Tandem žlica-teaser za bolena

6 min read

PR / Broj 37 / Travanj / 2011.

Magija ovog sistema je u tome što možete konstantno bacati aktivnom jatu i periodično ćete imati grizeve svakih 10-15 minuta

Tekst: Dalien

Nevjerojatno koliko su savski boleni promijenili navike i postali školovane ribe. Prije 7-8 godina napadali su bilo kakvu žlicu ili dobro plasiran vobler, a danas nema jata koje nije vidjelo varalice. Klasika koja je uvijek palila tipa kastmaster ili neki vobler boleni danas čitaju „ko sportske“ i kao da ti se smiju kad opale po kederima metar od varalice. Cijela jata znaju raditi na površini kao da uopće ne primjećuju našu varalicu koja prolazi kroz njih. Jedina prava šansa je u sumrak ili prvi mrak. Tandem o kojem je ovdje riječ je rješenje za takve situacije.

Magična brazda

Bolen ipak nije neuhvatljiva riba i ako lovi po površini znači da se hrani, a ako se hrani znači da se može uloviti. On odlično reagira na strimere koji ga privlače svojom diskretnom siluetom i finom akcijom. Žlica služi kao uteg i eventualno iz daljine može zainteresirati bolena, dok će u 9 od 10 slučajeva udariti na teaser (teaser engl.–zadirkivač). Postoje teorije učinkovitosti ovog tandema zbog toga što bolenu izgleda kao manji bolen koji ganja manju ribicu, ali nisam baš siguran u to. Ako se mene pita, žlica je uteg, dok sav posao odrađuje teaser, jer je sličan sistem učinkovit i sa zbirolinom.

Kad pogledaš kedere u jatu, nije da baš blješte kao žlica, pogotovo oni ozlijeđeni. Strimer je diskretan „finesse“ mamac za bolene i oni ga lupaju bez imalo sumnje. Ključ za privlačnost strimera ili V rep silikona je u načinu povlačenja, tj. brazdi koju pravi po površini. Čak i iskusni mušičari bolena inzistiraju da je kod povlačenja brazda najbitnija. Ukoliko je strimer i 5 cm pod vodom, bolenu je već puno lakše otkriti prijevaru. Dio učinkovitosti brazde je i u maskiranju mamca, ali isto tako i u bolenovoj tehnici lova. Bolen je vjerojatno najbrža riječna riba i lovi na način da svom silinom udari po kederima i onda se velikom brzinom okreće i kupi ošamućene ribice. Ako ste ikad gledali kako boleni u jatu love, mogli ste primjetiti mnoge jake udare nakon kojih slijede dva tri manja. Često se i riječni galebovi pridruže gozbi isto kao i boleni kupeći ošamućene ribice, ali iz zraka!. Cirkus iznad i ispod vode obično počne uzvodno i pomiče se nizvodno kako struja nosi ošamućene kedere. Mislim da brazda upravo savršeno imitira takvu ribicu koju je bolen ošamutio i sad pokušava pobjeći iz opasne zone. Iz istog razloga je i prezentacija ovog sistema najbolja okomito na tok ili kao lagana lepeza, jer se ošamućeni keder ne može boriti sa strujom i plivati uzvodno!

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Sistem

Strimer nije jednostavno plasirati daleko. Iako sam lovio dravske samce na otežane strimere ultra tankom špagom, puno elegantnije rješenje je ukomponirati žlicu i strimer 20-50 cm iznad nje na paternoster sistemu. Uzmemo trostruku virblu i na donji kraj navežemo žlicu na jedno pola metra, a na bočni krak virble teaser na predvezu od 10-tak cm. Za predvez treba koristiti 0.25 ili 0.30 mm fluorokarbon ili monofilament. 0.30mm je optimalna debljina jer je dovoljno debeo da se ne petlja, no ako mislite da su ribe osjetljive na predvez – smanjujte! Za glavnu strunu većina koristi tanke špage zbog duljine zabačaja i to je u redu, ali se ipak više grizeva realizira s običnim monofilamentom zbog njegove istezljivosti. Istezljivost omogućava bolenu da bolje proguta mamac. Ako već ne volite loviti „flaksom“ (kao ja recimo), koristite barem štap s malo mekšim vrhom kako bi bolen mogao lakše usisati teaser. Ukoliko koristimo špagu i imamo jako brz štap, imat ćemo puno promašenih grizeva – jako puno! U žurbi može poslužiti i običan drop shot sistem sa teaserom navezanim običnim palomar čvorom. Najoptimalniji set bi bio štap sporije akcije, 0.28 glavna struna, monofilament radi istezanja i bolje realizacije udara, 0.25 tonući fluorokarbon do žlice kako bi što više potonula i 0.25mm plutajući monofilament do teasera kako bi ostao na površini.

Prezentacija

Brzina povlačenja neka bude umjerena, ali u zoni udara bi biti trebala biti što sporija. To može biti problem sa težim metalnim žlicama i kad je zona udara jako daleko pri samom početku zabačaja. Tad imamo jako mali kut u odnosu na varalicu.

Hibridi poput Savage Gear Pencil Prey i Fat Pencil Prey žlica su fantastični za ovu namjenu. To su plastične žlice koje daleko lete, ali se mogu puno sporije vući ispod površine od metalnih! Od teasera su tu naravno stimeri, ali ja ih kao i uvijek nikad nemam navezane i spremne. Zato sa jednakim uspjehom, ako ne i boljim, koristim mekane V rep gume poput 5-6 cm repa od Savage Gear Dying minnowa kojeg sa oštrom trokukom br. 6 zakačim za glavu. Dying minnow je napravljen od jako mekanog silikona i u vodi ima fantastičnu suptilnu akciju koja je bolenima jednako privlačna kao i strimer! Bijela boja teasera radi odlično i najviše se koristi, iako ne vidim razloga zašto crna ili chartruse ne bi radile.

U slučaju da ravnomjerno povlačenje s brazdom prestane davati udare više od 20 minuta, možete malo promijeniti sistem i provući brže ispod površine s kratkim cimanjima, nešto kao klasično povlačenje žlice za bolena, a nakon toga je najbolje ipak pustiti da se jato odmori 15-tak minuta i onda nastaviti.

Magija ovog sistema je u tome što možete konstantno bacati aktivnom jatu i periodično ćete imati grizeve svakih 10-15 minuta minuta, kao što je prošle godine prezentirao majstor ovog sistema – Hitni! On je prošle godine imao jedno 7-8 riba u dva sata ribolova na valjda najtežem jatu na Savi – onom ispod brane! Tandem jednostavno ne „prokuže“ tako jednostavno kao ostale varalice!

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana