PR / Broj 50 / Svibanj / 2012.

Tekst: Dalien
Foto: Dalien, Ivan Jozek

Bilo je veliko zadovoljstvo upoznati Lucu Quintavallu i na svoje se oči uvjeriti kako europski profesionalni ribolovci zaista postoje čak i u našem susjedstvu. Iako je bio zvijezda dana i uhvatio najveću ribu, mi “lokalci” smo imali svoj zaseban mali party i potpuno drugačiji ribolov od Luce. Pomalo neopterećeni, prepustili smo se površinskom ribolovu koji se uz nevjerojatnu zabavu pokazao iznimno učinkovit za lov krupne ribe. “Zara razara” je bila Jozekova krilatica cijeli dan. Što drugo reći nakon tuceta lijepih debelih ženki basseva, nekoliko štuka i mnoštva atraktivnih napada uz koje je dan doslovno proletio.

Podravina – obećana topwater zemlja

Podravci su ponajbolji ribolovci topwater varalicama upravo zato jer su njihovi tereni idealni za površinski ribolov. Najčešće se radi o plitkim bistrim vodama u vidu umjetno iskopanih šljunčara ili mrtvica rijeke Drave. Prisutnost trave nedvojbeno održava te vode prozirnim pa se uz činjenicu da tu (još uvijek) žive bassevi i štuke Podravina slobodno može nazvati prijestolnicom topwater ribolova u Hrvatskoj! Osim što je ovaj ribolov najatraktivniji vid slatkovodnog varaličarenja, na površinske varalice se često love i najkrupniji primjerci bassa!

Savršena za bistra jezera

Svaka od nekoliko osnovnih tipova površinskih varalica ima svoju namjenu i uvjete u kojima daje maksimum. Zare su idealne za donekle mirnu površinu, prilično bistru vodu i brzo pretraživanje velike površine vode. Zavodljiv trag i široka akcija koje one proizvode kod vođenja maskiraju obris same varalice pa će zare loviti basseve čak i kada ignoriraju sve ostale varalice. Jednostavno im je teško primijetiti prijevaru, što zare čini vrhunskim mamacima za bistru vodu!
Ovim jasnog vizualnog traga, odlično je izabrati zaru s reflektirajućim uzorkom (bljeskom) koji bassu dodatno komplicira analiziranje varalice (lovimo u bistroj vodi). Mnoge zare imaju kuglice, a ja sam kroz godine primijetio da one najbolje imaju jako visok stakleni zvuk kuglica koji u kombinaciji s velikom komorom proizvodi šuplju sitnu frekvenciju dodatno pojačavajući dojam ribice u nevolji koja svako malo iskače iz vode.
Cijeli ovaj koncept uz cik cak vođenje bassu vjerojatno djeluje kao ribica u očajničkom bijegu po površini izazivajući instinktivan nagon da uhvati plijen u nevolji…

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

-Zare ili walk the dog (šeći psa) varalice su površinske varalice koje se vode kratkim trzajevima štapa pritom pravilno glajdajući po površini s lijeva nadesno, ostavljajući pritom vidljiv Z trag. Učinkovite su za većinu površinski orijentiranih grabežljivaca, poput bassa, štuke, bolena, klena, grgeča i čitav niz morskih predatora.

-Idealni uvjeti za zare su bistrije vode i dani bez previše vjetra. Površinsko komešanje koje zara ostavlja za sobom prevarit će i vrlo oprezne ribe koje u bistroj vodi s lakoćom čitaju ostale varalice.
-Idealan pribor bio bi kraći spin štap kako bi vođenje zare bilo užitak i spin rola zbog dalekog zabačaja

Često će prevariti velike basseve
-Za realizaciju je presudno da ne zatežete sve dok ne osjetite ribu na vrhu štapa (kao kad biste lovili zavezanih očiju i zatezali tek kada osjetite težinu na štapu)

Kako raditi sa zarom

Za vođenje zara je najbolje koristiti kraći štap do 2,10 m s bržom akcijom. Idealni su oni koji imaju tvrd vrh, ali pod ribom rade u srednjem dijelu sprječavajući da se riba otkvači s trokuka. Kod nekih zara bolje je raditi kraće poteze, a kod nekih puno izazovniju akciju dobivamo malo dužim potezima. One najbolje obično dobro reagiraju na obje varijante. Spin role su puno pogodnije od multića jer će nam trebati duži zabačaj za pokrivanje što više vode. Vođenje zare je stvar osobnog stila i trenutnog stanja na vodi, ali recimo da je u 70 posto slučajeva ravnomjerno široko glajdanje najbolji način prezentacije. Međutim, pauze i nepravilnosti u vođenju također su dobrodošle. Kemija počinje kad imamo ribe koje prate mamac ali ne žele napasti. Obično će kratka pauza pa naglo ubrzanje isprovocirati griz ribe koja prati, a ponekad ćemo neodlučne ribe isprovocirati na griz samo titranjem zare po površini. Ukoliko bacamo pored uočljivo dobrog mjesta, dobro je malo zastati čisto da bismo grabežljivcu dali vremena da se odluči na napad. Štuke često traže malo više vremena za napad, pa ukoliko lovite na njihovom terenu koristite puno više pauze u vođenju. Što se veličine tiče, kažu da su velike zare uvijek bolje od malih i da dižu kapitalnu ribu. Vjerujem da je tome tako, iako sam lovio lijepe ribe i na male zare duge 8-10 cm.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Naš ribolov je počeo na jezerima Sekuline gdje nas je dočekala prilično bistro voda i bassevi koje nije bilo jednostavno vidjeti, pa mi se zara odmah učinila kao vrlo dobar izbor za brzo pretraživanje jezera. Bassevi su bili u predmrijesnom modu te su kosine sprudova koji su izgledali pogodni za mrijest bile idealna mjesta. Na jednoj takvoj vanjskoj strani spruda dobio sam prvu debelu 40+cm ženku i odmah mi je postalo jasno da će zara biti odličan mamac taj dan.
Nakon nekoliko manjih riba prebacili smo se na mrtvicu Lepa Greda u Ferdinandovcu gdje je nastupio pravi zara show. Široko pretraživanje plitke relativno bistre mrtvice pokazalo se kao dobitna kombinacija za debele ženke koje su nemilo gutale, udarale, pratile i lupale naše zare.
Lovili smo cijeli dan samo novom Savage Gear Top Prey 80 zarom, jer zbog konstantne akcije jednostavno nije bilo potrebe da eksperimentiramo s drugima. Imao sam dvije te sam jednu dao mom kompanjonu Ivanu Jozeku koji ju više nije skidao. Top Prey se “šeta” s lakoćom i jako dobro radi kako u uskom brzom modu tako i u sporijem širokom glajdanju. Završna izrada je u rangu japanskih realističnih perverzarija i u vodi izgleda kao prava ribica uz jak fleš bokova. Kuglica je pogođena savršeno. Ima tanku visoku frekvenciju koja mislim da imitira zvuk brčkanja površine kada iskače mali keder. Baca se ekstremno daleko, podnosi sajlicu bez problema i opremljena je vrhunskim morskim Owner udicama širokog luka za odličnu realizaciju. Ovaj model od 80 mm pliva ravno na vodi, dok veći model od 100 mm pliva s glavom iznad vode i najbolje radi s malo dužim potezima.

Odložena kontra je ključna za realizaciju

Najveći problem sa zarama (površinskim varalicama općenito) je realizacija grizeva. Mislim da je problem to što riba udara odozdo mamac koji je praktički u zraku, pa se vrlo lagano odbija od usta bez kvačenja. Evo nekoliko savjeta kako poboljšati omjer napada i izvučenih riba.
Bass je relativno precizan kod napada (također ima i ogromna usta), ali je štuka totalna katastrofa. Najvažnija stvar kod ribolova zarama je ne zategnuti na vizualni prizor napada sve dok ne osjetimo težinu ribe ili napravimo tap u tvrdo. Ovo nije jednostavno pogotovo za početnike, ali je presudno za realizaciju griza u ribolovu zarama! Najbolje bi bilo žmiriti i tek kad osjetimo težinu ribe zategnuti. No tko normalan želi propustiti te prizore napada?
Zbog teškog lociranja siluete varalice i zig zag kretanja, ribe znaju potpuno promašiti zaru, ali sva sreća, ne odustaju nakon inicijalnog napada već ih to u većini slučajeva samo razdraži. Ukoliko riba promaši vrlo vjerojatno će slijediti varalicu i pokušati još koji put nakon metar ili dva. Ukoliko riba odustane, napravite malu pauza i ponovo ubacite na istu poziciju što će gotovo sigurno donijeti nov napad!

Mrtvica Lepa Greda me oduševila svojom ljepotom i dobrom populacijom bassa, ali i činjenicom da je jedno od rijetkih jezera u Hrvatskoj na kojem je dozvoljeno varaličarenje iz čamca (ne znam zašto se toliko brani ribolov iz čamaca na našim vodama kad cijela Europa lovi iz njih). U blizini se također nalazi ribički dom sa sobama za prenoćište po vrlo povoljnim cijenama. Jezero se nalazi na samoj granici s Mađarskom pa su česte kontrole granične policije. Čamci preko 2,70 m moraju biti registrirani i ribolovci moraju imati ribolovne karte. Za sve informacije u vezi lokacije, dozvola i stanja na vodama ove i ostalih voda ZŠRD Đurđevac utipkajte www.zsrk-djurdjevac.com. Ako želite loviti iz čamca i/ili vrlo jeftino prespavati u ribičkom domu ŠRD „Štuka“ u Ferdinandovcu (na slikama), možete se javiti gosp. Ivandiji Mihalju na mob. 095/8428 138

Chris standing up holding his daughter Elva

Sajlica je obavezna

Gotovo da nema terena za bassa na kojem nema štuke, pa je obavezno koristiti lakši predvez za štuku kako ne bismo izgubili varalicu ili ubili štuku koja ju odnese. Gotove wolfram sajlice ili tanke termo sajle s laganim jakim kopčama su se pokazale najbolje. Teški predvez će loše djelovati na živahnu akciju manje zare, iako kod zara predvez ne smeta kao kod ostalih “podvodnih” mamaca.
Kod svih zara, a pogotovo onih dužih od 10 cm, dvije split ringe na trokukama poboljšat će realizaciju isto kao i kod jerkova. Stvar je u načinu na koji se pri udaru ribe na varalicu ponašaju trokuke. Uvijek bih standardnu trokuku na jednom split ringu zamijenio s dvije split ringe i manjim oštrim trokukama koje se lijepe za usta ribe.

ZARAzite se…

Najbolje vrijeme za površinski ribolov je pred nama, stoga spremite pokoju zaru u vašu ribolovnu kutiju da bude pri ruci. Iako u proljeće možete na zare loviti kroz cijeli dan, obično su idealni uvjeti za površinski ribolov kada nema previše svjetlosti za oblačnih dana i naravno u sumrak. Osim štuke i bassa, zara može biti podjednako učinkovita i atraktivna na rijekama u ribolovu bolena i klena te naravno morskim predatorima poput brancina, strijelke ili lice…

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana