Spinnerbait iz kućne radinosti

8 min read

PR / Broj 23 / Veljača / 2010.

Akcija i vibracija, silueta velikog plijena, skoro potpuna nezakvačivost na svim pa i najtežim terenima, te, prije svega, dobra lovnost čine spinnerbait jednom od najuniverzalnijih vrsta varalica. Možete ga kupiti u ribolovnom dućanu ili, još bolja opcija- napraviti kod kuće u svom aranžmanu i po svojim idejama, a varijacija je uistinu bezbroj…

Piše: Predator fishing team

Spinnerbait je vrsta varalice koja je izmišljena kao vrsta mamca za pastrvskog grgeča na teškim terenima. Ideja i izvedba te metalne varalice upravo je genijalna. Kao i klasični meppsovi – leptiraste varalice, spinnerbait svojom jednom ili više lopatica radi jaku vibraciju i odbljesak u vodi, koji neodoljivo privlači ne samo ribe, poput pastrvskog grgeča, nego i štuke i smuđeve, a niti somovi nisu imuni na njegovu atrakciju. Na spinnerbait se stavlja samo jedna jednokuka udica sa olovnom glavom, koja varalici daje specifičnu težinu i omogućava daleke izbačaje. Ona nudi mogućnost bržeg pretraživanja svih slojeva vode, od ribolova uz dno, pa sve do površinskog lova iznad slojeva lopoča i trave. Suknjice koje se montiraju na olovnu glavu daju i veliki profil, tj. u vodi stvaraju siluetu velikog plijena – zalogaja, koji će rado napasti svaka grabežljivica u blizini.

Petljanje multiplikatora

U ovom slučaju si ne možete pomoći – macice na špuli multiplikatora su normalna i učestala pojava i kod američkih profesionalaca, tako da se uopće nemojte živcirati kada se to dogodi i vama. To je jednostavno tako i svima se događa. Nakon što se dogodi „ ptičje gnijezdo“, kao što vidite na slici, palcem čvrsto stisnite špulu i polako vucite osnovni najlon prema van. Slobodni čvorovi malo će se stisnuti i puno ćete lakše raspetljati zavrzlamu nastalu lošim zabačajem. Ako vam to ne uspije, uvijek se možete sjetiti anegdote sa Gordijevim čvorom, te nožem ili škaricama riješiti problem brzo i efikasno.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Osim tih, do sada nabrojanih, osnovna karakteristika spinnerbaita je njegova konstrukcija iz žice postavljene pod pravim kutom. Na jednom njenom kraju nalaze se lopatice, dok se sa donje strane na drugoj žici nalazi udica sa suknjicom i trailerom, što sve zajedno čini skoro nezakvačivu varalicu. Njome možemo loviti u granju, travi, lopoču ili u kakvoj drugoj vrsti prepreka koje nam zagorčavaju život na vodi, ali ujedno i skrivaju ribe, koje se uvijek rado zadržavaju na takvim pozicijama. Spinnerbaitima se može loviti na puno načina, a jedan od najučinkovitijih je lov pod granjem i provlačenjem varalice preko njega. Za takav ribolov, na terenima gdje je potrebna velika preciznost i zabacivanje ispod granja, umjesto stacionarnih rola obično se koriste bacački multiplikatori, posebno prilagođeni takvoj vrsti ribolova. Zbog specifičnog načina namotavanja najlona na špulu, možemo koristiti puno deblje monofile sa kojima ćemo jednako daleko bacati, kao i sa tanjim promjerima, a izvlačenje ribe je puno lakše i sigurnije. Naučiti bacati sa multićem nije lako ali imate dosta vremena za vježbu i na suhom, sve dok ne dođe prava sezona. Kod spinnerbaita postoje dvije osnovne vrste lopatica, ovalni – okrugli oblik, koji radi jaču vibraciju, te izduženi – „vrbin list“, oblik koji se koristi za brži ribolov jer radi manji otpor. Veličinu i oblik lopatica biramo ovisno o vrsti ribe ili o vrsti terena na kojem mislimo loviti.

Kako izliti olovnu glavu za spinnerbait?

Osnovno savijanje i ravnanje žice te lijevanje olova u kalup najteži je i najopasniji dio posla. Sa kipućim olovom se nije za igrati. U posudicu u kojoj topite olovo ne smije dospjeti niti kap tekućine, kako olovo ne bi štrcnulo van i izazvalo opekline. Kad olovo istopite, pogledajte da li na površini ima kakvog smeća- trunja i ako ga ima, pokupite ga običnom žlicom. Jako važan dio je i grijanje kalupa, jer ako lijemo olovo u hladan kalup, često nastaju neravnine i razne rupice koje u principu ne smetaju radu spinnerbaita, ali bolje je posao napraviti kako treba nego raditi poluproizvod.

Za ribolov na Boroviku, gdje se granje nalazi dosta daleko od obale, potrebni su nam teži i veći spinneri koje ćemo uspjeti dobaciti do istog, dok će nam npr. za prosječnu podravsku grabu koja je relativno plitka i puna trave, dovoljni biti manji i lakši spinneri življih boja i manjih lopatica. Zbog rizičnoga ribolova i bacanja u najgušće granje, spinneri se ipak znaju izgubiti zapinjanjem u lomu. Da bismo izradili spinnerbaite u kućnoj radinosti, potrebni su nam prije svega kalup, prokromska žica, lopatice i alkice raznih veličina, boja i oblika, udice sa ušicom dugog vrata, te plastične i silikonske suknjice raznih boja. Većinu tih materijala možemo naći u hrvatskim ribolovnim dućanima, ali neke stvari se mogu nabaviti jedino preko Internet prodaje, tj. naručivanjem robe preko sve prisutnog e- baya. Za to je dovoljno imati kreditnu karticu, poput Master carda ili Vise electron, a još bolja je opcija ako to naručujete preko frendove ili ženine kartice (hmm… )

Kako napraviti spinnerbait?

Nakon što imamo izlivenu olovnu glavu sa udicom i jednim slobodnim krajem žice, dolazi do lakšeg dijela posla u izradi spinnerbaita. Tu možete uključiti i vašu kreativnost pa se posvetiti raznim biranjima varijacija i kombinacija veličine i oblika lopatica, te boja i gustoće suknjica koje birate ovisno o vrsti vode i terenu ili o grabežljivcu kojeg mislite loviti. Sav daljnji rad vršite sa kliještima, sa kojima se sve brzo radi kada jednom uđete u štos, tako da je preporuka da prvo izlijete barem desetak glava i tek onda krenete sa završnom izradom i doradom spinnerbaita.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Olovo možete kupiti na kilograme, topiti dućanska olova (što vam ne bih preporučio jer će vas preskupo izaći), ili jednostavno topiti stare vodovodne olovne cijevi. Kad nabavite sav potreban materijal, spinnerbaite možete lijevati i izrađivati i u kuhinji, no zbog isparavanja koja se stvaraju prilikom topljenja olova, preporučljivo je to raditi u garaži ili na otvorenom prostoru, poput balkona ili terase.

Marabou spinnerbait

Osim korištenja standardnih materijala, za izradu atraktivnih i lovnih spinnerbaita mogu poslužiti i drugi materijali, poput raznog perja ili dlake, koje se inače koriste za izradu umjetnih muha. Takav spinner koristi se u brzom ribolovu uz obalu, gdje se nerijetko sa njim (uz pomoć multiplikatora) lovi slično kao sa bass- jigom, vertikalno ga jigajući u mjestu. Za takvu vrst ribolova koriste se teže olovne glave sa življom akcijom marabou perja i zonker zečje dlake.

Tu posebno pripazite kako se ne biste nepotrebno ozlijedili kipućim olovom, koje u prisustvu i najmanje kapljice vode prska na sve strane. Kad napravite količinu koju ste zamislili da vam je potrebna za početak sezone, krenite se igrati sa varijacijama boja, veličina i oblika lopatica i suknjica, ili čak sa perjem, koje zna biti atraktivnije i življe od plastike ili silikona. Napravite svoje kreacije i uživajte loveći ribe sa njima.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kako napraviti buzzbait?

Kako podesiti multiplikator?

Ako ste početnik u baratanju multiplikatorom, rad sa multićem ponekad vas može doslovno izluditi, kao što se to i nama događalo u početku. Dvije su osnovne radnje koje treba ispoštovati prije nego što se krene u ribolov multiplikatorom – podešavanje kočnica. Postoje tri vrste „ kočnica „ na multiću – magnetna, zvjezdasta i kočnica koja vrši direktan pritisak na špulu i koja određuje koliko će se lako i brzo vrtjeti špula pri oslobađanju slobodnog hoda prije zabacivanja. Zvjezdastu kočnicu podešavamo po želji tj. po jačini i nosivosti osnovnog najlona ili upredenice, kao i kod stacionarnih rola. Magnetna kočnica radi na sistemu štopanja i odmatanja špule pomoću indukcije, koja se stvara u okretanju špule. Što dalje bacamo, magnetnu kočnicu namještamo na slabiji broj okretaja i obrnuto. Na isti način namještamo i direktnu kočnicu na špuli, dok prije zabacivanja stisnemo gumb za slobodni hod špule.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana