovaj put ženi nećete danima smrdjeti već ugodno mirisati po cimetu. U literaturi sam nalazio podatke koji govore o selektivnom učinku eteričnog ulja cimeta. Ne mogu vam to sa sigurnošću potvrditi ali sam sa ovom kombinacijom zaista lijepo lovio. Gotovo uvijek u ribolov nosim neku bird boilu zajedno sa jednom ili dvije fish boile, to povećava izbor šarana, a time i moju šansu da ga ulovim. No glavna uloga bird boile je negdje drugdje, u periodima godine kad mogu i nadmašiti učinkovitost fish boile. Proljeće i jesen su godišnja doba kad šarani imaju veću potrebu za proteinima i tad bi trebala bolje raditi fish boila sa malo višim postotkom proteina. Zima, odnosno kasna jesen i rano proljeće su vrijeme kad šaran ima povećane potrebe za energijom, no zbog hladne vode metabolizam ali i probava su mu usporeni. Rekli smo da su ptičje hrane lako probavljive te da je jedna od njenih glavnih karakteristika visoka energetska vrijednost. Logikom ispada da je bird boila pravi izbor za to vrijeme godine. Vremenski potpuna suprotnost je ljeto, no i to je dobar period za uporabu bird boile, a evo zbog čega. U to doba godine izbor prirodne hrane bogate proteinima je velik, a kako se šarani puno kreću javlja se povećana potreba za energijom.

OPLEMENJIVAČI

Oplemenjivači mixa se ne mogu točno razvrstati u veziva ili atraktore, stoga ih navodim zasebno. To su sastojci koji će na neki način oplemeniti vaš mix, bilo da mu poprave proteinski nivo ili izvor, daju okus ili masnoće. Pa evo mojih omiljenih: kiki riki (sirovi ili prženi) brašno, tiger mljeveni, vanilla brašno, sojino brašno i supergold 60, vitamelo, niger cijeli, mljeveni mak, mljeveni rogač.

Naravno, ovdje treba izuzeti paklene vrućine, kad temperatura vode može prijeći 26°C jer tad šarani budu letargični i nemaju volje za jelom. Birdfood boila nije lošija ili slabija od fish boile, ona ima svoje mjesto i treba ju koristiti promišljeno. Do sad su mnogi veliki šarani kod nas i u svijetu ulovljeni upravo na bird boilu, ako ju koristite sa punim povjerenjem, možda će i vama donijeti neki ekstra ulov.

ATRAKTORI

Atraktori su sastavni dio svake moderne boile pa i ovog tipa, neki od najčešće korištenih su:

razni začini (papar, sol, paprika, chili, curry,..), melasa brašno, sladila, kelp, seaweed, Robin Red Conc., pivski kvasac, jetreno brašno i extract, GLM extract, betain.

Recept jedne svestrane birdfood boile:

200gr hrane za golubove (biskvitne)
100gr Sluis CLO
100gr mljevene konoplje
100gr mljevenog tigera
100gr caseina
100gr sojinog brašna
100gr Supergold 60
100gr pšenične krupice
50gr pšenične klice
50gr kukuruznog brašna
1 jušna žlica pivskog kvasca
30ml maslinovog ulja
20ml Liquid Molasses
10ml Regular Sense Appeal
8ml Megaspice
4ml Spice Cajouser
6 kapi Cinnamon
2 čajne žlice Betaina HC1

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana