PRVI „ČESMIN“ FEEDER KUP

3 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Promotivno natjecanje oduševilo

BJELOVAR (24. 4.) – Posljednje dva desetljeća feeder tehnika ribolova postala je veoma popularna i u Hrvatskoj. Sve je više ljubitelja ribolova „udicom na dnu sa hranilicom“, pa se organizraju i brojna natjecanja, a od prije koju godinu krenula je i Hrvatska feeder liga s hranilicom iz koje se regrutira reprezentacija Hrvatske za međunarodna prvenstva. Međunarodnih prvenstava ima mnogo s obzirom da je feeder iznimno popularan u Europi već gotovo više od pola stoljeća. Cijela industrija ribolovnog pribora, hrana za primamljivanje i opreme se specijalizirala za ovaj vid ribolova. U ovoj disciplini svjetska ribolovna federacija za slatkovodni ribolov FIPSed već jedanaest godina organizira svjetska nacionalna prvenstva (ove godine 11. SP će biti 8. i. 9. listopada u Belgiji), pet godina svjetski kup za klubove (ove godine je nedavno održan u Italiji), a u „Feeder Free Styleu“ method hranilicom već tri godine. Ove će se godine „Feeder Free Style“ s method hranilicom natjecanje održati u Južnoafričkoj Republici (3. i 4. prosinca). U feeder disciplini se održavaju i natjecanja za Dunavsko-jadranski kup, koji je lani održan na jezeru Skresovi u Garešnici. Tako su zadnjih godina stasali i brojni feederaši i u bjelovarskom kraju, pogotovo oko klubova „Udica“ u Grubišnom Polju i „Ilova“ Garešnica, a od nedavno i u SRD „Česma“ Bjelovar. Ribolovci u Grubišnom Polju već nekoliko godina organiziraju za svoje članove natjecanje u ovoj disciplini, a nedavno su se bjelovarski ribolovci odlučili za organizaciju prvog otvorenog parovnog prvenstva u feeder disciplini na svojim ribnjacima u Tomašu.

Prvi parovni feeder kup okupio je na dva ribnjaka, podjeljena na A i B sektor, 11 parova s područja sjevernog dijela Hrvatske. Interes za natjecanje je bio i veći, ali to je maksimum koji mogu primiti tomaški ribnjaci. Među natjecateljima su bili i neki od vodećih hrvatskih feederaša. Prvi kup je na zadovoljstvo SRD „Česma“ u potpunosti uspio, a ribnjaci su se pokazali kao veoma dobri za održavanje ovakvih natjecanja.

Ulovi su bili iznad prosječni. Uz babušku i bijelu ribu, lovljeni su krupni šarani i amuri. Zadovoljni smo s organizacijom i odazivoma na ovaj naš prvi feeder kup, iako je bilo otpora kada smo se odlučili organizirati natjecanje. Naši ribnjaci su se pokazali odličnim i za ovu tehniku ribolova. S obzirom na zanimanje među našim članstvom razmišljamo i o organizaciji društvenog natjecanja u feederu, kaže Marijan Žugović, predsjednik SRD Česma Bjelovar.

Chris standing up holding his daughter Elva

Više, manje lovilo se finijim feederašima, uz korištenje dužih predveza. Vrsta hranilice nije bila ogrančena, a uspješniji su bili oni koji su koristili manje kavezne hranilice.

Poslije petosatnog ribolova prvo mjesto osvojili su Zvonimir Dravec i István Mihovics (Som Kotoriba) sa 19,238 kg ulova. Drugo mjesto osvojili su Dejan Škorjanec i Marcel Koss (Karas Peklenica) s18,210 kg, a treće Antonio Horvatić i Tomislav Grgetić (Ludbreg) sa16,125 kg.

Najbolje plasiranima pehare i nagrade sponzora uručio je predsjednik SRD „Česma“ Marijan Žugović.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana