Prezentacija lovi mrenu

7 min read

PR / Broj 17 / Kolovoz / 2009.

Piše: Ivo Begović

Kanal HE Dubrava je fantastično mjesto za sve koji vole ribolov plovkom i velike ribe. Pravi je izazov tamo doći i pokušati prevariti koju od tih velikih i snažnih riba. No, o tome malo kasnije. Ono što prvo želim reći – za natjecanja najvišeg ranga, kao što su kola Prve Hrvatske lige, ta voda jednostavno nije dobra. Tu ću svoju tvrdnju potkrijepiti sa nekoliko činjenica. Na nedavno održanom Šestom kolu prve hrvatske lige, baš na toj vodi, opet se pokazalo da su svi koji tvrde suprotno – jednostavno u krivu. Kao prvo, sve zlonamjerne želim obavijestiti da sam, loveći u C sektoru, sa dvije ulovljene ribe bio – uvjerljivo prvi (da ne bi rekli ko` gubi – ima pravo da se buni). Dakle, u čemu je problem? Kao prvo, radilo se o kanalu hidroelektrane koji mijenja brzinu protoka ovisno o vodostaju rijeke Drave i potrebama za električnom energijom. Znači, može vam se dogoditi (i događa se) da u tijeku pripreme plovke i sisteme te dubinu na mjestu lova (najvažnije) prilagodite jednoj brzini protoka a da se taj u tijeku natjecanja promijeni i više puta. Mnogi će ovaj argument pobiti argumentom – da to se događa svim natjecateljima.

Istina! No morate uzeti u obzir pravila pod kojima se natječemo, a koja govore da protok na takvim mjestima mora biti konstantan tijekom cijelog natjecanja, dakle svih pet sati (dva sata pripreme i tri sata ribolova). Druga još važnija činjenica je da „neki“ obično znaju kakav će protok biti kad voda jednom poteče ( a obično poteče par minuta prije hranjenja). Kako znam da znaju? Pa, šapnula mi je ptičica koja je i njima rekla. Dakle, vi se za vrijeme pripreme ubijete pripremajući na desetke različitih sistema jer nemate pojma kako će voda teći dok oni kojima je ptičica šapnula lijepo izvade jedan bolognese i love dva metra dalje od ostalih jer su oni znali da će voda biti spora i riba neće prići obali. I na kraju, staza na kanalu je iznimno neregularna jer je dno neravno, pa vam se tako može dogoditi da dobijete mjesto gdje ni vi ni nitko prije vas nikada nije ulovio ribu jer se riba (i hrana koju bacate) nema gdje zadržati. Dok nekome riba bez razloga „sjedne“ i bez hranjenja jer se tu prirodno drži (na taj faktor moraju računati i oni kojima je ptičica šapnula). A da ne spominjem i opisujem slučaj prošlogodišnje organizacije natjecanja lige za najmlađe, kategorije od U14, U18 i U22, koji su ukupno tamo ulovili čak dvije ribe. Bolesnik koji je djecu tamo poslao i bez toga da je netko od njih pao u (na sreću nije) vodu kanala trebao bi završiti u zatvoru… Dakle, apeliram, vratite kanale tamo gdje su donedavno bili – van iz registra natjecateljskih staza za bilo koju ligu.

Vratimo se ribolovu

Eto, čim sam se sjetio lige, odmah mi je tlak skočio. No bez obzira na ovu moju malu digresiju vezanu uz organizaciju natjecanja na kanalu HE Dubrava, ta voda je pravi izazov a drilovi riba koje tamo uspijete prevariti tjeraju adrenalin u žile svakom plovkarošu. Pa, krenimo prvo od odabira mjesta. Ako prvi put krećete na jednodnevni ribolov na kanal, preporučio bih vam da uranite i na kanalu budete prije šest ujutro. Na taj način obično ćete stići prije nego se Hrvatska probudi i prije nego elektroprivreda pusti vodu, proizvodeći prve kilovate toga dana. Što ćete time dobiti? Ujutro voda na kanalu stoji i doslovno je ima i do tri metra manje nego kada kanal teče. Znači, bez problema ćete moći pregledati dno kanala i sve će vam biti jasno – gdje su školjke, na kojim mjestima ih nema. Gdje će vam zbog jakog pada obale hrana otići a gdje će se zadržati. Sve ovo će iskusniji ribolovac moći „pročitati“ i po samom toku vode kada se voda digne, no ovako je jednostavnije i sigurnije. Kada elektrana pusti vodu, ne žurite sa ribolovom. Onih prvih pola sata dok voda ne postigne najviši nivo nije vrijedno trošenja hrane. Ako ste na kanal došli poslije deset sati i voda je već visoka, odat ću vam način na koji ćete pronaći dobro mjesto – vozite se lijevom obalom nizvodno uz kanal i promatrajte drveće – na nekima od njih je nacrtana crvena strelica. To su oznake domaćih ljudi – tu se spustite i na pravoj ste poziciji (ako nije zauzeta).

Nakon rješavanja problema pozicije, morate pripremiti sve potrebno za ribolov. Na kanalu se uspješno može loviti na bolognese – puštanjem, dugim direktašem (opcija sa gumom) i štekom. To su tri osnovna načina ribolova koji „pale“ no kod svake od ovih tehnika mamac možete prezentirati štopanjem (slabijim ili jačim) i na prolaz. No tome ćemo se još vratiti.

Prije svega, trebamo prirediti hranu. Za slobodan ribolov u trajanju od tri sata trebate barem 17 litara ljepljive hrane – koje? Meni su se najbolje pokazale talijanske hrane za mrenu i podusta na bazi sira. Slatke hrane također rade ali ne tako dobro. Znači, trebate pet kila suhe hrane i oko sedam litara mokroga šljunka. Šljunak obično namočim u vodu i zatim ga umiješam u polu-suhu hranu. Na taj se način hrana lagano dovlažuje a čisti i oprani šljunak se lakše stišće sa hranom u kuglu. Toj hrani dodajem u tijeku ribolova i oko pola litre miješanih crvi (škoti i pinkiji zajedno). Dno kanala je strmo i ja u stvari želim postići da mi se tvrda i teška kugla hrane na dnu brzo otvori, a u tome će joj pomoći veća količina crvi. Uz to, obično zalijepim i oko kilogram crvi sa pet litara šljunka. Dakle, ribolov ovdje nije jeftin.

Lijepljenje crvi

Na kanalu, uz 17 litara hrane sa šljunkom, uvijek pripremim i barem kilu crvi koje zalijepim sa oko šest litara šljunka i kilom ljepila za crve. Kugle lijepljenih crva uvijek izazovu velike mrene na hranjenje.

Sistem kojim lovim i ribolov

Od tri spomenute tehnike, ja lovim – četvrtom. Naime, na kanalu koristim staru Shimano Diaflash šteku u koju stavim punu gumu debljine 1.8 mm i lovim sa njom kao sa direktašem. Znam da je teška kao olovo i da sam s njom ponekad spor u zatezanju ali kada dođe velika mrena, onda imam realne šanse. Što to znači? Pa znači da ni sa tim priborom nije moguće izvući svaku. Naime, dno kanala prekriveno je tisućama kao britva oštrih školjaka a kapitalne mrene to znaju iskoristiti, jer, kada ih zategnete, one kao munja jurnu po dnu i obično vam prerežu najlon. Ono što ja pokušavam kad zategnem mrenu je da ju što prije dignem od dna i ne dozvolim joj taj manevar. Kad je ona jednom u gornjem sloju vode, onda zamaranje može početi. Osnovni najlon s kojim lovim na kanalu je Stroft GTM 0.22 mm a predvez je 0.20 mm. Udice su Gamakatsu 3310 veličine 10. Sistem sa kojim lovim je u principu vrlo jednostavan. Plovak od 12 grama (najčešći, iako koristim 10 i 14 g) opteretim sa olovnim kuglama i to tako da su veće kugle prema plovku a manje prema udici (vidi shemu). Ispod glavnog otežanja je obično samo vrtilica i predvez dug 40 cm. Dubinu na kanalu mjerim tako da podižem plovak i radim prolaze sve dok mi sistem ne počne zapinjati za dno. Zatim spuštam plovak za po pet milimetara (da 5 mm) i puštam sve dok ne dobijem prolaz bez zadijeva. Eventualno, ako mi se dno na jednome dijelu diže (idealno nizvodno od mjesta hranjenja), onda ostavljam dubinu tako da mi tamo zapinje i kasnije u ribolovu se trudim prije tog mjesta jače prištopati. Podizanje crva pred podizanje dna tamo uvijek fantastično pali i donijelo mi je mnoge lijepe ribe. Da se sada vratimo mrenama. Ako lovite na prolaz uz dno sa laganim priborom, lovit ćete miješanu ribu. Zagrist će vam i podust i plotica i jez a na kraju i mrena. Ako štopate sa štekom, mrene će vam biti češći gosti. Tako kaže teorija većine koji ovdje love.

Neadekvatan pribor

Na zadnjem ribolovu, na kanalu HE u Dubravi, ulovili smo ovu mrenu sa udicom zabijenom u boku. Najlon kojim je udica bila vezana nije bio deblji od 0.12 mm. Nažalost, ovakvih primjera je mnogo jer mnogi ribolovci ne shvaćaju da je za ribolov na kanalu potrebno pribor prilagoditi uvjetima. Iako je udica bila mala, svojim je neprestanim struganjem izazvala na boku mrene veliku infekciju. Udicu smo, naravno, izvadili a mrenu oslobodili, nadajući se da će joj rana zacijeliti.

No, moje iskustvo govori da, ako konstantno hranite (znači nije potrebno na početku baciti mnogo kugli nego je važno imati ritam), mrene će prije ili kasnije doći na hranilište a tada vam sigurno druge ribe neće gristi. Ipak je mrena kraljica ove brze vode. Znači, ja na kanalu lovim isključivo na prolaz, sa laganim zadržavanjem plovka, jako pazeći da mi udica ide uz samo dno. I za kraj, jedna važna stvar – svakih par zabaca promijenite crve na udici i prekontrolirajte predvez i početak glavnog sistema. Ako ste samo jedan prolaz napravili malo bliže obali, vjerujte da vam je predvez strugnuo po školjci, a takav neće izvaditi ni malu mrenu a kamoli veliku.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana