David Berisha – Na šarane poslije posla

8 min read

PR / Broj 27 / Lipanj / 2010.

Zanimalo nas je da li je moguće u svega par sati ribolova koje „ukradete“ nakon posla otići na šaranski ribolov i uloviti koju lijepu ribu

Piše: Praktični Šaranski RIBOLOV

Davida znaju svi koji redovito svraćaju u Ribolovni centar „Bahun“ u Zapruđu. David tamo radi kao prodavač. On sam za sebe nikad neće reći da je isključivo šaranaš jer se bavi svim vrstama ribolova od ribolova grabežljivaca, na rijekama i jezerima, preko šarana i amura pa sve do ribolova na moru. Ovaj put smo s njim otišlji na jedan kratki ribolov poslije posla u dućanu. Zanimalo nas je da li se moderni šaranski ribolov može ptrakticirati i u samo par sati bez vučenja tona opreme, špostavljanja šatora i sveg ostalog što uz to ide. David je o tom načinu ribolova imao neke svoje ideje i iskustva.

Uvijeti

Za ribolov smo se dogovorili na Zajarkima u Zaprešiću a tamo smo se našli oko dva popodne. Kao i uvijek u proljetno vrijeme mnoga su mjesta bila zauzeta pa se David odlučio za svoj kratki ribolov pridružiti kolegi Trulome koji je svoj godišnji odmor provodio loveći na Zajarkima. Truli je već tjedan dana lovio na strani velikog jezera uz separaciju šljunka na mjestu ispred kojeg je veliki sprud koji za vrijeme niske vode izađe van. Truli je lovio i hranio „na špicu“ otoka pa se David odlučio stacionirati lijevo od njega i loviti u uvali otoka koja se nalazila oko 50 metara od mjesta gdje je Truli hranio i lovio. Moram priznati da nisam bio siguran da će David u tako kratkom vremenu uspjeti pokrenuti ribu i dobiti koji griz pa sam to svoje mišljenje i rekao na glas.

No David mi se usprotivio: – uvjeti za ribolov su odlični imamo dosta jak zapadni vjetar koji izaziva strujanja u jezeru, a to uvijek pokrene ribu. Otok koji je ispred nas i pored kojeg lovi truli prirodni je zaklon šarana i oni oko njega kruže tražeći hranu. Naime i ribe su svjesne da na otoku nikad nema ribolovaca pas ne postoji ni opasnost. Po mojim prijašnjim iskustvima samo trebam baciti dovoljno blizu otoku (a to je sa ove strane manje od stotinjak metara) i prije večeri bih trebnapo dočekati koju ribu.

Mamci i sistemi

David je svoje sisteme i mamce za kratki ribolov potpuno pojednostavio. Naime nema smisla doći na ribolov na par sati i onda čekati griz uz spetljan sistem. Zbog toga koristi gotovo isključivo safety bolt kopče i olova sa vrtilicom, dok su mu predvezi kruti ili polukruti. David je odlično lovio balansiranim kukuruzom čije ponašanje uvijek prije zabačaja provjeri u plitkoj vodi pod nogama. Naime vrlo je važno da spužvica koja služi da izbalansira mamac i „pomogne“ šaranu da ga lakše usiše ne bude prevelika. Ako se desi da spužvica podiže cijeli mamac i udicu tad treba dodati još jedno zrno kukuruza (ili boilu) ili spužvicu jednostavno malo odrezati škarama.

Dok mi to priča David polako slaže sisteme. Za ovaj ribolov iz firme je ponio tri MAD štapa i tri MAD role koje je želio testirati. To nije njegov osobni pribor, ali je iskoristio priliku da pokuša sa njima bacati i osjetiti ih malo u pravim uvijetima. No o priboru nešto kasnije. Sva tri sistema David je složio sa Safety Bolt kopčama i vrlo jednostavniom predvezima koristeći upredenicu sa plastičnim omotačem napravio je krute i polukrute prezentacije. Na dva je štapa stavio balansirani kukuruz, a na jedan žutu pop up boilu sa mirisom ananasa. Prvi zabac sa nepoznatim štapom ga je iznenadio. Naime bacio je ravno na otok jer je prekasno shvatio da mora štopati. Srećom sistem nije zapeo pa je nakon provjere oštrine udice zabacio ponovo. Uskoro su sva tri štapa bila na rod podu, a sistemi zabačeni u uvalu pod otokom. Dva sistema na manje od metra od obale dok je treći bio na špici uvale.

Sad je slijedio crnački dio posla. David se primio MAD Defender spoda i počeo raketirati kuhani kukuruz. Vidio je da ga gledam sa nevjericom, naime ribe na Zajarkima uglavnom grizu danju i što se više približava noć grizevi znaju biti sve rijeđi. Ova njegova kratka priptrema trajala je oko sat vremena i za ribolov mu nije ostalo mnogo. Počeo je raketirati po ustaljenom ritmu. Zabac rakete sa potopljenog spruda, povratak do kante i ponovno punjenje rakete. Rakete su padale U sedinu i na vrh uvale istresajući teret točno nad sistemima.

Taktika hranjenja

David se na našem ribolovu odlučio za jeftiniju opciju hraneći samo kuhanim kukuruzom kojeg je skuhao večer ranije. Naime zajarki su tako često bombardirani sa boilama, a i gotovo je svaki je šaran tamo već bio ulovljen na boilu da čisti kukuruz ne shvaćaju kao direktnu ugroženost. Naime čak i ribiči koji hrane i raketiraju veće količine kukuruza na Zajarkima love na boile.

Dok raketira David mi objašnjava svoju taktiku za brzi riobolov: Ovdje na Zajarkima kao i na svim jezerima gdje se često lovi riba je navikla na zvuk rakete. Nekadašnje ponašanje šarana koji su nakon hranjenja čekali da se sve smiri i tada oprezno dolazili na hranilište odavno je prošlo. Naime u jezerima ovog tipa ribe je tako mnogo da čekanje može donijeti samo – prazno hranilište. Koliko puta vam se desilo da dođete i hranite sa raketom i da „pod raketom“ imate griz? Često? E na to se oslanja i moj taktika. Riba čuje zvuk pada rakete u vodu i pojuri sakupljajući sve što iz nje pada. Oni koji su češće na ribolovu znaju da se šarani ponekad dignu na samu površinu jedući hranu direktno iz rakete i praveći virove oko nje. Znači ja pokušavam izazvati taj njihov natjecateljski duh. Ne žurim se hraniti ali tokom ribolova svakih pet-šest minuta poleti po jedna raketa.

Nakon samo petnaestak minuta hranjenja David je imao prvi griz. Riba se nakon kontre par sekundi držala u sredini uvale „kuhajući“, a zatim jurnula van pokušavajući se osloboditi. Iako je taj prvi golać bio težak po procjeni tek oko pet kila pružio mu je lijepu borbu. – Bolje da ovdje locvim ovakve šarane nego da doma čubim pred televizorom zaključio je David dok je puštao prvog šarana tog popodneva. Šaran je primio na dva zrna kukuruza balansirana spužvicom. David je odmah ponovio zabac bez mijenjanja mamca i nastavio hraniti sa raketom. – Vidiš da se moja teorija pokazala ispravnom. Šarani hranu koja pada iz rakete jednostavno ne doživljavaju kao opasnost i jedu je bez ikakvog opreza. Također je doprinjelo i hranjenje samo sa kuhanim kukuruzom koji je jednak kao i mamci koji se po ničem ne ističu na dnu jezera, pa ih riba pokupi kao i slobodno zrno koje padne dno. Ja sam ovdje jednostavno drukčiji. Vjerojatno bi na nekom jezeru u slavoniji gdje većina ribolovaca hrani i lovi sa kukuruzom boila bila bolja, no onda bi mjesto ipak trebalo pripremiti barem dvodnevnim hranjenjem u isto vrijeme sa nadom da ti nitko neće sjesti na mjesto dok si na poslu. Na slijedeći griz nismo dugo čekali, a ovaj je put nakon stvarno lijepe borbe David ulovio krasnog ljuskavog šarana. Udicu bez kontra kuke mu je izvadio u plićaku koristeći kao prostirku meku vodenu travu i odmah ga pustio. Do večeri je David uspio uloviti još dvije lijepe ribe, jednog ljuskaša i jednog golaća. Pospremio je pribor prije osam sati jer su ga kući čekale obaveze. Hvala ti David na ovoj stvarno lijepoj prezentaciji kratkog šaranskog ribolova koji kako se vidi može biti uspješan i u samo par sati ribolova. Davida je naravno dobar ribolov povukao pa je poslije posla dolazio i slijedeća dva dana, a rezultati su bili još bolji. Naime uspio je uloviti šarana zvanog Goldi teškog 21.450 g uz još mnoge lijepe ribe.

Knotless kopča

David nam je na našem kratkom ribolovu pokazao i jedan odličan sistem za spajanje rakete i shock leadera od upredenice. Naime on taj spoj umjesto sa čvorom radi sa knotless kopčom koja se najčešće koristi za varaličarenje. Ovaj je spoj dokazano izuzetno jak, a za razliku od bilo kojeg čvora i nakon desetaka izbačaja upredenica se ne urezuje te čuva svoju prvobitnu snagu. Knotless kopča također omogućuje lako i brzo mijenjanje rakete ako poželite bacati sa većom ili manjom ili pak drukčijim modelom.

„Mucice“- cvijet topole

Zbog ovog cvata topole mnogi ne žele ni otići u ribolov. Naime kad je u punom cvatu ovih pahuljastih mucica zna na vodi biti u tolikoj masi da je svaki zabačaj problem. David je problem mucica riješavao (nakon što mu se jednom sve splelo) tako da je pri svakom namotavanju najlon provlačio kroz prste čekajući da mu se sakupi veća količina mucica i zatim ih strplivo skidao. Sreća je što se u šaranskom ribolovu ne zabacuje baš svaku minutu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana