PR / Broj 23 / Veljača / 2010.

Prije godinu dana sam vam pričao o novoj vrsti ribe – Tilapije, koje žive u ovoj vodi. One su stvarno nešto posebno, no ovaj put smo se odlučili pozabaviti nešto većim ribama…

Piše: Ivo Begović

Veljača je! I zima je i vani pada snijeg pomiješan sa ledenom kišom. Svake godine u ovo doba ista priča. Išao bih na ribolov, ali mi se ne da hodati ni kisnuti , a ni dugo čekati griz ribe u vodi, hladnoj poput leda…

Petar Dimitrovski mi je na otvorenju svog novog dućana rekao da su za ribolov ponovo otvorili Tople Struge, koje toplom vodom napajaju bazeni u Čateškim toplicama. I ideja je tu. Uskoro sam se dogovorio sa Darkom Tomcem, svojim dobrim prijateljem, koji je odmah pristao na zimski ribolov. No, zbog najave ledene kiše, odlučili smo se prije polaska ipak čuti, pa tek onda krenuti. Ujutro je, naravno, padalo kao da neće stati pa smo odustali. Sjedio sam pred televizijom do podneva, gledajući sa sinčićem „Finding Nemo“ (glavno da su neke ribe u igri). U međuvremenu se kiša pretvorila u snijeg i odlučih ipak krenuti. Darko, idemo? Samo ribiči mogu biti tako ludi – odmah je pristao.

Šarani iz Tople Struge

Priče o šaranima iz ove vode sam čuo najmanje sto puta. Tu se (po pričama) oni bore kao dvostruko teži primjerci iz neke druge vode. Odlučili smo pokušati uloviti kojega od njih. Šaranski štapovi, method hranilice i Cukk kukuruz bi trebali biti dovoljni da ih prevarimo. Ipak su ribe ovdje neko vrijeme bile na miru i nitko ih nije uznemiravao ni lovio. Dok čekamo šaranski griz, pokušavamo na šećerac uloviti kojeg šarana i match štapom i wagglerom. Snijeg i dalje pada, nošen sjevernim vjetrom. Jedina pomoć je da, kad sjediš nisko uz vodu, termalna voda koja je temperature oko tridesetak stupnjeva, ipak grije. Na match stalno imamo grizeve, no teško ih je realizirati. Tek pokoja ulovljena sitna tilapija. Ulovili smo tek dvije veće od dlana. No, to nije ni blizu ribolova koji sam vidio na natjecanju prošle godine, kad se za tri sata lovilo i po desetak kila ovih riba. Čini se da su se kormorani lijepo njima pogostili. Prvi griz šarana na match sam imao kad sam zabunom bacio jako blizu granja na suprotnoj obali. No i prije nego sam zategnuo, ovaj je šarko bio duboko upetljan. Osjećao sam udare ribe i struganje najlona po grani dok nije puklo. Nakon još pola sata čekanja, na hranjenom mjestu ponovo sam zabacio pod granje na suprotnoj obali. Nisam siguran da je zrno dotaklo dno, a plovak je već krenuo. Sad ne čekam – opet je u granju. Sve mi je bilo jasno. Na hranilice dosad nismo imali ni griza jer se šarani ovdje kreću i hrane samo na mjestima sa krovom nad glavom, a mi smo zabacili po sredini vode, u nadi da ćemo stići na griz ako šarko i krene u zaklon.

Mijenjamo taktiku! Hranilice ponovo punimo i bacamo pod samo granje. Role na tvrdo, da ga bar malo pokušamo okrenuti! Sad ćemo vidjeti da li će primiti! Nismo još ni primili match štap u ruke, a Darkov je štap već htio iskočiti iz rod poda. Naravno. dok je primio štap u ruke. šaran je već bio iza trećeg panja. Znači. nije problem u snazi šarana nego u hrpi zadijeva, granja i panjeva, kojih je ova voda uistinu puna. Darko je odlučio loviti na match uz granje ali je podebljao najlon i promijenio udicu. A ja ću malo stajati uz šaranske štapove, tako da na vrijeme okrenem ribu. I to je napokon donijelo rezultat. Prvi griz na hranilicu bio je žestok! Skoro mi je zbog stegnute role iščupao štap iz ruke (tu se ipak lovi na samo desetak metara). Uskoro je u podmetaču bio šarančić od kile. Slijedio ga je jedan blizu dvice, a zatim nisam bio dovoljno brz. No oduševljavalo me što su šarani bez ikakvog prethodnog hranjenja tako brzo pronalazili method hranilicu i zrno kukuruza na dlaci. Ja sam doslovno imao griz šarana svakih desetak minuta. Darko je sa svojom taktikom debljeg predveza upravo uspio prevariti jednog većeg i uz naglo izvlačenje, uspio ga maknuti od granja uz koje je lovio. No, nakon toga su mu još dva strgala. Potom smo se malo zamijenili, ja sam lovio na match a Darko je dežurao pored rod poda. Uskoro smo do mraka imali još pola sata vremena, a snijeg je sve jače padao, pa smo odustali i otišli na topli čaj. Zaključili smo da bi se trebalo vratiti i loviti malo drugačije. I vratit ćemo se, uskoro.

Kako doći?

Do Toplih Struga se lako dolazi. Naime, Čateške toplice su odmah uz autoput, koji vodi od graničnog prijelaza Bregana prema Ljubljani i to nakon samo pet minuta vožnje. Ako nemate vinjetu, bolje je prijeći na malom prijelazu te uz Mokrice i Prilipe doći do kružnog toka na kojem vam je putokaz za Čatež. Autom trebate doći do centra toplica i pred samom recepcijom krenuti lijevo te izaći na Savski nasip. Nemojte ga prijeći nego neposredno prije nasipa skrenite desno i vozite makadamom između nasipa i ograde Čateža. Na kraju ograde, opet uz ogradu, skrenite desno i nakon par minuta dolazite do Toplih Struga. Što ste bliže bazeniman to je voda toplija, a najviše krupne ribe ima nešto nizvodno pa, prije nego se odlučite gdje ćete loviti, malo prošetajte.

Malo drugačije

Dakle, šarana na toploj vodi ima stvarno mnogo. Velike ribe ima (znači, onih većih od 5-6 kg) ali ju je teško dočekati zbog obilja malih šarana. Prvenstveno bi trebalo probati loviti na veće mamce (znači boile), kojima bismo eliminirali sitniju ribu. A isto tako, potrebno je mjesto prije i u tijeku ribolova dobro nahraniti, kako bi i veći, oprezniji šarani stekli sigurnost kad vide kako se manji hrane. Loviti treba uz samo granje ali treba pronaći mjesto koje dozvoljava izvlačenje ribe kad ju zaustavite u početnom bijegu, jer nema koristi silom i jakim priborom izvući šarana iz jednog panja, da bi on odmah uletio u drugi. Takvih mjesta ima dovoljno. Loviti treba klasičnim šaranskim sistemima na dnu, uz uporabu debelog monofila kao „snag leadera“. Također je preporučljivo koristiti i predveze od fluorocarbona jer je on otporniji na habanje od bilo koje upredenice, a i slabije su vidljivi u bistroj toploj vodi. I na kraju, najvažnije. Želite li u Toplim Strugama uloviti velikog šarana, morate biti brzi kao Dok Holiday i Billy The Kid zajedno. I ne smijete se micati od štapova ni milimetra. Jer kad tu šaran shvati da se zeznuo, a dozvolite mu da se samo okrene, odmah je u spasonosnom granju. Evo, izazov je pred vama. Dok se naša jezera i rijeke polako odmrzavaju i griju, Tople Struge mogu biti zanimljiva destinacija za odlazak u prvi ribolov. A ako vas ne oduševljava čekanje velikih šarana i ako želite samo dobru zabavu sa mnogo poteza, onda je najbolje loviti sa method hranilicom i kukuruzom. Hrana ne treba biti previše ljepljiva (mi smo lovili sa Van Den Eynde Gould Pro Bream), a predvez neka bude što kraći. Zbog potrebe da ribu poslije griza dosta grubo izvlačite, poželjno je koristiti nešto deblje udice, kako im ne biste trgali usta.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana